Toezichthouders VS laten hun tanden zien

Toezichthouders in de VS richten hun pijlen op de cryptosector. Afgelopen week maakten ze verschillende aanklachten bekend, onder meer tegen Binance en Coinbase. Toch blijft de bitcoinkoers stabiel. Hoe kan dat? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

Toezichthouders in de VS richten hun pijlen op de cryptosector. Afgelopen week maakten ze verschillende aanklachten bekend, onder meer tegen Binance en Coinbase. Toch blijft de bitcoinkoers stabiel. Hoe kan dat? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
Markt: Ondanks de stortvloed aan acties van toezichthouders tegen personen en bedrijven in de cryptosector doet de koers het goed. Met 29.000 dollar staan we bijna 90 procent boven de bodem. Wie er verkopen? De hodlers in elk geval niet!

Nieuws: Amerikaanse autoriteiten staan in overdrive. In Ă©Ă©n week kregen Coinbase en Binance het met ze aan de stok. Zwitserland en Hongkong lijken zich aan te bieden als veilige havens voor cryptobedrijven.

Achter de schermen: We hebben een mooie nieuwe functie gelanceerd, spaarplannen. Investeer op terugkerende basis een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de prijs of ontwikkelingen op de markt. Direct starten kan hier.

Cryptomarkt

Sommige analisten zien het gedrag van de toezichthouders als een gecoördineerde actie tegen de Amerikaanse cryptosector. De moeite voor cryptobedrijven om aan bankdiensten te komen, hoort daar wat hen betreft bij. Ze noemen het Operation Chokepoint 2.0, een referentie aan een eerdere periode waarin banken bepaalde sectoren verstikten door ze uit te sluiten van bankdiensten.

Je zou verwachten dat het slechte nieuws van afgelopen weken grote invloed heeft op de koers van bitcoin en andere cryptoactiva. Maar dit speelt nu een paar maanden en in die periode stegen de koersen juist.

In de grafiek hieronder staat de bitcoinkoers in de afgelopen 7 dagen. Ondanks de aanklachten en de negatieve rapporten ging de koers zijwaarts tussen 26.500 dollar en 29.000 dollar.

Op 27 maart daalde de koers plotseling met zo’n 1000 dollar. Dat werd toegeschreven aan de gestartte procedure tegen Binance. Maar de grafiek laat zien dat de daling daarvoor al plaatsvond en dat die bovendien ook bij de NASDAQ te zien is, de Amerikaanse techindex. Kortom: groot nieuws, weinig paniek.

De koers van bitcoin en NASDAQ in de afgelopen 7 dagen

Laten we wat uitzoomen en naar de afgelopen 12 maanden kijken. We hebben de maand februari gemarkeerd om te laten zien hoe rustig die was ten opzichte van januari en maart. In maart zagen we 19.500 dollar op 10 maart en 29.000 dollar op 22 maart, bijna 50 procent hoger.

De koersdaling van de FTX-crash is hiermee ongedaan gemaakt en het grootste deel van de Celsius-crash ook. De koers is terug op het niveau van mei 2022.

Na zo’n stevige stijging is het niet gek dat sommige beleggers winst nemen. Wie in november en december kocht staat op 70 tot 80 procent winst. Een correctie naar bijvoorbeeld 25.300 dollar of zelfs nog wat lager past prima in een stijgende trend.

De bitcoinkoers in de afgelopen 12 maanden

De transactiedata in de blockchain vertelt ons iets over wie de verkopers zijn die nu rond de 28.000 dollar besluiten te verkopen. Analysebedrijf Glassnode deed daar onderzoek naar en publiceerde dat in hun wekelijkse Insights.

Ze keken naar de instroom van bitcoin naar handelsplatforms toe. Daarvan komt 92,5 procent van adressen die korter dan 5 maanden bestaan. Een bevestiging van het vermoeden dat er wat winst genomen wordt op recent ingenomen posities.

