Bitcoin start 2023 met groene cijfers
Afgelopen week veerden marktbreed de prijzen van cryptoactiva op. Ook aan crypto gerelateerde aandelen deden het goed. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
Afgelopen week veerden marktbreed de prijzen van cryptoactiva op. Ook aan crypto gerelateerde aandelen deden het goed. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
Cryptomarkt: Deze week werd duidelijk dat cryptoactiva het jaar goed begonnen zijn. De vraag die op ieders lippen brandt: volgt na een periode van kalmte vanzelf weer vuurwerk?
Nieuws: We doen verslag van ruis waar niemand omheen kan, de pennenstrijd tussen Digital Currency Group (DCG) en Gemini. Beide partijen plaatsten recent een boodschap. Gemini om DCG in beweging te krijgen, en DCG om de boel te sussen.
Achter de schermen: We herhalen graag dat je van harte uitgenodigd bent voor onze nieuwjaarsborrel. We doen daar overigens meer dan het glas heffen. Samen met Bert Slagter en Lucas Wensing gaan we het hebben over de themaâs die dit cryptojaar gaan kleuren. Wil je dus kennis opdoen Ă©n genieten van een hapje en drankje? Op 25 januari ben je van harte welkom bij ons op kantoor.
Cryptomarkt
Het jaar 2023 is kalm begonnen. De koers van bitcoin kroop in de eerste tien dagen van het jaar zoân 5 procent omhoog naar 17.400 dollar. De FTX-crash bracht ons in een prijsbereik tussen de 15.500 en 18.100 dollar. Daar zitten we nog steeds in.
We zitten daarmee onder een hele reeks aan indicatoren die zeggen dat we in een bearmarkt zitten. Zoals het 200-weekse gemiddelde op 24.600 dollar en de realized price op 19.700 dollar.
Die gerealiseerde prijs is het gemiddelde aankoopbedrag voor alle bitcoin in de blockchain. Een koers ver daarboven is een teken van een vergevorderde bullmarkt. Beleggers staan op dikke winst. Nu ligt de koers eronder en staan velen onder water.
Niet alleen de koers van bitcoin veerde wat op. Andere cryptoactiva deden het nog een stuk beter. Met name de munten die veel te lijden hadden onder de onrust rond FTX en Genesis sprongen omhoog.
Ook aan crypto gerelateerde aandelen wonnen flink. MicroStrategy en Coinbase bijvoorbeeld, maar ook miners als Marathon en Riot. Allemaal lieten ze stijgingen van tientallen procenten zien.
Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat de ergste spanning wat uit de cryptomarkt verdwijnt. Dat de eerste beleggers die aan de zijlijn afwachten weer instappen. Maar het kan ook betekenen dat handelaars die short waren simpelweg hun posities sluiten.
De dubbelcijferige winsten lijken mooi, maar het gaat vooral over het goedmaken van verliezen. In de grafiek hieronder zie je dat sinds 1 september 2022 bitcoin het aanzienlijk minder slecht deed dan Coinbase, Solana en Marathon.
De volatiliteit van bitcoin daalde de afgelopen weken tot een laag niveau. Volatiliteit is een maat voor de beweeglijkheid van de koers. In de grafiek hieronder zie je de volatiliteit in de vorm van Bollinger Bands.
Bovenin zie je de band lopen. Daarmee wordt de volatiliteit uitgedrukt van de 20 dagen ervoor. Een brede band betekent hoge volatiliteit en een smalle band lage. Onderin zie je de breedte van de band weergegeven als groene lijn. Een paar pieken van hoge volatiliteit hebben we voorzien van een bekende gebeurtenis.
Met de oranje rondjes hebben we een paar eerdere momenten aangewezen waarin de volatiliteit erg laag was. Merk op dat in de periode daarna de koers soms stijgt (1, 2) en soms daalt (3). Dat na zoân moment van heel lage volatiliteit altijd een stijging volgt, is een mythe.
Wij hebben geen aanwijzing dat bitcoins volatiliteit in de toekomst structureel lager zal zijn. Het ligt daarom voor de hand dat we in de komende maanden vanzelf weer stevigere koersbewegingen zullen zien. Wat de aanleiding zal zijn? Welke kant het op gaat? Wie het weet mag het zeggen!
Nieuwsoverzicht
We starten het nieuwsoverzicht met een kort verslag van gebeurtenissen rond de Digital Currency Group (DCG). Dat is de groep waar CoinDesk, Genesis Trading en Grayscale onderdeel van zijn.
DCG ontfermt zich over de honderden miljoenen die dochterbedrijf Genesis Trading schuldig is aan de Amerikaanse beurs Gemini en andere crediteuren. Ze proberen die schuldverhouding achter de schermen netjes weg te werken, maar dat gaat Gemini niet vlot genoeg. Gemini probeert DCG daarom in beweging te krijgen met een publieke campagne. De open brief waar we vorige week over schreven is daar onderdeel van.
In de brief stelde Gemini een ultimatum; âvoor 8 januari moet alles geregeld zijnâ. Je raadt het al: dat is niet gebeurd.
