Blijven centrale banken geloofwaardig?

Centrale banken wereldwijd proberen de economie in bedwang te houden. Daarbij staat hun geloofwaardigheid op het spel. In deze Weekly lees je over de invloed ervan op bitcoin, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en krijg je een sneak peek van onze nieuwe klantomgevingen.

Centrale banken wereldwijd proberen de economie in bedwang te houden. Daarbij staat hun geloofwaardigheid op het spel. In deze Weekly lees je over de invloed ervan op bitcoin, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en krijg je een sneak peek van onze nieuwe klantomgeving.

De cryptomarkt

“Centrale banken moeten resoluut de rente verhogen om inflatie in toom te houden, en om de in decennia opgebouwde geloofwaardigheid te behouden dat ze inflatie kunnen beteugelen”IMF

Bij bovenstaande tweet toont het IMF onderstaande grafiek. Die laat zien dat centrale banken wereldwijd verrassend eensgezind zijn. Ze verhogen de rente om te voorkomen dat hoge inflatie verankerd raakt in het economisch denken van bedrijven en consumenten.

Hun geloofwaardigheid staat op het spel als dat ze niet lukt. Veel centrale banken hebben de opdracht om de prijsstabiliteit te bewaken. Ze maakten een slechte beurt door de oplopende inflatie in eerste instantie van de hand te wijzen als tijdelijk fenomeen. Nu grijpen ze in, en stevig ook.

Bron: IMF

“Goedemiddag. Mijn collega’s en ik zijn vastbesloten om de inflatie terug te brengen naar ons doel van 2%.”

Zo begon Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, op 21 september zijn persconferentie. Hij lichtte daarin de vijfde renteverhoging van dit jaar toe. Een van de agressiefste reeksen verhogingen ooit.

Zijn plan is de inflatie te verlagen door de economie af te koelen. Dat werkt zo. De Fed verhoogt de beleidsrente. Andere rentes op de obligatiemarkten stijgen daardoor ook. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk om te lenen voor consumptie of investering. Hierdoor daalt de vraag en dus ook de prijzen.

Dit raakt de financiële markten op verschillende manieren. Zowel het niveau van de rente als de snelheid waarmee zij verandert hebben een uitwerking. Rechtstreeks, bijvoorbeeld via waarderingen van bedrijven. Maar ook met vertraging via afnemende economische activiteit.

Bitcoin is hier ook gevoelig voor, en in het kielzog de hele cryptomarkt. De renteverhogingen werken als een stevige tegenwind. De vraag is wanneer de Fed de teugels weer wat laat vieren. Dat gebeurt niet voordat de inflatie onder controle is, drukte Powell ons op het hart. Daarom kijken beleggers maandelijks in spanning uit naar de inflatiecijfers. In de hoop dat de inflatie eindelijk begint te dalen.

Vorige week donderdag was het zover: de Amerikaanse CPI-cijfers van september werden gepubliceerd. De inflatie is met 8,2 procent iets lager dan in augustus, en alweer bijna een procentpunt lager dan in juni. Goed nieuws, denk je wellicht.

Maar de CPI bevat componenten die van maand tot maand flink in prijs kunnen verschillen. Denk aan brandstofprijzen. Om die eruit te filteren kijken we naar de kerninflatie. Dat is de prijsverandering van alles behalve voedsel en energie. En die is nog aan het stijgen.

Dat is niet vreemd. In de kerninflatie zitten de diensten en goederen die met vertraging duurder worden. Bijvoorbeeld omdat hogere kosten voor energie, grondstoffen, huisvesting en salarissen worden doorberekend.

In het verleden zien we ook vaak de kerninflatie wat later stijgen of dalen dan het cijfer dat we in de krantenkoppen zien. Kijk maar naar de grafiek hieronder.

Door de stijgende kerninflatie zijn de laatste inflatiecijfers geen reden voor de Fed om rustiger aan te doen. De markt houdt er nu rekening mee dat de beleidsrente verder zal stijgen, van 3,25% naar rond de 5% begin volgend jaar. En dan het hele jaar op dat niveau zal blijven.

We gaan er daarom vanuit dat de macro-economische omstandigheden de komende maanden niet wezenlijk veranderen. Wind in de rug voor risk assets zoals bitcoin laat nog even op zich wachten.

In dat licht is het opvallend dat de koers van bitcoin de afgelopen weken zo stabiel blijft. Net als vorige week rond deze tijd kost een bitcoin ongeveer 19.500 dollar. De meeste andere cryptovaluta zijn net zo kalm.

