De implosie van FTX en Alameda Research

‘Binance is van plan om FTX over te nemen’, verscheen dinsdag op Twitter. Het bericht slaat in als een bom. In deze Weekly staan we stil bij de gevolgen ervan. Daarnaast lees je het belangrijkste nieuws, en vertellen we kort over de BeleggersFair waar Amdax vrijdag te vinden was.

‘Binance is van plan om FTX over te nemen’, verscheen dinsdag op Twitter. Het bericht slaat in als een bom. In deze Weekly staan we stil bij de gevolgen ervan. Daarnaast lees je het belangrijkste nieuws, en vertellen we kort over de BeleggersFair waar Amdax vrijdag te vinden was.

💡
Deze Weekly in het kort
De op één na grootste cryptobeurs zit in de problemen. Die zijn zó groot, dat een overname de enige overgebleven optie lijkt te zijn. De onrust die dit veroorzaakt is duidelijk zichtbaar in de cryptomarkt. Hou er rekening mee dat dit nog enkele weken aanhoudt.

In het nieuws zien we voornamelijk berichten over het omvallen van FTX. Uit het restant hebben we de belangrijkste berichten op een rij gezet, zoals vermogensreus Fidelity die start met de bitcoinhandel voor consumenten.

Tenslotte kijken we tevreden terug op de lancering van onze nieuwe app. We hebben veel positieve reacties ontvangen, en met inhoudelijke feedback gaan we aan de slag.

Cryptomarkt

Binance kondigt overname FTX aan; crypto-koersen dalenNOS.nl

Het gebeurt niet vaak dat alle grote media aandacht besteden aan een gebeurtenis in de cryptomarkt. Gisteren was zo’n dag.

Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, wil concurrent FTX overnemen. Al een week waren er geruchten dat FTX in grote financiële problemen verkeert. De reddingsactie van Binance is niet onomstreden. Er zijn aanwijzingen dat ze bewust de acute problemen bij FTX hebben vergroot door onrust te veroorzaken.

FTX is een grote speler in de VS en heel zichtbaar aanwezig. In maart 2021 betaalde het bedrijf 135 miljoen dollar om het sportstadion in Miami de naam FTX Arena te geven. Voor veel cryptobeleggers leek FTX een betrouwbare partij.

De sterke focus van FTX op regulering en toezicht in de VS versterkte dat beeld. FTX-baas Sam Bankman-Fried betaalde 50 miljoen aan de midterm-verkiezingscampagne van democraten en was actief lobbyist.

Achter die façade bleek een noodlijdend bedrijf schuil te gaan dat veel te grote risico’s heeft genomen. En dat vermoedelijk heeft willen verbloemen door bezittingen van klanten uit te lenen of als onderpand te gebruiken.

Beleggers kwamen dit vorige week op het spoor toen een balans van Alameda Research, een zusterbedrijf van FTX, uitlekte. Na een aantal onrustige dagen vol speculatie en geruchten ontstond een bankrun waarbij klanten op hoog tempo hun cryptovaluta bij FTX weghaalden. Dat ging door totdat FTX in liquiditeitsproblemen kwam en het klanten onmogelijk maakte hun bezittingen weg te halen.

Gisterenmiddag, in het oog van de storm, kwamen FTX en Binance onverwachts met een verklaring over de overname. Sam Bankman-Fried ging door het stof en Binance presenteert zich als verlosser. Eind goed, al goed?

Nou, dat valt nog te bezien.

Door de problemen bij FTX is de toekomstige waarde van het door FTX uitgegeven FTT-token onzeker. De koers hiervan daalde in een dag ruim 80 procent van 22 dollar naar 4 dollar.

De koers van FTT in de afgelopen 6 maanden

Door de daling van het FTT-token kunnen andere partijen in de problemen komen, in het bijzonder Alameda Research. Zij bezitten veel FTT-tokens waardoor hun financiële positie verder verslechtert. Op redding hoeven ze niet te rekenen: de deal tussen Binance en FTX omvat alleen de internationale exchange.

Zo ontstaat de vraag wie geraakt wordt door een faillissement van Alameda. Wie heeft er cryptovaluta aan hen uitgeleend en krijgt daar maar een deel van terug?

Een aantal cryptobedrijven, zoals Tether, Circle en het Nederlandse Maven 11, hebben al verklaard dat ze niet of heel beperkt waren blootgesteld aan Alameda. Maar een situatie zoals deze zomer met Three Arrows Capital (3AC) is niet uitgesloten. Toen bleek ook dat het faillissement van de één leidde tot problemen bij de ander.

De onzekerheid hierover is waarschijnlijk de verklaring voor de dalende koersen bij vrijwel alle cryptovaluta, waaronder bitcoin en ether. Hieronder zie je de grafiek van bitcoin. De koers raakte gisterenavond kort opnieuw het laagste punt van dit jaar op 17.500 dollar.

De koers van bitcoin in de afgelopen 6 maanden

Vermoedelijk houdt de onrust op de cryptomarkten nog een paar weken aan. Dat was ook het geval in mei bij de ineenstorting van Luna, en in juni bij het falen van Celcius en 3AC.

Belangrijk is om onderscheid te maken tussen de problemen bij cryptobedrijven enerzijds, en het functioneren van crypto zelf anderzijds. In alle turbulentie zijn blockchains zoals bitcoin en ethereum geen seconde in de problemen geweest.

De technologie is stabiel en gezond. Van de bedrijven die er iets mee doen nemen sommigen onverantwoord grote risico’s. Luister ook de toelichting van Amdax-ceo Lucas Wensing op BNR.

