De strijd om de 25.000 dollar

De koers van bitcoin begaf zich deze week een aantal keer in de zone rond 25.000 dollar. Dat is een belangrijk niveau, en niet alleen omdat het een mooi rond getal is. Waarom precies? Dat, en meer, leggen we je uit in deze Weekly!

De koers van bitcoin begaf zich deze week een aantal keer in de zone rond 25.000 dollar. Dat is een belangrijk niveau, en niet alleen omdat het een mooi rond getal is. Waarom precies? Dat, en meer, leggen we je uit in deze Weekly!

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
Marktupdate: De strijd om de 25.000 dollar is in volle gang. Deze koers wordt gezien als scheidslijn tussen voortzetting van de bearmarkt en een nieuw tijdperk.

Nieuws: We verleggen de aandacht van het Westen naar het Oosten. De aanhoudende interesse in cryptoactiva komt daar tot uiting als een strijd tussen cryptohubs en een constructief sentiment.

Achter de schermen: We kijken terug op een drukbezochte seminar over alternatieve beleggingen. Wil je ook samen met ons een kennisevent organiseren, bijvoorbeeld voor je beleggersclub? Neem dan contact met ons op!

Cryptomarkt

De markt ziet de zone rond de 25.000 dollar als scheidslijn tussen de dalende trend van vorig jaar en de start van een nieuw tijdperk.

Rond deze grens liggen de langere 50- en 200-weekse gemiddelden die gelden als aanwijzingen voor de trend op lange termijn. De koers van 25.300 dollar was na de Luna-crash op 12 mei 2022 het laagste punt, en na de Celsius-crash op 15 augustus 2022 het hoogste punt.

Onder de 25.300 dollar zitten we in het huidige regime van dalende koersen. Daarin zien we steeds lagere toppen en steeds lagere bodems. Pas als de koers overtuigend boven dit niveau uitbreekt, kan een nieuw tijdperk aanbreken.

De strijd om de 25.000 dollar is nu een kleine week aan de gang. Je zou het in een poëtische bui een strijd tussen bulls en bears kunnen noemen. En de bears geven zich niet zomaar gewonnen!

De bitcoinkoers in de afgelopen 12 maanden

Een nieuw tijdperk betekent niet automatisch dat we snel nieuwe recordkoersen zien. Het laatste stuk van een bearmarkt staat in het teken van herstel. Beleggers schudden de verliezen van zich af, ontdekken nieuwe kansen en bouwen weer vertrouwen op.

Die periode duurde na het dieptepunt van januari 2015 en december 2018 zo’n anderhalf jaar. Daarna begon de stormachtige stijging naar nieuwe all-time highs en ver daarboven.

Betekent dit nu nog ruim een jaar doodse stilte op de cryptomarkten? Gelukkig niet. Zo ging in 2019 de koers van 3100 naar boven de 13.000 dollar binnen die periode van 18 maanden herstel.

Nu weten we Ă©Ă©n ding zeker: de geschiedenis herhaalt zich nooit precies. Maar het geeft wel een beeld van de mogelijkheden.

De bitcoinkoers tussen 2017 en 2023

We verwachten echter dat het doorbreken van de grens van 25.000 dollar nu nog wat teveel gevraagd is. Het momentum van de stijging vanaf de bodem neemt in kracht af. Niet gek overigens, na 64 procent winst. Ook lijken de macro-economische omstandigheden de komende weken en maanden wat ongunstiger te worden.

In dat geval kijken we naar 21.500 dollar en 19.700 dollar als mogelijke steunpunten. En naar het gedrag van beleggers. Realiseren die vooral winsten of nemen ze hun verlies?

We kijken daarvoor naar de spent output profit ratio. De SOPR is de verhouding tussen de verkoop- en aankoopkoers van alle on-chain transacties, en zegt iets over de stemming op de markt. Blijft de SOPR boven de 1, dan besluiten beleggers om hun verliezen aan te houden in verwachting van herstel. Een goed signaal!

Bron: Glassnode

Nieuwsoverzicht

Afgelopen week verschoof de aandacht even van het Westen naar het Oosten. Dat in verschillende regio’s de deur wordt geopend voor de cryptosector steekt af tegen de Westerse achtergrond van verstrenging en verkrapping.

In Azië strijden Singapore, Hongkong, Busan (Zuid-Korea) en Japan om de plek als meest prominente cryptohub van de regio. Voor beleggers zijn deze jurisdicties interessant omdat de wet- en regelgeving rond cryptoactiva daar al verder uitgekristalliseerd is dan elders. Dat geeft de stabiliteit en zekerheid waar ze na het FTX-debacle naar zoeken.

Op 1 juni 2023 treedt in Hongkong een nieuw licentieregime in werking. De vergunning geeft het recht om vermogenden als klant aan te nemen en de lokale overheid wil doorpakken door ook consumenten toegang te geven tot de markt. De grote crypto-exchanges hebben zich gemeld voor een licentie, en daarnaast staan de meer traditionele spelers in de rij. Zo zegt DBS, de grootste bank van Singapore, direct aan de slag te willen. In 2022 zag de bank het bitcoinvolume met 80 procent stijgen, ondanks het tumult van dat jaar.