Dinsdag plaatste Gemini-oprichter Cameron Winklevoss daarom een nieuwe boodschap. Hij richt die expliciet tot Barry Silbert, de topman van DCG. Volgens Cameron is Barry een leugenaar, fraudeur, en incompetent bestuurder. Na deze verwijten komt de boodschap tot de climax: een oproep aan het DCG-bestuur om Barry te vervangen. âAlleen dan kan de patstelling doorbroken wordenâ, is het idee.
Zoals het gaat in een vurige polemiek klom Barry in de pen om zijn verweer te formuleren. Dat volgde een uur of zes later in de vorm van een aandeelhoudersbrief. Hij reflecteert daarin op afgelopen jaar, vertelt over zijn goede voornemens, positioneert zichzelf als de meest verstandige van de twee partijen, en deelt een lijvige Q&A. Daarmee pareert hij een deel van Geminiâs argumenten en geeft hij de markt een signaal: âbij DCG is niets aan de handâ.
Zo zijn we met zân allen getuige van een bokswedstrijd tussen twee grote cryptobedrijven. Beide verhalen kunnen waar zijn en niemand weet hoe het handgemeen afloopt. Vanwege de grootte van beide partijen is het gevecht sectorrelevant. Een knockout kan betekenen dat de cryptomarkt als geheel nog een klap te verwerken krijgt. Men kijkt daarbij primair naar DCG, die via Grayscale aan het roer staat van het grootste bitcoinfonds ter wereld.
We gaan niet speculeren over de afloop van deze âonderhandelingenâ. Het geruchtencircuit is al oververhit, en daar wordt niemand wijzer van. Over het verdere verloop houden we je via de Weekly op de hoogte!
In ander nieuws:
- Coinbase schikt voor $100 miljoen met toezichthouder. Volgens de New Yorkse DFS was het KYC-proces van de beurs tussen 2017 en 2022 niet robuust genoeg; het was in de praktijk een âcheck the box exerciseâ. Coinbase belooft verbetering. Daarvoor betaalt de beurs een boete van 50 miljoen dollar en investeren ze 50 miljoen dollar in hun compliance-software en -afdeling.
- Hongkong positioneert zichzelf opnieuw als cryptohub. âDe metropool wordt een geweldige plek voor startups en bedrijven in de crypto- en fintech-sectorâ, zei de minister van FinanciĂ«n in een toespraak. Hongkong speelt hiermee in op de twijfel die bij concurrent Singapore ontstond na de val van FTX.
- Dubai aantrekkelijk voor cryptostartups. In 2022 vestigden bijna 350 cryptobedrijven zich in de vrijhandelszone van de stadstaat. Dat is onder meer aantrekkelijk vanwege belastingvoordelen, gunstige regels, en toezicht dat is ingesteld op karakteristieken van cryptoactiva.
- Huobi lijkt in zwaar weer te zitten. Met de nadruk op lijkt, omdat er weinig officiële bronnen voorhanden zijn. Het geruchtencircuit suggereert dat het bedrijf implodeert. Medewerkers zouden geen toegang meer hebben tot interne communicatie, salarissen zouden niet meer betaald kunnen worden, en een deel van het personeel zou op straat gezet zijn. De markt drukt de ontstane zorgen uit in daling van de prijs van het HT-token (~11%) en daling van het volume op de beurs (~20%).
Verdieping
Podcast: Hoe werkt een audit van een cryptobedrijf?
In 2022 liep de cryptomarkt een vertrouwensdeuk op. De sector probeert het herstel daarvan te versnellen door cryptografisch aan te tonen dat klantgelden voorradig en beschikbaar zijn. Maar ook ouderwetse methoden zijn nuttig, zoals een audit van een reputabele accountant. Hoe werkt dat? Waarom is het lastig? En wat komt er allemaal bij kijken?
In onderstaande aflevering van de Cryptocast hoor je de antwoorden op deze vragen. Te gast zijn Tommie van der Bosch, hoofd van de blockchaintak van Deloitte Nederland, en Lucas Wensing, ceo van Amdax.
Podcast: De roaring twenties van Cathie Wood
Veel analisten hebben niet zoân zonnige verwachting van de komende jaren. Typisch natuurlijk, voor een bearmarkt. Het is daarom zinvol om ook naar andere geluiden te luisteren. Neem bijvoorbeeld Cathie Wood, de baas van ARK Invest. In een Q&A beantwoordt ze vragen van aandeelhouders. Haar vooruitzicht? Een âroaring twentiesâ!
Achter de schermen
We herhalen graag de uitnodiging voor de nieuwjaarsborrel die op 25 januari op de agenda staat.
Zoân borrel klinkt misschien vooral gezellig. Maar we doen meer dan alleen het glas heffen. Samen met Bert Slagter en Lucas Wensing gaan we het hebben over de themaâs die dit cryptojaar gaan kleuren. Wil je dus kennis opdoen Ă©n genieten van champagne? Vanaf 18:30 uur ben je van harte welkom bij ons op kantoor.
Aanmelden kan hier, en voel je vrij om vrienden en kennissen mee te nemen.
Tot volgende week!
Amdax