Vroegtijdig uitstel voor Amerikaanse bitcoin spot ETF’s

In de VS gebeurde dinsdag iets bijzonders. Vlak nadat vier leden van het Congres de SEC aanspoorden de aangevraagde ETF’s goed te keuren, liet de toezichthouder eerder dan verwacht weten de aanvraag van ARK Invest op de lange baan te schuiven. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

In de VS gebeurde dinsdag iets bijzonders. Vlak nadat vier leden van het Congres de SEC aanspoorden de aangevraagde ETF’s goed te keuren, liet de toezichthouder eerder dan verwacht weten de aanvraag van ARK Invest op de lange baan te schuiven. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgt, net als de koers van de dollar. Beide zijn in beginsel tegenwind voor bitcoin. Toch blijft de koers goed overeind.

Nieuws: Veel eerder dan verwacht koos toezichthouder SEC voor uitstel van de ETF-aanvraag van ARK Invest. De beste verklaring hiervoor is dat de toezichthouder voorsorteert op de sluiting van de Amerikaanse overheid die boven de markt hangt.

Achter de schermen: We kijken terug op een zeer geslaagde businessclub-bijeenkomst in Mougins, Frankrijk. Ben jij namens jouw businessclub ook geïnteresseerd in een lezing over beleggen in bitcoin en andere cryptoactiva? Neem dan contact op via accountteam@amdax.com of +31882632900.

Cryptomarkt

“Yellen heeft een heel goed gevoel over een zachte landing van de Amerikaanse economie”, zo vat Bloomberg de uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën samen. “We zitten op de route naar een zachte landing, de inflatiecijfers brengen ons telkens een stap dichterbij.”

Yellen deed deze uitspraak een paar dagen voordat Jerome Powell voor de camera plaatsnam om het rentebesluit toe te lichten. Vorige week woensdag besloot de Amerikaanse centrale bank om de rente gelijk te houden. Het verhaal van Fed-voorzitter Powell was ook min of meer hetzelfde als eerder dit jaar.

Korte samenvatting: We hebben de rente nu verhoogd tot een niveau waarop de economie afgeremd wordt. We zullen de rente net zo lang hoog houden tot de inflatie gedaald is naar het doel van 2 procent. Dat kan best een tijdje duren, dus reken erop dat de rente lange tijd grofweg op dit niveau blijft.

Tot zover niets nieuws. Toch ging er een siddering door de markt, en dat kwam door de bijgevoegde Summary of Economic Projections (SEP). Die beschrijft hoe de 19 bestuurders van de Fed verwachten dat de economie en het monetair beleid zich de komende jaren ontwikkelen.

Daaruit bleek dat ze verwachten dat de economie blijft groeien, de werkloosheid niet veel oploopt en de inflatie netjes daalt naar 2% in 2026. Oftewel, de inflatie wordt beteugeld zonder dat de economie in een recessie komt. En dat is de definitie van een zachte landing.

Dat doen ze door de rente voor lange tijd hoog te houden. Uit de SEP blijkt dat de bestuurders verwachten dat de rente in elk geval in 2024 nog boven de 5% blijft, en op z’n vroegst pas in 2025 wat daalt. Deze verwachting van ‘higher for longer’ liet de rente op Amerikaanse obligaties sterk stijgen, net als de koers van de dollar.

Een journalist stelde Jerome Powell de logische vraag of de zachte landing nu zijn basisscenario is. Hij antwoordde daarop ontkennend: de zachte landing is ‘een plausibele uitkomst’ en ‘ons primaire doel’, maar het is zeker niet het basisscenario. Daarvoor is er te veel onzekerheid.

Elke harde landing begint zacht
De Nederlandse overheid en de Amerikaanse centrale bank verwachten een zachte landing. Maar begint niet elke harde landing als zachte? Ook kijken we naar de bitcoinkoers die ondanks de hogere rente en sterke dollar prima overeind blijft
Meer over de zachte landing lees je in de laatste Markets-editie van Bitcoin Alpha.

