Bitcoin houdt zich opmerkelijk sterk

Bitcoin stijgt 46% in anderhalve week te midden van financiële chaos. Maakt onrust in de bankensector het digitale goud aantrekkelijker? En hebben we de bodem van de bearmarkt gezien? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Bitcoin stijgt 46% in anderhalve week te midden van financiële chaos. Maakt onrust in de bankensector het digitale goud aantrekkelijker? En hebben we de bodem van de bearmarkt gezien? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Bitcoin heeft de afgelopen weken ieders aandacht getrokken. In een zich uitbreidende bankencrisis steeg de koers meer dan 40 procent naar boven de 28.000 dollar.

Nieuws: Het nieuws wordt gedomineerd door de bankcrisis. Centrale banken wereldwijd proberen erger te voorkomen. Dat kon niet verhinderen dat Credit Suisse afgelopen weekend viel. De markt wacht nu in spanning af op het volgende rentebesluit van de Fed.

Achter de schermen: We zien een toename van de interesse in bitcoin en de diensten van Amdax. Zorgen over de bankcrisis spelen daarbij een rol.

Cryptomarkt

De bitcoin floreert te midden van chaos op de financiële markten” — dinsdag 21 maart in Het Financieele Dagblad

We kunnen er weinig anders van maken. Het is opmerkelijk hoe sterk bitcoin de afgelopen weken is. Van 19.500 dollar op 10 maart naar 28.600 dollar op 20 maart. Dat maakt 46 procent stijging in anderhalve week.

Ook goud deed het de afgelopen twee weken niet slecht en steeg van 1800 naar 2000 dollar per ounce. Wordt bitcoin in de onrust van de banken gezien als het digitale goud?

Vanaf het begin van 2023 gezien onderscheidt bitcoin zich van alle andere beleggingscategorieën door de sterke koersstijging. Hieronder kun je zien dat het verschil sinds het begin van de onrust begin maart alleen maar groter is geworden.

De koers van bitcoin, goud en aandelen sinds begin 2023

Net als goud heeft bitcoin geen tegenpartijrisico en geen looptijdrisico. Het is de enige digitale manier om vermogen buiten het banksysteem te bewaren. Mogelijk is dat perspectief voor sommigen aantrekkelijker geworden.

On-chain analysebedrijf Glassnode rapporteert dat de activiteit op het bitcoinnetwerk de afgelopen weken is toegenomen. Meer transacties, meer nieuwe entiteiten en meer inkomsten voor miners.

Crypto-analist Will Clemente merkt op dat de rally hoofdzakelijk gedreven is door de spotmarkt. Dat suggereert dat niet de speculanten aan het roer staan, maar beleggers die echte bitcoins willen bezitten.

Dataleverancier Kaiko meldt dat het handelsvolume over alle handelsplatforms heen de afgelopen week het hoogste punt bereikte sinds de FTX-crash. Ze zeggen daar het volgende over: “Het marktsentiment heeft de afgelopen week een dramatische ommekeer ondergaan, ondersteund door een aanhoudende bankencrisis die het oorspronkelijke verhaal van crypto onder beleggers heeft versterkt”.

Dit zijn karakteristieken van de herstelfase die volgt op het diepste stuk van de bearmarkt. En een aanwijzing dat de meer dan 70 procent koerswinst sinds begin 2023 niet alleen maar het gevolg is van speculatie op korte termijn.

Het lijkt erop dat het diepste punt van de bearmarkt achter ons ligt. De bodem is dan 15.400 dollar op 21 november 2022. Deze bearmarkt lijkt in veel opzichten op eerdere bearmarkten in de marktcyclus van bitcoin. Lengte, diepte, timing, prijsactie, gerealiseerde verliezen, enzovoorts.

Maar blijft dit een typische bearmarkt?

De macro-economische omstandigheden zijn voor het eerst in het bestaan van bitcoin zo onzeker als nu. Extreme schokken in monetair beleid en inflatie. Een bankencrisis. Een energiecrisis. Een oorlog op Europees grondgebied.

Het is verstandig om ook rekening te houden met een scenario waarin aandelen en ook cryptoactiva onder druk komen te staan in een verder escalerende crisis in de economie en in de financiële markten.

Maar voor velen is het basisscenario nu geworden dat we nu op adem komen na het dieptepunt van de bearmarkt, en ons voorbereiden op de volgende bullmarkt in 2024-2025.

De koers van bitcoin bereikte gisteren 28.600 dollar als hoogste punt. Tegen de weerstand aan die we vorige week deelden. De speech van Jerome Powell vanavond zal mogelijk richting geven: eerst een correctie naar 25.000 dollar of direct door naar de 30.000 dollar!

De koers van bitcoin in de afgelopen 6 jaar

Nieuwsoverzicht

Afgelopen week schreven we over de val van drie Amerikaanse cryptovriendelijke banken: Silvergate Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank. We sloten af met de notie dat “het einde van dit hoofdstuk in de Amerikaanse financiële geschiedenis nog niet geschreven is”.

Een week later hebben ’s werelds grootste centrale banken een bestaand programma aangescherpt om te voorkomen dat de wereld zonder dollars komt te zitten. Deze aanscherping lijkt vooralsnog een voorzorgsmaatregel te zijn.