Maar niet voor lang, bepleit analysebedrijf Glassnode in een rapport met de titel een gespannen veer: “Volatiliteit laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten; de bitcoinkoers staat er niet om bekend lang stil te zitten”.

We zijn benieuwd en houden het in de gaten!

De koers van bitcoin in de afgelopen 5 maanden

Nieuwsoverzicht

Dit was het belangrijkste nieuws van afgelopen week:

  • Software voor bitcoinminers krijgt grote upgrade. De afgelopen jaren is gewerkt aan verbetering van de manier waarop groepen miners met elkaar communiceren. Het resultaat daarvan is deze week gepubliceerd. Dat levert verbeteringen op rond het gebruik van data, verbruik van energie, en de weerbaarheid tegen censuur. Opvallend is dat deze technische gebeurtenis de voorpagina van de CNBC haalde.
  • Google accepteert cryptobetalingen voor clouddiensten. Voor de verwerking schakelt de zoekgigant Coinbase in. Google gaat ook gebruik maken van Coinbase Prime en Coinbase Node. Met Prime kopen grote bedrijven crypto-infrastructuur in. Node geeft ontwikkelaars toegang tot data die op blockchains opgeslagen staat.
  • Coin Center sleept regering VS voor de rechter. Tijdens de zaak staan de recent ingestelde OFAC-sancties op de proef. De maatregelen, gericht op Tornado Cash, hebben veel losgemaakt. Direct na publicatie rees de vraag of de getroffen maatregelen rechtsgeldig zijn. Het is daarom niet verrassend, maar wel belangrijk, dat Coin Center de beslissing aanvecht. Over de planning en het verloop is nog niets bekend.
  • Tether niet meer blootgesteld aan commercieel schuldpapier. Daarmee heeft het bedrijf de grote schoonmaak van haar reserves voor een groot deel afgerond. Alle zogeheten corporate bonds zijn vervangen met Amerikaanse staatsobligaties. Eind september vorig jaar stond er nog voor meer dan 30 miljard dollar op de balans.
  • Bitcoin aanhouden op bedrijfsbalans wordt makkelijker. Op dit moment is het voor Amerikaanse bedrijven lastig om bitcoin in de boeken te zetten. Men werkt met omslachtige constructies, vergelijkbaar met hoe de waarde van intellectueel eigendom bijgehouden wordt. De Amerikaanse standaardenorganisatie voor accountants (FASB) wil dat veranderen. Ze adviseert over te stappen op fair-value accounting. Prijsveranderingen kunnen dan direct in de boeken worden doorgevoerd. Volgens Michael Saylor is dit een “grote mijlpaal op weg naar institutionele adoptie”.
  • Mastercard helpt banken met aanbieden cryptovaluta. Het betaalbedrijf gaat fungeren als brug tussen handelsplatform Paxos en banken. Daarbij neemt ze alle zorgen rond regelgeving en veiligheid op zich. “Er zijn veel consumenten met interesse in cryptovaluta”, vertelt Mastercard-bestuurder Jorn Lambert. “Het geeft meer vertrouwen als hun eigen financiële instelling ze aanbiedt.”
  • DBS noemt bitcoin “ongekende kans”. “Ik denk dat bitcoin nog steeds uniek is, ook als de prijs verandert”, zei senior vice president Daryl Ho van de grootste bank van Zuidoost-Azië. Ho vertelde deze week over bitcoin in een media briefing. “Bitcoin is niet uniek vanwege de prijs, maar door de toepassingen die het mogelijk maakt. Dat zijn toepassingen die voor bitcoin ondenkbaar waren.”
  • Serieuze belegger investeert liefst direct in cryptovaluta. Bij een volwassen markt horen professionele producten, zoals fondsen en ETF’s. Ondanks dat die nu voorhanden zijn, kiest de zogeheten high net worth voor directe blootstelling aan de markt. Amdax vult die behoefte in met een breed productaanbod.
  • Dit is het moment om in te stappen, volgens Deloitte. De zakelijk dienstverlener richt zich met die oproep tot bedrijven die willen deelnemen aan de cryptosector. De komst van MiCA geeft extra legitimiteit en “nu cryptovaluta aan kracht winnen, is dit het juiste moment om de markt te betreden”.
  • Recordbedrag gestolen in oktober. Het gaat nu al om meer dan 700 miljoen dollar. Hackers richten hun pijlen op zwakke punten in de infrastructuur rond decentrale applicaties. Vooral de zogeheten bridges zijn populair. Daarmee worden twee of meer platforms met elkaar verbonden. Waarschijnlijk gaat 2022 de boeken in als meest lucratief voor criminelen.

