Was nepnieuws over bitcoin ETF een generale repetitie?

Voor het eerst in lange tijd gebeurde er weer iets spannends op de bitcoinmarkt. Maandag schoot de prijs ineens omhoog, op sommige beurzen tot boven de 30.000 dollar. Maar de euforie was van korte duur. Wat er aan de hand was? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

Was nepnieuws over bitcoin ETF een generale repetitie?
Photo by AbsolutVision / Unsplash

Voor het eerst in lange tijd gebeurde er weer iets spannends op de bitcoinmarkt. Maandag schoot de prijs ineens omhoog, op sommige beurzen tot boven de 30.000 dollar. Maar de euforie was van korte duur. Wat er aan de hand was? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Even leek het erop dat de BlackRock-ETF was goedgekeurd. Het bleek nepnieuws. De koersstijging naar 30.000 dollar werd snel ongedaan gemaakt.

Nieuws: Vermogensreus Fidelity betoogt dat bitcoin uniek is onder alle cryptoactiva. Het bedrijf ziet bitcoin als startpunt voor de traditionele belegger. Bitcoinbedrijf River meldt dat het lightningnetwerk de afgelopen twee jaar sterk gegroeid is.

Achter de schermen: We zijn een samenwerking aangegaan met de Student Blockchain Association Netherlands. Samen zetten we ons ervoor in om het kennisniveau over blockchain en Web3 onder studenten te vergroten.

Cryptomarkt

Afgelopen vrijdag was de laatste dag dat de SEC in beroep kon gaan tegen de pijnlijke nederlaag in de zaak tegen Grayscale. Drie rechters oordeelden in augustus unaniem dat de argumenten waarmee de Amerikaanse effectentoezichthouder de aanvraag van Grayscale afwees onvoldoende waren, en noemden de afwijzing ‘willekeurig en onvoorspelbaar’. De SEC heeft de deadline laten verlopen en accepteert daarmee deze grensverleggende uitspraak.

Grayscale had de SEC om toestemming gevraagd om het grootste bitcoinfonds van de wereld om te mogen zetten in een spot-ETF. Dat de afwijzing van tafel geveegd is, en dat de SEC daar niet tegen in beroep gaat, is goed nieuws. Daarover later meer. Eerst gaan we naar een gebeurtenis een paar dagen later.

Op dinsdagmiddag om 15:21 uur Nederlandse tijd stuurde Cointelegraph een bericht de wereld in met de volgende tekst: “BREAKING: SEC APPROVES ISHARES BITCOIN SPOT ETF”. Een golf van adrenaline stroomde door de cryptowereld. Zou het echt? Binnen een paar minuten werd het bericht opgepikt door grote Twitter-accounts en om 15:24 uur begon de koers te stijgen.

Eric Balchunas, ETF-expert bij Bloomberg, vroeg om 15:27 uur om de bron van dit bericht. Een veeg teken, want hij is meestal uitstekend op de hoogte. Intussen steeg de koers van 28.000 dollar naar 30.000 dollar. Dat is het hoogste punt sinds 9 augustus.

Om 15:32 uur bleek inderdaad dat Cointelegraph ernaast zat. De nieuwssite plaatste een verontschuldiging op Twitter voor het verspreiden van ‘inaccurate information’. Er kwam subiet een einde aan de koersstijging. Na een scherpe top begon de koers snel te dalen. Niet veel later bevestigde BlackRock dat hun aanvraag nog niet goedgekeurd was. Minder dan een half uur na het eerste bericht was de koers terug waar hij begon.

De bitcoinkoers op dinsdag tussen 14:00 en 17:00 uur

Wat kunnen we van deze gebeurtenis leren? Om die vraag te beantwoorden moeten we de korte en lange termijn afzonderlijk bespreken.

De onmiddellijke reactie op het nieuws was duidelijk positief. Iedereen heeft nu gezien wat er binnen een paar minuten met de koers gebeurt. Het is makkelijk voor te stellen hoe de reactie zal zijn als de SEC en BlackRock een persbericht uitsturen over de werkelijke goedkeuring.

Maar voor het effect op lange termijn moeten we voorbij de speculanten kijken. Over het algemeen verwachten analisten dat een spot-ETF zal zorgen voor een toename van de vraag naar bitcoin. Deze drie mensen waagden zich recent aan een voorspelling van de instroom aan nieuw kapitaal:

  • Eric Balchunas, ETF-expert bij Bloomberg, komt uit op 150 miljard dollar. Hij onderbouwt dat door te vergelijken met goud-ETF’s en door te kijken naar het vermogen dat door financieel adviseurs wordt beheerd.
  • Steven Schoenfield, voormalig managing director bij BlackRock, verwacht dat er in een periode van drie jaar tijd zo’n 200 miljard dollar aan nieuw kapitaal instroomt.
  • Mark Yusko, CEO van hedgefonds Morgan Creek Capital Management, gaat nog een stap verder en rekent op 300 miljard dollar.

Men heeft het hierbij over een periode van enkele jaren. Deze voorspellingen zeggen dus niet dat de koers van bitcoin direct na de lancering van de ETF’s enorm zal stijgen. Het zou best kunnen dat het grootste deel daarvan pas in een volgende bullmarkt naar de bitcoin-ETF’s vloeit.

Bij de werkelijke lancering van de ETF’s kijken we daarom niet alleen naar de initiĂ«le reactie van de koers. Die zal vast net als deze week heel enthousiast zijn. Belangrijker vinden we de vraag of de marktstructuur daarna wezenlijk verandert.

Op dit moment zitten we al zeven maanden tussen de grofweg 25.000 dollar en 32.000 dollar. De stijging afgelopen dinsdag bracht daar geen verandering in. Pas als de koers acceptatie vindt boven de 32.000 dollar, dan kunnen we spreken van een wezenlijk nieuwe ontwikkeling.

Het ziet ernaar uit dat we binnen drie maanden weten hoe het uitpakt. Het feit dat de SEC niet in beroep ging tegen de uitspraak van de rechter in de zaak tegen Grayscale was voor de ETF-watchers van Bloomberg reden om hun voorspelling bij te stellen. Ze spreken nu van 90% waarschijnlijkheid dat de ETF’s uiterlijk op 10 januari 2024 worden goedgekeurd!

De bitcoinkoers in de afgelopen anderhalf jaar

Nieuwsoverzicht

Omdat het belangrijkste nieuws van deze week sterk verbonden was aan wat er in de markt gebeurde, hebben we dat uitvoerig in de marktupdate behandeld. Dat geeft ons hier de mogelijkheid om twee recente publicaties van prominente bitcoinbedrijven toe te lichten.

We beginnen met de cryptotak van de Amerikaanse vermogensreus Fidelity. In het rapport ‘Bitcoin First’ schrijft directeur Chris Kuiper over de eigenschappen die bitcoin bijzonder maken. “Bitcoin is geen betaaltechnologie, maar een superieure vorm van geld. Als monetair goed is bitcoin uniek.”

Volgens Fidelity blijft bitcoin als geld extreem dominant ten opzichte van concurrenten; “Monetary Network Effects are Extremely Powerful”.

De kern van het betoog van Kuiper is dat beleggers duidelijk onderscheid moeten maken tussen bitcoin en de rest van de beschikbare cryptoactiva. “Die moeten op een andere manier beoordeeld worden dan bitcoin. Traditionele investeerders die blootstelling willen aan digitale activa moeten bitcoin beschouwen als startpunt. Van daaruit kunnen ze vervolgens hun portefeuille diversificeren.”

We gaan door met een publicatie van River. Onderzoeker Sam Wouters rapporteert periodiek over de omvang van het lightningnetwerk. Om daar een indruk van te krijgen, kijken veel mensen naar het aantal verbonden nodes en betaalkanalen. Omdat deze kerncijfers stabiel blijven, lijkt het alsof de adoptie van lightning stagneert. “Maar uit ons onderzoek blijkt het tegenovergestelde”, schrijft onderzoeker Sam Wouters. “De groei van het aantal gebruikers, transacties en het volume is de afgelopen jaren aanzienlijk versneld.”

Wouters schat in dat in augustus 2023 minimaal 6,6 miljoen transacties zijn uitgevoerd via het lightningnetwerk. Dat is een ondergrens, want vanwege de aard van het netwerk is lang niet alles traceerbaar. “Dit representeert een groei van 1212 procent ten opzichte van augustus 2021”, schrijft Wouters. “Het gaat om ongeveer 2,5 transacties per seconde. De groei wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door gaming, donaties op sociale media en streaming.”

Deze schatting is gebaseerd op gegevens van 52% van de publieke capaciteit op het netwerk. “Dat geeft ons een redelijk niveau van vertrouwen in de nauwkeurigheid ervan”, schrijft Wouters.

