Amdax doorstaat prestigieuze audit en zet nieuwe standaard

In de eerste week van december maakte de bitcoinprijs een reuzensprong omhoog. Een deel van die koerswinst werd in de nacht van zondag op maandag plotseling weer ingeleverd. Wat is er aan de hand? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Na maanden hard werken, mogen we deze week mooi nieuws brengen: Amdax is als eerste cryptodienstverlener in de EU geslaagd voor een prestigieuze ISAE-3000 (type-1) audit. Wat dat precies betekent en juist nú belangrijk is? Daarover meer in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Vorige week woensdag maakte de Amerikaanse centrale bank een belangrijke draai. Die zou de cryptomarkt in 2024 extra wind in de rug kunnen geven.

Nieuws: Amdax heeft ervoor gekozen om radicaal transparant te zijn en de toewijding aan veiligheid te bewijzen. Dat onderstrepen we met het doorstaan van een vergaande audit van onze dienstverlening.

Achter de schermen: We nodigen je begin volgend jaar graag uit voor een webinar waarin we vooruitblikken op komend cryptojaar: wat zijn de verwachtingen voor de cryptomarkt en de fiscale wetgeving? Inschrijven kan hier!

Nieuwsoverzicht

Normaliter openen we de Weekly met de marktupdate. Deze week draaien we de volgorde om, als kroon op een maandenlang proces waarin Amdax van voor tot achter is doorgelicht.

In de bearmarkt van de afgelopen anderhalf jaar werd duidelijk dat allerlei cryptobedrijven er een potje van hebben gemaakt. Toen het waterpeil daalde, bleek dat hun bedrijfsmodellen niet bestand waren tegen krimp of dat er sprake was van regelrechte fraude. Het gevolg: faillissementen, gedupeerden, boetes en strafzaken.

Intussen is de consensus onder analisten dat de markt zich in een overgangsfase tussen de bearmarkt en volgende bullmarkt bevindt. Daar hoort een nieuw niveau van transparantie en betrouwbaarheid bij. Een nieuwe, hoge standaard. Niet omdat er regels zijn die dat voorschrijven, maar omdat klanten van cryptobedrijven op hun dienstverleners moeten kunnen vertrouwen.

Amdax heeft daarom als eerste cryptodienstverlener in de EU een verstrekkende audit laten uitvoeren door registeraccountantskantoor Grant Thornton, onder begeleiding van Big-4-consultant Deloitte. Het doel van de audit is dat we kunnen bewijzen dat Amdax zegt wat het doet, en doet wat het zegt. We vinden het uitermate belangrijk dat onze klanten weten dat hun cryptoactiva en euro’s in de kluis van Amdax veilig zijn én blijven en zij deze te allen tijde kunnen onttrekken.

We hebben daarom gekozen voor een audit gebaseerd op een internationaal erkende standaard (ISAE-3000) met een bewust gekozen brede scope:

  • Custody (bewaardienst)
  • Handelen via liquiditeitsproviders
  • Het opnemen en storten van eurotegoeden
  • Het opnemen en storten van cryptovaluta
  • Reconciliatie van tegoeden
  • Werkkapitaal
  • Algemene IT-beheersmaatregelen
  • Back-up en herstel
  • Toegangsrechten
  • Wijzigings- en incidentenbeheer
  • Risicobeheer derdenpartijen

Deze controle toont aan dat onze processen veilig, transparant en efficiënt zijn ingericht. Voor Amdax stopt het hier niet. We zijn al begonnen aan de voorbereiding voor het vervolg, zodat we kunnen aantonen dat de ISAE-3000-standaarden een kalenderjaar lang zonder uitzonderingen operationeel effectief zijn geweest.

