Eensgezinde centrale banken drukken koersen

Afgelopen week stond in het teken van toespraken van centrale bankiers. Elk uitgesproken woord wordt gewogen, en achter iedere komma wordt iets gezocht. Het gevolg daarvan? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

Afgelopen week stond in het teken van toespraken van centrale bankiers. Elk uitgesproken woord wordt gewogen, en achter iedere komma wordt iets gezocht. Het gevolg daarvan? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

💡
Deze Weekly in het kort
Centrale banken wereldwijd zijn opvallend eensgezind. De rente moet verder omhoog en lang hoog blijven. De cryptomarkt begint 2023 daarom met flinke tegenwind.

In het nieuws valt op dat grote bedrijven hun banden met de cryptowereld aanhalen, ondanks het negatieve sentiment. In het oog springt ook dat de BIS de kapitaalvereisten versoepelt voor het aanhouden van crypto.

Achter de schermen sloegen we vorige week de handen ineen met BDO Nederland om het tumult van afgelopen maanden in verschillende perspectieven te zetten. Het resultaat is terug te zien op YouTube.

Cryptomarkt

We will stay the course until the job is done” - Jerome Powell

Fed-voorzitter Jerome Powell was glashelder vorige week woensdag. De rente moet écht nog verder omhoog en daarna lang hoog blijven om de inflatie onder controle te krijgen. Hij kondigde daarom de zevende renteverhoging van dit jaar aan. Met een stijging van 50 basispunten (bps) komt die terecht tussen de 4,25 en 4,5 procent.

De inflatie in de VS is inmiddels gedaald van 9,1 procent in juni naar 7,1 procent in november, en zal de komende maanden blijven dalen. Toch is Powell nog niet tevreden. En dat komt door de krappe arbeidsmarkt.

Om uit te leggen hoe dat zit, geeft Powell uitgebreid toelichting op het inflatiecijfer. Die bestaat uit een aantal categorieën, elk met zijn eigen kenmerken.

Ten eerste bestedingen waarvan de prijs voortdurend fluctueert, zoals energie, benzine en voedsel.

Ten tweede goederen die duurder zijn geworden door verstoringen in productie- en leveringsketens. Daar zien we veel verbetering en prijzen zijn al aan het dalen.

Ten derde diensten gerelateerd aan wonen, zoals huur. Daarvan is het prijsverloop voorspelbaar. Eerst nog even iets omhoog en daarna naar beneden met de woningmarkt mee.

Wat overblijft is een groot blok van diensten die niet met wonen te maken hebben. Daar zitten schoonmakers, kappers en juristen. De prijzen daarvan worden grotendeels gedicteerd door salarissen.

Kortom, concludeerde Powell, het succes van het omlaag brengen van de inflatie is uiteindelijk gekoppeld aan de arbeidsmarkt. En die is nog steeds ongelofelijk krap. Daarom verwacht de Fed dat de rente in 2023 nog verder stijgt naar boven de 5 procent, en dan zeker nog het hele jaar hoog blijft.

De beleidsrente in de VS sinds 1990

ECB-president Christine Lagarde deelt Powells aanpak. Zij kondigde vorige week eveneens een renteverhoging van 50 bps aan. En ook Lagarde was vastberaden in het voornemen om de rente verder te verhogen en lang hoog te houden.

De problemen in Europa hebben deels een ander karakter dan in de VS. En de ECB loopt een paar maanden achter op de Fed. Maar de eensgezindheid is opvallend. En niet alleen in de VS en Europa, maar centrale banken wereldwijd hanteren tegelijk krap monetair beleid.

Dit remt de economie en brengt op termijn de inflatie omlaag. Tegelijkertijd vormt het stevige tegenwind voor alle risicobeleggingen, waaronder aandelen en cryptoactiva.

Of de centrale bankiers hun plan voor 2023 daadwerkelijk kunnen uitvoeren moeten we nog zien. Het kan best dat er problemen in het financiële stelsel of de reële economie opdoemen die zo groot zijn dat ze snel moeten omschakelen naar ruimer beleid. Maar we nemen als uitgangspunt dat we het nieuwe jaar ingaan met tegenwind voor de cryptomarkt.

Daarover gesproken, de afgelopen week hield bitcoin zich goed staande. Aandelenindexen moesten flink inleveren, terwijl bitcoin slechts terugviel naar het midden van het huidige prijsbereik.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden

Tot slot kijken we naar de koers van BNB. Dit is de munt van het ecosysteem van Binance en, als je de stablecoins weglaat, met een marktwaarde van 40 miljard dollar de op twee na grootste cryptomunt. BNB beleefde een stormachtige week. Tussen 12 en 20 december verloor de munt 12 procent ten opzichte van bitcoin. Op het diepste punt was het verlies zelfs 20 procent.

De daling vond plaats in een periode dat er veel onrust was rond het bedrijf. Zou het grootste handelsplatform ter wereld de volgende dominosteen zijn? Dat de accountant de verklaring over de reserves van Binance verwijderde was olie op het vuur.

Op Twitter suggereerden sommige analisten dat Binance de koers van BNB kunstmatig hoog hield, net zoals FTX met FTT deed. Als ‘bewijs’ draagt men aan dat de koers van BNB onwaarschijnlijk sterk is gebleven deze bearmarkt.

Wij weten natuurlijk niet wat het lot van Binance en BNB zal zijn. Op wat geruststellende tweets van Binance-baas CZ na is er geen enkel bewijs voor solide bedrijfsvoering. Maar ook hard bewijs voor fraude of te grote risico’s ontbreekt.

