Race om eerste spot bitcoin ETF in volle gang

De bitcoinmarkt begon juli rustig en goedgestemd. Maar ook gespannen, onder andere door de in juni opnieuw gestartte ETF-race. Eind juni manifesteerde die spanning zich in een scherpe koersbeweging. Wat er gebeurde? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

De bitcoinmarkt begon juli rustig en goedgestemd. Maar ook gespannen, onder andere door de in juni opnieuw gestartte ETF-race. Eind juni manifesteerde die spanning zich in een scherpe koersbeweging. Wat er gebeurde? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De verwachtingen over de lopende ETF-aanvragen zijn hooggespannen. Dat zagen we vrijdag aan de plotselinge prijsbeweging toen de SEC de huidige aanvragen niet adequaat bevond. Desondanks sloot de bitcoinkoers het tweede kwartaal prima af!

Nieuws: We kijken deze week naar twee lopende zaken: FTX en Genesis. FTX-ceo John Ray noemt het onderzoek naar de verloren dollars ‘buitengewoon uitdagend’. Desondanks is er al 7 miljard dollar teruggevonden. In de onderhandelingen tussen Genesis en Gemini lopen de emoties hoog op.

Achter de schermen: Amdax neemt de klantenportfolio met vermogensbeheeractiviteiten over van Blockchain Investments & Co. Sinds deze week is het mogelijk om Fantom ($FTM) te verhandelen via Amdax.

Cryptomarkt

De cryptomarkt is de maand juli rustig begonnen. De koers bewoog de afgelopen twee weken zijwaarts in het prijsbereik van 29.400 tot 31.400 dollar. Dat is een dikke 20 procent hoger dan de eerste helft van juni, toen zorgen over de aanklachten van de SEC tegen Coinbase en Binance de stemming bepaalden. De koers lag toen rond de 25.500 dollar.

Die zorgen lijken inmiddels ver in de achteruitkijkspiegel te liggen. Optimisme en hoop kleuren nu het sentiment, aangewakkerd door de potentiële entree op de cryptomarkt van grote financiële instellingen zoals BlackRock, Fidelity en Deutsche Bank.

In de grafiek hebben we een pijl gezet bij vrijdagmiddag 30 juni. Toen daalde de koers in korte tijd 5 procent naar het laagste punt van de afgelopen week. Dat was een schrikreactie op het nieuws dat de SEC de lopende ETF-aanvragen niet adequaat zou vinden.

Volgens insiders heeft de SEC tegen de beurzen waaraan de ETF’s genoteerd gaan worden gezegd dat er belangrijke informatie ontbreekt. Namelijk met welke cryptobeurs er een toezichtsovereenkomst is afgesloten om marktmanipulatie te kunnen herkennen. Inmiddels hebben alle aanvragers een nieuwe versie van hun papierwerk ingediend. Allemaal noemen ze Coinbase als toezichtspartner.

De koers herstelde snel en sommige ETF-analisten zien de reactie van de SEC als bemoedigend. Het verhaal van de ETF is nog springlevend. De scherpe reactie van de koers laat ook zien dat de markt op spanning staat. De lijn tussen hoop en ongeloof is flinterdun.

De bitcoinkoers sinds begin juni

Na de koersstijging eind juni hebben we de maand, het kwartaal en het eerste half jaar prima afgesloten:

  • Maand: +11,9%
  • Kwartaal: +7.0%
  • Half jaar: +84,2%

De grafiek hieronder toont ons basisscenario voor de komende jaren. We verwachten dat de adoptie van decentrale technologie doorgaat, en dat grote cryptoactiva zoals bitcoin en ether een deel van de waarde daarvan weten te vangen. De route daarnaartoe volgt het eb en vloed van de marktcyclus. Uit een bearmarkt wordt een bullmarkt geboren, en andersom.

De MACD-indicator onderaan op deze maand-grafiek zegt iets over het momentum op de lange termijn. Die is voor het eerst sinds augustus 2021 weer positief. Een aanwijzing dat de stijgende trend van de afgelopen maanden hoort bij het allereerste prille begin van een nieuwe bullmarkt.

Nieuwsoverzicht

In de marktupdate hierboven ben je bijgepraat over de lopende ETF-aanvragen en het daardoor ontstane optimisme. Je zou haast vergeten dat er in de VS nog allerlei rechtszaken en faillissementsprocedures lopen. Brokstukken van de bearmarkt die nog opgeruimd moeten worden. Twee ervan verschenen afgelopen week in het nieuws.

We beginnen met FTX.

Op 11 november 2022 viel deze beurs, een gebeurtenis die je ongetwijfeld nog goed voor de geest halen kunt. Intussen is er al 200 miljoen dollar besteed aan de faillissementsprocedure. Als het proces in totaal twee jaar duurt, schat men in dat er bijna 800 miljoen dollar voor nodig is. Dat is driekwart van wat de afwikkeling van Enron kostte, terwijl dat bedrijf in termen van omzet en medewerkers bijna 100 keer groter was dan FTX.

In zijn laatste rapportage legt plaatsvervangend bestuursvoorzitter John Ray uit waarom de kosten zo oplopen. “Al direct na de oprichting werden klanttegoeden en bedrijfsactiva met elkaar vermengd en misbruikt”, schrijft Ray. Hij noemt het proces om tegoeden terug te krijgen daarom moeizaam en “buitengewoon uitdagend”.

