Cryptobedrijven onder vuur van Amerikaanse toezichthouders

Afgelopen week lag de aandacht grotendeels bij Amerikaanse toezichthouders. Ze grepen stevig in en sommige mensen beweren dat het om een gecoördineerde beweging gaat. Hoe de markt daarop reageert? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Afgelopen week lag de aandacht grotendeels bij Amerikaanse toezichthouders. Ze grepen stevig in en sommige mensen beweren dat het om een gecoördineerde beweging gaat. Hoe de markt daarop reageert? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Amerikaanse toezichthouders namen de afgelopen week grote cryptobedrijven onder vuur. De onrust bracht de koers maar een klein stapje lager. Een teken van kracht?

Nieuws: Verschillende gebeurtenissen wijzen erop dat de (institutionele) interesse in bitcoin niet afvlakt. Integendeel! We brengen daarnaast het perspectief van bitcoin als freedom money onder de aandacht.

Achter de schermen: Goed nieuws voor klanten die Polygon (MATIC) in bezit hebben. Je kunt MATIC vanaf vandaag staken. Dat doe je via de app of de webomgeving.

Cryptomarkt

Het was een onstuimige week voor crypto. Amerikaanse toezichthouders namen verschillende bedrijven onder vuur. Kraken stopt daardoor met het aanbieden van staking in de Verenigde Staten en Paxos stopt met de uitgifte van stablecoin BUSD.

In beide gevallen speelt de Amerikaanse effectenwaakhond SEC de hoofdrol, maar volgens ingewijden slijpen ook andere toezichthouders de messen. Caitlin Long kreeg een afwijzing voor de aansluiting van haar bank Custodia op het netwerk van Federale banken. Ze noemde betrokkenheid van het Witte Huis en hooggeplaatsten bij de Fed bij een gecoördineerd plan.

Analist Nic Carter sprak in een blog over een verstikkingsoperatie waarbij in de VS cryptobedrijven van het reguliere financiële systeem worden afgesloten. Hij verwees naar een collectieve publicatie van de Fed, de FDIC en de OCC van begin januari.

De suggestie dat men een vooropgezet plan volgt om de cryptosector in de VS te marginaliseren is wat ons betreft een te vroege conclusie.

Overheid en toezichthouders grijpen streng in, en dat is begrijpelijk na de misstanden van 2022, waarin FTX als bitter hoofdgerecht werd opgediend. Ze hebben nu de maatschappelijke en politieke wind mee en laten er geen gras over groeien.

Dat is geen ramp. Sterker, duidelijke regels en strenge handhaving zijn nodig om het vertrouwen te herstellen. Een voorwaarde voor deelname van de massa.

Het is niet ongewoon dat koersen flink naar beneden duiken bij onrust en onzekerheid. Toch gebeurde dat niet echt. De actie van de SEC tegen Kraken leek wel de katalysator voor een stapje omlaag vorige week donderdag. De koers daalde zo’n 5 procent naar rond de 21.500 dollar.

Dat is nog ruim boven de 19.700 dollar waar een aantal belangrijke indicatoren samenvallen. Zoals het 200-daags gemiddelde en de realized price, de gemiddelde aankoopkoers van alle bitcoin in omloop.

Aan de bovenkant ligt op 25.000 dollar net zo’n soort prijsniveau, maar dan van de langere 50- en 200 weekse gemiddelden en de top van 15 augustus 2022.

Dat brengt ons met de huidige koers van 22.000 in het midden van een prijsbereik waarmee we een duidelijk dalende trend achter ons gelaten hebben, maar een nieuwe stijgende trend nog niet begonnen zijn.

De bitcoinkoers in de afgelopen 2 jaar

Als we wat inzoomen en naar de afgelopen maanden kijken, dan zien we dat de daling gisteren op een interessante plek stopte. Op 21.500 dollar begon de FTX-crash begin november en eindigde de stijging begin januari.

De bitcoinkoers in de afgelopen 4 maanden

Het is niet gek dat een deel van de handelaars winst neemt nu we tientallen procenten hoger staan dan in november en december. Hieronder staat een visualisatie hiervan met de Accumulation Trend Score van analysebedrijf Glassnode.

In de on-chain data zien we een periode van accumulatie rond de bodem in november en december. Tijdens de stijging in januari volgde een evenwichtig beeld van kopers en verkopers. En boven de 23.000 dollar overheersen de verkopers.

Dat gebeurde in 2019 na de bodem van de bearmarkt ook, maar toen zagen we ook snel een vervolg met opnieuw sterke overheersing van de kopers.

Dat ondanks de acties tegen Kraken en Paxos de koersdaling hier al eindigde, is een teken van kracht. Maar het is onvoldoende om de dreiging van een voortzetting van de bearmarkt achter ons te laten. Daarvoor willen we net als in 2019 opnieuw accumulatie, nu in een stijging naar boven de 25.000 dollar. Blijft dat uit? Dan ligt verdere zwakte voor de hand.

Bron: Glassnode

Nieuwsoverzicht

“Wat de prijs ook is, bitcoin is een levenslijn voor Afrikaanse vluchtelingen.”

