Bitcoin is het digitale goud, zegt BlackRock-baas Larry Fink

Na de heisa rond bitcoin ETF’s is de rust wedergekeerd. De prijs stabiliseert rond de 30.000 dollar en de nieuwsmolen lijkt met zomerreces te gaan. Toch wist BlackRock-ceo Larry Fink zichzelf in de kijker te spelen met commentaar op bitcoin. Wat hij zei? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Na de heisa rond bitcoin ETF’s is de rust wedergekeerd. De prijs stabiliseert rond de 30.000 dollar en de nieuwsmolen lijkt met zomerreces te gaan. Toch wist BlackRock-ceo Larry Fink zichzelf in de kijker te spelen met commentaar op bitcoin. Wat hij zei? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers kabbelt rustig zijwaarts rond de 30.500 dollar. Volgens analysebedrijf Glassnode hebben we daarmee het mid-point van deze cycle bereikt.

Nieuws: BlackRock-ceo Larry Fink legde op televisie uit waarom zijn bedrijf met een bitcoin ETF bezig is. Hij noemt bitcoin een “internationaal asset” en onderstreept voor de kijker dat het wat hem betreft het “digitale goud” is.

Achter de schermen: Bitcoin Algo is onze algoritmische strategie waarmee je je bitcoinportefeuille kunt laten groeien. Wil je hiermee aan de slag? Je kunt het zelf regelen via de My Amdax-webomgeving of contact opnemen met je relatiemanager.

Cryptomarkt

De bitcoinkoers lag voor de derde week op rij rond de 30.500 dollar. Vorige week donderdag schoot de koers even naar 31.500 dollar, de hoogste koers van 2023. De vorige keer dat we deze koers zagen was 13 maanden geleden.

We zitten nu aan de bovenkant van het prijsbereik van de weken na de Luna-crash, dat loopt van 25.300 tot 32.500 dollar. Als we daarboven komen, kan je zeggen dat de markt alle ellende van de bearmarkt heeft verwerkt en verteerd. De koersdalingen van FTX, Celsius en Luna zijn dan weer goedgemaakt.

Daar zijn we nog niet. We zitten inmiddels bijna 4 maanden in dit prijsbereik. Elke keer als de koers een nieuw hoogtepunt bereikt van deze cyclus, komt er zoveel nieuw aanbod beschikbaar dat de koers snel weer terug zakt.

De bitcoinkoers in de afgelopen 15 maanden

Analysebedrijf Glassnode maakte een interessant overzicht van de afgelopen drie marktcyclussen van bitcoin, zie de grafiek hieronder.

Ze laten voor deze analyse de cyclus lopen van all-time high tot all-time high. Daardoor komt de nadruk te liggen op de bullmarkt van elke periode. Die vormt het prijsbereik waarbinnen zo’n periode zich afspeelt, in deze grafiek aangegeven met een bepaalde kleur.

In zo’n periode kun je een koers aanwijzen die op verschillende momenten een opvallende rol speelt en vaak redelijk in het midden van het prijsbereik valt. Glassnode noemt dit het mid-point. In 2013-2016 was dit 425 dollar, in 2017-2020 was dit 6.500 dollar en in de huidige periode is dat 30.000 dollar.

Rond dit mid-point van 30.000 dollar staat nu 75 procent van de bitcoin op winst en 25% op verlies. Dezelfde verhouding zagen we in 2016 en 2019 toen de koers het mid-point bereikte.

Laten we eens kijken hoe het eruit zou zien als deze marktcyclus een vergelijkbaar verloop zou hebben als de vorige twee. Dan zou het nog zo’n 15 maanden duren voor we een nieuwe all-time high zien, laten we zeggen eind 2024. In de tussenliggende periode zit de koers grotendeels tussen de 20.000 en 48.000 dollar, waarbij het mid-point 30.000 dollar een opmerkelijke rol speelt.

Maar de geschiedenis herhaalt zich nooit precies. Het zal ook deze keer weer op z’n eigen unieke manier anders gaan dan eerder. We zijn heel benieuwd welke ontwikkelingen daar een rol in spelen!

Bron: Glassnode

Nieuwsoverzicht

Sinds de bekendmaking van BlackRocks bitcoinplannen is het sentiment in de markt gekeerd. Dat werd gisteren nog eens onderstreept door een herziene prijsvoorspelling van de bank Standard Chartered. Volgens de bank bereikt bitcoin voor het einde van 2023 een prijs van 50.000 dollar, en kan die in 2024 verder oplopen tot maar liefst 120.000 dollar. Het is overigens noemenswaardig dat Standard Chartered eind 2022 voorspelde dat de bitcoinprijs in 2023 zou kunnen dalen tot 5.000 dollar.

Misschien zijn de bankanalisten beïnvloed door uitspraken van Larry Fink, de ceo van BlackRock. Hij vertelde op televisie bij Fox Business over de functie van ETF’s en zijn visie op bitcoin en andere cryptoactiva. “Ik geloof echt dat de rol van crypto in veel opzichten het digitaliseren van goud is”, zei Fink. “In plaats van te investeren in goud als bescherming tegen de zware problemen van een bepaald land. Laat duidelijk zijn: bitcoin is een internationaal asset.”

Fink zet zich hiermee in het rijtje van Wall Street-investeerder Paul Tudor Jones en Citi-analist Tom Fitzpatrick. Die noemde bitcoin twee jaar geleden al “het goud van de 21e eeuw”.

