Bitcoin een vluchthaven voor turbulentie?

Steeds meer analisten spreken over bitcoin als veilige haven, en zeggen dat de bodem achter ons ligt. Hoeveel waarde we daaraan ontlenen? In deze Weekly zoomen we daarop in, lees je het belangrijkste nieuws, en nodigen we je uit om met ons mee te gaan naar de BeleggersFair!

Steeds meer analisten spreken over bitcoin als veilige haven, en zeggen dat de bodem achter ons ligt. Hoeveel waarde we daaraan ontlenen? In deze Weekly zoomen we daarop in, lees je het belangrijkste nieuws, en nodigen we je uit om met ons mee te gaan naar de BeleggersFair!

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
In de cryptomarkt was dinsdag opluchting zichtbaar. De prijs van bitcoin valt echter voor de zesde week in een smal prijsbereik. Deze opleving zien we als bearmarktrally.

De rode draad in het nieuws is dat adoptie van cryptovaluta als technologie doorgaat. Het lightningnetwerk van bitcoin neemt daarbij de hoofdrol.

Tenslotte nodigen we je graag uit voor de BeleggersFair. Amdax is daar aanwezig en spreekt over kansen in de bearmarkt. Neem contact op met je account manager voor gratis toegang.

De cryptomarkt

De koers van bitcoin ligt met 20.200 dollar voor de zesde week in het smalle prijsbereik van 18.300 tot 21.500 dollar. Een snelle stijging op dinsdag bracht de koers tot aan de bovenkant van de range.

Analisten noemen de kalmte op de bitcoinmarkt opmerkelijk, zeker omdat andere financiële markten juist turbulent zijn. Athanasios Psarofagis, ETF-onderzoeker bij Bloomberg, vergeleek de volatiliteit van bitcoin met die van ETF’s in andere beleggingscategorieën. Conclusie? Bitcoin is nu minder beweeglijk dan 67 procent van de ETF’s.

De bitcoin-koers in de afgelopen 5 maanden

Ook bij ether is de rust van de afgelopen zes weken opvallend. De koers verbleef zes weken tussen de 1200 en 1400 dollar. De grafiek laat tussen de Celsius-crash en de kalme periode een iets ander beeld zien dan bij bitcoin. Het is aannemelijk dat The Merge daar een belangrijke rol in speelt.

Tegelijk met bitcoin steeg gisteren de koers van ether. In een paar uur tijd stond de koers 12 procent hoger. Waar bitcoin nog net onder de bovengrens bleef, kwam ether er met 1500 dollar royaal boven.

De ether-koers in de afgelopen 5 maanden

Analist Jim Bianco schreef een Twitter-draad over de volatiliteit van bitcoin en ether. Hij merkte op dat de volatiliteit van de grote Amerikaanse aandelenindex S&P-500 juist vrij hoog is.

De grafiek hieronder is van hem. Bianco vergelijkt daarmee de volatiliteit van de S&P-500 met die van ether. Hij ziet dat “de S&P-500 nog als videogame beweegt” en “bitcoin en ether zich haast apathisch gedragen”. Volgens Bianco “kan dit een teken zijn dat de nauwe koppeling tussen TradFi en crypto verzwakt”.

Bron: @biancoresearch

Strategen bij Bank of America gaan nog een stap verder in hun analyse. Ze suggereren dat beleggers bitcoin in toenemende mate zien als veilige haven in plaats van risicobelegging:

A decelerating positive correlation with S&P-500 and a rapidly rising correlation with gold indicate that investors may view Bitcoin as a relative safe haven as macro uncertainty continues and a market bottom remains to be seen – Bloomberg

Sommige analisten bepleiten hierom dat we (dus) de bodem van de bearmarkt hebben gezien. Wij vinden het nog veel te vroeg om hier een uitspraak over te doen. Ook de verandering van het gedrag van bitcoin en ether kijken we eerst nog een tijdje aan.

Toch noemen we het hier, omdat het een signaal is dat Bank of America het zegt en Bloomberg het publiceert. Mogelijk zien we hier het begin van een patroon. Daarin past bijvoorbeeld ook dat in Engeland opmerkelijk veel bitcoin verhandeld werd toen de centrale bank ingreep op de markt voor staatsobligaties.

Ons uitgangspunt blijft voorlopig dat de koers van cryptovaluta meebeweegt met die van risicobeleggingen. Dit baseren we op wat we de afgelopen twee jaar hebben gezien.