💡
Amdax-ceo Lucas Wensing over de audit:
“Het afgelopen jaar is in de markt veel onrust ontstaan over de veiligheid van klanttegoeden bij cryptodienstverleners. Wij hebben ervoor gekozen om radicaal transparant te zijn en onze toewijding aan veiligheid te bewijzen. Daarom hebben we aangedrongen op een onafhankelijke en betrouwbare audit door het internationale accountantskantoor Grant Thornton, en hebben we ons in de voorbereiding laten bijstaan door Deloitte, een van de gerespecteerde en gewaardeerde Big-4 audit- en advieskantoren.”

Meer over de audit lees je hier. En wil je jouw cryptoactiva veilig bewaren? Maak dan een afspraak met één van onze medewerkers. Bij Amdax spreek je met een expert, en niet met een computer.

Het overige nieuws:

  • Ledger opnieuw het onderwerp van een gevoelige hack. Afgelopen week stond een malafide versie van Ledger Connect Kit een tijdje online. Deze toolkit wordt door decentrale applicaties gebruikt om te verbinden met hardwarewallets van Ledger. Omdat het probleem snel gevonden werd, bleef de schade beperkt tot enkele tonnen. Toch levert het Ledger flinke imagoschade op: De hackers konden hun werk doen vanwege het ontbreken van basale beveiligingsmaatregelen.
  • China’s grootste telecombedrijf lanceert NFT-platform. De Hongkongse tak van China Mobile heeft op 15 december de marktplaats LinkNFT leven ingeblazen. Het bedrijf noemt het een belangrijke stap om Hongkongers toegang te geven tot het nieuwe internet. China Mobile biedt daarnaast diensten aan voor bedrijven die het Web3-domein willen betreden. “Web3-applicaties gaan nu van virtueel naar echt”, schrijft China Mobile-directeur Hui Tan. “We gaan het digitale Web3-leven in Hongkong realiseren.”
  • Gary Gensler bevestigt dat SEC opnieuw naar ETF-aanvragen kijkt door uitspraak rechter. Hij sprak over de spot bitcoin ETF’s in het televisieprogramma ‘Money Movers’ van CBNC. “Er zijn tussen de 8 en 12 aanvragen ingediend”, zei Gensler. “In het verleden hebben we een aantal van dit soort aanvragen afgewezen, maar de rechter heeft zich daarover uitgesproken. Daarom kijken we er opnieuw naar.” In het geruchtencircuit laat Gensler zich hiermee in de kaarten kijken: “De kans op goedkeuring is 99,999%.”

Cryptomarkt

Toen Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vorige week woensdag voor de microfoon verscheen om het monetair beleid toe te lichten, ging het niet om de rente. Die bleef gelijk zoals iedereen had verwacht. Het ging om de economische vooruitzichten en de woordkeuze.

Het afgelopen jaar hanteerde de Fed een remmend beleid dat door Powell telkens op strenge toon werd toegelicht. Het doel was het omlaag brengen van de inflatie, en daar moest alles voor wijken. Het beleid werd ook wel met ‘higher for longer’ samengevat: de rente moet verder omhoog en langer hoog blijven dan de markt verwacht.

Pas als de inflatie ontegenzeggelijk teruggekeerd is onder de 2% zou er te praten zijn over een versoepeling van het beleid. Tot nu toe antwoordde Powell op vragen over mogelijke renteverlagingen in termen van “daar denken we nog niet over” en “het is prematuur om daarover te speculeren”.

Woensdag maakte de Fed een draai.

In de economische vooruitzichten van december staat een lagere rente voor eind 2024 dan in die van september, terwijl de inflatiebestrijding sindsdien weinig vooruitgang heeft geboekt. Ook de taal is anders. Renteverlagingen “komen in beeld” en waren afgelopen bijeenkomst “duidelijk onderwerp van gesprek”.

In de loop van 2024 de rente een paar kleine stapjes verlagen is hét draaiboek voor een zachte landing. Die schrijft voor dat je kijkt naar het verschil tussen de rente en de inflatie - de reële rente - en probeert die gelijk te houden. Je laat dan de rente als het ware met de inflatie mee dalen. Dat zou er dan uit kunnen zien zoals op de grafiek hieronder.

De rente (geel), de inflatie (blauw) en de inflatiedoelstelling (wit)

Bij het bestrijden van inflatie heb je drie mogelijke uitkomsten:

  • Harde landing: de inflatie wordt bestreden maar de prijs daarvoor is een diepe recessie.
  • Zachte landing: de inflatie wordt bestreden zonder de economie in een diepe recessie te brengen.
  • Geen landing: de inflatie blijft op een te hoog peil steken, of gaat opnieuw stijgen.

Het risico van nu al het signaal geven dat de rente omlaag gaat, is dat je daarmee misschien een harde landing voorkomt, maar ook doorschiet naar de andere kant waardoor er überhaupt geen sprake is van een landing. De smeerolie voor de economie in 2024 is dan meteen brandstof voor een nieuwe inflatiegolf in 2025.

Dat maakt de huidige regering wellicht niet zo veel uit. Voor hen speelt nog iets anders mee, namelijk de verkiezingen in november 2024. Het nadeel van ‘geen landing’ materialiseert pas in 2025, terwijl het voordeel van een zachte landing in 2024 al genoten wordt. Het geeft ze de mogelijkheid om net te doen alsof de hoge koersen en gunstige economische cijfers hun verdienste zijn.

Misschien is het daarom dat minister van Financiën Yellen de dag dat de centrale bank aan z’n vergadering begon in het nieuws kwam met de volgende uitspraak:

As inflation moves down, it’s in a way natural that interest rates should come down somewhat because real interest rates would otherwise increase, which can tend to tighten financial conditions.

Powell werd voor het blok gezet. Hield hij vast aan higher for longer of ging hij mee met Yellen? Het werd het laatste.

Voor de cryptomarkt is dat goed nieuws.

Het zou extra wind in de rug kunnen zijn in 2024 en het begin van 2025. Dat is dan precies de periode dat de economie extra gestimuleerd wordt, maar de inflatie nog niet oploopt. Een mooie bonus naast de waarschijnlijke komst van de ETF’s en de halving!

De draai van Powell is niet direct zichtbaar in de koers van bitcoin. De hele cryptomarkt maakt al een week of twee pas op de plaats. Dat is geen ramp na de geweldige stijging tussen begin oktober en begin december. In twee maanden won bitcoin 70%.

Sinds 6 december ligt de koers tussen 40.000 en 45.000 dollar, met het zwaartepunt op 42.000 dollar. Bij een voortzetting van de stijging is 48.000 dollar een belangrijk volgend prijsniveau. Zouden we verder corrigeren dan kijken we naar de koers van 38.000 dollar die in november een aantal keer weerstand was.

De koers van bitcoin in de afgelopen twee maanden

Verdieping

Pioniers met Bert Slagter | Een Nieuwe Koers
In deze aflevering van Pioniers gaat Danny Oosterveer in gesprek met crypto-expert Bert Slagter. Bert kan als geen ander op een begrijpelijke manier uitleggen wat Bitcoin is en welke toegevoegde waarde het kan bieden. Welk functies bieden Bitcoin en andere cryptoactiva? Daarnaast moet je als belegger ook rekening houden met wat er fout kan gaan. Hoe kan Bitcoin nog mislukken?

