Met BitVM kunnen alle computerprogramma’s op bitcoin draaien, zeggen ontwikkelaars

Het was een veelbewogen week. Zo deed de rechter uitspraak in een zaak tussen de Nederlandse cryptosector en DNB. Stond de ex-vriendin van Sam Bankman-Fried in het getuigenbankje. En verscheen een nieuw voorstel waar bitcoiners enthousiast van worden. Dit, en meer, in deze Weekly!

Met BitVM kunnen alle computerprogramma’s op bitcoin draaien, zeggen ontwikkelaars
Photo by Chris Ried / Unsplash

Het was een veelbewogen week. Zo deed de rechter uitspraak in een zaak tussen de Nederlandse cryptosector en DNB. Stond de ex-vriendin van Sam Bankman-Fried in het getuigenbankje. En verscheen een nieuw voorstel waar bitcoiners enthousiast van worden. Dit, en meer, in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De rekenkracht van het bitcoinnetwerk staat op het hoogste niveau ooit. Miners hebben blijkbaar groot vertrouwen in de toekomst. Dat zien we nog niet in de koers. Die ligt stabiel op 27.000 dollar.

Nieuws: Een brede groep belanghebbenden wordt enthousiast van BitVM, een nieuw voorstel waarin Robin Linus betoogt dat bitcoin met de huidige scripttaal smart contracts kan ondersteunen die grote uitdrukkingskracht hebben.

Achter de schermen: We kijken terug op een geslaagde conferentie in Parijs; onze Mauro Halve sprak daar in een panel over de Europese Digitale Identiteit. Deze week zijn we aanwezig op Bitcoin Amsterdam. Heb je nog een kaart nodig? Via ons krijg je 50 procent korting. Tot dan!

Cryptomarkt

De afgelopen 7 maanden lag de koers van bitcoin rond de 27.000 dollar, soms iets erboven, soms iets eronder. In dezelfde periode groeide de hashrate van het bitcoinnetwerk met zo’n 35 procent. Ten opzichte van zomer 2022 is de hashrate zelfs verdubbeld. De hashrate is een maat voor de totale rekenkracht die bitcoinminers inzetten om het netwerk te beveiligen.

Het is opvallend dat de rekenkracht zo snel is gestegen, terwijl de koers min of meer gelijk bleef. In beginsel volgt de rekenkracht namelijk de koers. Een hogere koers zorgt voor hogere inkomsten voor miners, waardoor ze meer kunnen uitgeven aan rekenkracht. De verklaring hiervoor heeft veel ingrediënten. We willen er hier twee noemen.

De drie ritmes van bitcoin
De rekenkracht van het bitcoinnetwerk staat op het hoogste niveau ooit. Miners hebben blijkbaar groot vertrouwen in de toekomst. En, wanneer zal de volgende halving plaatsvinden?

Een uitgebreide uitleg over de recordhoge rekenkracht van het bitcoinnetwerk lees je in de laatste Markets-editie van Bitcoin Alpha.

Ten eerste hebben tal van miners flink geïnvesteerd in nieuwe locaties en nieuwe apparatuur. Dat doen ze steeds vaker in samenwerking met energieproducenten, netbeheerders en overheden. In april 2024 zal de beloning per block halveren, en toch denken ze na die tijd nog winstgevend te zijn. Ze verwachten dat de prijs van bitcoin in de toekomst zal stijgen.

Ten tweede zien we een verandering in het businessmodel van miners. In het verleden was dat eenvoudig: de kosten bestaan uit hardware en stroom, en de opbrengsten komen van de verdiende bitcoins.

Nu zien we steeds vaker complexere verdienmodellen die gebruik te maken van het unieke karakter van bitcoinmining, namelijk dat de operatie gemakkelijk te verplaatsen is en binnen enkele seconden traploos op- en afgeschaald kan worden.

Zo helpt mining elektrificatie van het net rendabel te maken door tijdelijk stroom af te nemen terwijl de infrastructuur nog gebouwd wordt. Of door op verzoek snel in te springen op wijzigingen in energievraag. Of door methaan af te vangen en te voorkomen dat het in de atmosfeer komt. Deze functies zorgen voor extra inkomsten of lagere kosten.

Is het optimisme onder miners dan ook gunstig voor de koers? Er is geen direct mechanisme waardoor hogere rekenkracht voor hogere koersen zorgt. Maar indirect kan dat wel de uitwerking zijn.

Naarmate de hashrate toeneemt, wordt het lastiger voor saboteurs om het bitcoinnetwerk aan te vallen. Een aanvaller met meer dan de helft van de rekenkracht onder zijn hoede kan proberen om te censureren of transacties terug te draaien.

