De start van een nieuwe bullmarkt?

Bitcoin won dit jaar al 30 procent aan waarde. Tweederde van die stijging vond afgelopen week plaats. Somberheid maakt daarom plaats voor voorzichtig optimisme. Sommigen spreken zelfs van een nieuwe bullmarkt. Of dat waar is? Je leest het in deze Weekly.

Bitcoin won dit jaar al 30 procent aan waarde. Tweederde van die stijging vond afgelopen week plaats. Somberheid maakt daarom plaats voor voorzichtig optimisme. Sommigen spreken zelfs van een nieuwe bullmarkt. Of dat waar is? Je leest het in deze Weekly.

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
Cryptomarkt: Bitcoin heeft de grootste weekstijging sinds oktober 2021 achter de rug. Dat zorgt voor een draai in het sentiment. Het is echter nog te vroeg om te spreken van een nieuwe bullmarkt. We beschrijven in de marktupdate de signalen waar je op letten moet.

Nieuws: Deze week kwam bitcoin in het nieuws als natuurbeschermer en innovatieversneller. Nieuwsgierig geworden? Je leest erover in het nieuwsoverzicht.

Achter de schermen: Op 7 februari organiseert Amdax samen met Investormatch een webinar over beleggen in onzekere tijden. Daarnaast biedt Amdax op korte termijn de mogelijkheid om mee te doen aan de private sale van Concordex. Interesse daarin moet uiterlijk op 25 januari zijn doorgegeven.

Cryptomarkt

De bitcoinkoers staat met 21.000 dollar zo’n 20 procent hoger dan een week geleden, en won al 30 procent sinds het begin van dit jaar. Het is de grootste weekstijging sinds oktober 2021.

Deze stijging lijkt het spiegelbeeld te zijn van de FTX-crash begin november vorig jaar. De koers zakte van 21.500 dollar naar 16.500 dollar, bleef daar twee maanden, en steeg weer terug naar waar het begon. Zowel tijdens de daling als de stijging was het handelsvolume duidelijk verhoogd.

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

De directe oorzaak van de snelle stijging op donderdag, vrijdag en zaterdag is lastig aan te wijzen. Het lijkt een combinatie van een verschuiving in het sentiment en een zogeheten short squeeze.

Het sentiment werd al een paar weken wat milder. De activa die de hardste klappen kregen door de onrust rond FTX en Genesis maakten wat van hun verliezen goed. Denk bijvoorbeeld aan de cryptomunten Solana en Cardano, de aandelen MicroStrategy en Coinbase, en de bitcoinminers Marathon en Riot.

Vorige week volgde meer geruststelling. Het nieuwe bestuur van FTX vertelde woensdag dat ze al 5 miljard dollar aan liquide bezittingen hebben gevonden. Veel meer dan de eerder gemelde 1 miljard. Goed nieuws voor FTX-klanten.

Ook macro-economisch was er goed nieuws. De Amerikaanse inflatiecijfers over december waren volgens verwachting een stuk lager dan in november. Een daling van 7,1 naar 6,5 procent. Het geeft beleggers vertrouwen dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet veel verder hoeft te verhogen.

De beweging omhoog werd versterkt door een short squeeze. Beleggers die hadden ingezet op verdere daling sloten hun posities, soms gedwongen door de stijging van de koers.

In de grafiek hieronder zie je de liquidaties – gedwongen sluitingen van posities – van bitcoin in de afgelopen drie maanden. De long posities rond de FTX-crash aan de linkerkant en de short posities in de afgelopen week aan de rechterkant zijn mooi symmetrisch.

Bron: CoinGlass

Zijn we dan nu uit de bearmarkt?

Nee, voor die conclusie is het echt nog veel te vroeg. De stijging is zeker betekenisvol. Een aantal belangrijke koersniveau’s is doorbroken, zoals het 200-daagse gemiddelde en de realized price. Het zijn de eerste aanwijzingen dat de bodem van deze bearmarkt wellicht achter ons ligt, maar ze zijn beslist geen garantie.

Maar zelfs als de bodem achter ons ligt, dan breekt niet ogenblikkelijk een nieuwe bullmarkt aan, met alles wat daarbij hoort. Zoals hogere toppen en hogere bodems, instroom aan nieuwe investeerders, toenemende activiteit en nieuwe all-time highs.

