Bitcoinminers staan op omvallen

Steeds meer bitcoinminers komen in financiële problemen. Wat betekent dat voor de veiligheid van het netwerk? En voor de prijs van bitcoin? In deze Weekly lees je de antwoorden, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en doen we een heuglijke aankondiging!

Steeds meer bitcoinminers komen in financiële problemen. Zelfs ’s werelds grootste luidt het alarm. Wat betekent dat voor de veiligheid van het netwerk? En voor de prijs van bitcoin? In deze Weekly lees je de antwoorden, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en doen we een heuglijke aankondiging!

💡
Deze Weekly in het kort
In de cryptomarkt breekt een periode aan waarin een handvol bitcoinminers het loodje legt. Zij gaan ten onder aan de huidige lage opbrengsten, veroorzaakt door een lage bitcoinkoers, een hoge energieprijs, en toegenomen concurrentie.

Wat nieuws betreft is het komkommertijd. Twitter greep deze week de meeste aandacht, en dat raakt de cryptowereld zijdelings. Gaat Elon Musk zorgen voor verdere integratie van Twitter en crypto? Het speculeren is begonnen.

Tenslotte proosten we graag digitaal op de lancering van My Amdax, onze nieuwe klantomgeving. De nieuwe app is sinds deze week te gebruiken!

De cryptomarkt

“Bitcoin miner Core Scientific issues bankruptcy warning and the stock is down 97% for the year”CNBC

Enkele grote bitcoinminers zitten in financiële problemen. Core Scientific waarschuwde als eerste voor een mogelijk faillissement. ’s Werelds grootste beursgenoteerde miner kan de lopende schulden niet meer dragen. De dag na de aankondiging verloren de aandelen meer dan 70 procent aan waarde. Ze staan nu 98 procent lager dan aan het begin van dit jaar.

Maandag kwam miner Argo Blockchain met een soortgelijk bericht. Ze wilden 24 miljoen pond aan financiering ophalen, maar dat mislukte. Argo meldde de Britse toezichthouder dat ze zonder kapitaalinjectie het minen binnenkort moeten stoppen.

Het is aannemelijk dat ook Argo de laatste niet is. Miners zijn gebaat bij een hoge bitcoinkoers, een lage energieprijs en een lage totale hashrate. We zien nu precies het tegenovergestelde.

In de grafiek hieronder zie je de opbrengsten in dollars per hoeveelheid rekenkracht. Je herkent misschien vaag de vorm van de bitcoinkoers erin, met de twee pieken in 2021. Maar omdat ook de hashrate een rol speelt in de berekening, zien we steeds lagere niveaus na juni dit jaar.

Bron: Braiins

Het vermoeden kan ontstaan dat ‘de miners’ als collectief in de problemen zitten, en dat daarmee de beveiliging van bitcoin onder druk staat. Of, anders gezegd, dat de integriteit van bitcoin als administratie in het geding is. Daar is gelukkig geen sprake van.

Of een specifieke miner last heeft van de huidige lage opbrengsten hangt van veel factoren af. Zoals het soort apparatuur dat gebruikt wordt, de contracten met energieleveranciers en de financiering.

Het is vrijwel zeker dat de komende maanden een handjevol miners ermee moet stoppen. Failliet, teveel risico genomen, te oude apparatuur, niet meer te redden. Omdat zij stoppen met minen, wordt het voor de resterende miners automatisch winstgevender.

Deze omstandigheden, een lage koers en hoge hashrate, vormen een soort schoonmaakprogramma. De zwakste miners ruimen het veld en de sterkste blijven over.

Geen bedreiging voor het voortbestaan van bitcoin dus, maar misschien wel voor de prijs? Hadden die miners niet bitcoin in de kluis die ze nu gedwongen moeten verkopen?

Glassnode becijfert dat miners gezamenlijk 78.000 bitcoin bezitten die ze na het minen nog niet verkocht hebben, zie de grafiek hieronder.

