Bitcoin is een kracht ten goede
‘Bitcoincritici interpreteren de ESG-impact ervan verkeerd’, luidt de samenvatting van een recent KPMG-rapport over bitcoin. De auteurs leggen uit waarom bitcoin goed past in een ESG-gewogen portefeuille. Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
‘Bitcoincritici interpreteren de ESG-impact ervan verkeerd’, luidt de samenvatting van een recent KPMG-rapport over bitcoin. De auteurs leggen uit waarom bitcoin goed past in een ESG-gewogen portefeuille. Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
Markt: Bitcoin en ether zitten beide in een periode van rust, met lage volumes en lage volatiliteit. Dit is een goede periode om een positie op te bouwen voor de lange termijn.
Nieuws: Bitcoin levert positieve bijdragen aan initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur, betoogt KPMG. Langzaam maar zeker lijkt het tij rond bitcoin’s ESG-impact te keren.
Achter de schermen: Loop je ergens tegenaan bij het gebruik van onzse diensten? In ons helpcentrum bieden we antwoorden op jouw vragen aan de hand van artikelen en video’s!
Cryptomarkt
De afgelopen week lag de bitcoinkoers tussen de 28.700 en 30.200 dollar. Op 15 juni diende BlackRock zijn ETF-aanvraag in bij de toezichthouder. Daarna steeg de bitcoinkoers in korte tijd bijna 30% naar het hoogste punt dit jaar op 31.800 dollar. Sindsdien gaat de koers zijwaarts.
Op de grafiek hieronder zie je dat we inmiddels bijna vijf maanden in het prijsbereik zitten van na de Luna-crash, tussen de 25.300 en 32.500 dollar. De trend is nog steeds positief, met hogere bodems en hogere toppen. Maar de volatiliteit en het volume zijn laag.
Onderin de grafiek zie je het handelsvolume op Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform. De blauwe lijn is het 20-daags gemiddelde van het volume. Dat staat nu op het laagste punt sinds najaar 2020, voorafgaand aan de vorige bullmarkt.
Is die kalmte stilte voor de storm? Op sociale media hoor je regelmatig de stelling dat na dit soort rust altijd een explosieve beweging volgt, en dan natuurlijk omhoog.
Dat is op z’n best een nietszeggende voorspelling. Natuurlijk zal er ooit weer een keer een periode komen met hoger volume en hogere volatiliteit. En omdat de bitcoinkoers de afgelopen 12 jaar sterk is gestegen, zagen historisch gezien de meeste van die volatiele periodes een sterk stijgende koers.
Maar als je goed kijkt dan zie je dat er vaak langere periodes van rust en lange periodes van onrust te zien zijn. Anders gezegd, de kans is groot dat na een rustige dag er nog een rustige dag volgt.
We laten ons dus niet ophitsen door voorspellingen van een spoedige prijsexplosie. Dit is juist een periode waarin investeerders in alle rust een positie kunnen opbouwen voor de komende jaren.
We zien daarin twee grote groepen. De eerste groep wil bitcoin bezitten voor de komende tien jaar of langer, als vast onderdeel van de portefeuille. De tweede groep anticipeert op een nieuwe bullmarkt in 2024 en 2025, daarbij kijkend naar het ritme van eerdere marktcyclussen.
Steeds meer beleggers kijken ook naar ether, de munt van het ethereum-netwerk. Die heeft de afgelopen jaren een eigen bestaansrecht verworven, met een eigen netwerkeffect en eigen redenen waardoor hij succesvol kan worden (of kan falen).
De grafiek hieronder toont de koers van ether in grofweg dezelfde periode als de grafiek van bitcoin hierboven. We zien daar de afgelopen maanden ook een stijgende trend met higher lows (HL) en higher highs (HH). En ook dezelfde rust als bij bitcoin.
Bij ether lijkt de koers van 2030 dollar de lijn in het zand. Op een enkele uitschieter na werd de opmars daar vier keer gestopt. Voor een volgende higher high zal de koers er toch echt boven moeten komen. Dit houden we de komende maanden in de gaten!
Nieuwsoverzicht
Als serieuze belegger ben je ongetwijfeld bekend met de afkorting ESG. Dit begrip vat de drie belangrijkste factoren van duurzaamheid samen: Environment (milieu), Social (mens & maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur). Wie daar als belegger waarde aan hecht, houdt bij zijn beleggingsselectie rekening met factoren als koolstofuitstoot, werkomstandigheden van medewerkers en de mate van corruptie in een organisatie.