Ook in het Midden-Oosten bruist het. In korte tijd worden er juridische frameworks opgetuigd, fiscale lokkertjes bedacht, en staatsfondsen gevuld om de sector een duw in de rug te geven. Deze week kwam Abu Dhabi met Hub71+, een groeifonds voor Web 3-startups met een budget van maar liefst 2 miljard dollar.

De val van FTX is ook in het Oosten gevoeld. Maar de aandacht verschoof snel weer naar nieuwe initiatieven, herstel en groei van de sector. Voor ons is de prijsstijging van afgelopen weken wellicht moeilijk te rijmen met het sentiment in de markt; in het Oosten ligt dat anders!

Ander nieuws:

  • Custodia blaast rechtszaak tegen Federal Reserve nieuw leven in. Vorige week schreven we al dat de bank een afwijzing ontving voor de aansluiting op het netwerk van Federale banken. Uit de nieuwe aanklacht blijkt dat ook de toegang tot een master account is geweigerd. Volgens Custodia is dat onwettig en dus wil ze haar gelijk halen in de rechtbank.
  • Credit Suisse en Deutsche Bank leiden financieringsronde Taurus. Taurus levert de infrastructuur die banken en andere financiĂ«le instellingen nodig hebben om met digital assets aan de slag te gaan. Beide grootbanken zeggen de software van Taurus op korte termijn in gebruik te nemen. Deutsche Bank zegt ook in de markt te zijn voor overnames van cryptopartijen.
  • Sony lanceert broedplaats voor Web 3-bedrijven. In totaal zijn er 15 tot 20 plaatsen beschikbaar. Sony zegt deelnemers toegang tot een waardevol Web 3-netwerk te geven, en belooft ook technische en financiĂ«le ondersteuning. De organisatie en uitvoering van het programma ligt bij het Singaporese Startale Labs.
  • Gary Gensler presenteert nieuwe regels voor bewaarpartijen. Volgens de voorzitter van de SEC is er meer dan 10 jaar aan het voorstel gewerkt. Het ziet toe op vermogensscheiding, audits en consumentenbescherming. In onbewerkte vorm is de impact op de Amerikaanse cryptosector relatief groot. De groep custodians die overblijft zou een stuk kleiner worden vanwege de scherpere eisen die worden gesteld.
  • Binance verwacht boetes van Amerikaanse toezichthouders. “We begonnen als softwarebedrijf en waren onbekend met alle wetten en regels”, vertelt Binance-cso Patrick Hillmann in gesprek met de Wall Street Journal. Ze werken nu samen met toezichthouders om de ontstane compliance-gaten te vullen. “De uitkomst is waarschijnlijk een boete, misschien meer”, zegt Hillman.
đź’ˇ
Bij Amdax staan je cryptoactiva veilig
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Wil je graag de overstap maken naar onze omgeving? Dat is snel geregeld. Schroom niet om contact met ons op te nemen. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Verdieping

Je hebt vast weleens gehoord over Cathie Wood, de ceo van ARK Invest. Haar investeringsthesis leunt sterk op de opkomst van nieuwe technologieën en de manier waarop die de samenleving kunnen ontwrichten. Daarin meegaan vereist verbeeldingskracht waarmee je Big Ideas de ruimte geeft. Sinds 2017 publiceert ze er jaarlijks een lijvig rapport over, en recent kwam daarvan de meest recente versie online. In deze podcastaflevering reis je in vogelvlucht langs alle thema’s.

‎FYI - For Your Innovation: Introducing Big Ideas 2023 op Apple Podcasts
‎Programma FYI - For Your Innovation, Afl Introducing Big Ideas 2023 - 9 feb. 2023

Achter de schermen

Om tafel met Amdax

In een opkomende markt is het belangrijk om kennis vergaren en delen. Daarom organiseren wij regelmatig onder de noemer Om Tafel met Amdax interactieve sessies voor business- en beleggingsclubs. Wij komen langs op locatie, leggen uit wat crypto precies betekent, welke ontwikkelingen er spelen en hoe wij naar de toekomst kijken.

Heb je interesse in een kennissessie op locatie bij jouw business- of beleggingsclub? Neem dan contact op!

Drukte bij seminar over alternatieve beleggingen

Afgelopen vrijdag organiseerden we in samenwerking met het Commodity Discovery Fund een event over Alternatieve beleggingen. Zo’n 100 beleggers kwamen bij elkaar in Utrecht, waar Lucas Wensing en Willem Middelkoop de ontwikkelingen op de crypto- en grondstoffenmarkt bespraken. Wij kijken terug op een geslaagde middag, vol nieuwe inzichten en inspiratie.

Tot volgende week!
Amdax