Bitcoin piekt te midden van bankcrisis VS
In korte tijd hebben Amerikaanse autoriteiten drie cryptovriendelijke banken gesloten. Opvallend is dat juist tijdens dit tumult de cryptomarkt opveert. In deze Weekly gaan we hier dieper op in.
In korte tijd hebben Amerikaanse autoriteiten drie cryptovriendelijke banken gesloten. Opvallend is dat juist tijdens dit tumult de cryptomarkt opveert. In deze Weekly gaan we hier dieper op in.
Markt: De cryptomarkt deinde mee op de onstuimige golven veroorzaakt door de bankencrisis in de VS. We zagen de afgelopen week 19.500 dollar en 26.500 dollar. Een goed moment om uit te zoomen!
Nieuws: De sluiting van Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, en Signature Bank betekent dat bankdiensten voor Amerikaanse cryptobedrijven ontoegankelijker worden, met name voor startende bedrijven.
Achter de schermen: In onze webomgeving voor klanten – My Amdax – kan je sindskort gebruikmaken van iDEAL. In onze webinar met HVK Stevens hebben we actuele en belangrijke thema’s aangestipt; hij is hier terug te kijken.
Cryptomarkt
In de afgelopen week hebben drie voor de cryptosector belangrijke banken hun deuren gesloten: Silvergate Bank (SI), Silicon Valley Bank (SVB), en Signature Bank (SBNY).
Vorige week donderdag en vrijdag zorgde dat voor veel onrust op de financiële markten. Beleggers vluchtten naar veilige activa. De koersen van aandelen daalden, terwijl die van goud en staatsobligaties stegen.
De koers van bitcoin daalde in hetzelfde ritme als de grote Amerikaanse aandelenindex S&P-500 van 22.500 dollar op woensdag naar 19.500 dollar op vrijdag en bereikte daarmee het laagste punt sinds half januari.
In de loop van het weekend werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid de rekeninghouders van de getroffen banken zou redden. Die konden maandag weer over hun geld beschikken.
Voor bitcoin was dat het startschot van een indrukwekkende stijging. De koers sprong van 20.500 dollar op zondagavond naar 24.500 dollar op maandagavond. En gisteren na het bekendmaken van de Amerikaanse inflatiecijfers steeg de koers verder naar boven de 25.000 dollar en raakte 26.500 dollar als hoogste punt. Dat is 35 procent stijging in vier dagen.
Hieronder staat de grafiek van de bitcoinkoers die we vorige week ook gebruikten. Zo kun je goed zien hoe de koersbeweging van de afgelopen week het hele prijsbereik van de maand februari opslokt, en er ruim onder en boven zat.
Een van de bedrijven met een rekening bij SVB is Circle, uitgever van stablecoin USDC. Van de ruim 40 miljard dollar aan vermogen stond 3,3 miljard bij SVB. Op het moment dat bekend werd dat Circle getroffen was, daalde de koers van het USDC-token van de stabiele 1,00 dollar naar ruim onder de 90 cent.
Ook decentrale stablecoin DAI was getroffen, omdat die voor een deel gedekt wordt met USDC. Aan de andere kant stond USDT van Tether die juist iets meer dan 1,00 dollar waard werd, omdat velen hun USDC omwisselden voor USDT.
Toen maandagmiddag de banken en beurzen in Amerika openden, loste het probleem zich snel op en keerde de koers van USDC terug naar heel dicht bij 1,00 dollar.
We zitten nu in extreme omstandigheden. Er is grote onzekerheid op gebieden die grote invloed kunnen hebben op het financiële stelsel, financiële markten en de economie.
Heeft de Fed met de getroffen maatregelen het beginnende vuurtje gedoofd, of laait later toch een grotere systeemcrisis op? Kan de Fed volgende week de geplande renteverhoging doorvoeren, of is dit het einde van de reeks? En komt de inflatie dan wel voldoende naar beneden?
Er is vanaf hier een grote spreiding in mogelijke uitkomsten. Dat betekent dat we voorzichtig moeten zijn met betekenis toekennen aan de koersbewegingen van de afgelopen dagen.
Zien we hier bitcoin als digitaal goud, outside money en geld zonder tegenpartijrisico? Zien we een reactie op een mogelijk einde van reeks renteverhogingen? Of zien we manipulatie door grote spelers in een momenteel wat minder liquide markt?
Op zo’n moment helpt het om uit te zoomen en van grotere afstand naar de situatie te kijken.
Hieronder staat de grafiek van de bitcoinkoers in de afgelopen 6 jaar. De koersbeweging van de afgelopen dagen heeft precies de dalende trendlijn vanaf de vorige top getest (A). Boven de huidige koers ligt 28.800 dollar als belangrijk niveau. Dat is de openingskoers van 2021 en was steun in januari en juni 2021 en ook in mei en juni van 2022 (B).
We hebben de dalende trend die begon in november 2021 achter ons gelaten, maar een nieuwe stijgende trend is nog niet echt begonnen. Een soort niemandsland waarin de markt zijwaarts gaat.
Vanuit hier zou in de komende 6 tot 12 maanden een begin kunnen worden gemaakt aan een nieuwe bullmarkt. Maar ook een nieuwe periode van dalende koersen is denkbaar. Daarvoor zou wel een sterk negatieve externe kracht zichtbaar moeten worden, zoals een stevige recessie, een grote crash op de financiële markten of gecoördineerd hardhandig optreden tegen de cryptosector.
Nieuwsoverzicht
Vorige week schreven we over problemen bij Silvergate Bank:
“Zo raakt de bank van de regen in de drup, met als dieptepunt dat het bedrijf waarschuwt dat ze dit jaar failliet kan gaan.”