Meer rekenkracht betekent meer veiligheid voor de gebruikers van bitcoin als onafhankelijke, wereldwijde infrastructuur. Dat zijn de mensen die bitcoin gebruiken als freedom money die willen voorkomen dat hun dictator betalingen censureert. Maar ook beleggers die zeker willen weten dat niemand hun digitale goud kan namaken. En zo maakt een groeiende hashrate en een gezonde miningsector bitcoin toch waardevoller.

De hashrate van het bitcoinnetwerk sinds 2020

Er zijn modellen waarmee je iets kunt zeggen over de waarde van een netwerk. Zo wordt de wet van Metcalfe al sinds de jaren ’80 gebruikt om de waarde van telecomnetwerken te bepalen. Die stelt dat de waarde van zo’n netwerk groeit met het kwadraat van de omvang van het netwerk. Als maat voor de omvang neemt men bijvoorbeeld het aantal gebruikers.

Later werd deze wet ook gebruikt voor andere netwerken waar netwerkeffecten een belangrijke rol spelen, zoals sociale media. Zo bleek hij de beurswaarde van Facebook en Tencent aardig te beschrijven. Maar ook het ecosysteem van Apple met gebruikers, dienstverleners en appbouwers past erin. En het netwerk van Tesla met autobezitters en laadstations.

Adoptie en koers van bitcoin
We weten de prijs van bitcoin, maar wat is de waarde? Vandaag verkennen we hoe we via de waarde van netwerken tot een fair value van bitcoin kunnen komen, hoe de prijs daarvan verschilt, en wat we op basis hiervan verwachten van de toekomst.

In deze Insights van Bitcoin Alpha bespreken we hoe adoptie van bitcoin en de koers verbonden zijn.

Een bloeiende miningsector versterkt het netwerkeffect van bitcoin en heeft via een toenemende adoptie uiteindelijk effect op de koers. Maar dat is een effect voor de lange termijn. Op korte termijn zijn externe krachten sterker, zoals de macro-economische omstandigheden en omvallende cryptobedrijven.

Hieronder staat de grafiek van de bitcoinkoers in de afgelopen vijf maanden. De koers ligt nu onder het 200-daags gemiddelde, een scheidslijn tussen een stijgende en dalende trend op middellange termijn.

Op korte termijn speelt het horizontale niveau van 28.500 dollar vermoedelijk een belangrijkere rol. Die niveau was al een aantal keer steun en weerstand. Bitcoin bleef verrassend sterk in macro-economisch uitdagende omstandigheden, met een duurder wordende dollar en stijgende rente. Toch willen we voor meer optimisme eerst een doorbraak naar boven de 28.500 dollar zien.

De bitcoinkoers in de afgelopen 5 maanden

Nieuwsoverzicht

We starten het nieuwsoverzicht met een kort verslag van de strafzaak tussen de Amerikaanse overheid en Sam Bankman-Fried, de voormalig topman van FTX. Afgelopen week zag Bankman-Fried oude vrienden in de getuigenbank staan. Stuk voor stuk schoven ze hem de schuld toe. ‘We hebben fraude gepleegd, in opdracht van Sam’, was de rode draad.

De meest opvallende getuige verscheen dinsdag voor het eerst. Voormalig Alameda-ceo Caroline Ellison vertelde dat het handelshuis in totaal 14 miljard dollar aan tegoeden van FTX-klanten misbruikte. Dat geld werd gebruikt voor investeringen en politieke donaties. Ellison zei dat ze de instructies van Bankman-Fried opvolgde en ook aan hem rapporteerde. Ze vertelde ook over persoonlijke leningen die Alameda uitschreef aan de top van FTX. In 2022 liep het uitgeleende bedrag op tot 5 miljard dollar. De getuigenis van Ellison nam een opvallende wending toen ze een boekje open deed over de ambities van Bankman-Fried; die wilde volgens haar president van de VS worden.

We volgen het proces, dat deze week verder gaat, op de voet.

Door naar hernieuwd enthousiasme voor innovatie rond bitcoin. Deze week verscheen een nieuw paper van de hand van cryptograaf en ontwikkelaar Robin Linus. Hij introduceerde BitVM, een denkraam waarin het draaien van arbitraire computerprogramma’s op bitcoin mogelijk is. Linus betoogt dat bitcoin met de huidige scripttaal smart contracts kan ondersteunen die grote uitdrukkingskracht hebben, vergelijkbaar met de applicatiemogelijkheden die ethereum biedt.

Het idee van Linus kan op veel steun rekenen. Opvallend daarbij is dat die steun uit alle gelederen komt. Ontwikkelaars gaan ermee aan de slag, onder andere om naar oplossingen te zoeken voor de gevonden beperkingen. “BitVM is een geweldige doorbraak, en hoewel er momenteel nog grote gaten in zitten, zijn deze grotendeels oplosbaar”, zeggen de techneuten. Het is even geleden dat een bitcoinpaper zo’n grote groep in beweging bracht.