Het opbouwen van vertrouwen kan na het bereiken van de bodem best nog een jaar duren. Beleggers staan weer op, kloppen het stof van de kleren en nemen voorzichtig weer posities in.

Het volgende zou ons stap voor stap dichter bij het punt brengen dat we kunnen spreken van een nieuwe bullmarkt:

  1. We testen 19.500 dollar als steun. Daar zit het 200-daags gemiddelde en de realized price.
  2. We doorbreken 25.000 dollar en testen het als steun. Dat is de top van 15 augustus, en daar ligt het 200-weekse gemiddelde.
  3. We komen boven de 32.000 dollar. We zien nu hogere toppen en hogere bodems.
  4. We zien toenemende activiteit, zoals volume op handelsplatforms, aantal transacties in de blockchain en aantal nieuwe beleggers.

Ons hoofdscenario is dat het doorlopen van deze stappen nog de rest van dit jaar duurt. Maar het kan geen kwaad om ook rekening te houden met de mogelijkheid dat de koers daalt naar een nieuw dieptepunt of dat herstel veel sneller gaat.

Het zijn turbulente tijden met veel onzekerheid van binnen en buiten de cryptowereld. Het helpt daarin om voor verschillende scenario’s een plan te hebben. Dan kun je bijsturen als zich nieuwe informatie aandient!

De bitcoinkoers in de afgelopen 2 jaar

Nieuwsoverzicht

Bitcoin en energie. Als deze twee woorden in Ă©Ă©n artikel staan, gaat het meestal in negatieve zin over het stroomverbruik van bitcoin. Zelden lees je daarin dat bitcoin een bijzondere stroomafnemer is, waardoor wat tot dusver onmogelijk was haalbaar wordt. Dat klinkt natuurlijk erg vaag. We maken het wat concreter met twee berichten die afgelopen week in het nieuws langskwamen.

We beginnen in Congo. In het beboste oosten ligt Virunga National Park, de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Een team parkwachters beschermt deze woeste omgeving tegen gewapende milities, stropers en anderen die de natuur voor eigen gewin willen inzetten. Helaas is daar steeds minder geld voor beschikbaar. De subsidies vanuit de overheid vallen terug en toeristen zijn weggebleven vanwege ebola- en corona-uitbraken.

“We hebben daarom een duurzame economie opgezet, die gekoppeld is aan parkbronnen”, vertelt parkdirecteur Emmanuel de Merode. Op het park staan nu containers gevuld met bitcoinminers, die draaien op de groene stroom van de recent aangelegde waterkrachtcentrale. Met mining-opbrengsten worden salarissen betaald, wegen aangelegd, en waterpompstations geïnstalleerd. “Zonder bitcoin waren we failliet gegaan”, aldus De Merode.

We reizen door naar Kenia. Daar worstelen energiebedrijven met de aanleg van stroomvoorzieningen voor het platteland. De lokale bevolking verbruikt eenvoudigweg te weinig om de benodigde investeringen te verantwoorden. De oplossing? De bouw van kleine waterkrachtcentrales die kunnen rekenen op betrouwbare afnemers van overtollig stroom: bitcoinminers.

Bitcoins delven helpt Afrikaans platteland te elektrificeren
Een Keniaans bedrijf is in december gestart met het mijnen van bitcoins met de overtollige stroom van micro-waterkrachtcentrales. Het maakt de cryptovaluta groener en de centrales rendabeler. Zo kan sneller worden opgeschaald op een continent waar 43% van de bevolking nog geen stroom heeft.

Bitcoinminers zijn bijzonder omdat ze mobiel en flexibel zijn. Ze kunnen bestaande bedrijfsmodellen aanvullen en nieuwe mogelijk maken. Zo helpen ze het Amerikaanse stroomnet te stabiliseren, voorkomen ze dat zwaar methaangas de atmosfeer bereikt, en maken ze de elektrificatie van het Afrikaanse platteland mogelijk.

