Prijs ether stijgt door BlackRock-aanvraag
De afgelopen weken liep bitcoin ver voorop in de strijd. De meeste andere munten bleven achter. Maar afgelopen donderdag kwam daar verandering in. De koers van ether schoot een dikke 10 procent omhoog. Hoe dat zit? Dat, en meer, in deze Weekly!
De afgelopen weken liep bitcoin ver voorop in de strijd. De meeste andere munten bleven achter. Maar afgelopen donderdag kwam daar verandering in. De koers van ether schoot een dikke 10 procent omhoog. Hoe dat zit? Dat, en meer, in deze Weekly!
Markt: Er heerst een aanstekelijk optimisme op de cryptomarkt. Deze week staat de bitcoinprijs voor het eerst in lange tijd weer 100 procent hoger dan een jaar eerder.
Nieuws: BlackRock heeft een aanvraag ingediend voor een spot ether ETF. De prijs van ether sprong daardoor met 10 procent omhoog. Mogelijk geeft de SEC deze week uitsluitsel over de lopende spot bitcoin ETF-aanvragen.
Achter de schermen: Met Amdax Trend investeer je automatisch in een selectie altcoins uit de top 20, gerangschikt op marktwaarde. Zo profiteer je van de stijgende prijzen. Dalen ze weer? Dan worden de ingenomen posities automatisch verkocht.
Cryptomarkt
De heatmap hieronder laat zien dat de cryptomarkt in z’n geheel de afgelopen maand prima presteerde. Bitcoin leidt, en ether volgt op niet al te grote afstand. Maar ook de rest is grotendeels groen.
Het groen op de kaart symboliseert een algemeen optimisme op de cryptomarkt. Het staat ook voor de verandering van moedeloosheid naar hoop in de marktcyclus waar we vorige week in de Weekly over schreven.
Voor de meeste activa met groene cijfers geldt dat ze het net een stukje slechter deden dan bitcoin. Daardoor steeg de zogeheten bitcoin dominance, het deel van de totale marktwaarde dat in handen is van bitcoin. Maar er zijn uitzonderingen. Zo staat solana op een plus van 134 procent en chainlink noteert 90 procent winst in een maand. Van een volwaardig alt season is echter (nog) geen sprake.
Op de vraag of er een nieuwe bullmarkt is aangebroken, past een bescheiden antwoord. In de context van complexe systemen, zoals financiële markten, bestaan geen zekerheden. Daarom hebben we het vaak over verschillende mogelijkheden en perspectieven. Ons huidige basisscenario is dat we een nieuwe fase in de marktcyclus zijn binnengegaan.
Een prangende vraag is dan natuurlijk hoe de komende marktcyclus eruit komt te zien. In het neutrale scenario lijkt die op de voorgaande cycli. Hieronder staat de grafiek van bitcoin in de afgelopen 11 jaar met daarin drie marktcyclussen.
Onderin staat de jaar-op-jaar koersverandering van bitcoin. In 2015, 2019 en 2022 was die negatief (rood). De koers stond in die jaren lager dan een jaar eerder. Sinds juni van dit jaar zitten we weer in positief territorium (oranje). En sinds deze week zitten we weer boven de 100 procent koersstijging in een jaar tijd (geel).
Het sensationele stuk van de bullmarkt speelde zich telkens af bij een jaar-op-jaar stijging van meer dan 250 procent (groen). Het duurde vorige keren steeds ongeveer een jaar voordat we van de eerste keer geel naar de eerste keer groen gingen.
Can this time be different? Vanzelfsprekend, op twee manieren.
Het kan vroeger, heftiger en hoger gaan dan vorige keren. Dit scenario heeft een katalysator nodig, zoals een samenloop van de komst van ETF’s, de halving, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en geopolitieke en monetaire omstandigheden.
Het kan ook later, zwakker en lager gaan dan vorige keren. Daarvoor zijn tegenvallers nodig zoals afgeblazen ETF’s en een diepe, heftige recessie. In het meest extreme geval zou de top van deze marktcyclus zelfs onder de all-time high van 69.000 dollar kunnen blijven.
Alles bij elkaar ontstaat een optimistisch beeld. Daarbij merken we op dat de data waarop we ons baseren allemaal terugkijkt. Het vertelt ons dat de recente prijsstijging geen gebakken lucht is, en op verschillende manieren ondersteund wordt. Het zegt niet dat de koers zal blijven stijgen. Dat is afhankelijk van de nieuwe informatie die de markt de komende tijd te verwerken krijgt!
Nieuwsoverzicht
Donderdag diende ’s werelds grootste vermogensbeheerder een aanvraag in bij de toezichthouder voor een spot ether ETF. Daarin herhaalt BlackRock een argument dat als doorslaggevend wordt beschouwd in de spot bitcoin ETF-aanvragen:
Given that the Commission has approved ETFs that offer exposure to ETH futures, which themselves are priced based on the underlying spot ETH market, the Sponsor believes that the Commission must also approve ETPs that offer exposure to spot ETH, like the Trust.
