Cryptobeleggers weer welkom in Hongkong
Tientallen bedrijven hebben zich gemeld bij de toezichthouder in Hong Kong. Ze willen graag een licentie hebben om consumenten te voorzien van cryptodiensten, zoals handelen en bewaren. Vanaf 1 juni gaat het vergunningenloket open.
Tientallen bedrijven hebben zich gemeld bij de toezichthouder in Hongkong. Ze willen graag een licentie hebben om consumenten te voorzien van cryptodiensten, zoals handelen en bewaren. Vanaf 1 juni gaat het vergunningenloket open. Wat consumenten dan mogen? Je leest dat, en meer, in deze Weekly!
Markt: Op de cryptomarkt is het rustig, de koersen zijn grofweg hetzelfde als vorige week. Als deze correctie van de afgelopen maand doorzet dan letten we koersen rond 25.000 dollar.
Nieuws: In Hongkong vallen cryptodienstverleners per 1 juni onder een nieuw regime. Bedrijven met een licentie mogen hun diensten weer aanbieden aan consumenten.
Achter de schermen: We hebben een nieuwe dienst gelanceerd, Algoritmisch beleggen. Hierbij beleg je volledig geautomatiseerd in cryptoactiva met een algoritmische strategie.
Cryptomarkt
De afgelopen twee weken kwamen de koersen van bitcoin en ether nauwelijks van hun plaats. Bitcoin noteert vandaag 27.000 dollar en ether 1820 dollar, grofweg dezelfde bedragen als vorige week.
Dergelijke periodes waarin vraag en aanbod met elkaar in balans zijn komen regelmatig voor. Ze hebben geen voorspellende betekenis, zoals dat de koers daarna altijd explosief stijgt of daalt.
Kijken we naar de marktcyclus van bitcoin, dan past de herstelfase tussen de bear- en de bullmarkt het beste bij wat we de afgelopen maanden hebben gezien. Vergelijkbare perioden waren 2015-2016 en 2019-2020.
Als dat klopt dan verwachten we vanuit de cryptomarkt zelf geen grote schokken. De duizelingwekkende capitulatie van de bearmarkt hebben we achter ons gelaten en aan de turbulente stijging van de bullmarkt zijn we nog niet toe.
Maar crypto staat al lang niet meer op zichzelf. Via gebruikers, beleggers en de bedrijven in de cryptosector staat deze markt in verbinding met de buitenwereld. En daar hebben we de afgelopen paar jaar flinke schokken gezien. Een pandemie, oorlog, energiecrisis, bankencrisis, hoge inflatie en extreem monetair beleid.
Nu houdt de markt zijn adem in voor een rommelige afwikkeling van de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat zou begin juni kunnen gaan spelen.
Het zou niet gek zijn als we de komende weken daarom wat grotere koersbewegingen zien. De liquiditeit is op de meeste handelsplatforms nu wat lager dan in de bullmarkt, wat hogere volatiliteit in de hand werkt.
Om inzicht te krijgen in de marktomstandigheden gebruiken we naast technische en fundamentele analyse ook on-chain analyse. Deze discipline bestudeert de data die we uit de blockchain kunnen halen.
Zo weten we bij welke koers elk stukje bitcoin voor het laatst van eigenaar wisselde. Dat is een aardige maat voor de aankoopkoers. De gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoin noemen we de realized price of de investor cost base. Is de koers boven deze kostenbasis, dan staat de markt gemiddeld genomen op winst.
On-chain analyse helpt ook bij het identificeren van turning points door te kijken naar het gedrag van verschillende cohorts. Dat zijn adressen of entiteiten die gegroepeerd worden op een bepaalde eigenschap, zoals grootte of leeftijd.
Zo delen we de entiteiten in de blockchain-data op in korte- en langetermijnbeleggers. Voor die twee groepen kunnen we weer een eigen realized price berekenen. Daardoor kunnen we zien of ze winst nemen of juist met verlies uitstappen.
De short term holder realized price (STH-RP) is de koers waarop de kortetermijnbeleggers gemiddeld genomen niet op winst en niet op verlies staan. De STH-RP is in stijgende trends regelmatig steun bij correcties en in dalende trends juist weerstand.
De grafiek hieronder geeft dit weer. De rode lijn die rond de koers slingert is de STH-RP. Die ligt momenteel op 25.500 dollar. De blauwe lijn onderin laat de verhouding zien tussen de koers en de STH-RP en de perioden waarin die steun (groen) en weerstand (rood) was.
In het prijsbereik tussen de grofweg 21.500 en 25.500 dollar vinden we aantal belangrijk koersen. Horizontale weerstanden, voortschrijdende gemiddelden, de realized price en de STH-RP. Als de huidige correctie doorzet, zijn dat de koersen waar we goed op gaan letten!
