Base in de greep van Friend.Tech

Dinsdag verwerkte Base, het blockchainnetwerk van Coinbase, 16 transacties per seconde. Het leeuwendeel daarvan werd toegeschreven aan Friend.Tech, een nieuwe app die door de cryptowereld raast. Wat het is? En wat dit voor ethereum betekent? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Base in de greep van Friend.Tech
Photo by Daniela Holzer / Unsplash

Dinsdag verwerkte Base, het blockchainnetwerk van Coinbase, 16 transacties per seconde. Het leeuwendeel daarvan werd toegeschreven aan Friend.Tech, een nieuwe app die door de cryptowereld raast. Wat het is? En wat dit voor ethereum betekent? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Vorige week donderdag daalde de koers van bitcoin in een paar minuten tijd meer dan 2000 dollar van 27.500 naar 25.200 dollar. Volume en volatiliteit waren eventjes terug. Inmiddels is de rust teruggekeerd met bitcoin op 26.000 dollar.

Nieuws: Friend.Tech heeft in korte tijd de aandacht gegrepen van cryptospeculanten. Het platform maakt het voor mensen mogelijk om te investeren in het sociale media-account van een ander. We beschrijven een aantal zaken om op te letten.

Achter de schermen: Vermogen opbouwen voor later is een uitdaging. Daarom maakt Amdax beleggen in crypto toegankelijk en persoonlijk. Jonge professionals kunnen al bij ons starten vanaf 2500 euro!

Cryptomarkt

Afgelopen donderdag kwam er een einde aan een wekenlange periode van kalmte op de cryptomarkt. De koers van bitcoin daalde in een paar minuten tijd meer dan 2000 dollar van 27.500 dollar naar 25.200 dollar. Al snel zagen we herstel naar koersen rond de 26.000 dollar, zo’n 5 procent onder het startpunt.

In zo’n situatie klinkt meteen de vraag waar dit nou door komt. Wat veroorzaakte deze mini-crash? De grafiek hieronder toont het koersverloop van bitcoin en ether in de nacht van donderdag op vrijdag. We hebben er drie tweets bijgeplaatst die het verhaal vertellen.

Om 22:42 uur verscheen een bericht op Twitter dat SpaceX voor 373 miljoen dollar aan bitcoin verkocht heeft. Dat werd in de uren erna door vele anderen overgenomen. De bron bleek een artikel in Wall Street Journal te zijn waarin men de financiële rapporten van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk onder de loep neemt.

Om 22:45 uur bracht Bloomberg het nieuws dat Evergrande in de Verenigde Staten uitstel van betaling heeft aangevraagd. De Chinese vastgoedreus verkeert al twee jaar in zwaar weer en maakte vorige maand bekend dat het verlies in 2021 en 2022 is opgelopen tot 73 miljard euro.

Om 23:41 uur begon het feest pas echt. Na een uurtje van iets verhoogde volatiliteit stortte de koers in vier minuten van 27.500 naar 25.200 dollar. Volume en volatiliteit waren terug, maar niet op de manier die de meest cryptobeleggers hadden gehoopt.

Tijdens deze korte maar hevige koersbeweging zijn er veel speculanten die met een hefboom handelden nat gegaan, ze moesten gedwongen hun positie sluiten. Dat is olie op het vuur van een toch al dalende koers. In totaal is er voor meer dan een miljard euro aan liquidaties geregistreerd.

Om 0:55 uur berichtte Bloomberg dat beurstoezichthouder SEC van plan is om de ether-ETF op basis van etherfutures goed te keuren. De ETF-watchers van Bloomberg hadden hier al eerder een positieve verwachting over uitgesproken. Maar nu zou ook vanuit de SEC zijn gefluisterd dat ze niet van plan zijn de aanvraag te blokkeren.

Kortom, geruchten over SpaceX en Evergrande zorgden voor onrust en onzekerheid, en gaven het eerste zetje omlaag. Een waterval van liquidaties versterkte de beweging. En na positief bericht over de ether-ETF herstelde ether wat beter dan bitcoin.