De uitwerking van het concept van Linus is nog in een vroeg stadium. Het is daarom nog onduidelijk welke concrete toepassingen eruit ontstaan. Maar de geest is uit de fles. “Dit nieuwe paradigma over het gebruik van bitcoin gaat niet meer verdwijnen”, schrijft ontwikkelaar Bob Bodily op X.

💡
Zien we jou op Bitcoin Amsterdam?
Deze week zijn wij aanwezig bij Bitcoin Amsterdam, de grootste Bitcoin Conferentie van Europa. Je vindt onze stand in de Expo-ruimte.

Op de donderdag geven Lucas Wensing (Amdax CEO) en Tim Stolte (Quantitative Portfolio Manager) de presentatie ‘Algorithmic investing with bitcoin’. Ze nemen je mee in de ontwikkeling van algoritmische strategieën, en hoe je tot een strategie komt die beter presteert dan bitcoin. Hoe bepaal je de ideale in- en uitstapmomenten, en welke indicatoren gebruik je daarvoor?

Heb je nog geen kaarten voor Bitcoin Amsterdam? We hebben nog een aantal kaarten beschikbaar met 50% korting.

We kijken uit naar twee leerzame en gezellige dagen. Tot dan!

Het overige nieuws:

  • DNB stuurde jarenlang te hoge rekeningen aan cryptobedrijven. Dat oordeelt de rechter in een zaak die door de sector was aangespannen tegen de toezichthouder. Sinds mei 2020 moeten Nederlandse cryptobedrijven zich bij DNB registreren. De wet schrijft een betrekkelijk eenvoudige procedure voor, maar DNB koos ervoor die procedure ‘aan te kleden’. Zo werd het een verkapt en zwaarder vergunningsregime. De kosten die voortvloeien uit het verzwaren van de procedure zijn onrechtmatig in rekening gebracht.
  • Kraken onderstreept Europese expansie met de overname van Nederlandse broker BCM. BCM, voorheen Bitcoin Meester, is sinds 2017 actief in Nederland. Kraken-ceo David Ripley noemt Nederland een “sleutelmarkt” voor zijn beurs. De aankoop is nog niet afgerond en wacht nog op goedkeuring van de Nederlandse toezichthouder.
  • Voormalig BlackRock-directeurs noemen spot bitcoin ETF “een uitgemaakte zaak”. Zowel Steven Schoenfield als Martin Bednall denken dat de toezichthouder binnen 3 tot 6 maanden groen licht geeft aan de aanvragers. Het duo noemt het verdwijnen van vertragingstactieken en de winst van Grayscale in de rechtszaal als belangrijkste ingrediënten van hun inschatting. Ze verwachten flinke concurrentie voor BlackRock: “Er zijn acht of negen andere bedrijven die zich sterk inzetten voor verhandelbare digitale activa”, aldus Schoenfield.

Verdieping

De Cryptocast van deze week draait om de Nederlandse cryptosector. Patrick van der Meijde maakt bekend dat hij zijn rol als voorzitter van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland overdraagt aan Bert de Groot. Met beide heren aan tafel bespreekt Herbert Blankesteijn de rechtszaak tussen de sector en toezichthouder DNB. Daarna bekijken ze de sector als geheel. Hoe staan het ervoor? Welke gevolgen heeft de bearmarkt? En hoe gaat het toezicht onder MiCA eruit zien?

293 B: Nederlandse cryptosector maakt zich op voor MiCAR en VBNL heeft een nieuwe voorzitter
Patrick van der Meijde vertrekt als voorzitter van VBNL en Bert de Groot, oprichter van onder meer Bitcoin Brabant, neemt zijn plek in. Met de twee heren aa…

Achter de schermen

PECB Insights Conferentie in Parijs

Afgelopen week sprak Mauro Halve (Senior Compliance Officer bij Amdax) op de PECB Insights Conferentie in Parijs. Op deze privacy-conferentie ging Mauro in een paneldiscussie in op de privacy- en gegevensbeschermingsrisico’s van de voorgestelde Europese Digitale Identiteit.

Mauro Halve (rechts) tijdens de paneldiscussie over de Europese Digitale Identiteit

Hoe Mauro de risico’s wil beteugelen? Met Zero-Knowledge Proofs: een cryptografische methode van versleuteling die het mogelijk maakt om een stelling digitaal te bewijzen, zonder het bewijsmateriaal (privégegevens, bijvoorbeeld) bloot te hoeven geven.

Zo kun je bijvoorbeeld bewijzen dat je in een specifiek gebied woont zonder je adres te delen, je leeftijd verifiëren zonder je geboortedatum prijs te geven, of aantonen dat je genoeg verdient voor een hypotheekaanvraag zonder je salaris prijs te geven. Met behoud van privacy over je persoonsgegevens en gevoelige data kun je met deze techniek zelfs voldoen aan alle eisen vanuit een compliance-perspectief.  

Een geslaagde conferentie, waar Mauro volgend jaar weer aanwezig mag zijn als spreker.