De puinhoop van Sam-Bankman Fried

De stofwolk die FTX achterliet is neergedaald. Erachter verschijnt een grote puinhoop die stapsgewijs door de markt verwerkt wordt. Wat er nu bekend is? En hoe de markt erop reageert? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

De stofwolk die FTX achterliet is neergedaald. Erachter verschijnt een ravage die stapsgewijs door de markt verwerkt wordt. Wat er nu bekend is? En hoe de markt erop reageert? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
In de markt is veel aandacht voor de hacker die tienduizenden ethers stal van FTX. Die worden omgezet naar bitcoin, en dat zorgt voor wat onrust en koersschommelingen.

Vrijwel alle nieuwsmedia richten zich op de reuring rond FTX. Dat blijft veelal bij geruchten en speculatie. Kijk je verder, dan valt op dat de sector door innoveert, onder meer rond NFT’s en manieren om het gebutste vertrouwen te herstellen.

Cryptomarkt

Op zaterdag 12 november, de dag nadat FTX uitstel van betaling aanvraagt, verdwijnt plotseling 447 miljoen dollar aan cryptovaluta uit de kluis van FTX. Een hacker? Een boze werknemer? De toezichthouder van de Bahama’s? Sam Bankman-Fried zelf?

We weten het fijne er nog niet van. Wat we on-chain kunnen volgen wijst op een kwaadaardige speler. Een black hat hacker in jargon.

De hacker wisselt de gestolen tokens snel om naar ether en komt met 250.000 ether in de top-50 van grootste ether-bezitters. En dan blijft het een tijdje stil. Tot afgelopen zondag.

De FTX-hacker ruilde tienduizenden ethers tegelijk voor een bitcoin-afgeleide op het ethereumnetwerk. Daarna wisselde hij die weer om voor echte bitcoins. Deze actie veroorzaakte wat onrust en verklaart mogelijk de wat grotere schommelingen in de koers van ether in vergelijking met bitcoin dit weekend.

De koers van ether in de afgelopen 3 maanden

De hack van FTX is een van de aspecten van de val van FTX die de markt bezighouden. Nu ontstaat nog bij elk gerucht onrust op de markt, maar die gevoeligheid zal naar de achtergrond verdwijnen.

Maar sommige geruchten zullen veranderen in feiten. En die kunnen nog maandenlang de markt beĂŻnvloeden, in veel gevallen negatief. Dat betekent niet dat de markt alleen maar omlaag kan, maar het werkt wel als straffe tegenwind.

De afgelopen dagen ging het veel over Genesis. Die had al schade door de instorting van Luna en daar komt nu FTX bij. In het nieuwsoverzicht hieronder lees je er meer over. Of je luistert Amdax-ceo Lucas Wensing terug op BNR.

Direct ging het ook over Grayscale, een zusterbedrijf van Genesis. Die beheert het grootste bitcoinfonds ter wereld (GBTC) met ruim 630.000 bitcoin in de kluis. Zouden die bitcoins er wel echt zijn? En wat als Grayscale in de problemen komt door de tekorten bij Genesis?

De aandelen in het fonds worden al veel langer verhandeld met korting ten opzichte van echte bitcoin. De Amerikaanse wetgeving verbiedt een mechanisme waarmee het fonds krimpt, waardoor geen arbitrage mogelijk is tussen GBTC en BTC.

Die korting liep de afgelopen dagen snel op en raakte even de 50 procent. Nadat bewaarpartij Coinbase bevestigde dat de bitcoins van GBTC daadwerkelijk in de kluis liggen, liep de korting iets terug. De verwachting is dat de korting pas verdwijnt zodra de Amerikaanse toezichthouder toestaat dat GBTC wordt omgezet in een ETF.

Bron: Bloomberg

De koers van bitcoin bewoog de afgelopen week tussen 15.400 en 17.000 dollar. Vanmorgen stond weer 16.500 dollar op de borden, ongeveer hetzelfde als vorige week.