Met deze woorden opent Farida Bemba Nabourema, schrijfster en mensenrechtenactivist uit Togo, haar bijdrage aan het zakentijdschrift Forbes. Daarin stelt ze de misvatting aan de kaak dat de groep bitcoingebruikers vooral bestaat uit Westerse speculanten. “Integendeel”, schrijft ze, “de afgelopen jaren ligt de snelheid waarmee bitcoin in gebruik genomen wordt in Afrika hoger dan waar dan ook ter wereld.”

Regardless Of Price, Bitcoin Is A Lifeline For African Refugees
Bitcoin is becoming especially popular in countries like Nigeria and Kenya while African refugees are also turning to bitcoin when other cross-border tools fall short.

De redenen daarvoor zijn overigens treurig. In Nigeria en Kenia vluchten burgers naar bitcoin vanwege beperkingen die worden opgelegd aan het gebruik van staatsgeld. Maar ook de inflatie ligt er hoog. Daarnaast zijn er maandelijks duizenden Afrikanen die hun geboorteland moeten ontvluchten. “Zij wenden zich tot bitcoin omdat andere middelen om hun vermogen mee te nemen tekortschieten.”

Het is juist in deze situaties dat bitcoin goed uit de verf komt. In 2022 vestigde de munt zich als freedom money en als currency of last resort. Na de uitbraak van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne was voor het eerst voor de hele wereld zichtbaar dat burgers uit beide kampen gebruik maakten van bitcoin om geld mee te nemen tijdens hun vlucht naar het buitenland.

Ukrainian refugee flees to Poland with $2,000 in bitcoin on a USB drive
Nearly a quarter of Ukraine’s population has been forced from their homes in the last four weeks. Many have turned to cryptocurrency.

We verwachten dat deze toepassing van bitcoin en andere cryptovaluta vaker zichtbaar wordt in 2023. Hou deze essentiële waarde in je achterhoofd bij het doornemen van het nieuws, dat vaak om minder elementaire gebeurtenissen draait.

💡
Meer lezen over belangrijke thema’s voor 2023?
In Bitcoin Alpha geeft cryptoexpert Bert Slagter zijn visie op de verschillende krachten die dit jaar invloed gaan hebben op bitcoin. Invloed op wat het kan, hoe het gebruikt wordt, hoe het gezien wordt, en hoeveel het waard is.

Bitcoin Alpha is een besloten kennisplatform waarvan de inhoud alleen voor abonnees toegankelijk is. Je kunt het een maand kostenloos proberen door je in te schrijven met de code AmdaxAlpha.
  • Bitcoinminers krijgen bescherming in Amerikaanse staat Montana. De lokale politiek heeft een wetsvoorstel groen licht gegeven waarin “het recht van individuen en bedrijven om digital assets te minen” is vastgelegd. Het Satoshi Action Fund, de lobbyorganisatie van Dennis Porter, heeft deze overwinning opgeëist.
  • Bij Braziliaanse staatsbank kunnen burgers hun belasting betalen met bitcoin. Daartoe gaat Banco do Brasil samenwerken met de wisseldienst Bitfy, eveneens onderdeel van de bankgroep. Betalingen met cryptoactiva worden overigens direct omgezet naar de lokale munt.
  • BNY Mellon ziet interesse in digitale valuta niet afvlakken. Dat zei Michael Demissie, hoofd digitale activa bij de bank, op een conferentie. “Wat we zien is dat klanten in de meeste gevallen absoluut geïnteresseerd zijn”, aldus Demissie. Uit recent onderzoek van BNY Mellon blijkt dat 86% van de institutionele spelers een “buy and hold”-strategie hanteren. Ze zien het als optie op langetermijngroei en niet als hype.
  • Grootste bank Singapore gaat cryptoactiva aanbieden in Hongkong. DBS Bank is in Singapore al actief als cryptodienstverlener. Nu Hongkong zich positioneert als cryptohub van de regio, wil ze ook daar voet aan de grond krijgen. De gebeurtenissen van 2022 hebben het Hongkongse politieke voornemen om regionale cryptoleider te worden onberoerd gelaten. Dat wordt nog een strijd, want Singapore en de Zuid-Koreaanse stad Busan zijn ook in de running.

Verdieping

Wat komt er na Google, Facebook, bitcoin en ethereum? “Misschien is het een nieuw soort land, een netwerkstaat”, zegt ondernemer en investeerder Balaji Srinivasan. In zijn nieuwe podcast The Network State gaat hij over dit thema praten met kennisleiders uit verschillende domeinen. Het zal daarin regelmatig over decentrale technologieën gaan, want die spelen een belangrijke rol in de totstandkoming van deze visie.

De eerste aflevering, waarin Vitalik Buterin te gast is, staat online:

‎The Network State Podcast: #1 - Vitalik Buterin on Starting New Countries, Upgrading Ethereum, and Improving Yourself on Apple Podcasts
‎Show The Network State Podcast, Ep #1 - Vitalik Buterin on Starting New Countries, Upgrading Ethereum, and Improving Yourself - 7 Feb 2023

Achter de schermen

Goed nieuws voor klanten die Polygon (MATIC) in bezit hebben en bij Amdax bewaren. Je kunt daar vanaf vandaag rendement op maken door ze te staken. Je kunt deze functie activeren via de app of de webomgeving. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Tot volgende week!
Amdax