Inmiddels zijn we een paar dagen verder, en kunnen we van wat meer afstand naar deze koersdaling kijken. De koers is gestabiliseerd rond de 26.000 dollar en dat is ruim 10 procent lager dan de 29.000 dollar van de afgelopen twee maanden. Na een periode van heel lage beweeglijkheid is zo’n daling even schrikken. Maar van paniek is geen sprake, de meeste cryptobeleggers zijn wel erger gewend!

In de grafiek hieronder kun je zien dat de koers neerwaarts door een stijgende trendlijn en het 200-daags gemiddelde is gezakt. Een logische vraag is of dit nu het einde van de stijgende trend van 2023 inluidt.

Dat is mogelijk. Maar het is nog (veel) te vroeg om daarover te oordelen. Een trend over een periode van maanden beoordelen we aan de hand van gegevens die weken of zelfs maanden beslaan. Die hebben we nog niet.

Daarbij letten we goed op het horizontale prijsniveau van rond de 25.000 dollar. Die heeft in de afgelopen anderhalf jaar op meerdere momenten een belangrijke rol gespeeld. De bulls willen liever niet zien dat de koers daalt tot ruim onder deze scheidslijn en dat een weeksluiting die daling bevestigt.

Een snelle stijging na het opnieuw raken van dit koersniveau zou de bulls juist sterken. Het heroveren van eerst 29.000 dollar en daarna een koers boven de 31.500 dollar zou daarbij de kers op de taart zijn!

Nieuwsoverzicht

In februari van dit jaar pakte Coinbase de schijnwerpers met de lancering van Base. Dit platform moet voor miljarden mensen een brugfunctie vervullen naar de cryptoeconomie. Base is een zogeheten rollup, een tweede blockchain-laag die de uitvoering van een of meer transacties van de basislaag overneemt. Die wordt daarmee ontlast en houdt capaciteit over voor ander werk. De rollup maakt er weer één geheel van door het resultaat van zijn werk samengevat op de basislaag te verankeren.

Afgelopen week nam het aantal gebruikers van Base een flinke sprong. De daardoor toegenomen activiteit bereikte gisteren een hoogtepunt van 16 transacties per seconden. “Veel vanwege Friend.Tech, maar toch - ongelofelijke groei”, schreef Coinbase-ceo Brian Armstrong op Twitter.

Friend.Tech heeft in korte tijd de aandacht gegrepen van cryptospeculanten. Deze app maakt het voor mensen mogelijk om te investeren in het sociale media-account van een ander. De investering levert een token op, en dat token geeft toegang tot een besloten omgeving voor direct contact tussen degene die het sociale media-account bestiert en de investeerders. Op dit moment doen vooral influencers eraan mee, die hun volgers hebben aangezet tot het kopen van een ‘aandeel’. Dat verklaart deels de sterk toegenomen activiteit.

Aantal Friend.Tech-kopers en -verkopers in korte tijd sterk gegroeid (bron)

De prijs van een aandeel stijgt naarmate de vraag ernaar toeneemt. Zo heeft zo’n aandeel niet alleen praktische toepassingen, maar ook speculatieve kenmerken. Het is onduidelijk welke drijfveer op dit moment het sterkste is voor de groei van Friend.Tech, maar gezien de huidige gebruikersgroepen lijkt speculatie de overhand te hebben.

Omdat hype en hysterie besmettelijk zijn, zeker als er euro’s en dollars in het rond lijken te vliegen, wijzen we ook op het volgende:

  • Friend.Tech presenteert zich als app, maar wordt niet vanuit officiële App Stores geïnstalleerd, noch gecontroleerd.
  • Er is weinig bekend over waar gebruikersgegevens worden opgeslagen en er zijn zorgen over privacy-waarborgen.
  • De waarde van een aandeel is zeer volatiel en grotendeels afhankelijk van de maker en zijn gedrag. Besluit die Friend.Tech niet meer te gebruiken? Dan is de kans groot dat de prijs snel daalt.
  • Friend.Tech hanteert hoge kosten voor het kopen en verkopen van tokens.

De bouwers van het platform zien een grote toekomst voor zich, waarin makers en volgers op veel verschillende manieren met elkaar interacteren. Om dat te verwezenlijken, hebben ze financiering opgehaald bij Paradigm. Of het daarmee het lot van eerder gesneuvelde concurrenten kan ontlopen? Dat valt te bezien, maar de explosieve groei naar meer dan 150.000 unieke gebruikers is een opvallend verschil.

