Beleggers schrikken van Fed-baas Powell

De voorman van de Federal Reserve vertelde dinsdag dat de inflatie alleen beteugeld kan worden als de rente sneller en verder stijgt dan hij eerder aankondigde. Het effect daarvan op de cryptomarkt? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

De voorman van de Federal Reserve vertelde dinsdag dat de inflatie alleen beteugeld kan worden als de rente sneller en verder stijgt dan hij eerder aankondigde. Het effect daarvan op de cryptomarkt? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Na de strenge woorden van Powell werden grote verschuivingen op financiële markten zichtbaar. Opvallend is dat crypto tot dusver aan die dans ontspringt.

Nieuws: De ogen zijn gericht op Silvergate Bank. De val van FTX heeft bij de bank financiële problemen veroorzaakt. Veel cryptobedrijven zijn er uit voorzorg vertrokken. Toezichthouder FDIC helpt orde op zaken te stellen.

Achter de schermen: We introduceren Amdax Ventures. Van daaruit ondersteunen we nieuwe (crypto)projecten met diverse financiële en technische uitdagingen.

Cryptomarkt

Bitcoin is de maand maart rustig begonnen. De koers staat met 22.000 dollar zo’n 6 procent lager dan vorige week. Daarmee blijven we binnen het prijsbereik waar ook de hele maand februari zich afspeelde.

De bitcoinkoers in de afgelopen 10 maanden

Het grootste deel van die 6 procent daling vond plaats tijdens een korte schok op vrijdag 3 maart. In een uur tijd daalde de koers meer dan 1000 dollar. Een grote verkooporder op Binance en een waterval aan liquidaties van long-posities waren vermoedelijk de oorzaak.

Na vrijdag bleef de koers opvallend rustig tot gisterenmiddag Jerome Powell te gast was bij een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank werd daar ondervraagd over de hoge inflatie en wat de Fed daaraan gaat doen.

Powell: ‘De jongste gegevens wijzen op een sterker dan verwachte Amerikaanse economie. Dat suggereert dat de piek van de rente hoger zal zijn dan voorheen werd verwacht.’

De verwachting dat de beleidsrente ‘higher for longer’ zal zijn, zorgt voor grote verschuivingen op financiële markten. De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg flink. De 2-jaars rente staat nu iets boven de 5 procent, even hoog als in 2000 en 2007.

Amerikaanse 2-jaars rente in afgelopen 35 jaar

De dollar werd duurder. Goud en zilver kregen er hard van langs en ook aandelen schreven rode cijfers. Tot nu toe lijkt de cryptomarkt zich er niet erg druk over te maken. De koers van bitcoin daalde gisteren in procenten minder dan de grote aandelenindex S&P 500.

Toch moeten we rekening mee houden met het scenario dat dit niet zo blijft. De komende weken volgen nog een paar belangrijke cijfers. Vrijdag de werkgelegenheidscijfers, volgende week de CPI en de week daarna de nieuwe beleidsrente. Als die cijfers opnieuw wijzen in de richting van ‘higher for longer’, dan zal dat alle financiële markten raken, ook crypto.

Tot slot kijken we nog naar ether. De afgelopen twee maanden zit de vaart er lekker in bij ethereum. Er wordt stevig gebouwd. De geplande upgrades liggen op schema en na the merge in september vorig jaar draait alles nog steeds als een zonnetje.

De afgelopen week is account abstraction in ethereum geïntroduceerd. Met deze nieuwe standaard zou de gebruiksvriendelijkheid van het werken met crypto-wallets enorm kunnen verbeteren. Denk aan makkelijkere onboarding, tweefactorauthenticatie en het kunnen herstellen van verloren sleutels.

Toch zien we al dit goede nieuws nog niet terug in de koers. In onderstaande grafiek zie je onderin de verhouding tussen bitcoin en ether. Die stijgt als ether het relatief beter doet dan bitcoin. Met 0,07 staat ether/bitcoin nu onder de 0,075-0,08 van november tot en met januari.

De koers van ether in de afgelopen 9 maanden

Nieuwsoverzicht

Silvergate Bank zit in de problemen. De bank groeide flink nadat ze in 2013 besloot om cryptobedrijven met open armen te verwelkomen. Tegen het einde van het derde kwartaal van 2022 had de bank meer dan 15 miljard dollar in beheer van 1677 klanten, waaronder alle grote cryptocurrency exchanges.

Toen de Amerikaanse cryptosector samen met FTX kopje onder ging, stonden die klanten tegelijk voor de deur om hun tegoeden op te eisen. In drie maanden tijd werd er zo’n 8 miljard dollar opgevraagd. Dat geld had Silvergate niet voorhanden, dus ze moest haar portefeuille met obligaties openbreken. Dat kwam de bank op een verlies van ruim een miljard dollar te staan.

De rode cijfers baren zorgen bij klanten van Silvergate. Zij zien niet langer een veilige haven voor hun geld, maar een kwetsbaar bedrijf. De een na de ander besluit daarom de banden te verbreken. Zo raakt de bank van de regen in de drup, met als dieptepunt dat het bedrijf waarschuwt dat ze dit jaar failliet kan gaan.

Achter de schermen probeert men dat scenario te voorkomen. Silvergate heeft medewerkers van toezichthouder FDIC gevraagd om daarover mee te denken. Een optie is om investeerders uit de cryptosector om een kapitaalinjectie te vragen. Maar als het niet anders kan, stelt de toezichthouder de bank onder curatele. Dat geeft de FDIC meer instrumenten om een definitieve val te voorkomen.

Mocht ook dat niet lukken, verwacht men dat het directe effect ervan op de cryptomarkt beperkt is. De functie die Silvergate vervulde, is al grotendeels komen te vervallen. Het stopzetten van het Silvergate Exchange Network (SEN) is daarin het laatste feit. Dat werd door Silvergate-klanten gebruikt voor snelle onderlinge betalingen.

💡
Crypto staking bij Amdax
De afgelopen maanden is er veel te doen geweest om bedrijven die de tegoeden van hun klanten misbruikten. Zo werd de populaire exchange Kraken beboet voor het uitlenen van tegoeden onder het mom van staking.

Bij Amdax is staking veilig en on-chain, zoals het bedoeld is. De tegoeden verlaten onze veilige kluis niet, en activa die aan het werk worden gezet, dragen bij aan de veiligheid van het desbetreffende netwerk.

Meer over de rendementen en risico’s verbonden aan staking lees je hier. Je kunt staking vanuit de Mijn Amdax-omgeving (web & app) activeren voor activa die je bij ons bewaart.

Ander nieuws:

  • Grayscale wint eerste slag in rechtszaak tegen SEC. Op tafel liggen argumenten van de toezichthouder waarmee ze wil voorkomen dat het Grayscale-fonds wordt omgetoverd in een bitcoin ETF. Uit de vragen van de rechters blijkt dat ze de argumentatie zwak vinden. Winst voor Grayscale staat overigens niet gelijk aan goedkeuring van een bitcoin ETF. Een mogelijke uitkomst is dat de SEC terug naar de tekentafel wordt gestuurd.
  • Amazon werkt aan eigen NFT-platform. Klanten krijgen naar verluidt de mogelijkheid om NFT’s aan te schaffen die verbonden zijn aan zogeheten real-world assets. Denk daarbij aan een digitale evenknie van kleding of parfum. Over de onderliggende technologie is nog weinig bekend. Het nieuwe platform zou op zijn vroegst in mei de deuren openen.
  • Yuga Labs haalt ruimt 16 miljoen dollar op met bitcoin NFT’s. In totaal is er 3246 keer geboden op de nieuwe collectie, TwelveFold. Het hoogste bod was 7,1159 BTC, een kleine 160.000 dollar. Het laagste succesvolle bod was 2,2501 BTC, iets boven de 50.000 dollar. Volgens Galaxy Research groeit bitcoin’s NFT-markt voor 2025 naar een waarde boven de 4 miljard dollar.
  • Interesse in cryptoactiva onder Amerikaanse consumenten onverminderd hoog. Dat blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Paxos. Zo’n 75 procent van de respondenten zegt cryptoactiva te kopen als de bank die zou aanbieden. Dat is, ondanks het tumult rond Celsius en FTX, 12 procent meer dan een jaar eerder. Meer dan de helft zegt cryptoactiva te kopen als langetermijninvestering.

Verdieping

Afgelopen zondag ging Scott Melker, The Wolf of All Streets, in gesprek met de Britse econoom Frances Coppola. Die ken je wellicht van haar felle anti-crypto uitingen. Melker start met de vraag wat er moet gebeuren om Coppola bitcoiner te maken. Wat volgt is een interessant gesprek over de waarde van decentraal privaat geld, CBDC’s, en het bestaansrecht van bitcoin.

This Economist Doubts We Will Have A Recession, But Crypto Has More To Lose | Frances Coppola — The Wolf Of All Streets — Overcast

Achter de schermen

Nieuw: Amdax Ventures

Voor jonge cryptoprojecten die zoeken naar financiële en technische ondersteuning bieden we een nieuwe dienst aan: Amdax Ventures.

Met Amdax Ventures faciliteren we groei in de cryptosector, vanuit ons diepgaande geloof in de grenzeloze mogelijkheden van blockchaintechnologie. We ondersteunen nieuwe projecten met diverse financiële en technische uitdagingen, zoals het aantrekken van funding, treasury management, professionele bewaring, het opzetten van staking-infrastructuur en non-custodial market making.

Benieuwd naar Amdax Ventures? Lees meer op:

Amdax Ventures | Dienstverlening voor cryptoprojecten
Amdax Ventures biedt diensten van institutionele kwaliteit, investeringsmogelijkheden en deskundige ondersteuning aan voor cryptoprojecten.

Webinar Amdax en HVK Stevens

Op 15 maart organiseren we samen met HVK Stevens een webinar met als thema: Beleggen in crypto, voor nu en de volgende generatie. Amdax-ceo Lucas Wensing en HVK-partner Jeroen Ruijg leggen uit hoe je op een veilige en professionele manier in cryptoactiva investeert. Daarnaast gaan we het hebben over een vaak vergeten onderwerp: de overdracht van je cryptovermogen naar de generaties na jou. Aanmelden doe je hier!

Tot volgende week!
Amdax