Bitcoin gaat sterk het nieuwe jaar in

De kerstdagen liggen achter ons en we maken ons klaar voor oud en nieuw. De rust die dat met zich meebrengt, zien we in de bitcoinkoers terug. Waarom dat opvallend is? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

De kerstdagen liggen achter ons en we maken ons klaar voor oud en nieuw. De rust die dat met zich meebrengt, zien we in de bitcoinkoers terug. Waarom dat opvallend is? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
De afgelopen weken ligt de koers van bitcoin stabiel rond de 16.700 dollar en blijkt daarmee veel sterker dan de meeste altcoins en techaandelen.

De nieuwswereld staat in kerstmodus. Nieuwe ontwikkelingen maken plaats voor jaaroverzichten en vooruitblikken. Voormalig FTX-ceo Sam Bankman-Fried kon het helaas niet laten om dat patroon te doorbreken. Spoiler: hij zit bij zijn ouders thuis in de VS.

Achter de schermen maken we ons op voor een productief 2023. Voor de serieuze cryptobelegger is er geen beter (t)huis dan Amdax. Een reputatie die we komend jaar trots verstevigen.

Cryptomarkt

De maand december staat voor de koers van bitcoin in het teken van rust. En in de kerstvakantie is dat niet anders. Kleine stapjes omhoog en omlaag wisselen elkaar af. Met 16.700 dollar staan we grofweg op dezelfde koers waarmee we deze maand begonnen.

Dat geldt beslist niet voor alle innovatieve technologie. Tesla verloor deze maand 44 procent en Nvidia staat 17 procent lager. Apple zette gisteren de laagste koers van deze bearmarkt op de borden. Net als de Innovation ETF van ARK.

De koers van bitcoin vs. andere beleggingen in december 2022

Ook binnen de cryptomarkt deden altcoins het over het algemeen genomen een stuk slechter dan bitcoin. Dat geldt voor de maand december, maar ook door de hele FTX-crash heen. Hieronder zie je een visualisatie van de prestatie van altcoins ten opzichte van bitcoin sinds 1 november. Dat is ruim voor het moment waarop de eerste onrust rond FTX ontstond.

Dat SOL meer dan 50 procent verliest is niet vreemd, gezien de verbondenheid met FTX en Alameda. Maar ook andere grote blockchains verliezen veel: AVAX 27 procent, ADA 22 procent en DOT 16 procent.

Het is overigens niet verrassend dat bitcoin het beter doet dan altcoins. Dat hoort bij een bearmarkt. De kleinere liquiditeit en het hogere risico zorgt voor snelle stijging bij hype en snelle daling bij angst.

Elke bearmarkt heeft z’n slachtoffers. Projecten stoppen, bedrijven gaan failliet en experimenten mislukken. Een deel van de alts komt nooit meer terug. Een ander deel komt er groter en sterker uit.

‘Wees niet getrouwd met je portefeuille’, luidt een oude beurswijsheid. De bearmarkt is een goede periode om dat in de praktijk te brengen. Sommigen doen dat door te overwinteren in bitcoin en ether. Anderen brengen hun vermogen onder bij vermogensbeheerders die in staat zijn het kaf van het koren te scheiden.

Prestatie ten opzichte van bitcoin sinds 1 november 2022

Aan het eind van het jaar kijken we vaak terug. Hieronder zie je de bitcoinkoers in 2022. De drie grote crashes zien we als scheidslijnen. Als een waterval viel de koers in een volgend prijsbassin.

De koers is nu ongeveer de helft van de koers van eind januari. Anders gezegd, we zijn daar maar één verdubbeling van verwijderd. In januari 2021 gebeurde dat in slechts 4 weken. De bearmarkten bij bitcoin zijn diep en scherp, maar de bullmarkten overweldigen net zo goed.