De koers van ether reageerde direct op het nieuws. Met een stijging van een dikke 10 procent doorbrak de prijs de 2100 dollar en maakte daarmee al het verlies ten opzichte van bitcoin in de vier weken ervoor goed. Een deel van die winst heeft de munt weer ingeleverd; op dit moment gaat ether voor ongeveer 2000 dollar van hand tot hand.
Het heeft op dit moment nog weinig zin om naar de uitkomst van deze aanvraag te gissen. Eerst oordeelt de SEC over het lot van de bitcoin ETF’s. De ETF-watchers van Bloomberg geven de kans op goedkeuring nog steeds 90 procent. Bij de bekrachtiging van die inschatting meldde James Seyffart woensdag iets opvallends.
De meeste analisten gaan er vanuit dat de SEC in één keer een oordeel velt over alle lopende aanvragen. Zo voorkomt de toezichthouder dat specifieke fondsen een voorkeurspositie krijgen. Seyffart schreef dat op 9 november een periode van 8 dagen begint waarin de SEC een beslissing kan nemen over alle aanvragen die nu op goedkeuring hopen. Met andere woorden: áls de SEC alle fondsen tegelijk vervroegd wil toelaten, moet dat deze week gebeuren.
We houden het nauwlettend in de gaten!
Wist je dat je bij Amdax ook een kinderrekening kunt openen? Zo kun je niet alleen voor jezelf maar ook voor de toekomst van je kinderen sparen. In bitcoin, ether of andere cryptoactiva. Je bepaalt zelf de inleg en kunt gebruikmaken van de belastingvrije schenking (ter hoogte van € 6.035). Opa’s, oma’s en andere bekenden mogen per jaar € 2.418 belastingvrij schenken.
Meer weten? Kijk op deze pagina over de Amdax Kinderrekening.
Het overige nieuws:
- Fiscus gaat informatie over cryptotegoeden uitwisselen met buitenlandse belastingdiensten. Vrijdag onderstreepten 47 landen hun deelname aan de implementatie van het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF). Deze internationale standaard beschrijft de automatische uitwisseling van gegevens over cryptobezittingen. “Zo zorgen de landen samen dat iedereen netjes belasting betaalt”, schrijft onze Rijksoverheid. Nederland heeft de intentie om in 2027 te starten met het programma.
- Handel in NFT’s neemt voorzichtig toe. De bodemprijzen van vooraanstaande NFT-collecties zoals CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club en Azuki zijn aanzienlijk gestegen, met een toename tot 107 procent in dollarwaarde. Daarnaast meldt DappRadar een stijging van 32 procent van het handelsvolume, van $306 miljoen in september naar $405 miljoen in oktober. Ondanks de opwaartse trend in sommige NFT-collecties en het algehele handelsvolume, blijft de markt volatiel en onvoorspelbaar.
- Grote Japanse vermogensbeheerder opent Web3-fonds voor startende bedrijven. Volgens SBI Holdings is het fonds gericht op aan Web3, AI, en metaverse gerelateerde initiatieven. In totaal verwacht SBI 100 miljard yen aan het werk te zetten, omgerekend zo’n 650 miljoen dollar. Dat geld komt onder andere van binnenlandse en regionale banken. De helft van het beoogde kapitaal is al toegezegd. In de Verenigde Arabische Emiraten opent SBI samen met Standard Chartered een cryptofonds van 100 miljoen dollar.
Verdieping
De Nederlandstalige podcast Satoshi Radio geeft wekelijks een doorwrocht overzicht van wat zich afspeelt in de cryptowereld. Deze week gaat het bijvoorbeeld over de opkomst van stablecoins, de potentiële doorstart van FTX, een rechtszaak tegen Barry Silbert, het lot van Sam Bankman-Fried en hoe ’s werelds grootste bitcoinminer het klimaat verbetert. Op YouTube kan je eenvoudig door de verschillende onderwerpen heen klikken:
Achter de schermen
Het optimisme in de cryptomarkt is duidelijk merkbaar bij Amdax. We zien een toename in handelsactiviteit en interesse nu de prijsstijgingen duidelijk zichtbaar worden. De koersontwikkelingen zijn niet alleen waarneembaar met het blote oog, ook onze algoritmes identificeren sterk positieve prijstrends bij bitcoin en veel altcoins.
In de grafiek hieronder zien we het gevolg van de opwaartse marktbeweging terug voor onze algoritmische strategie Amdax Trend. Met Amdax Trend investeer je automatisch in een selectie altcoins uit de top 20, gerangschikt op marktwaarde.
Amdax Trend belegt vanuit het principe dat prijstrends voor langere tijd aanhouden in financiële markten. Daardoor profiteer je met deze strategie van stijgende prijzen, en worden posities automatisch verkocht bij dalende prijzen.
Meer informatie over Amdax Trend vind je hier: