Binance en Coinbase onder vuur van Amerikaanse beursautoriteit

De twee grootste cryptobeurzen ter wereld zijn deze week aangeklaagd door de SEC. Dat zorgde voor kortdurende commotie in de markt. Over wat er aan de hand is, en meer, lees je in deze Weekly!

De twee grootste cryptobeurzen ter wereld zijn deze week aangeklaagd door de SEC. Dat zorgde voor kortdurende commotie in de markt. Over wat er aan de hand is, en meer, lees je in deze Weekly!

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
Markt: De cryptomarkt werd de afgelopen twee dagen opgeschud door aanklachten van de SEC tegen Coinbase en Binance. De koers daalde in korte tijd meer dan duizend dollar, maar is inmiddels weer hersteld. Van paniek is blijkbaar geen sprake.

Nieuws: Het nieuws draait deze week grotendeels om deze nieuwe rechtszaken. In de basis komt het erop neer dat de aangeklaagde beurzen financiële producten en diensten aanbieden waarvan de toezichthouder vindt dat die eerst geregistreerd moesten worden.

Achter de schermen: We brengen graag onze vermogensbeheer-dienst onder de aandacht. Laat jouw vermogen beheren door onze experts, met persoonlijke aandacht en een goede balans tussen risico en rendement.

Cryptomarkt

De koers van bitcoin bewoog de afgelopen week grotendeels tussen de 26.500 en 27.300 dollar, grofweg hetzelfde als de afgelopen weken. Op een korte maar hevige uitstap na.

Maandagmiddag om 17.00 uur maakte Bloomberg bekend dat de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC een aanklacht heeft ingediend tegen Binance. De koersen van bitcoin en ether daalden in een paar uur met 5 procent en Binance-munt BNB met 9 procent. Bitcoin kwam uit op 25.400 dollar, het laagste punt sinds 17 maart.

Dinsdagmiddag om 14.00 uur volgde de tweede aanklacht van de SEC, ditmaal aan het adres van Coinbase. De koers daalde meteen nog iets verder naar 25.300 dollar. Maar hier bleef het bij. Een stevige koersstijging bracht de koersen van bitcoin en ether binnen een paar uur terug op het niveau van voor de persberichten.

De grafiek hieronder toont de bitcoinkoers in de afgelopen twee weken, met daarin beide gebeurtenissen gemarkeerd. Meer over de aanklachten kun je lezen in het nieuwsoverzicht hieronder.

De bitcoinkoers in de afgelopen 14 dagen

Het koersverloop in de afgelopen twee dagen is opmerkelijk. Blijkbaar ziet de markt geen reden tot langdurige nervositeit. Dat is inhoudelijk goed te verklaren, want dat er aanklachten zouden komen, was al bekend. En de uitkomst van de rechtszaken ligt vermoedelijk nog jaren in de toekomst.

Het ontbreken van paniek zien we ook terug in de kapitaalstromen van en naar deze twee handelsplatforms. Er wordt niet veel van beide platforms afgehaald, gebruikers laten het grootste deel gewoon staan. Niet te vergelijken met de situatie bij FTX, toen een razendsnelle bankrun op gang kwam.

Deze aanklachten hebben in beginsel alleen impact op de Verenigde Staten, waar in het slechtste geval dienstverleners sterk beperkt worden in welke diensten ze mogen aanbieden. Vervelend, maar geen ramp, lijkt de markt te zeggen.

Voor Nederlandse cryptobeleggers kan dit aanleiding zijn om cryptoactiva vanuit de VS terug te halen naar een Nederlandse dienstverlener, of ze in eigen beheer te nemen.

Dat de koersdaling precies op 25.300 dollar eindigde is het vermelden waard. Hieronder staat een grafiek van de bitcoinkoers in het afgelopen jaar. De koers van 25.300 dollar heeft een aantal keer een sleutelrol gespeeld. Eerst als steun na de Luna-crash. Daarna als weerstand tussen juni 2022 en maart 2023 bij het vormen van de bodemformatie, met als laagste punt op 15.500 dollar in november. En dan nu wellicht opnieuw als steun.

We moeten afwachten of deze steun houdt. Zolang de trend op korte termijn nog dalend is, zitten we in de correctie na de top op 31.000 dollar. Pas als we daarboven uitbreken en weer een reeks van hogere toppen en hogere bodems zien, kunnen we die conclusie trekken.

De bitcoinkoers in de afgelopen 12 maanden

Nieuwsoverzicht

Deze week kwam het belangrijkste nieuws overwaaien vanuit de Verenigde Staten.

Maandag maakte de beurswaakhond SEC bekend dat hij Binance voor de rechter sleept. In totaal gaat het om 13 aanklachten, onder meer voor het overtreden van effectenregels en vermenging van klanttegoeden met activa van Binance zelf. Ook Binance-ceo Changpeng Zhao (CZ) is op het matje geroepen. Hij komt in beeld door het gedrag van zogeheten market makers die actief waren op zijn platform. Deze bedrijven waren in zijn bezit en zouden hem op onrechtmatige wijze vele miljoenen hebben opgeleverd.

Een dag later richtte de SEC zijn pijlen op Coinbase. De toezichthouder vindt dat de beurs tegen beter weten in financiële producten heeft aangeboden die geregistreerd moesten worden. De juridische dreigementen die de beurs eind maart hierover ontving zijn nu concreet gemaakt in een formele aanklacht.