Hoe dan ook, deze activiteit is voor Coinbase een steun in de rug bij de ontwikkeling van Base. Maar ook voor ethereum kan het een glimp zijn van een rooskleurige toekomst waarin niet één rollup maar duizenden hun activiteiten erop vastleggen. Dat zou van de huidige nummer twee van de cryptowereld een onmisbare technologische bouwsteen maken in de decentrale infrastructuur die nu in aanbouw is.

💡
Spaarplan van Amdax
Je beschermt jezelf tegen hype en hysterie door een plan te maken en je daaraan te houden. Met het crypto spaarplan van Amdax spreid je je investeringsbedrag over een bepaalde periode en koop je automatisch en periodiek voor hetzelfde bedrag aan. Eenvoudig sparen zonder impulsieve beslissingen en de stress van het ‘timen van de markt’.

Het overige nieuws:

  • SEC mag van rechter in hoger beroep gaan tegen Ripple-uitspraak. Normaal gesproken mag zo’n beroepsprocedure pas na de rechtszaak worden gestart. Vanwege het belang ervan mag de SEC toch een beroepsverzoek indienen. Ripple heeft tot 1 september om te reageren, en de SEC heeft dan weer een week de tijd om een weerwoord daarop in te dienen. Als het beroep wordt toegewezen, wordt de lopende rechtszaak gepauzeerd totdat de beroepsprocedure is afgerond.
  • Bitcoinfan Javier Milei wint Argentijnse voorverkiezingen. De rechtse populist verraste vriend en vijand door met 30 procent van de stemmen als winnaar uit de presidentiële voorverkiezingen te komen. Milei heeft zich meermaals uitgesproken tegen de functie van centrale banken en prijst regelmatig de voordelen van bitcoin en andere cryptoactiva. Hij is echter ook beschuldigd van het promoten van de Argentijnse ponzi Coinx. Dat leidde tot juridische aanklachten tegen hem.
  • FTX en Genesis bereiken een schikking voor $175 miljoen. In eerste instantie wilde FTX een kleine $4 miljard terugzien van het failliete crypto-leenbedrijf. FTX-ceo John Ray is tevreden met de schikking. Voor Sam Bankman-Fried, de oud-ceo van FTX, ziet de wereld er minder rooskleurig uit. In zijn rechtszaak krijgt hij waarschijnlijk te maken met bewijsstukken uit het dagboek van Caroline Ellison, de oud-ceo van Alameda. Opvallend hierbij is dat Bankman-Fried dit dagboek zelf lekte naar de pers, in een poging Ellison zwart te maken.

Verdieping

Je hebt vast weleens iets gelezen of gehoord over mensen of bedrijven die door hun bank op het matje worden geroepen om uitleg te geven over wat ze met hun geld doen. Werken ze niet mee? Dan verliezen ze de toegang tot hun bankrekening, of het nu legitieme transacties betreft of niet. Over deze doorgeslagen financiële controlestaat spreekt Paul Buitink met Simon Lelieveldt in de podcast Holland Gold. Een gesprek over één van de belangrijkste thema’s van deze tijd!

Achter de schermen

Wil je een eerste huis kopen, spaar je voor een wereldreis of wil je zorgen voor de toekomst van je kind? Wij begrijpen jouw dromen en financiële doelen. We weten ook dat vermogen opbouwen voor later een uitdaging is.

Investeren in crypto is een interessante en potentieel winstgevende manier om je financiële doelen te bereiken. Hoe jonger je bent, des te meer tijd je hebt om je investering te laten groeien.

Bij Amdax maken we beleggen in crypto toegankelijk en persoonlijk. Met de keuze uit een breed dienstenpakket kun je vanaf €2500 starten met vermogen opbouwen voor later.

Meer weten? Check:

Jonge professionals
Wil je een eerste huis kopen, spaar je voor een wereldreis of wil je zorgen voor de toekomst van je kind? Wij begrijpen jouw dromen en financiële doelen. We weten ook dat vermogen opbouwen voor later een uitdaging is. Hoe begin je? Bij Amdax geloven we in de kansen en mogelijkheden van crypto.…