Desondanks heeft Ray nu zo’n 7 miljard dollar aan liquide activa teruggevonden en veilig gesteld. Toen de beurs failliet ging, was hij klanten ongeveer 8,7 miljard dollar schuldig. Het grootste deel daarvan bestond uit misbruikte dollars, al dan niet in de vorm van stablecoins.

We vervolgen met Genesis Trading.

In januari vroeg Genesis zijn faillissement aan. Het bedrijf is honderden miljoenen dollars schuldig aan zijn klanten. De val van FTX sloeg een gat in de balans van het leenbedrijf en dat bleek een klap die het niet zonder kleerscheuren kon opvangen.

Intussen zijn de onderhandelingen over de afwikkeling van het faillissement helemaal op dreef. Het gaat er zo nu en dan hard aan toe, met momenten waarop de vuile was open en bloot besproken wordt. Dinsdag werden we daar weer mee geconfronteerd.

Gemini, één van de grootste crediteuren in het proces, publiceerde bij monde van Cameron Winklevoss een tweede open brief gericht aan de directeur van DCG, het moederbedrijf van Genesis. De brief bevat een laatste bod waar DCG-ceo Barry Silbert op in kan gaan, met daarbij de eis dat Silbert er vóór vrijdag positief op reageert. Doet hij dat niet, dan stelt Gemini een rechtszaak te starten tegen DCG en Silbert persoonlijk. Je begrijpt: dit is onderdeel van de achterliggende onderhandelingen en een manier om Silbert daarbij onder druk te zetten.

Analisten verwachten dat alle partijen in de zomer tot een akkoord komen. We houden daarbij nog een slag om de arm, want de gesprekken hebben eerder al onverwachte wendingen genomen. Wordt vervolgd!

Het overige nieuws:

  • MicroStrategy doet zijn grootste bitcoin-aankoop van de laatste twee jaar. Het bedrijf van Michael Saylor kocht 12.333 bitcoin voor 347 miljoen dollar. Dat brengt het totaal op 152.333 bitcoin, omgerekend 4,52 miljard dollar. MicroStrategy bezit met een factor 12 de grootste zakelijke bitcoinschatkist. De laatste keer dat het bedrijf zo’n grote aankoop deed was in juni 2021. Toen kocht het 13.005 bitcoin.
  • Bitcoin en ether ETF’s in de app van de grootste bank van Hongkong. Klanten van HSBC Hongkong kunnen deze producten sinds vorige week vanuit hun bankapp aan- en verkopen. Het gaat om de CSOP Bitcoin Futures ETF en de CSOP Ethereum Futures ETF. Waarom de bank deze stap heeft gezet? Volgens de woordvoerder van de bank is het antwoord eenvoudig: er is duidelijke vraag naar vanuit de bankklanten.
  • Cryptocriminaliteit vindt hoofdzakelijk buiten bitcoin plaats. Dat schrijft TRM Labs in zijn Illicit Crypto Ecosystem Report. In 2016 vond twee derde van de hacks plaats op of rond bitcoin. In 2022 is dat aandeel gedaald tot onder de 3 procent. Ethereum (68 procent) en Binance Smart Chain (19 procent) zijn nu voor criminelen het meest interessant. Opvallend is dat voor de financiering van terrorisme alle activiteit verplaatst lijkt te zijn naar TRON (92 procent).
💡
Stap nú over van Binance naar Amdax
Vanaf 17 juli kan je daar enkel nog tegoeden opnemen. Maak je gebruik van Binance? Zorg dan dat je vóór 12 juli je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!

Verdieping

Deze week schoof onze quantitative portfolio manager Tim Stolte aan in de Cryptocast. Hij sprak daar met Herbert Blanksteijn en Bert Slagter over de manieren waarop je in bitcoin en crypto beleggen kunt. Welke typen cryptobeleggers zijn er? Hoe bedien je die met de juiste mix van kansen en risico’s? Welke rol heeft algoritmisch beleggen daarin? En kan je, ook als je enkel in bitcoin belegt, toch de prestaties ervan verslaan?

279 B: Crypto-vermogensbeheer, hoe versla je bitcoin?
Wat zijn er voor cryptobeleggers en hoe bedien je die met de juiste mix van kansen en risico’s? Welke rol geef je algoritmisch, dus automatisch traden? Mogen memecoins meedoen? En hoe kunnen klanten van een crypto-vermogensbeheerder bitoin-only blijven en toch de prestaties van bitcoin verslaan?

Achter de schermen

Overname klantenportfolio Blockchain Investments & Co

Amdax heeft een bestand van in totaal zo’n honderd klanten van Blockchain Investments overgenomen. Het betreft klanten waarvoor vermogensbeheeractiviteiten werden uitgevoerd. Het Utrechtse bedrijf besloot zijn cliënteel aan te bieden met het oog op de strengere regelgeving die op komst is. Die gaat gepaard met forse investeringen, en daar is Amdax goed op voorbereid.

Meer over deze overname lees je hier:

Overname Amdax vermogensbeheeractiviteiten Blockchain Investments &…
Amdax neemt de klantenportefeuille met vermogensbeheeractiviteiten over van Blockchain Investments & Co.In totaal gaat het om ongeveer honderd klanten.

Nieuw bij Amdax: Fantom ($FTM)

Sinds deze week is het mogelijk om Fantom ($FTM) te verhandelen via Amdax. Fantom kan aan- en verkocht worden tegen EUR. Ook is het mogelijk FTM periodiek aan te kopen via het crypto spaarplan.

FTM koop je snel en gemakkelijk via de Amdax-app of onze webomgeving.