In ander nieuws:

  • Republikeinen starten comitĂ© gericht op digital assets. Daarmee komt wet- en regelgeving gericht op de cryptosector concreter op de Amerikaanse politieke agenda te staan. De voorzitter en vice-voorzitter van het nieuwe comitĂ© zijn uitgesproken voorstanders van bitcoin en de onderliggende technologie. De Democraten richtten eerder een soortgelijk comitĂ© op. Zij leggen de nadruk op de risico’s die cryptoactiva met zich meebrengen.
  • Leenbedrijf Nexo in problemen na inval autoriteiten. Volgens het Openbaar Ministerie van Bulgarije liggen er verdenkingen rond witwassen, belastingfraude, en bankieren zonder vergunning. Bij de inval waren volgens het OM meer dan 300 mensen betrokken. Nexo ontkent alle beschuldigingen en stelt dat het Bulgaarse onderzoek “politiek gemotiveerd” is.
  • SEC klaagt Gemini en Genesis aan voor illegale beleggingen. De Amerikaanse beurswaakhond stelt dat de bedrijven illegaal zo’n 900 miljoen dollar ophaalden bij honderdduizenden beleggers. Door de SEC-aanklacht lopen beide bedrijven kans op forse boetes. Gemini-oprichter Tyler Winklevoss noemt de actie van de SEC “contraproductief”.
  • FTX-curator vindt 5 miljard dollar terug. Dat blijkt uit een hoorzitting die vorige week woensdag gehouden werd. Het gaat om een combinatie van cash, liquide voorraden cryptovaluta, en andere liquide bezittingen. De faillissementsrechter besloot ook dat namen en rugnummers van crediteuren de komende 3 maanden niet onthuld mogen worden.

Verdieping

Deze week schoof Dr. Josh Hendrickson aan bij What Bitcoin Did. Josh is universitair hoofddocent economie en legt uit hoe de opkomst van bitcoin het lesgeven heeft beĂŻnvloed, welke rol bitcoin speelt in de context van de wereldwijde schuldenbel, en waarom sommige economen bitcoin blijven afwijzen.

What Do Economists Get Wrong About Bitcoin with Josh Hendrickson — What Bitcoin Did
Dr. Josh Hendrickson is an associate professor of economics and chair of the Economics Department at the University of Mississippi. In this interview, we discuss how Bitcoin has influenced his economic teaching, the importance of Bitcoin in the current unprecedented global debt bubble, and why peopl

Achter de schermen

Primeur voor Deloitte en Amdax

Als Ă©Ă©n van de Big 4-kantoren adviseert Deloitte haar klanten over de toepassing van blockchaintechnologie en het werken met cryptoactiva. Reden voor de accountant om daad bij woord te voegen. Op BNR maakte blockchain lead Tommie van der Bosch bekend dat Deloitte haar eerste cryptobetaling heeft ontvangen voor geleverde diensten. Daarbij is gebruik gemaakt van de infrastructuur van Amdax. Mooie mijlpaal!

Webinar over investeren in onzekere tijden

Op 7 februari (van 16:00u tot 17:00u) organiseert Amdax samen met Investormatch een webinar waarin Lucas Wensing en Koen Ferket praten over beleggen onder lastige financiële condities. Hoe is het gedrag van investeerders veranderd? Welke gebeurtenissen liggen daaraan ten grondslag? En welke kansen liggen er?

Inschrijven doe je hier:

Webinar: Investeren in onzekere tijden
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.Na aanmelding krijg je direct de link voor toegang te zien.Deelnemers krijgen na afloo

Private sale Concordex

Op zeer korte termijn biedt Amdax klanten de gelegenheid om te investeren in Concordex, de eerste decentrale exchange (DEX) die wordt uitgebracht op de Concordium-blockchain. Het betreft een zogeheten private sale, een vroege mogelijkheid om te investeren in een project in ruil voor tokens. Deze investeringsmogelijkheid is exclusief voor Amdax-klanten en gaat alleen door bij voldoende interesse.

Meer weten? Je leest het op deze pagina:

Investeringsmogelijkheid private sale Concordex
Exclusief voor klanten vindt vanuit Amdax een investeringsmogelijkheid plaats voor het private sale traject van Concordex.

Tot volgende week!
Amdax