Ze doelen daarbij op de unieke eigenschappen die bitcoin als geld heeft. Normaal is alles wat digitaal is te kopiëren. Denk aan documenten, foto's, software, muziek of films. Bitcoin is ook digitaal, maar onvervalsbaar schaars. Er zijn er maar 21 miljoen (onderverdeeld in 100.000.000 stukjes), and that’s it. Van die 21 miljoen zijn er op dit moment zo’n 19,5 miljoen in omloop gebracht. Iedere dag komen er nieuwe bij, volgens een in het bitcoinprotocol vastgelegd tempo. Het resultaat is ‘revolutionair geld’, met prettige eigenschappen:

  • Het is makkelijk te vervoeren.
  • Het is makkelijk op echtheid te controleren.
  • Het is deelbaar in kleine stukjes.
  • Het verrot of verbrandt niet.
  • Het is schaars, overheid kan niet bijdrukken.
  • Het is oncensureerbaar, niemand is de baas.

De digitale schaarste is precies wat bitcoin aantrekkelijk maakt voor investeerders. Het aanbod van nieuwe bitcoins is nog minder gevoelig voor de vraag dan bij goud het geval is. Daar zullen de gouddelvers harder gaan werken en meer goud produceren als de koers hoger wordt. Maar als bitcoindelvers harder gaan werken, zorgt dat niet voor meer nieuwe bitcoins, enkel voor een veiliger netwerk.

Het overige nieuws:

  • Toezichthouder Australië doorzoekt kantoren van Binance. Volgens Bloomberg is de actie onderdeel van een doorlopend onderzoek naar de inmiddels ter ziele gegane lokale derivatenhandel van de cryptobeurs. De toezichthouder wil niet zeggen wat er tijdens de huiszoekingen is aangetroffen. Binance zegt mee te werken aan het onderzoek en zich in te zetten om aan alle wetten en regels te voldoen.
  • Bijna 190.000 mensen zijn werkzaam in de crypto-industrie. Volgens K33 Research is bijna een derde in dienst bij een exchange of broker. Europa en de Verenigde Staten leveren meer dan de helft van het personeel, 55 procent komt daar vandaan. De meeste medewerkers werken vanuit huis; remote work is de standaard.
  • Meer dan 20 procent van alle ether genereert rendement via staking. Na de Shapella-upgrade in april werd het mogelijk om voor staking vastgezette ether weer op te nemen. De daardoor gevreesde verkoopgolf van ether bleef echter uit; de stortingen liggen een stuk hoger dan de opnames. Er is nu een kleine 24 miljoen ether gestaked, zo’n 20 procent van het totaal. Sinds de Shapella-upgrade kwam er zo’n 4,5 miljoen ether bij. Wil jij ook rendement maken op de ether die je bezit? Dat doe je veilig bij Amdax!
💡
Last call: Stap nú over van Binance naar Amdax
Vanaf 17 juli kan je daar enkel nog tegoeden opnemen. Maak je gebruik van Binance? Zorg dan dat je vandaag je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!

Verdieping

Vorige week schreven we in het nieuwsoverzicht over de stand van zaken rond FTX en diens ex-ceo Sam Bankman-Fried. Bloomberg heeft een mooi geproduceerde podcastserie uitgebracht over zijn opkomst en daaropvolgende val. Heb je weinig meegekregen van wat zich eind vorig jaar afspeelde op de Bahama’s? Of was het dermate verbazingwekkend dat je wel een terugblik kunt gebruiken? Zet deze dan zeker in je afspeellijst.

Spellcaster: The Fall of Sam Bankman-Fried - Bloomberg
Spellcaster, a podcast by Wondery and Bloomberg, investigates the collapse of crypto exchange FTX and fall of Sam Bankman-Fried.

Ook geschikt voor je afspeellijst is de laatste aflevering van 7DTV. Onze oprichter Lucas Wensing was te gast bij dit YouTube-kanaal voor ondernemers. Lucas vertelt over de stand van zaken in de markt, de groeiende interesse van traditionele financiële instellingen, en over de voordelen van decentralisatie en intelligente software in de financiële wereld.

Achter de schermen

Vorige week was Tim Stolte te gast bij de Cryptocast. Tim is quantitative portfolio manager bij Amdax en schoof daar aan om uit te leggen hoe onze vermogensbeheerders de prestaties van bitcoin verslaan. Helemaal aan het einde van de aflevering ging het even over Bitcoin Algo, onze algoritmische strategie die volledig is gericht op bitcoin.

Bitcoin Algo is ontwikkeld om beter te presteren dan bitcoin, met als doel een hoger rendement te behalen en tegelijkertijd de volatiliteit in je portfolio te verminderen. Het algoritme profiteert van koersstijgingen door op de juiste momenten bitcoin aan te kopen, en beperkt verliezen door op de juiste momenten te verkopen.

En de kers op de taart? De prestatie van deze strategie wordt gemeten in bitcoin in plaats van euro. Er worden enkel fees in rekening gebracht als de omvang van je bitcoinportefeuille groeit!

Algoritmisch beleggen in bitcoin | Bitcoin Algo strategie
Investeer automatisch in bitcoin met een algoritmische strategie. Onze Bitcoin Algo strategie is ontwikkeld om beter te presteren dan bitcoin.

Wil je hiermee aan de slag? Je kunt het zelf regelen via de My Amdax-webomgeving of contact opnemen met je relatiemanager.