Nieuwsoverzicht
Deze week verscheen er goed nieuws vanuit Hongkong. Binnenkort zijn consumenten daar weer welkom op cryptobeurzen. Bedrijven die deze groep gebruikers willen bedienen, moeten in het bezit zijn van een licentie die gebaseerd is op een nieuw regime dat per 1 juni in werking treedt. Het bestuur van de stadstaat onderstreept daarmee de inspanningen om een regionale hub te worden voor het gebruik van en innovatie met cryptoactiva.
Het nieuwe regime vereist volgens Bloomberg dat er “robuuste maatregelen getroffen worden voor de bescherming van consumenten”. Daarbij moet je denken aan kennistoetsen, risicoprofilering, blootstellingslimieten, en eisen aan de activa die worden genoteerd aan de beurs. Op het gebied van consumentenbescherming lijkt Hongkong soortgelijk gedrag te forceren als MiCA doet voor de Europese markt.
Dat vertaalt zich naar een veel kleiner aanbod dan consumenten gewend zijn van bijvoorbeeld Binance of Coinbase. Alleen de meer liquide activa mogen worden aangeboden, zoals bitcoin en ether. Een voorwaarde voor notering is dat het asset onderdeel is van minimaal twee grote indexen. Op basis daarvan nemen sommige analisten aan dat de volgende activa groen licht krijgen:
Bedrijven kunnen vanaf 1 juni een licentie aanvragen. Het zal dus nog even duren voordat de eerste consumenten hun orders plaatsen. Men verwacht dat zij uit een breed scala van aanbieders kiezen kunnen; tientallen bedrijven hebben bij de toezichthouder gemeld aan de slag te willen gaan.
Het overige nieuws:
- MicroStrategy onderzoekt nieuwe toepassingen van Ordinals. Dat zei ceo Michael Saylor in een interview tijdens Bitcoin 2023 in Miami. Saylor zegt dat hij de potentie ervan voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties interessant vindt. “En bitcoinminers moeten op lange termijn succesvol zijn”, zegt hij. Daarmee doelt hij op de inkomsten die aan Ordinals gerelateerde transacties opbrengen.
- Hacker steelt meerderheidsbelang in DAO van Tornado Cash. Via een malafide voorstel wist hij de regels aan te passen van het op smart contracts gebaseerde bestuur van Tornado Cash. Hij kreeg daarmee 63 procent van alle stemmen in handen en kon daarna als dictator te werk gaan. Die macht gebruikte hij onder meer om voor 680.000 dollar aan TORN-tokens uit de kluis te halen. Tornado Cash wordt door deze ‘overname’ als verloren beschouwd.
- Invloedrijke lobbyclub verwijt Amerikaanse SEC lukraak en chaotisch toezicht. Coinbase krijgt in een rechtszaak tegen de SEC steun van de U.S. Chamber of Commerce. Die zegt dat de “SEC de wateren opzettelijk vertroebeld heeft met een overdreven mandaatsclaim rond digitale activa en een aanpak gebaseerd op chaos en handhaving”. Volgens Amerika’s grootste belangengroep is het beleid van de SEC “niet alleen schadelijk, maar ook onwettig”.
Verdieping
Sinds de bouw van een digitale euro is geopperd, is die onderwerp van felle discussie. De Nederlandsche Bank zit er met haar neus bovenop. Zo behartigt onze centrale bank de Nederlandse belangen en levert zij expertise aan Europa. Te gast bij de Cryptocast is Inge van Dijk, divisiedirecteur Betalingsverkeer en Marktinfrastructuur. Op welke ontwerpkeuzes zet DNB in voor dit project? En hoe gaat de bank om met de zorgen die over de digitale euro bestaan?
Achter de schermen
We brengen je graag op de hoogte over de lancering van een nieuwe dienst bij Amdax: Algoritmisch beleggen. Hierbij beleg je volledig geautomatiseerd in cryptoactiva met een algoritmische strategie.
Op dit moment bieden we één algoritmische strategie aan: Amdax Trend. Deze strategie belegt automatisch op basis van trends in de markt. We spreken van trends als de prijs van een cryptoactiva in dezelfde richting beweegt over een bepaalde periode. De algoritmes achter de strategie detecteren of er sprake is van een trend en in welke mate dat het geval is. Bij een positieve trend wordt er gekocht, en bij een negatieve trend verkocht. Het algoritme achter Amdax Trend is gebaseerd op methodes die hun waarde hebben bewezen in de traditionele beleggingswereld.
Het voordeel van een algoritmische strategie is dat jij je niet meer bezig hoeft te houden met de prijs of ontwikkelingen in de markt. Het haalt ook alle emoties uit het handelen in cryptoactiva.
Meer informatie over Amdax Trend vind je hier.
Trend is beschikbaar voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Wil je starten met algoritmisch beleggen? Vul dan dit formulier in.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons accountteam via accountteam@amdax.com of +31882632900.