Het is belangrijk om deze gebeurtenissen in de juiste context te plaatsen. Sinds de val van FTX zijn zowel de uitvoerende als de politieke macht in opperste staat van paraatheid. Er zijn immers grote bedrijven omgevallen en zij stonden erbij en keken ernaar. Alleen al het voorkomen van meer gezichtsverlies is voldoende reden om nu streng en beslist op te treden. En omdat de politiek niet in staat is om snel duidelijkheid te scheppen, neemt de toezichthouder hierin de leiding. Het zou goed kunnen dat die daarbij overreageert, nadat het toezicht eerder te laks was. Op een termijn van maanden of jaren komt dat weer in evenwicht, door nieuwe regels of door uitspraken van rechters. Die hebben uiteindelijk het laatste woord.

Zowel Binance als Coinbase ontkennen dat hun diensten en producten gezien kunnen worden als aandelen of andere bestaande financiële instrumenten. Ze zijn teleurgesteld en in negatieve zin verrast over de onverantwoorde en vijandige manier waarop de toezichthouder zich sinds de start van dit jaar gedraagt. Beide bedrijven tonen zich strijdbaar en zeggen een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

đź’ˇ
Bij Amdax staan je cryptoactiva veilig
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Wil je graag de overstap maken naar onze omgeving? Dat is snel geregeld. Download onze app of maak een account aan via onze webomgeving!

Het overige nieuws:

  • MiCA officieel als wet ondertekend door EP- en EU-presidenten. Publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie volgt nu snel. Twintig dagen later gaat de wet van kracht. Twaalf maanden daarna treedt de wet in werking voor stablecoins, en zes maanden daarna voor cryptoactiva en -dienstverleners.
  • Eerste levensverzekeraar die exclusief met cryptoactiva werkt, opent deuren. Het bedrijf, Meanwhile, maakt in een persbericht bekend dat de eerste kapitaalinjectie van 19 miljoen dollar onder andere afkomstig is van OpenAI-oprichter Sam Altman en de VC-tak van Google. Om je een idee te geven bij het productaanbod: een 35-jarige man met een gemiddelde gezondheid kan door 10 BTC in te leggen bij sterven een uitkering krijgen van 25 BTC. Op dit moment werkt Meanwhile enkel met bitcoin.
  • SAP lanceert testversie van eigen NFT-platform. Het bedrijf test zijn NFT Launchpad met Tchibo, een Duits koffiemerk. Tchibo heeft zo 1000 NFT’s vastgelegd op Polygon, met als doel om trouwe klanten te belonen. SAP en Tchibo gebruiken het platform ook voor medewerkers. Zij krijgen bijvoorbeeld een NFT als bewijs voor het bijwonen van een training.
  • Ondersteuning van Nike NFT’s in games van EA Sports. De bedrijven willen dat spelers van “virtuele sporten” hun beleving vergaand kunnen personaliseren. In het persbericht worden termen als NFT’s en Web 3 vermeden, ook al is dat de onderliggende technologie. Mogelijk is dat gedaan om tegengas te voorkomen, zoals gebeurde toen Ubisoft ondersteuning voor NFT’s bekendmaakte.
đź’ˇ
NFT-oplossingen voor bedrijven & merken
Non Fungible Tokens (NFT’s) zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke niche binnen de wereld van digital assets. Organisaties, merken, kunstenaars en artiesten gebruiken NFT’s als innovatieve manier om in contact te komen met klanten en fans. Amdax faciliteert de uitgifte, opslag en compliance van het uitgeven van NFT’s voor organisaties.

Meer weten? Kijk op deze pagina!

Verdieping

Je bent nu op hoofdlijnen op de hoogte van wat zich afspeelt tussen de Amerikaanse toezichthouder SEC en Coinbase. Gisteren zat Paul Grewal bij Bankless. Paul is Chief Legal Officer bij Coinbase en staat aan het front van dit dispuut. Vind je het interessant om te horen hoe hij het ervaart? En wat Coinbase gaat doen om zijn eigen belang te verdedigen? Dan is deze podcast een luistertip!

Bankless: SEC vs. Coinbase with Coinbase’s Chief Legal Officer, Paul Grewal
The SEC is showing all of its cards. Gary Gensler doesn’t want the crypto industry to exist at all. After yesterday’s Binance suit, the SEC is going after Coinbase too. We brought on Coinbases’s Legal Officer, Paul Grewal to hear how Coinbase plans to fight, how you, Bankless listener, can join the…

Achter de schermen

Geloof jij in de mogelijkheden van cryptoactiva, maar vind je het spannend om zelf te handelen? Dan is vermogensbeheer wellicht iets voor jou. Laat je vermogen beleggen door onze experts, die daarvoor hun kennis uit de traditionele beleggings- en cryptowereld inzetten. We bespreken welke strategie bij jou past, op basis van jouw persoonlijke doelen en risicobereidheid. Meer informatie vind je op onze website:

Crypto vermogensbeheer | Veilig en vertrouwd beheerd beleggen
Met de crypto vermogensbeheer dienst beleggen we namens jou en beheren we jouw bitcoin en crypto portefeuille. Altijd veilig en vertrouwd.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze relatiemanager Ies van Dongen gaat graag met je in gesprek. Neem gerust contact op via ies@amdax.com of +31882632900.