Pioniers | Masterclass Bitcoin met Bert Slagter
Listen to this episode from Een Nieuwe Koers on Spotify. 🧭 Een Nieuwe Koers: het kompas voor de serieuze cryptobelegger. In deze aflevering van Pioniers gaat Danny Oosterveer in gesprek met crypto-expert Bert Slagter. Bert kan als geen ander op een begrijpelijke manier uitleggen wat Bitcoin is en welke toegevoegde waarde het kan bieden. Welk functies bieden Bitcoin en andere cryptoactiva? Daarnaast moet je als belegger ook rekening houden met wat er fout kan gaan. Hoe kan Bitcoin nog mislukken?🔐 Een Nieuwe Koers is een productie van Amdax, dé crypto vermogensbeheerder en vertrouwde bewaarpartij van Nederland. Ga voor meer informatie naar amdax.com. Timestamps:00:00 Intro00:55 Eerste kennismaking met bitcoin05:15 Het nut van bitcoin13:50 De verschillende rollen van bitcoin26:08 Hoe kan bitcoin nog mislukken?37:10 Adoptie crypto door nieuwe generatie43:40 Betrouwbaarheid cryptosector 48:30 OutroVolg Bert via: Bitcoin Alpha: https://bitcoinalpha.nl/ Twitter: https://twitter.com/bslagter Volg Amdax:Amdax Weekly: https://www.amdax.com/nl/academy/amdax-weeklyLinkedIn: https://www.linkedin.com/company/amda... Twitter: https://twitter.com/AmdaxNL

Daarnaast brengen we graag een podcastaflevering onder de aandacht waar onze cio Marcel Burger te gast was. Bij de Web3 Pioniers deelt hij zijn persoonlijke crypto-reis en vertelt meer over de mogelijkheden die beleggers hebben bij Amdax. Ook veiligheid rondom crypto en de wealth transfer komen aan bod.

99. Het goed BEVEILIGEN en BEHEREN van je CRYPTO assets | Marcel Burger
Listen to this episode from Web3 Pioniers on Spotify. In deze aflevering hebben wij Marcel Burger te gast. Hij is eigenaar van Amdax, een crypto asset custody en vermogensbeheer partij op Nederlandse bodem. In ons gesprek hoor je Marcel zijn persoonlijke verhaal en meer over wat Amdax voor services heeft voor de Nederlandse crypto belegger. We gaan dieper in op de veiligheid en bespreken ook dingen als de great wealth transfer en wat er gebeurd met je crypto als je bijvoorbeeld overlijd. (00:00) Start (01:00) Intro Marcel Burger (14:20) Hoe is Marcel bij Amdax beland (17:30) De producten van Amdax (26:00) Waarom veiligheid belangrijk is (33:15) Algoritmisch beleggen (37:00) Het Amdax fonds (39:00) Instituties stappen in crypto fondsen (43:40) Stijgende vraag naar crypto assets (47:30) De great wealth transfer (50:45) Welke crypto asset heeft de voorkeur voor mensen? Volg ons op: https://twitter.com/web3pioniers https://www.instagram.com/web3pioniers/ Meer informatie over Web3 Pioniers kan je vinden op onze website: https://web3pioniers.nl/ Bedankt aan onze sponsor Handpicked Agencies! https://www.handpickedagencies.com/nl Supported by BCNL Foundation, het grootste web3 ecosysteem van Nederland! https://bcnl.foundation/

Achter de schermen

We nodigen je graag uit voor een webinar!

Op vrijdag 19 januari van 10.00 tot 11.00 uur organiseren we samen met BDO Private Client Services het webinar ‘Een vooruitblik op 2024: wat zijn de verwachtingen voor de cryptomarkt en de fiscale wetgeving?’

In dit webinar bespreken we de ontwikkelingen op de cryptomarkt, waaronder de aankomende regelgeving en regulering. Ook kijken we vooruit wat jou als belegger mogelijk te wachten staat op het gebied van fiscale wetgeving rondom cryptovermogen. Tijdens dit webinar gaan Marcel Burger (CIO Amdax) en Marcel Koeslag (Partner bij BDO Private Client Services) in op deze ontwikkelingen en onze verwachtingen voor 2024.

Meer informatie over het webinar en wat we gaan bespreken vind je op onze website. Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

BDO Private Client Services
BDO Private Client Services organiseert webinars op gebied van (internationale) vermogensstructurering en -planning. Ieder webinar behandelt drie actuele thema’s.