Gisteren daalde de koers naar iets lager dan het laagste punt tot nu toe op 9 november. Verschillende momentum-indicatoren zetten tegelijk een hogere bodem neer. Dit kan een eerste teken zijn van afnemende interesse om tegen deze koersen te verkopen.

Anders gezegd, voor nog een grote stap naar beneden is nieuwe (negatieve) informatie nodig. Die kan er natuurlijk komen, van binnen en buiten de cryptomarkt. Het is daarom veel te vroeg om het over een definitieve bodem van deze bearmarkt te hebben. Maar wat meer rust in de komende weken is zeker niet uitgesloten.

De koers van bitcoin in de afgelopen 6 maanden

Nieuwsoverzicht

Zoals gezegd: de val van FTX houdt de markt nog in haar greep. Iedereen probeert de impact ervan te beoordelen, maar een stelselmatig gebrek aan feiten remt dat proces.

Afgelopen vrijdag verscheen het eerste officiële bericht vanuit FTX. John Ray, de nieuwe bestuursvoorzitter, publiceerde de zogeheten first day declaration. Dat is een feitenrelaas waarmee het faillissement wordt afgetrapt en waarin het bedrijf vertelt hoe het zover gekomen is. De inleidende woorden liegen er niet om:

“Niet eerder in mijn carrière heb ik [Ray] zo'n compleet falende bedrijfscontrole gezien en er is ook geen betrouwbare financiële informatie beschikbaar. Deze situatie is ongekend.”

In financieel opzicht schept de verklaring weinig duidelijkheid. De cijfers die genoemd worden zijn “geproduceerd onder leiding van Sam Bankman-Fried”, schrijft Ray, “en daarom heb ik er geen vertrouwen in”. Die motie van wantrouwen wordt verschillende keren herhaald.

Wel wordt duidelijk dat FTX jarenlang in totale wanorde verkeerde. Zo heeft het miljardenbedrijf nog nooit een bestuursvergadering gehouden. Was van basaal cashmanagement geen sprake. Blijkt het lastig om vast te stellen wie onder welke voorwaarden in dienst is. En is het onmogelijk om een actuele lijst van bankrekeningen te vinden.

Het meest schokkende is de manier waarop FTX met klanttegoeden omging. Bankman-Fried en zijn compagnon hadden daar direct toegang toe. Ze deelden toegangssleutels via een onveilige e-mailgroep. Ze gebruikten software om misbruik van de tegoeden te verhullen. En als klap op de vuurpijl blijkt de exchange functionaliteiten te bevatten om dochterbedrijf Alameda te bevoordelen ten opzichte van andere handelaars.

De vraag hoe het zo kon misgaan met FTX is daarmee beantwoord. De aandacht verschuift nu naar andere vraagstukken. Wat gebeurt er met Bankman-Fried? Wat gaan crediteuren terugzien van het geld dat ze bij FTX stalden? En welke bedrijven gaan samen met FTX ten onder?

Wekelijks sijpelt er nieuwe informatie over deze vragen binnen. Zo staat deze week de solvabiliteit van Genesis Trading in de spotlights. Het is niet gek als deze naam je niets zegt. Genesis biedt vooral diensten aan institutionele spelers. BlockFi en Gemini bijvoorbeeld, die via Genesis rente uitkeerden op door klanten ingebrachte tegoeden.

Vorige week maakte Genesis bekend de geldloketten te sluiten. De val van FTX slaat een gat van 175 miljoen dollar in de balans van het bedrijf en dat is een klap die ze niet zonder kleerscheuren kan opvangen. Ze zoekt daarom naar nieuw kapitaal om het ontstane gat mee te vullen, maar dat blijkt lastig te vinden. De vraag is daarom: gaat de getroffene knockout of kan ze ervan herstellen? Genesis zelf stelt dat er geen faillissement ophanden is, maar de markt neemt dat nu vanzelfsprekend met een korrel zout.