De vraag die de financiële markten nu bezighoudt is of de Amerikaanse economie sterk genoeg is om deze hoge rente voor zo lang te dragen. Dat is geenszins gegarandeerd. Data van Bloomberg laten zien dat bij eerdere grote crisissen er ook telkens eerst uitgebreid gesproken werd over een zachte landing!

De Amerikaanse rente (oranje) en inflatie (blauw)

Door de gestegen rente is geld op een spaarrekening, in een geldmarktfonds of in een obligatie-ETF aantrekkelijker geworden. In de VS is de reële rente inmiddels positief, dat betekent dat de rente hoger is dan de inflatie. Daardoor is sparen weer een zinnig alternatief voor beleggen. De tijd van TINA - there is no alternative - is (eventjes) voorbij. En dat is tegenwind voor alle andere beleggingscategorieën.

Het is opvallend hoe goed bitcoin en de meeste andere cryptoactiva de afgelopen weken overeind zijn gebleven. Ondanks de stijgende rente, en ondanks de sterker wordende dollar, ligt de koers van bitcoin al bijna zes weken stabiel tussen de 25.000 en 27.000 dollar.

Ether, de munt van het ethereumnetwerk, geeft langzaam wat terrein prijs aan bitcoin. Op 15 september 2022 vond ‘the merge’ plaats, de grote upgrade van het ethereumnetwerk naar proof-of-stake. Sommigen hadden verwacht dat ether het daarna structureel beter zou doen dan bitcoin, maar dat is niet gebeurd.

Sinds het begin van dit jaar verloor ether 19% ten opzichte van bitcoin. Voor 1 ether kreeg je op 1 januari nog 0,073 bitcoin. Inmiddels is dat gedaald tot 0,059 bitcoin. Dat is het laagst sinds juli 2022 en precies gelijk aan oktober 2021, toen bitcoin boven de 50.000 euro stond.

De grafiek hieronder laat de koers van ether zien sinds voorjaar 2022. Sinds april dit jaar zien we lagere toppen een lagere bodems. Is dit slechts een correctie in een prille bullmarkt? Of zal ether voor langere tijd slecht presteren? We houden het in de gaten!

De etherkoers in de afgelopen anderhalf jaar

Nieuwsoverzicht

Dinsdagavond rond een uur of tien (Nederlandse tijd) werd een opvallende brief gepubliceerd aan het adres van toezichthouder SEC. De afzender is een groep van vier Democratische en Republikeinse politici. Met de eerste zin zet het viertal de toon: “We schrijven om ervoor te zorgen dat de SEC niet doorgaat met het discrimineren van spot bitcoin ETF-producten.”

De rest van de brief is een betoog voor de goedkeuring van de felbegeerde ETF’s. Daarbij verwijst de groep naar de rechtszaak tussen de toezichthouder en Grayscale, waarin de rechtbank unaniem partij koos voor de bitcoinsector. De SEC kan niet anders dan de aanvragen goedkeuren, is het idee, en moet daar niet onnodig lang mee wachten.

Niet eerder werd een oproep zo snel beantwoord. Een half uur na publicatie van de brief, verscheen bericht van de toezichthouder. Die koos er vroegtijdig voor om de beslissing over de aanvragen van ARK Invest en Global X uit te stellen. Opvallend, want de beslistermijn verliep pas op 7 oktober.

De kans is miniem dat de SEC daadwerkelijk reageerde op de brief van de Congresleden. De twee gebeurtenissen kruisten elkaar en dat leidt tot de vraag waarom de SEC gekozen heeft voor prematuur uitstel, en belangrijker nog, waarom het ervoor koos om dat nu te doen.

Al vrij snel startte er speculatie over het signaal dat de SEC hiermee afgeeft over de komst van de spot ETF. Zit de toezichthouder nog steeds op het spoor van afkeuring? Dat kan, maar in dit geval lijkt ons de oorzaak ongecompliceerder: het sluiten van de Amerikaanse overheid hangt boven de markt en daarop bereidt de toezichthouder zich voor. Op 1 oktober begint in de VS het nieuwe fiscale jaar, maar de financiering ervan is nog niet rond. Als dat zo blijft, wordt een groot deel van de overheid op non-actief gesteld, waaronder de toezichthouder.