Het vooruitzicht voor risicobeleggingen is voorlopig nog niet best:

  • De inflatie daalt de komende maanden waarschijnlijk, maar is nog lang niet terug op 2 procent.
  • Centrale banken blijven onder druk staan om agressief in te grijpen om de inflatie te beteugelen.
  • Tegelijk zien we steeds meer signalen van een wereldwijde recessie, en dus pijn voor huishoudens en bedrijven.

Pas als centrale banken een overstap maken van remmend naar stimulerend monetair beleid, en de economische activiteit weer groeit, breekt een nieuw tijdperk aan van rugwind voor risicobeleggingen.

Wat betekent dan de recente stijging van bitcoin en ether?

Koersstijgingen in een bearmarkt beschouwen we in eerste instantie als bearmarkt-rally. Zoals in elke bullmarkt stevige correcties voorkomen, zijn in een bearmarkt tussentijdse oplevingen heel normaal.

Sommige analisten zien in de snelle stijging van ether een aankondiging dat we de komende weken zo’n bearmarkt-rally krijgen. Niet alleen in crypto maar ook in aandelen. De markt heeft even iets meer zin in risicovolle beleggingen.

De blauwe lijn in bitcoingrafiek hieronder toont een reeks van steeds lagere toppen. We zitten daar nu boven. Een volgende stap zou een koers boven de 20.500 dollar zijn. Dan ligt de weg naar 25.000 dollar open. Wellicht gevoed door handelaars die een short-positie sluiten.

Dat alles past nog probleemloos in het beeld van een bearmarkt-rally. Een koers boven de 31.000 dollar zien we als aanwijzing dat – misschien – de bodem van deze bearmarkt achter ons ligt!

De bitcoin-koers in de afgelopen 5 maanden

Nieuwsoverzicht

Dit was het belangrijkste nieuws van afgelopen week:

  • Bitcoin krijgt belangrijke update. Critici wijzen vaak op tekortkomingen van bitcoin. Het is te traag, te duur, of te gecentraliseerd. Dat bitcoin als technologie steeds beter wordt, laten de hekelaars gemakshalve achterwege. Recent voerden bitcoinontwikkelaars een grote upgrade door. De opbrengst: 40% minder dataverkeer, een beter verbonden netwerk, en toegenomen veiligheid. Zo verdwijnt met iedere vernieuwing een stok om bitcoin mee te slaan.
  • Op ethereum neemt censuur de overhand. Decentralisatie is het fundament van cryptovaluta. Dat zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen. En dat niemand kan worden voorgetrokken. Het is daarom zorgelijk dat in oktober op bijna 60 procent van alle ethereum-blocks een filter is toegepast. De producenten ervan houden zich aan Amerikaanse sancties. In augustus verbood het OFAC interactie met aan Tornado Cash gerelateerde adressen. Het levert in de ethereum-gemeenschap een levendige discussie op.
  • Industrie debatteert over cryptoregels. FTX-voorman Sam Bankman-Fried deelde vorige week zijn gedachten bij regels voor de cryptosector. Hij schrijft bijvoorbeeld over toepassingen die “geldstromen automatisch blokkeren”. Die denkwijze levert hem stevige kritiek op. De rode draad daarin: tornen aan het open karakter van cryptovaluta is glad ijs. Dat leidt tot de censuur en uitsluiting die we kennen van het traditionele geldsysteem.
  • Tesla houdt bitcoins in kas. Dat blijkt uit haar meest recente kwartaalcijfers (PDF). Op 30 september had het bedrijf voor zo’n 218 miljoen dollar aan digitale activa in kas, omgerekend iets meer dan 10.000 BTC. Het aantal bitcoin in kas van grote organisaties is de afgelopen 12 maanden stabiel gebleven.
  • Cash App sluit aan op lightningnetwerk. Met 70 miljoen gebruikers is dit Ă©Ă©n van de populairste mobiele betaaldiensten in de VS. Sinds vorige week worden lightningbetalingen ondersteund. Cash App is het geesteskind van Jack Dorsey, net als Afterpay en Twitter. Over die laatste gaat sindskort het gerucht dat ze werkt aan integratie van een cryptowallet.
  • Adoptie cryptovaluta blijft hoog, ondanks bearmarkt. Het gebruik van de technologie is nog altijd hoger dan voor de vorige bullmarkt het geval was. Dat schrijft blockchainanalysebedrijf Chainalysis in haar laatste rapport (PDF). Voor mensen uit lagelonenlanden ligt de nadruk op bitcoin. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om een deel van de inkomsten die ze in het buitenland verdienen naar huis te sturen. In het Westen is juist het gebruik van decentrale financiĂ«le applicaties (DeFi) toegenomen.
  • Bestuurders Polkadot houden stoelendans. Gavin Wood geeft zijn rol als CEO door aan Björn Wagner. Beide heren zijn oprichter van Parity Technologies, het bedrijf achter het project. Wood blijft aandeelhouder en stort zich met volle aandacht op de doorontwikkeling van Polkadot. De gemeenschap ziet dat als een welkome stap. Polkadot is een gevestigde ethereum-concurrent en beschikbaar bij Amdax.
  • Neobank N26 start met cryptohandel. De nieuwe dienst is in eerste instantie enkel beschikbaar voor Oostenrijkse klanten. Binnen 6 maanden volgt uitbreiding naar andere landen. Volgens een N26-bestuurder “blijft de interesse in cryptovaluta erg hoog, zelfs in een bearmarkt”.
  • Verenigd Koninkrijk krijgt pro-crypto premier. Rishi Sunak neemt het stokje over van Liz Truss. Sunak zei eerder dit jaar van het VK een crypto hub te willen maken. We zijn voorzichtig met het verbinden van betekenis aan dergelijke uitspraken. Politici gebruiken cryptovaluta steeds vaker als politiek stokpaardje.