Met de opkomende regulering en de tuchtiging van de bearmarkt zal 2023 ongetwijfeld een spannend jaar worden voor Binance. Voor beleggers is dit een goed moment om te overwegen hoeveel blootstelling je daaraan wilt hebben, zowel door activa op Binance te laten staan als het bezit van BNB.

De koers van BNB ten opzichte van bitcoin de afgelopen twee weken
💡
Goed om te weten
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Heb je vragen of zorgen over de recente gebeurtenissen in de cryptowereld? Schroom dan niet om contact op te nemen met je relatiemanager. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Nieuwsoverzicht

Voor het eerst in weken speelde het FTX-debacle slechts een bijrol in het nieuws. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen op een rij gezet:

  • MetaMask integreert met PayPal voor aankoop ether. Amerikaanse gebruikers kunnen nu vanuit de wallet ether aankopen. De nieuwe feature is alleen beschikbaar in de MetaMask-app voor mobiele telefoons. De browser-extensie bevatte al de mogelijkheid om ether aan te schaffen via andere betalingsverwerkers.
  • Publiek energiebedrijf Japan start met bitcoin mining. TEPCO, een stroomproducent die voor meer dan 50 procent in handen is van de Japanse overheid, start met het omzetten van overtollig stroom in bitcoin. Dat doet ze via zusterbedrijf Agile Energy X. Het persbericht (PDF) suggereert dat de eerste miners al actief zijn.
  • DNB tikt cryptobeurs KuCoin op de vingers. Het bedrijf is gewaarschuwd voor het ontduiken van witwastoezicht. De toezichthouder komt in actie omdat KuCoin actief is op de Nederlandse markt. KuCoin kan een miljoenenboete krijgen als haar gedrag niet verandert.
  • Visa propageert sterke en blijvende interesse in crypto. Het bedrijf publiceerde maandag een paper waarin ze automatische betalingen vanuit ethereum-accounts verkent. Visa-directeur Catherine Gu ziet voor Visa een rol als “vertrouwde brug tussen crypto en het traditionele financiële systeem”.
  • Binance koopt bezittingen van failliete Voyager. Na de val van FTX zocht de cryptobank een nieuwe redder. De Amerikaanse tak van Binance blijkt de hoogste bieder. De deal kost Binance iets meer dan een miljard dollar. Na de afronding ervan kunnen Voyager-klanten hun cryptovaluta via Binance.US opnemen of daar aanhouden.
  • Grayscale blijft tevergeefs hopen op goedkeuring bitcoin ETF. Ze staat met haar fonds (GBTC) in de rechtbank tegenover een onbuigzame toezichthouder. GBTC staat al maanden onder water en conversie naar een ETF is volgens velen de beste uitweg. Grayscale-ceo Michael Sonnenshein schrijft in zijn eindejaarsbrief dat dit “de hoogste prioriteit heeft voor hem en zijn team”. Kleine kans dat de inzet beloond wordt. De wet waar de SEC zich op beroept, biedt nu eenvoudigweg geen ruimte voor een bitcoin ETF.
  • BIS versoepelt kapitaalvereisten voor het aanhouden van crypto. De moeder der centrale banken nam eerder een heel terughoudende positie in. Dat zorgde ervoor dat commerciële banken in de praktijk geen crypto op de balans konden nemen. Daarop is de BIS teruggekomen. Caitlin Long, pleitbezorger voor deze verandering, reageert verheugt:

Verdieping

Longread: Veilig staken

Rendement verdienen over jouw cryptovermogen zonder daar iets voor te hoeven doen. Klinkt aantrekkelijk. Toch ging het dit jaar goed mis bij FTX. Meerdere partijen en consumenten die hun vermogen hadden uitgeleend, kwamen daardoor in de problemen. Cryptospecialist Remo Zuiderwijk van Amdax geeft vier tips voor het staken van crypto:

4-tips-voor-het-staken-van-crypto
Passief inkomen verdienen over jouw cryptovermogen met staking, waar moet je op letten? Wij geven je 4 handige tips.

Podcast: Het moderne banksysteem

Deze week vragen we aandacht voor een aflevering van Odd Lots, een podcastproductie van Bloomberg. Hierin richten Joe Weisenthal en Tracy Alloway de schijnwerpers op het ontwerp van het Amerikaanse banksysteem. De Fed speelt daarin een hoofdrol, naast gereguleerde banken die geld uitlenen en creëren. Hoe is dat zo ontstaan? Welke rol speelt de politiek daarin? En die schaduwbanken, wat doen die eigenlijk? De antwoorden hoor je hier:

‎Odd Lots: Younger and Menand Explain How We Got the Modern Banking System on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep Younger and Menand Explain How We Got the Modern Banking System - Dec 15, 2022

Achter de schermen

Op woensdag 14 december organiseerde BDO Nederland in samenwerking met Amdax een webinar over de crisis waarin de cryptowereld zich de afgelopen maanden bevond. Die tumult maakt vanzelfsprekend veel vragen los. Welke effecten heeft dit op de cryptomarkt? Heeft crypto nog een toekomst? Hoe onderscheidt Amdax zich van andere partijen? En wat betekent deze inzinking voor de belastingaangifte?

Vanuit Amdax schoof Marcel Burger (cio) aan, Marcel Koeslag (partner belastingadvies) was het gezicht van BDO, en de presentatie lag bij Peter Slagter. Het werd een leuk en inhoudelijk gesprek dat de crisis in verschillende perspectieven plaatst.

De webinar terugkijken kan hieronder en de fiscale eindejaarstips die daarin langskomen kan je hier downloaden.

We wensen iedereen rustige, gezellige en smaakvolle kerstdagen toe!

Tot volgende week!
Amdax