Voor de kans dat de ETF-aanvragen worden goedgekeurd, blijft de uitkomst van de rechtszaak tussen Grayscale en de SEC leidend. Als daarin geen verrassingen naar voren komen, is dit vroegtijdige uitstel voor de ETF-analisten van Bloomberg een non-event: “onze kansinschatting wordt hierdoor niet drastisch beïnvloed”.

💡
Kom naar Bitcoin Amsterdam 2023!
Op 12 en 13 oktober zijn wij aanwezig op Bitcoin Amsterdam, de grootste bitcoinconferentie van Europa! We verwelkomen je graag bij onze stand om de huidige staat van bitcoin en de nieuwste ontwikkelingen binnen Amdax te bespreken.

Heb je nog geen tickets? Als partner van Bitcoin Amsterdam mogen we 50 tickets met 50% korting aanbieden. Beschikbaar zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. We verwachten weer twee leerzame en gezellige dagen!

Het overige nieuws:

  • Miljardair Tim Draper start broedplaats voor cryptobedrijven ondanks ‘Amerikaanse shitshow’. De zogeheten accelerator is gericht op DeFi-innovaties rond schaalbaarheid en toepassingen voor consumenten. Draper heeft twee medeoprichters, Alon Goren en David Bleznak. “We zijn van plan de komende tien jaar met bedrijven samen te werken”, zei Draper. Om die bedrijven op te starten, biedt het drietal tussen de 25.000 en 100.000 dollar aan startkapitaal.
  • Institute of Risk Management (IRM) noemt bitcoin ‘sleutel tot verduurzaming’. Het instituut beschrijft zeven functies die bitcoin via miners kan bekleden, waaronder bij het beheer van het stroomnet, het voorkomen van uitstoot, en het versnellen van de adoptie van wind- en zonnestroom. “Mining kan tot 2030 al 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgas voorkomen, simpelweg door ongebruikt methaan aan het werk te zetten”, schrijft het instituut.
  • Guatemala gebruikt bitcoin voor de beveiliging van nationale verkiezingen. Het buurland van El Salvador heeft een bedrijf ingeschakeld om “onveranderlijke backups” te maken van de verkiezingsuitslag. Dat maakt gebruik van OpenTimestamps om bewijsmateriaal vast te leggen op bitcoins blockchain. Op deze manier wordt bitcoins decentrale en onveranderlijke karakter aangewend om corruptie tegen te gaan, zonder dat het als betaalmiddel of valuta in gebruik genomen is.

Verdieping

Satoshi Radio is de grootste Nederlandse podcast waarin de ins en outs langskomen van alles wat in de cryptowereld plaatsvindt. In de laatste aflevering gaat het bijvoorbeeld over de Orb van Nic Carter, een veelbesproken keynote van Eric Voorhees, en over e-mails van de vader van Sam Bankman- Fried (FTX). Maar waar we nu de aandacht op willen vestigen, is het betoog van Bert Slagter over de plannen rond de hervorming van de Nederlandse vermogensbelasting. Welke impact heeft die op bitcoinbeleggers? Het antwoord, en meer, hoor je hier!

Achter de schermen

Vorige week verzorgde Amdax-ceo Lucas Wensing de lezing ‘Beleggen in Bitcoin’ bij het DNC Business Network in Mougins, Frankrijk. Lucas gaf hier waardevolle inzichten over de plaats van bitcoin in een moderne beleggingsportefeuille. We kijken terug op een geslaagde en inspirerende trip!

Amdax-ceo Lucas Wensing in Mougins, Frankrijk

Ben jij namens jouw businessclub ook geïnteresseerd in een lezing over beleggen in bitcoin en andere cryptoactiva? Neem dan contact op via accountteam@amdax.com of +31882632900.