Bron: Glassnode

Sam Rule, analist bij Bitcoin Magazine Pro, laat zien dat beursgenoteerde miners bij elkaar in september zo’n 34.000 bitcoin bezitten. Maar de tabel hieronder laat nog iets anders zien.

De twee miningbedrijven die het zwaar hadden, Core Scientific en Argo, zijn al maanden bezig met verkopen. Uit een recente melding bij beurswaakhond SEC blijkt dat Core Scientific eind oktober nog maar 24 bitcoin over had.

Het is onwaarschijnlijk dat door de druk op de miners tienduizenden bitcoins op de markt gedumpt gaat worden. Het is eerder een geleidelijk proces van afbouwen van de kaspositie.

Bron: @samjrule

En de bitcoinkoers? Die blijft rustig zijwaarts gaan. Iets boven het smalle prijsbereik van de afgelopen zes weken, maar nog geen spektakel.

We verwachten de komende twee weken wat meer turbulentie. Vanavond maakt de Amerikaanse centrale bank de nieuwe rente bekend. Volgende week zijn de midterm-verkiezingen in de VS en de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers.

De bitcoinkoers in de afgelopen 5 maanden

We sluiten af met een blik op de grafiek van ether. Hieronder staat de grafiek van ether tegen de dollar (boven) en tegen bitcoin (onder).

Het is opvallend dat een aantal grote altcoins het de afgelopen week een stuk beter deed dan bitcoin. Ether, Binance Coin, Avalanche en Litecoin bijvoorbeeld. Ook Dogecoin en Shiba deden het goed, ongetwijfeld aangewakkerd door speculatie rond de overname van Twitter door Elon Musk!

Nieuwsoverzicht

Dit was het belangrijkste nieuws van afgelopen week:

  • Bitcoinwereld viert whitepaper day. Satoshi Nakamoto introduceerde bitcoin veertien jaar geleden. Hij beschreef het geldsysteem in een acht pagina’s tellend document, die overigens goed leesbaar is. Jaarlijks staan bitcoiners wereldwijd op 31 oktober even stil bij dit moment. Amdax viert het met een officiële vrije dag.
  • Institutionele belegger wil in bitcoin investeren. Dat signaal verschijnt vanuit meerdere hoeken. Zo interviewde KPMG familiekantoren en vermogende individuen. Van hen investeert 58 procent al in bitcoin, en 34 procent wil dat gaan doen. Fidelity ziet dezelfde behoefte bij 74 procent van de ‘instituten’ die ze hierover sprak. Bank of America zinspeelt op toegenomen interesse door veranderd marktgedrag van bitcoin. Tenslotte noemen we Apollo Global Management. Deze vermogensreus start met de opslag van cryptovaluta voor haar klanten.
  • Binance investeert half miljard in Twitter. Het kan je haast niet zijn ontgaan. Elon Musk is de nieuwe eigenaar van Twitter. Een deel van de overnamesom komt van mede-investeerders. Binance is onderdeel van die groep, en deed een bijdrage van 500 miljoen dollar. “We willen een rol spelen bij de integratie tussen sociale media en web3”, zegt Binance CEO Changpeng Zhao. Het is onduidelijk wat dat precies betekent. Over de toekomst van Twitter wordt veel gespeculeerd.
  • Traditionele betaalbedrijven mikken op crypto. Uit recente merkregistraties blijkt dat Visa, PayPal, en Western Union hun territorium aan het afbakenen zijn. Visa noemt een eigen wallet en aanwezigheid in de metaverse. PayPal verbreedt de diensten die ze al aanbiedt. Western Union lijkt zich op alle aspecten van digitale betalingen te storten. Een merkregistratie betekent niet per definitie dat er aan concrete producten gewerkt wordt. Het staat wel voor de erkenning van een potentiële toekomstige markt.
  • Ethereum-staking populairder dan vooraf aangenomen. Er is nu meer dan 14 miljoen ether aan het werk gezet. In totaal doen meer dan 450.000 validators mee, en staat meer dan 12 procent van alle ether daarin vast. Sinds de upgrade van ethereum naar Proof-of-Stake is er slechts 2400 ether in roulatie gekomen. Zo lijkt de omslag van inflatoir naar deflatoir een kwestie van tijd. Wil je ook je ether aan het werk zetten? Neem dan contact op met je account manager!
  • Derivatenbeurs Deribit slachtoffer van miljoenenhack. Volgens de beurs was hun zogeheten hot wallet het doelwit. Zo’n wallet is direct bereikbaar via het internet. In totaal maakten de criminelen 28 miljoen dollar buit. Deribit zegt dat gebruikers schadeloos gesteld worden. Het ontstane gat wordt gevuld vanuit de bedrijfsreserve.