đź’ˇ
Goed om te weten
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Heb je vragen of zorgen over de recente gebeurtenissen in de cryptowereld? Schroom dan niet om contact op te nemen met je relatiemanager. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Wat rest rond FTX bestaat uit geruchten en speculatie. We beperken ons daarom tot het benoemen van de belangrijkste ontwikkelingen, en gaan door met het overige nieuws:

  • Innovatie in NFT-domein onverminderd. Ondanks het tumult in de markt blijven bedrijven met NFT’s experimenteren. Nike komt met het platform Swoosh, waarmee ze zich richt op metaverse-kleding. Adidas lanceert haar eerste digitale kledingcollectie. Sony dient een patent in voor de uitgifte van NFT’s in videogames. En Ĺ koda lanceert de Ĺ kodaverse, een online wereld waarin klanten onder meer NFT-musea kunnen bezoeken.
  • SailGP onthult eerste sportteam met DAO als eigenaar. Het zeilteam staat nog in de steigers, maar moet in juni 2023 als tiende team deelnemen aan de internationale zeilwedstrijd. Uniek is dat fans van de sport het team kunnen bezitten en besturen. Voor het optuigen van deze decentrale organisatie wordt het NEAR-protocol gebruikt. Meer over DAO’s lees je hier.
  • Cryptowereld zoekt naar manieren om vertrouwen blijvend te herstellen. De hamvraag is hoe bedrijven kunnen bewijzen niet met klanttegoeden te sjoemelen. Vitalik Buterin beschrijft een publiek systeem waarmee gebruikers het bestaan van hun saldo kunnen verifiĂ«ren zonder persoonlijke gegevens vrij te geven. Naar verluidt werkt Binance aan de implementatie van deze methode. Marloes de Koning (journalist bij NRC): “Dit vind ik fascinerend aan de cryptowereld, het razendsnelle gepuzzel om alternatieven te bedenken voor de manier waarop we gewend zijn met problemen om te gaan.”
  • Circle voegt ondersteuning toe voor Apple Pay. Deze uitbreiding is onderdeel van Circle’s betaalplatform dat onder meer gebruikt wordt door cryptobedrijven. Hun klanten kunnen nu betalen voor hun aankoop van cryptovaluta, NFT’s, of andere assets met het gebruiksgemak van Apple Pay.

Verdieping

Podcast: Veranderingen in de mondiale politiek

Financiële markten worden beïnvloed door tal van factoren, waaronder steeds veranderende internationale betrekkingen. In deze context wordt veel over het einde van globalisering gesproken. Wat betekent dat precies? Welke impact heeft dat op de economie? En wat kan je als belegger met die kennis? In The Macro Trading Floor geeft geopoliticoloog Jacob Shapiro je de antwoorden!

‎The Macro Trading Floor: Jacob Shapiro: From Globalization To A Multipolar World on Apple Podcasts
‎Show The Macro Trading Floor, Ep Jacob Shapiro: From Globalization To A Multipolar World - 20 Nov 2022

Podcast: De laatste dagen van Satoshi Nakamoto

Wil je de hectiek van het nieuws en de koers even ontvluchten? In The Bitcoin Matrix praat host Cedric Youngelman met bitcoinjournalist Pete Rizzo over de eerste jaren van bitcoin. Je hoort over de horten en stoten waarmee bitcoin groot werd, hoe bitcoiners zichzelf leerden organiseren, en over Satoshi’s geleidelijke verdwijning.

‎The Bitcoin Matrix: The Last Days of Satoshi with Pete Rizzo on Apple Podcasts
‎Show The Bitcoin Matrix, Ep The Last Days of Satoshi with Pete Rizzo - Nov 20, 2022

Achter de schermen

Net als jij zien we bij Amdax de warboel die FTX achterlaat. Het motiveert ons om te blijven doen wat we al deden: onze klanten op een professionele en veilige manier voorzien van toegang tot nieuwe en baanbrekende technologieën. FTX is niet de regel, maar een malafide uitzondering. We bouwen door aan onze producten, diensten en zichtbaarheid in de markt. De crisis van vandaag, vormt de kansen van morgen!

Tot volgende week!
Amdax