Verdieping

Podcast: Bitcoin als ingrijpende innovatie

Cathie Wood was recent bij Peter McCormack op bezoek in zijn podcast What Bitcoin Did. Cathie is de topvrouw van Ark Invest, een belangrijke investeerder in ontwrichtende technologieën. Ze plaatst bitcoin naast de opkomst van robotica, DNA-sequentie, en kunstmatige intelligentie. Wat ze dan observeert? Dat vertelt ze uit deze aflevering:

Cathie Wood on Bitcoin — What Bitcoin Did
Cathie Wood is the founder, CEO and CIO of Ark Invest. In this interview, we discuss investing in disruptive technologies, the importance of research for investment, deflationary signals, uncertainty in the Fed’s decision-making, and Ark’s continued bullish outlook for Bitcoin.

Video: Het financiële systeem als waterwerk

Cartograaf Carlijn Kingma werkte twee jaar lang aan een kunstwerk. Een extreem gedetailleerde tekening die ons geldsysteem weergeeft als waterwerk. Ze laat daarmee zien dat de inrichting van ons geldstelsel en de problemen ervan onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Samen met Martijn van der Linden (Haagse Hogeschool) en Thomas Bollen (FTM) loodst ze je er doorheen in een korte video:

De ontrafeling van ons geldstelsel
Follow the Money - Platform voor onderzoeksjournalistiek

Podcast: Het probleem met de FATF en regelgeving

Over de aanpak van witwassen is veel te doen. Hoe komt die aanpak tot stand? En wie spelen daarbij een hoofdrol? Simon Lelieveldt deelt zijn perspectief hierop in de Stephan Livera Podcast. Door zijn bevlogenheid luistert dit doorgaans droge onderwerp lekker weg!

SLP424 Simon Lelieveldt The Problem With FATF and AML Laws
Simon Lelieveldt, a business engineer with extensive experience in banking, central banking and acting as supervisor joins me on the show. We’re chatting about: The problem of FATFWho are they?&nbs…

Achter de schermen

Op vrijdag 4 november is Amdax aanwezig op de achtste editie van de BeleggersFair. Beleggers kunnen daar hun kennis bijschaven met plenaire sessies, masterclasses en snelcursussen. Onze Lucas Wensing geeft zo’n snelcursus, over cryptokansen in een bearmarkt. Hoe maak je rendement in een neergaande periode? En waar kijkt Amdax naar vooruit in 2023?

We nemen je graag mee naar de Beurs van Berlage om de antwoorden op deze vragen direct van Lucas te horen. Lijkt je dat wat? Neem dan contact op met je account manager. Hij stuurt je dan een toegangskaart op (zolang de voorraad strekt). Meer over de BeleggersFair lees je hier:

Home - BeleggersFair De BeleggersFair
-1163

Tot volgende week!
Amdax