Verdieping

Vorige week was Amdax aanwezig op Bitcoin Amsterdam. Daar waren tientallen sprekers te horen over een breed scala aan onderwerpen. Alleen dat is al teveel om op te noemen, laat staan wat daarbuiten nog te horen was. We houden het daarom bij de volgende drie onderwerpen.

Video: Van klimaatprobleem naar -oplossing

Op de eerste dag van Bitcoin Amsterdam sprak professor Troy Cross. Hoewel hij bitcoin aanvankelijk zag als klimaatprobleem, legt hij nu regelmatig uit hoe bitcoin bijdraagt aan de oplossing. Welke reis hij afgelegde om van inzicht te veranderen? Dat hoor je in deze keynote:

Sustainable Abundance w/ Troy Cross
Troy Cross gives a keynote speech explaining his journey from believing that Bitcoin was harming the environment to a developed understanding that Bitcoin mi...

Podcast: Omgaan met paniek

Nee, we maken geen uitstapje naar de psychologie. Vorige week wonnen drie economen een Nobelprijs. De basis daarvoor is hun onderzoek naar de rol die banken spelen bij het ontstaan van financiële crises. Hoe handelt men als de markt in paniek verkeert? En hebben beleidsmakers daarvan geleerd? Dat, en meer, in de podcast Panic economics:

‎Money Talks from The Economist: Money Talks: Panic economics on Apple Podcasts
‎Show Money Talks from The Economist, Ep Money Talks: Panic economics - Oct 12, 2022

Podcast: De staat van bitcoin anno 2022

Het einde van het jaar staat voor de deur. Daarmee breekt een periode van feest en reflectie aan. In een speciale uitzending van de Cryptocast kijken Aaron van Wirdum, Tuur Demeester, en Peter Slagter terug op het bitcoinjaar 2022. Hoe staan we er voor op het gebied van regulering en techniek? Hoe kijken we nu naar de markt? En hoe zit het met de miningwereld? Je hoort het in aflevering 242:

242 B: De staat van Bitcoin anno 2022
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

Achter de schermen

Sneak peek: de nieuwe klantomgeving

We werken gestaag aan een grote upgrade van onze klantomgeving. Intussen zijn die in een vergevorderd stadium. We kregen daarom groen licht om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Je ziet hieronder een schermafbeelding van de nieuwe mobiele applicatie. Die geeft toegang tot je portefeuille, de kluis waarin aangekochte cryptovaluta bewaard worden, en manieren om daarmee te werken. De nadruk ligt op eenvoud en duidelijkheid, in het jasje dat je inmiddels kent van de vernieuwde website. Een grote stap vooruit!

Nieuwe strategie: Amdax Trend

De koers van cryptovaluta kan sterk fluctueren. Onze vermogensbeheerders hebben een nieuwe strategie ontwikkeld om de impact van die zogeheten volatiliteit te dempen.

Het principe is eenvoudig. Voorzien we grote koersschommelingen? Dan bouwen we tijdelijk ingenomen posities af. Zo beperken we mogelijke verliezen en behouden we investeringsruimte voor het moment dat de markt weer aantrekt.

Meer weten? Vraag het je accountmanager of lees er hier meer over:

Crypto vermogensbeheer | Veilig en vertrouwd | Amdax
Met de crypto vermogensbeheer dienst beleggen we namens jou en beheren we jouw crypto portefeuille. Altijd veilig en vertrouwd.

Bitcoin Amsterdam

Vorige week spraken Lucas Wensing en Marcel Burger op Bitcoin Amsterdam. Lucas vertelde over de mogelijkheid om bij Amdax te sparen voor later in bitcoin. Marcel sprak over Amdax Trend en het effect van deze nieuwe vermogensbeheerstrategie op de waarde van een portefeuille. Andere Amdax-medewerkers spraken tientallen mensen in de expo-ruimte. Al met al een voor Amdax geslaagd evenement, waar we veel leuke en positieve reacties ontvingen van klanten en kennissen uit de bitcoingemeenschap!

Lucas Wensing die tijdens Bitcoin Amsterdam vertelt over Bitcoin sparen voor later

Tot volgende week!
Amdax