Dat faillissement kwam sneller dan verwacht. Dezelfde dag nog kwam in het nieuws dat het bedrijf alle activiteiten staakt en op ordentelijke wijze wordt geliquideerd.
Het bleef niet bij de ondergang van Silvergate. Twee dagen later kwam naar buiten dat ook bij Silicon Valley Bank het water aan de lippen staat. Deze (fin)techbank is een stuk groter en bekender dan Silvergate. De mogelijke val ervan leidde daarom tot grote consternatie.
Al snel werd de Amerikaanse regering aangesproken. Ze moeten ingrijpen om erger te voorkomen. Op zondag kwam het verlossende woord van het ministerie van Financiën, de centrale bank, en de belangrijkste banktoezichthouder: “Depositors will have access to all of their money starting Monday, March 13.”
Het vangnet dat ze onder de banksector spannen heeft de naam Bank Term Funding Program (BTFP) gekregen. Als de situatie dreigt dat een financiële instelling niet aan de vraag van haar klanten kan voldoen, schiet de centrale bank de benodigde dollars voor.
Zo plakt de Amerikaanse regering een grote pleister op het achterliggende probleem. Voor beide banken geldt dat ze om soortgelijke redenen hun deuren moesten sluiten. Teveel van hun klanten stonden tegelijk voor de deur om hun geld op te eisen. De banken moesten langlopende obligaties tegen verlies verkopen. En omdat klanten niet direct bij hun geld konden, verloren ze hun vertrouwen in de belangrijkste functie van de bank: het bewaren van hun geld.
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.
Wil je graag de overstap maken naar onze omgeving? Dat is snel geregeld. Download onze app of maak een account aan via onze webomgeving!
In het persbericht van Financiën wordt onverwacht de sluiting van een derde bank meegedeeld. Volgens de toezichthouders is Signature Bank preventief gesloten, omdat de bank is blootgesteld aan soortgelijke risico’s als de twee andere gevallen banken. Opvallend is dat een bankbestuurder van Signature vraagtekens zet bij de beslissing. Volgens hem is de bank als politiek voorbeeld gebruikt om een waarschuwend punt te maken richting de cryptosector.
Hoe het ook zij, de Amerikaanse cryptosector is drie belangrijke bankpartners kwijt. Dat betekent overigens niet dat ze geen toegang meer heeft tot dollars of bankdiensten. Er zijn nog een tiental kleine, regionale banken die cryptobedrijven als klant hebben, en grote bedrijven hebben bestaande bankrelaties met grootbanken als JP Morgan en BNY Mellon.
Het betekent wel dat bankdiensten ontoegankelijker worden, met name voor startende Amerikaanse cryptobedrijven. Men verwacht ook dat de soliditeit van andere banken wordt getest. Vooral de kleinere, regionale banken hebben daarbij de interesse van de markt.
Van dit hoofdstuk van de Amerikaanse financiële geschiedenis is het einde nog niet geschreven. Hou er rekening mee dat er nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden kunnen hebben op het moment dat je deze Weekly leest. We houden het verloop ervan in de gaten!
Het overige nieuws:
- Miljardenfonds Binance ruilt stablecoins in voor bitcoin en ether. Dat meldt Binance-ceo CZ op Twitter. Volgens CZ is het een reactie op de recente gebeurtenissen rond Amerikaanse banken. Hij geeft daarmee het signaal af dat Binance een reserve in cryptoactiva op dit moment als veiliger beschouwt.
- Mastercard en Visa blijven cryptokaarten uitgeven. Het tumult rond cryptoactiva weerhoudt de bedrijven daar niet van. De laatste weken zijn nieuwe deals gesloten met Binance, Bit2Me, Bitso, Bybit, en Gate.io. “Berichten van Reuters dat we onze activiteiten rond crypto zouden stilzetten zijn inaccuraat en een onjuiste weergave van onze plannen met deze sector”, zegt Mastercard.
- Justitie New York beweert dat ether een security is. Dat blijkt uit aanklachten aan het adres van KuCoin. Het Openbaar Ministerie sleept de exchange voor de rechter wegens vermeend overtreden van effectenregels. “Het is de eerste keer dat een toezichthouder voor de rechter deze claim maakt”, meldt het OM in haar persbericht. Opvallend is dat de voorzitter van de CFTC in dezelfde week herhaalt dat hij ETH als commodity classificeert.
Verdieping
Het was onrustig in de bitcoinwereld de afgelopen weken. Niet alleen door beweeglijke koersen, ook door de introductie van digitale objecten op het bitcoinnetwerk. Denk aan afbeeldingen, bewegende beelden en audiobestanden. Dit is mogelijk door een nieuw protocol, waar de termen ordinals en inscriptions naar verwijzen. Het aantal digitale objecten op de bitcoin blockchain nam de afgelopen weken in hoog tempo toe. Cryptospecialist Remo Zuiderwijk legt uit waar we mee te maken hebben:
Achter de schermen
We krijgen goede reacties op de integratie met iDEAL die sindskort in onze iOS-app te gebruiken is. Er is ook goed nieuws voor klanten zonder Apple-telefoon: iDEAL is nu beschikbaar in onze webomgeving.
Vanochtend presenteerden we samen met HVK Stevens een webinar over beleggen in cryptoactiva, voor nu en de volgende generatie. In het gesprek kwamen actuele en belangrijke thema’s langs, zoals de bankcrisis in de VS, de unieke beleggingskansen rond cryptoactiva, en de fiscaliteiten waar je aandacht voor moet hebben als cryptoactiva een plek hebben in je portefeuille.
Je kunt het webinar hier terugkijken:
Tot volgende week!
Amdax