Wouters noemt de groei opvallend, want in de periode 2021 tot 2023 daalde de prijs van bitcoin met 44 procent en daalde de zoekinteresse van internetgebruikers met 45 procent. “Lightning-activiteit is veel mondialer geworden, met een gelijkmatiger verdeelde activiteit dan vorig jaar.”

💡
Vergroot je bitcoinvermogen
Bitcoin Algo is een zogeheten algoritmische strategie die door de econometristen van Amdax is ontwikkeld om je bitcoinvermogen te laten groeien. Dat doet deze strategie door op de juiste momenten bitcoin aan te kopen, en verliezen te beperken door op de juiste momenten te verkopen.

Amdax brengt enkel performance fees in rekening als het aantal bitcoin dat je bezit is gegroeid.

Wil je Bitcoin Algo ook voor jou aan het werk zetten? Hier lees je er meer over. Starten kan al vanaf een inleg van 25.000 euro.

Het overige nieuws:

  • Ferrari gaat cryptovaluta accepteren voor de betaling van nieuwe bolides. Daarvoor werkt het samen met betalingsverwerker BitPay. In eerste instantie gaat het om betalingen met bitcoin, ether, of stablecoin USDC. “Sommige van onze klanten zijn jonge investeerders die hun fortuin met cryptovaluta hebben opgebouwd”, zei Enrico Galliera in gesprek met Reuters. “Maar we krijgen de vraag ook van traditionele investeerders die hun portefeuille ermee uitgebreid hebben.” Volgens Galliera gaan andere bedrijven zijn voorbeeld volgen.
  • President van Madeira opent ‘bitcoin business hub’ voor het aanjagen van innovatie. Miguel Albuquerque deed de aankondiging tijdens Bitcoin Amsterdam. “We veranderen onze economische [basis] voor technologische bedrijven, hightech, kunstmatige intelligentie en natuurlijk bitcoin”, zei Albuquerque. “Alles wat met bitcoin te maken heeft, is welkom op Madeira.” Madeira is een van de autonome gebieden van Portugal. Op de eilanden wonen zo’n 270.000 mensen.
  • Krijgen Uniswap-gebruikers te maken met verplichte KYC-procedures? De werking van de decentrale beurs kan worden aangepast met plug-ins; Uniswap noemt zulke programmaatjes hooks. Recent is een KYC-hook gesignaleerd en dat leidt tot stevige discussie over en kritiek op het lot van DeFi-applicaties. Voorstanders menen dat het prima is dat een centrale tussenpartij  inhaakt op een open protocol. “Het is slechts een optie en het betekent niet dat iedere transactie door de mangel hoeft.”

Verdieping

Stel dat bitcoin grootschalig in gebruik genomen wordt, wat zijn daar dan de gevolgen van? Met deze vraag liepen Ruud Hendriks en Richard Bross, de presentatoren van de podcast Doorzetters. Voor het antwoord kwamen ze uit bij Bert Slagter, die het volgens Ruud en Richard als geen ander uitleggen kan. Ze hebben daarbij niet alleen oor voor de inhoud, maar ook voor de persoon; waar komt Berts kennis eigenlijk vandaan?

‎Doorzetters | met Ruud Hendriks en Richard Bross: Bitcoin Expert Bert Slagter: De rol van CRYPTO en BITCOIN gaat nog VEEL groter worden op Apple Podcasts
‎Programma Doorzetters | met Ruud Hendriks en Richard Bross, Afl Bitcoin Expert Bert Slagter: De rol van CRYPTO en BITCOIN gaat nog VEEL groter worden - 10 okt. 2023

Achter de schermen

Met enthousiasme delen we mee dat Amdax zich heeft aangesloten als educatiepartner van de Student Blockchain Association Netherlands (SBAN), het centrale punt voor op studenten gerichte blockchainverenigingen in Nederland.

SBAN heeft als doel om studenten die geĂŻnteresseerd zijn in blockchain en Web3 bij elkaar te brengen en verder te helpen in hun ontwikkeling.

Bij Amdax geloven we in het belang van kennisdeling en educatie. Daarmee maken we de wereld van cryptoactiva voor iedereen toegankelijk. Met presentaties en workshops over cryptoactiva en blockchain dragen we graag bij aan het verhogen van het kennisniveau onder studenten.

Meer weten over de SBAN? Neem een kijkje op de website!