Ondanks een breed scala aan geïnstalleerde vangnetten ging Credit Suisse afgelopen weekend onderuit. Het Zwitserse UBS neemt Credit Suisse over voor ruim 3 miljard euro na moeizame onderhandelingen. Het is nog onduidelijk of hiermee de onrust definitief uit de financiële markten is gehaald.

In de VS ligt de focus op First Republic, die een injectie ontving van 30 miljard dollar van elf grote Amerikaanse banken. De vraag is of dat genoeg is. Kredietbeoordelaar S&P heeft de obligaties van de bank nu op een schamele B+ beoordeeld.

Een coalitie van meer dan honderd middelgrote Amerikaanse banken heeft de FDIC gevraagd om de komende twee jaar alle deposito's te verzekeren om het vertrouwen in de banksector te herstellen. De groep zegt dat het risico op meer bankruns groot is als de verzekering op de huidige 250.000 dollar per rekeninghouder blijft staan.

De markt wacht op het nieuwe rentebesluit van de Fed en de uitspraken van voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie die volgt op het rentebesluit. De woorden die hij daarvoor kiest, kunnen cruciaal zijn voor de ontwikkelingen in de financiële sector.

Ten slotte de drie gevallen ‘cryptobanken’. Silvergate houdt op te bestaan, maar Signature en SVB zijn door de FDIC te koop aangeboden. Voor Signature is een koper gevonden in Flagstar Bank, maar de cryptoactiviteiten lijken buiten de deal te vallen. Wat daarmee gebeurt, blijft onzeker.

Wil je meer weten over de bankcrisis? Bitcoin Alpha publiceerde maandag een uitgebreide analyse. Over de vangnetten van centrale banken, hoe vertrouwen het verschil maakt en wat het betekent voor jou. Je kunt Bitcoin Alpha 14 dagen gratis lezen.

Het overige nieuws:

  • De deuren van Fidelity Crypto zijn stilletjes geopend. Daarmee hebben “miljoenen Fidelity-klanten” toegang gekregen tot de handel in bitcoin en ether. De toegang was eerder beperkt tot een klein aantal gebruikers die via een wachtlijst werden toegelaten. Fidelity noemt de handel commissievrij, maar vermeldt wel een spread te hanteren die oploopt tot 1 procent van de order. Ook kunnen klanten de cryptoactiva niet opnemen naar hun eigen wallet.
  • BlackRock ziet ‘zeer interessante ontwikkelingen’ rond cryptoactiva. Dat blijkt uit de jaarlijkse brief die bestuursvoorzitter Larry Fink aan aandeelhouders stuurt. “In opkomende economieën zijn we getuige van enorme kostenreductie rond digitale betalingen”, zegt Fink. “De kosten komen omlaag en financiële inclusie verbetert. We zien rond digital assets spannende en verrassende toepassingen ontstaan.”
  • Laatste test voor Ethereum’s Shanghai update geslaagd. Na het doorvoeren van deze update is het voor ether-stakers mogelijk om hun vastgezette bezit weer op te nemen naar een eigen wallet. Men denkt dat de update op 12 april definitief wordt doorgevoerd.
💡
Stake je ether bij Amdax
Heb je ether in bezit? Bij Amdax kan je ze aan het werk zetten om rendement te genereren, tussen de 3 en 7 procent op jaarbasis.

We maken gebruik van onze eigen staking-infrastructuur. Bij Amdax is staking écht staking. Je tegoeden blijven in onze veilige kluis staan.

Je kunt staking activeren vanuit de app of onze webomgeving. Hier lees je meer over onze staking-mogelijkheden.

Verdieping

De Shanghai-update is de eerste grote verandering van Ethereum na het voltooien van de Merge. Zegt je dit niet zoveel? Dan is dit een goed moment om de beschouwing van onze cryptospecialist Remo Zuiderwijk op het Ethereum-ecosysteem door te nemen. Alles wat je weten moet staat op een rij, van de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake tot aan schaalbaarheidsverbeteringen die op de rol staan.

Ethereum na The Merge: dit staat op de agenda voor 2023
De Ethereum Merge in 2022 verliep feilloos. Wat staat er nog meer op het programma voor Ethereum in 2023 en wat betekent dit voor de toekomst van ETH?

Achter de schermen

De bankcrisis maakt veel los. We zien dat terug in een toegenomen interesse in bitcoin en de diensten van Amdax. Zorgen over de bestendigheid van banken en de maatregelen die centrale banken nemen spelen daarbij een rol.

Deze trend is ook zichtbaar in publiek beschikbare gegevens over het gebruik van bitcoin. Het gemiddelde aantal entiteiten dat dagelijks actief is op bitcoin’s blockchain (over een periode van dertig dagen) ligt nu boven de 316.000, een groei van 27 procent op jaarbasis. Dit is het hoogste aantal sinds mei 2021.

Die bitcoingebruikers deden de afgelopen dertig dagen gemiddeld 264.000 on-chain transacties per dag. Op jaarbasis is dat een groei van zo’n 24 procent. Twee jaar geleden (26 maart 2021) was dit voor het laatst zo hoog.

Wil je ook een deel van je vermogen steken in activa zonder tegenpartijrisico? Of weten op welke manieren bitcoin als alternatief dient voor traditionele activa? Neem gerust contact met ons op!

Tot volgende week!
Amdax