Een ESG-score, die de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf uitdrukt, past het best bij een onderneming. Bedrijven kunnen hun beleid bepalen, processen optimaliseren op ESG-factoren, en daarover rapporteren aan de buitenwereld. Voor een grondstof, zoals zilver, goud of bitcoin ligt dat lastiger. Maar KPMG houdt van een uitdaging, en publiceerde recent een ESG-rapport waarin bitcoin centraal staat. De korte conclusie is dat bitcoin een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheidsscore van de portefeuille van een belegger. De adviesorganisatie noemt daarvoor de volgende factoren.
Environment
- Bitcoin simuleert het gebruik van hernieuwbare energie.
- Bitcoin verhoogt de flexibiliteit van stroomnetwerken.
- Bitcoin vergroent op warmte gebaseerde toepassingen.
- Bitcoin verlaagt de uitstoot van methaan.
Social
- Bitcoin ontsluit goedkope grensoverschrijdende betalingen.
- Bitcoin dient als vangnet voor falende, traditionele geldsystemen.
- Bitcoin drijft elektrificatie van afgelegen gebieden aan.
- Bitcoin stimuleert financiële inclusie.
Governance
- Bitcoin neemt de noodzaak tot vertrouwen weg.
- Bitcoin neutraliseert machtsverhoudingen.
Waarvan akte. KPMG geeft hiermee een belangrijk signaal af. Bitcoin is op diverse manieren een kracht ten goede. Het is tijd voor beleggers om het perspectief af te wenden van de ongenuanceerde oneliners die dikwijls in de media te zien zijn. De doorwrochte inhoud waarmee KPMG nuance aanbrengt, is daarvoor een mooi startpunt!
Het overige nieuws:
- Groot aantal aanvragen voor ether ETF’s ingediend bij de SEC. In slechts een week tijd zijn er veertien aanvragen ingediend. Het gaat om op futures gebaseerde producten. Tot dusver heeft de toezichthouder die nog nooit goedgekeurd, terwijl soortgelijke bitcoinproducten al sinds oktober 2021 bestaan. Als de SEC geen drempels opwerpt, gaan de eerste fondsen midden oktober open.
- MicroStrategy wil voor 750.000.000 dollar aan bitcoin kopen. Uit een bij de SEC ingediende prospectus blijkt dat het bedrijf nieuwe aandelen wil uitgeven. Met de opbrengst, maximaal 750 miljoen, moet de bitcoinkas worden aangevuld. In het tweede kwartaal kocht MicroStrategy 12.300 BTC. Dat brengt het kastotaal op 152.800 BTC. Als het volledige bedrag wordt opgehaald, kan daar meer dan 25.000 BTC bij komen.
- PayPal lanceert eigen stablecoin PYUSD. Voor de lancering van de munt wilde het bedrijf eerst samenwerken met FTX en Solana. Maar vanwege de gebeurtenissen rond de exchange werd de introductie uitgesteld. “We zien nu dat regelgeving vordert in de richting van meer duidelijkheid”, zegt het bedrijf in gesprek met Bloomberg. PYUSD is verankerd op Ethereum. Op het moment van schrijven is er een kleine 27 miljoen dollar aan PYUSD in omloop.
Verdieping
Over de lancering van PayPal’s eigen stablecoin zijn de meningen verdeeld. Voor de één is het meer van hetzelfde, de ander noemt het de grootste gebeurtenis van het huidige cryptojaar. In The Breakdown neemt Nathaniel Whittemore het op voor de laatste groep. In een korte aflevering (14 minuten) plaatst hij de komst van PYUSD in een belangrijke trend van deze bearmarkt.
Achter de schermen
Bij Amdax vinden we het belangrijk om jou te begeleiden in de wereld van crypto en digital assets. Loop je ergens tegenaan bij het gebruik van onze diensten? In ons helpcentrum bieden we antwoorden op jouw vragen aan de hand van artikelen en video’s. We leggen onder andere stap voor stap uit hoe je cryptoactiva kunt versturen en hoe je jouw account goed beveiligt.
Kun je niet vinden wat je zoekt? Dan staan we voor je klaar via de chatfunctie, telefoon of e-mail.