De bitcoinkoers in 2022

Maar aan een bullmarkt zijn we voorlopig nog niet toe. We zitten nu nog middenin een bearmarkt. Daarbij volgen we de dynamiek van hype en teleurstelling die snel groeiende markten altijd hebben. Maar de cryptomarkt wordt ook sterk beïnvloed door de macro-economische omstandigheden.

En dan in het bijzonder de financial conditions. Hoe makkelijk en goedkoop is het om te lenen? Hoe bereid zijn beleggers om risico te nemen?

Die bewegen mee met de conjunctuurcyclus en het monetair beleid. En laten die nu sinds de coronacrisis behoorlijk verstoord zijn. Van ongekende steunpakketten naar ongekende verstoringen in productie- en leveringsketens. Dat zorgde voor ongekende inflatie en daarna ongekend snelle renteverhogingen.

De grafiek hieronder laat de bron van de turbulentie op financiële markten zien. Het is de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank. Dit is het startpunt van de rentecurve. Kortlopende obligaties hangen er nauw mee samen, maar ook langlopende obligaties bewegen mee.

De snelle stijging van de rente dit jaar was pijnlijk voor iedereen die obligaties bezit. De waarde daarvan daalt immers met het stijgen van de rente. Maar de obligatiemarkt is ook de dirigent van alle andere markten.

De huizenmarkt stagneerde omdat de hypotheekrente nauw samenhangt met de langlopende obligatierente. En ook voor alle risicobeleggingen zoals aandelen en cryptoactiva was dit slecht nieuws. Geld lenen werd snel duur en de risicobereidheid kelderde.

Hoe lang kunnen de financiële omstandigheden krapper worden? Hoe ver kunnen centrale banken de rente verhogen, en hoe lang kunnen ze die hoog houden? Komt er een punt waarop financiële markten of de reële economie in de problemen komen?

Ook in 2023 zullen we de macro-economische weersomstandigheden nauwgezet volgen. En natuurlijk wat er in de cryptomarkt zelf gebeurt. Was FTX de laatste grote dominosteen, of valt er nog meer? En zien we al instroom van nieuwe groepen beleggers? Het wordt ongetwijfeld weer een boeiend jaar!

De beleidsrente in de VS sinds 1980

Nieuwsoverzicht

De persen draaiden afgelopen week op verlaagd tempo. Kerst is een periode van reflectie en vooruitblikken, getuige ook de vele gepubliceerde jaaroverzichten. Die van onderzoeksbureau Messari is met 168 pagina’s de meest lijvige. De nadruk daarin ligt op de noodzaak van de ontwikkeling van écht decentrale tools en applicaties. Geen zin om een vuistdik rapport door te lezen? De auteur heeft de belangrijkste onderwerpen in dit Twitter-draadje samengevat:

Gaan we door met het nieuws.

Net nadat we de Weekly van vorige week verstuurden, liet voormalig FTX-ceo Sam Bankman-Fried (SBF) van zich horen. De gevangenis op de Bahama’s vond hij maar niets. Woensdag ging hij halsoverkop akkoord met het Amerikaanse uitleveringsverzoek, donderdag stond hij voor de New Yorkse rechter, en vrijdag zat hij warm en droog in het huis van zijn ouders in Palo Alto (Californië), een uitvalsbasis voor rijke Amerikanen.

SBF mag de rechtszaak in vrijheid afwachten omdat hij een borgsom betaald heeft. Die bleek met 250 miljoen dollar overigens één van de hoogste ooit te zijn. Hoe hij dat betalen kon? Ook daarin spelen zijn ouders de hoofdrol:

Van SBF’s companen Caroline Ellison (ex-ceo van Alameda Research) en Gary Wang (mede-oprichter FTX) is inmiddels bekend dat ze geschikt hebben met justitie. Zolang ze “volledig meewerken”, weten ze zeker dat ze niet worden vervolgd voor de aanklachten die er liggen. Voor SBF is dat vanzelfsprekend slecht nieuws. De aanvallende partij beschikt nu over bronnen en getuigen die precies kunnen vertellen wat er op de Bahama’s is gebeurd. Het tijdperk van draaien en liegen is daarmee hopelijk definitief voorbij.