‘Overname FTX door Binance dramatische gebeurtenis’
’s Werelds grootste cryptobeurs Binance heeft zijn enige noemenswaardige concurrent FTX gekocht. Die laatste raakte de afgelopen dagen in grote problemen en veroorzaakte de nodige onrust op de cryptomarkt. ’We zijn getuige van een van de meest dramatische gebeurtenissen in het cryptolandschap van de…

De gebeurtenis zelf is pijnlijk, zeker voor beleggers die hierdoor direct getroffen zijn. Maar op lange termijn is het heilzaam. De cryptovaluta van klanten horen een-op-een in de kluis te liggen. Full reserve.

Cryptodienstverleners die dat doen worden beloond voor hun integere aanpak. De cowboys gaan failliet. Klanten gaan op zoek naar een betrouwbare partij. En nieuwe wetgeving zal een full reserve aanpak gaan vereisen.

Bij Amdax zit je wat dit betreft goed. Al sinds de oprichting is dit een speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Crypto bewaren | Jouw crypto-assets veilig in onze digitale kluis
Amdax is een gespecialiseerde full reserve bewaarpartij voor bitcoin en andere cryptovaluta’s. Sla jouw assets veilig op in onze digitale kluis.
💡
Vragen?
Misschien zit je met vragen over de recente gebeurtenissen in de cryptowereld. Schroom dan niet om contact op te nemen met je account manager. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Nieuwsoverzicht

Dit is, naast het FTX-debacle, het belangrijkste nieuws van deze week:

  • MoneyGram laat gebruikers crypto aan- en verkopen. Met 150 miljoen gebruikers is de betaaldienst bepaald geen kleine speler. De nieuwe dienst is in eerste instantie alleen te gebruiken door Amerikanen.
  • Vermogensreus Fidelity start bitcoinhandel voor consumenten. De dienst heet Fidelity Crypto en ondersteunt twee munten, bitcoin en ether. Het bedrijf zegt dat de handel vrij is van commissies, met als kanttekening “rekening te houden met een spread van 1%”. Dat is het verschil tussen de vraag- en biedprijs. Met dit bedrijfsmodel treedt Fidelity in de voetsporen van Robinhood en Binance.US.
  • DNB noemt cryptovaluta ongeschikt als betaalmiddel. Volgens de centrale bank zijn ze daar te instabiel voor. Maandag publiceerde DNB een lijvig rapport om haar standpunten toe te lichten. Opvallend is de gegroeide overtuiging dat cryptovaluta blijvend zijn. “Deze activa en markten zijn waarschijnlijk niet meer weg te denken uit de financiële wereld”, schrijft DNB. Ze wil daarom graag haar reikwijdte als toezichthouder vergroten.
  • Justitie VS neemt meer dan 50.000 BTC in beslag. Het gaat om bitcoin van James Zhong, die ze in 2012 van de dark web-marktplaats Silk Road stal. De vangst is grotendeels het resultaat van ouderwets speurwerk van politiediensten. Het toont aan hoe lastig het is om gestolen cryptovaluta verborgen te houden, laat staan te verzilveren.
  • Ethereum gaat werken aan censuurbestendigheid. Vrijdag plaatste Vitalik Buterin een bijgewerkte roadmap op Twitter. Opvallend is de toevoeging van een nieuwe mijlpaal: The Scourge. Het doel ervan is te zorgen voor het behoud van “geloofwaardige neutraliteit”. Zou het netwerk die eigenschap verliezen, vervalt ook de waarde ervan. Op MEV Watch is hierover meer te lezen.

Verdieping

Podcast: De diepere effecten van inflatie

Veel Nederlanders kwamen dit jaar voor het eerst in aanraking met inflatie. Ze zien de directe effecten, zoals gestegen prijzen en gekrompen koopkracht. Dieperliggende gevolgen blijven grotendeels onderbelicht. Daarover praat econoom en historicus Bradford DeLong in de Ezra Klein Show. Waarom is inflatie zo politiek destructief? Wat zijn de lessen van de jaren 70? Op welke manieren kan onze maatschappij door inflatie veranderen? Spoiler: van onbehandelde inflatie gaan overheden onderuit!

‎The Ezra Klein Show: Inflation Does More Than Raise Prices. It Destroys Governments. on Apple Podcasts
‎Show The Ezra Klein Show, Ep Inflation Does More Than Raise Prices. It Destroys Governments. - Nov 4, 2022

Podcast: Spoedcursus macro-economie

Je hebt vast wel eens van deze term gehoord. Macro-economen kijken naar economische systemen als één geheel. Ze bestuderen de grote lijnen in een poging te begrijpen hoe de economie functioneert. Nu cryptovaluta daar onderdeel van zijn, kan het geen kwaad hier meer van te begrijpen. In deze aflevering van Bankless geeft Alfonso Peccatiello – ook bekend als MacroAlf – je een onderhoudende spoedcursus!

‎Bankless: Did Macro Kill Crypto? with MacroAlf op Apple Podcasts
‎Programma Bankless, Afl Did Macro Kill Crypto? with MacroAlf - 1 nov. 2022

Achter de schermen

Amdax op BeleggersFair

Vorige week vrijdag was Amdax te vinden in de Beurs van Berlage. Lucas Wensing sprak een volle zaal toe over beleggingsstrategieën in een bearmarkt. Ook de beursstand van Amdax werd goed bezocht. Al met al een geslaagd evenement waarop we met honderden beleggers van gedachten konden wisselen.

Lucas Wensing op het podium bij de BeleggersFair

Geslaagde app-lancering

Vorige week hebben we onze app voor iOS en Android gelanceerd. Het doet ons goed dat we veel positieve reacties hebben gehad van onze gebruikers. Bij de doorontwikkeling nemen we de ontvangen feedback zorgvuldig mee.

Amdax-app in Apple’s Appstore

Tot volgende week!
Amdax