Een belangrijk signaal voor vertrouwen in de markt komt van entiteiten die al heel lang hun bitcoin vasthouden. Zij beginnen doorgaans te verkopen in het laatste deel van de bullmarkt, waarmee ze aangeven dat ze de munt nu overgewaardeerd vinden. Op dit moment houden zij zich nog koest. Ze wachten rustig af en verkopen nauwelijks. Blijkbaar verwachten ze in de toekomst hogere koersen.

Hieronder staat een grafiek waarin het aantal coin days destroyed (CDD) is gevisualiseerd. Een hogere CDD betekent dat er bitcoin verkocht wordt die heel lang bewaard is. Het lage niveau dat we nu zien is een indicatie dat we nog lang niet in de buurt komen van oververhitting.

Als de adoptie van decentrale technologie niet stopt, zal ook de oververhitting die hoort bij de hype van een bullmarkt weer een keer komen. Dat hoort bij de marktcyclus die we in elke markt zien.

Ons hoofdscenario is dat we nu in de herstelfase zitten tussen het diepste punt van de bearmarkt en het begin van de volgende bullmarkt. Een steeds groter deel van de signalen wijst daarop.

Maar houd er rekening mee dat de route daarnaartoe zelden vlak is en langer kan duren dan je denkt. De macro-economische en politieke omstandigheden zijn grilliger dan ooit in het bestaan van bitcoin. Een nieuwe periode van lagere koersen is niet uit te sluiten. Als je overweegt om een positie in te nemen of uit te breiden, doe dat dan met een horizon van meerdere jaren.

Bron: Glassnode

Nieuwsoverzicht

Maandag kwam het nieuws naar buiten dat de CFTC een civiele procedure start tegen Binance. De Amerikaanse toezichthouder op derivatenhandel stelt onder andere dat Binance financiële producten aanbood zonder registratie. Zowel het bedrijf Binance als zijn oprichter Changpeng Zhao (CZ) zijn aangeklaagd. Het doel van de toezichthouder is dat ze beide buitenspel gezet worden.

De procedure tegen Binance is het recentste voorbeeld van de verstrenging van het cryptoklimaat in de Verenigde Staten.

Eerder maakte Coinbase bekend dat de SEC voornemens is een proces te starten. Ze werd daarvan op de hoogte gesteld met een zogeheten Wells notice. Dat is de manier waarop medewerkers van de toezichthouder aangeven dat ze de SEC adviseren om naar de rechter te stappen. De SEC verwijt Coinbase het overtreden van effectenregels.

De SEC sleept ook Justin Sun, oprichter van het Tron-ecosysteem, voor de rechter voor het overtreden van effectenregels. Volgens de toezichthouder is de aanklacht gericht aan Sun persoonlijk en drie van Sun’s bedrijven. Het betreft de uitgifte van TRX en BTT en “frauduleuze manipulatie” van secundaire markten.

En nu we het toch over markante cryptofiguren hebben: Do Kwon is gearresteerd Montenegro. Autoriteiten liepen hem tegen het lijf op het vliegveld. De eerste beelden van Kwon in handboeien zijn intussen te zien. Zowel Zuid-Korea als de VS vragen om uitlevering van Kwon. In de VS liggen er meerdere aanklachten tegen Kwon klaar.

Er zijn nu vier grote exchanges op het matje geroepen. Naast Coinbase en Binance kreeg KuCoin begin maart bericht van het New Yorkse OM, en begin februari schikte Kraken met de SEC.

đź’ˇ
Bij Amdax staan je cryptoactiva veilig
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Wil je graag de overstap maken naar onze omgeving? Dat is snel geregeld. Download onze app of maak een account aan via onze webomgeving!

Bij gebrek aan passende wet- en regelgeving proberen de toezichthouders de markt in toom te houden door op te treden. Het oordeel of ze daarin doorschieten, laten ze aan de rechter over. Het zorgt er in elk geval voor dat, al dan niet tijdelijk, cryptobedrijven elders hun heil zoeken. De recent ontstane instabiliteit in het banksysteem speelt ook een belangrijke rol.