Begin volgend jaar gaat de zaak verder. Op 3 januari vindt een korte bijeenkomst plaats waarin de procedure wordt afgetrapt, die daarna ongetwijfeld nog maanden gaat duren.

Verder deze week:

  • Rekenkracht bitcoinminers daalt door Amerikaanse kou. Door extreem winterweer in de VS zaten duizenden huishoudens en bedrijven zonder stroom. Bitcoinminers hielpen met het stabiliseren van het stroomnet door hun apparatuur tijdelijk uit te schakelen. Dat zorgde voor een geschatte dip van de hash rate van tussen de 30 en 40 procent.
  • Accountant Mazars stopt met bedienen cryptoklanten. Het bedrijf voerde opdrachten uit voor KuCoin, Crypto.com en Binance. Dat werk omvatte de controle van specifieke procedures in de vorm van een zogeheten agreed upon procedures (AUP). Zo’n AUP is heel wat anders dan een volledige audit, waarbij een bedrijf volledig wordt doorgelicht. Toch praten sommige cryptobedrijven over het werk van Mazars alsof ze zo’n uitgebreide audit uitvoert. Reden voor de accountant om “zich zorgen te maken over de manier waarop het publiek haar werkzaamheden percipieert”.
  • ’s Werelds grootste bitcoinminer failliet. Het gaat om Core Scientific. Net als FTX en Celsius startte het bedrijf recent een Chapter 11-procedure. In oktober waarschuwde het bedrijf al voor de tang waarin ze vastzaten: een lage bitcoinprijs, hoge energiekosten, en leveranciers die (daardoor) hun contracten niet meer nakwamen. De miners van Core Scientific draaien nog en het bedrijf hoopt een doorstart te kunnen maken.

Verdieping

Longread: De 5 belangrijkste lessen van 2022

Afgelopen jaar was een onrustig cryptojaar. De Ethereum Merge was een succes, maar werd overschaduwd door de protocollen en partijen die na elkaar omvielen. Bij Amdax laten we ons niet ontmoedigen. Uit de dieptepunten van 2022 volgen belangrijke lessen die de basis vormen voor een beter 2023. Cryptospecialist Remo Zuiderwijk heeft de 5 belangrijkste lessen op een rij gezet:

5 crypto lessen van 2022
2022 was een onrustig jaar voor crypto. Uit de dieptepunten van afgelopen jaar volgen vijf belangrijke lessen die de basis vormen voor een beter 2023.

Podcast: Het jargon van 2023

Grote kans dat je voor 2022 de termen yield farming, Fed-pivot en energietoerisme nog niet kende. Ieder jaar komt er jargon bij waarmee we belangrijke gebeurtenissen in het collectief geheugen vastleggen. In The World Ahead van The Economist doet journalist Tom Standage, samen met twee collega’s, een gooi naar de woorden die in 2023 een hoofdrol gaan spelen. Kende jij ze al?

‎The World Ahead from The Economist: The World Ahead 2023: Understand this on Apple Podcasts
‎Show The World Ahead from The Economist, Ep The World Ahead 2023: Understand this - Dec 19, 2022

Achter de schermen

Hoewel de markt in 2022 sterk kromp, groeide Amdax flink. We waren niet bezig met stoppen en afbouwen, maar met starten en doorontwikkelen. Een nieuwe huisstijl, een nieuwe website, nieuwe apps, nieuwe producten, en nieuwe medewerkers. We ontmoetten onze klanten op beurzen, deelden onze kennis met lezingen en workshops, en voorzagen de media van broodnodige duiding. Steeds werd bevestigd: voor de serieuze cryptobelegger is er geen beter (t)huis dan Amdax.

In 2023 trekken we deze lijn door. We wensen iedereen een goede jaarwisseling toe en hopen jullie volgend jaar weer in goede gezondheid te ontmoeten.

Tot volgend jaar!
Amdax