Verdieping

Artikel: Toekomst DAO op losse schroeven?

Recent is voor het eerst een DAO aangeklaagd. Met een beknopt persbericht werd dat wereldkundig gemaakt. Een week daarna ontstond commotie in de cryptowereld. Wat een onbeduidende aanklacht leek, blijkt een beproeving voor de werking van decentrale organisaties. Hoe precies? Dat heeft Amdax-schrijver Remo Zuiderwijk in dit achtergrondartikel op een rij gezet:

Toezichthouder VS stelt toekomst DAO ter discussie
Onlangs kwam de CFTC naar buiten met een opmerkelijke aanklacht tegen een DAO. In dit artikel leggen we uit wat een DAO is en hoe een DAO werkt.

Podcast: De gevolgen van MiCA voor de cryptowereld

Onder de noemer Markets in Crypto-Assets krijgen cryptobedrijven in Europa te maken met nieuwe regels. Die gaan bijvoorbeeld over consumentenbescherming. Over de diensten die aangeboden mogen worden. En over de gegevens die ze onderling moeten uitwisselen. Wil je meer weten over wat de Europese markt te wachten staat? Luister dan de honderdste aflevering van Compliance Adviseert. Advocaat Willem-Jan Smits is dagelijks met deze materie bezig en praat je in een uurtje bij.

Willem-Jan Smits – Watsonlaw – Crypto: Micar, Transfer of funds regulation en EU sanctie – Compliance Adviseert

Podcast: De invloed van Gary Gensler

Waarschijnlijk ken je deze naam wel. Gensler is alweer anderhalf jaar de baas van de Amerikaanse SEC. In die periode kreeg hij te maken met allerlei nieuwe fenomenen. Denk aan cryptovaluta, maar ook stablecoins en SPAC’s. Hoe gaat hij daarmee om? Wat maakt zijn beleid anders dan die van zijn voorgangers? En hoe beïnvloedt hij de financiële markten daarmee? Je hoort het in deze aflevering van Money Talks:

‎The Economist Podcasts: Money Talks: Wall Street’s top cop on Apple Podcasts
‎Show The Economist Podcasts, Ep Money Talks: Wall Street’s top cop - 26 Oct 2022

Achter de schermen

Productteam viert lancering My Amdax

Deze week proostten we op de lancering van My Amdax. Een nieuwe Amdax-omgeving voor klanten, benaderbaar via het web en beschikbaar als app voor iOS- en Android-apparaten. Sinds dinsdag is het mogelijk de app te installeren en in te loggen op de nieuwe omgeving. Dat doe je met dezelfde gegevens waarmee je al gebruikmaakte van onze diensten.

My Amdax-applicatie voor iOS in beeld

Deze lancering is een grote stap in de doorontwikkeling van onze producten en diensten. My Amdax geeft inzicht in je portefeuille, maakt eenvoudig aankopen, handelen en staken mogelijk, en biedt direct toegang tot je account manager. Meer weten? In deze video leggen we je uit hoe het werkt.

Wij gaan weer aan het werk om de applicaties uit te bouwen en te verbeteren. Heb je vragen of feedback over de werking? Schroom niet om ons dat te vertellen. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Tot volgende week!
Amdax