Zo meldt CNBC dat deze cryptobedrijven massaal uitwijken naar Zwitserland voor hun bankdiensten. Volgens hun bronnen worden Zwitserse banken “overspoeld met nieuwe aanmeldingen”. Hongkong lijkt zich ook te positioneren als veilige haven. Chinese banken, waaronder de Bank of China, zoeken proactief contact om cryptobedrijven als klant te winnen.

Het overige nieuws:

  • Hongkong werkt aan betere regels voor stablecoins. Dat zei de minister van FinanciĂ«n van de stadstaat op een conferentie. Hij vertelde daarbij dat meer dan 80 bedrijven hun interesse hierin getoond hebben. Hij zei ook dat de overheid eraan toegewijd is om het opbloeien van de Web3-sector te ondersteunen. “Om die reden hebben we besloten daar 50 miljoen dollar voor beschikbaar te maken.”
  • Circle (EUROC, USDC) vraagt licenties aan bij Franse toezichthouder. Ze wil zich in Parijs vestigen als elektronischgeldinstelling en als cryptodienstverlener. Deze beslissing “onderstreept de toewijding van Circle om haar activiteiten in Europa uit te breiden”. Daarbij ziet ze Frankrijk als belangrijke hub. Minister van FinanciĂ«n Jean-NoĂ«l Barrot zegt blij te zijn met de komst van Circle.
  • Microsoft experimenteert met non-custodial wallet in browser Edge. Het is een op ethereum-gebaseerde wallet die qua werking gelijk is aan MetaMask. De gebruiker kan wisselen tussen accounts en direct vanuit de wallet het ene token voor de andere ruilen. Voor die functie werkt Microsoft samen met ConsenSys. Het experiment bevat nog geen bitcoinwallet; wel staan er referenties naar bitcoin in de code van de browser. Dat wekt de suggestie dat Edge-gebruikers in de toekomst ook met bitcoin kunnen werken.

Verdieping

Heb je weleens van de Oostenrijkse school gehoord?

Deze economische stroming, waarin het menselijk handelen in een wereld van schaarste centraal staat, wordt door sommigen als dé inspiratie gezien voor het ontstaan van bitcoin. Bij de Cryptocast van deze week is Willem Cornax te gast. Hij is de voorzitter van het Nederlandse Mises Instituut. Van daaruit draagt hij het werk uit van de Oostenrijks econoom Ludwig von Mises en zijn opvolgers.

Herbert Blankesteijn en Daniël Mol praten met Willem over de link tussen het Oostenrijkse gedachtegoed en bitcoin, en filosoferen over een toekomst met een bitcoinstandaard.

265 B: De Oostenrijkse School en Bitcoin
De Oostenrijkse School wordt door sommige volgers gezien als dé inspiratie voor Bitcoin. Onduidelijk is of Satoshi Nakamoto écht een volger was van de Oostenrijkse School, maar de economische stroming heeft zonder twijfel invloed gehad op de ontwikkeling van Bitcoin. Te gast is Willem Cornax, voorzi…

Achter de schermen

Nieuw in de My Amdax-webomgeving: spaarplannen!

Het is nu mogelijk om in de My Amdax webomgeving periodiek en automatisch cryptoactiva te kopen. Zo investeer je op terugkerende basis een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de prijs of ontwikkelingen op de markt. Deze koopstrategie staat bekend als Dollar Cost Averaging (DCA).

Het voordeel hiervan is dat je de kans verkleint impulsieve beslissingen te nemen. Maar je laat ook de stress van het timen van de markt achter je.

Bij het aanmaken van een spaarplan kies je het aan te kopen asset, de frequentie (wekelijks, tweewekelijks, of maandelijks), en het bedrag. Je kunt meerdere spaarplannen aanmaken, elk met een eigen configuratie.

Wil je direct een spaarplan aanmaken? Via deze link kan je aan de slag! Wil je eerst meer lezen over de voordelen van periodieke aankopen van crypto? Bekijk dan onderstaande pagina:

Dollar-Cost-Averaging (DCA) | Periodiek crypto aankopen
Dollar-Cost-Averaging (DCA) crypto met het Amdax DCA-spaarplan. Investeer periodiek een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de marktomstandigheden.