Enthousiasme onder Ethereum-beleggers

Afgelopen week trok Ethereum de aandacht met een sterke prijsstijging tot bijna 2150 dollar. Shapella, de recent uitgevoerde upgrade, leidt tot enthousiasme en niet tot de gevreesde exodus van stakers. Hoe dit precies zit? Je leest dat, en meer, in deze Weekly!

Afgelopen week trok Ethereum de aandacht met een sterke prijsstijging tot bijna 2150 dollar. Shapella, de recent uitgevoerde upgrade, leidt tot enthousiasme en niet tot de gevreesde exodus van stakers. Hoe dit precies zit? Je leest dat, en meer, in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Vorige week brak bitcoin boven de belangrijke grens van 28.800 dollar. Deze week was ether aan de beurt. Na een geslaagde upgrade van het Ethereum-netwerk steeg de koers naar boven de 2100 dollar.

Nieuws: De afgelopen 14 dagen maakten bekende merken hun activiteiten rond NFT’s en eigen NFT-collecties bekend. Mooie voorbeelden van ontwikkelingen rond cryptoactiva die zich vertalen naar concrete toepassingen.

Achter de schermen: Ether-staking is populair. Bewaar jij ether bij Amdax en wil je daar rendement mee genereren? Start via de My Amdax-webomgeving of neem contact op met je relatiemanager.

Cryptomarkt

Vorige week steeg de koers van bitcoin boven het belangrijke niveau van 28.800 dollar en bereikte met 31.000 dollar het hoogste punt sinds juni vorig jaar. Het is een aanwijzing dat het diepste punt van de bearmarkt waarschijnlijk achter ons ligt.

Deze week trok ether de aandacht. De munt van het Ethereum-netwerk steeg tot bijna 2150 dollar. Dat is voor het eerst hoger dan de 2030 dollar in augustus 2022, het hoogste punt na de Celsius-crash.

Een kenmerk van een stijgende trend is dat we hogere toppen en hogere bodems zien. We zagen na het diepste punt van 900 dollar al een hogere bodem, en nu is ook een hogere top bereikt.

Maar eigenlijk willen we nog een stapje hoger zien om het achterlaten van de dalende trend te bekrachtigen. In de grafiek hieronder hebben we met een blauw vlak de zone aangegeven die de scheiding vormt tussen de bullmarkt van 2021 en de bearmarkt van 2022. We hebben de bovenkant daarvan geraakt, maar zijn er nog niet bovenuit gestegen.

De etherkoers in de afgelopen 18 maanden

Vorige week donderdag zag ether in een periode van 12 uur een stijging van 12 procent. Deze sprong omhoog volgde op een geslaagde upgrade van Ethereum, waarmee een grote beperking van staking is weggenomen.

Na de overgang naar proof-of-stake op 15 september kon je ethers vastzetten om als validator onderdeel te worden van het netwerk en transacties te valideren. Maar die vastgezette ethers en de verdiende beloning weer opnemen kon nog niet. Dat laatste puzzelstukje bracht de Shapella-upgrade van vorige week.

Voor sommige ether-bezitters vervalt hiermee een bezwaar om hun ethers aan het werkt te zetten. Ook is door het slagen van de upgrade het risico verdwenen dat er tijdens het proces iets misgaat. Dat verklaart het enthousiasme van beleggers.

De zorg dat een groot deel van de validators na de upgrade vertrekt en hun ethers verkoopt lijkt ongegrond. Van een massale uittocht is nog geen sprake. Op een totaal van 17,3 miljoen vastgezette ether is de netto-uitstroom maar net 3 procent. Het grootste deel van de uitstroom betreft de beloningen van de afgelopen tijd. Stoppende validators zijn in de minderheid.

De etherkoers in de afgelopen 3 maanden

De trend van bitcoin en de meeste andere cryptoactiva was de afgelopen drie maanden stijgend. De koers slingert rondom de trend en zit er soms wat onder en soms wat boven. Een van de invloeden op de afwijking van de trend is de sterkte van de dollar.

Hieronder staan drie grafieken: de dollar ten opzichte van de belangrijkste andere munten, goud en bitcoin. De afgebeelde periode is november t/m april, de afgelopen zes maanden.

Wanneer de dollar sterker wordt, zien we minder sterke stijging of zelfs lichte daling bij goud en bitcoin. Een zwakkere dollar is wind in de rug.

De dollar staat nu op een belangrijk kruispunt. Zien we een dubbele bodem, en wordt de dollar sterker? Of zakt de dollar door z’n steun en wordt die zwakker?

Ook goud en bitcoin staan op een interessant punt. Goud iets onder z’n all-time high van 2075 dollar. En bitcoin iets boven de belangrijke scheidslijn op 28.800 dollar. De dollar zou in de komende weken wel eens richting kunnen geven aan beide!

Dollar, goud en bitcoin in de afgelopen 6 maanden

Nieuwsoverzicht

Deze week vallen bekende merken op met activiteiten rond NFT’s.

Canon komt met een eigen NFT-platform, Cadabra. Centraal op het platform staan NFT’s van foto’s die door bekende fotografen zijn geselecteerd. Cadabra faciliteert zowel de lancering van nieuwe fotocollecties als de handel op de secundaire markt.

De totstandkoming van Cadabra is een initiatief van de Amerikaanse tak van de fotogigant. Canon-directeur Kevin Fogarty maakte de bouw van het platform tijdens NFT NYC 2023 bekend. Het is nog niet bekend welke fotografen betrokken zijn bij de lancering van Cadabra.

Nike heeft de eerste verkoopronde van haar virtuele sneakers aangekondigd. Met de Our Force 1-collectie brengt Nike een hommage aan haar Air Force 1-sneakers. Bezitters van de digitale schoenen krijgen toegang tot exclusieve producten en komen in aanmerking voor exclusieve door Nike georganiseerde belevingen. Op 10 mei worden de eerste digitale schoenen verkocht. Tot dusver heeft Nike zo’n 200 miljoen dollar verdiend aan de verkoop van NFT’s.

Starbucks maakte de datum waarop ze haar First Store Collection lanceert bekend. De collectie is een ode aan het eerste Starbucks-filiaal en bevat “unieke kunstwerken die daarvan een scala aan elementen weergeven”. De doelgroep is het deel van de Starbucks-klanten die “een stukje geschiedenis wil bezitten, een gevoel van nostalgie wil ervaren en onderdeel wil zijn van een groter geheel”.

Mogelijk is de publicatie van deze collectie de laatste stap naar de lancering van haar eigen NFT-platform Odyssey. Sinds december vorig jaar wordt Odyssey met een kleine groep klanten getest. Op het platform kunnen klanten “interactieve activiteiten uitvoeren, NFT’s verzamelen en Odyssey Points verdienen”. De verzamelde punten kunnen naar verluidt in de winkel worden verzilverd.

Adidas lanceert haar NFT-collectie ALTS. Het gaat om “dynamische NFT’s”, alter ego’s waarvan het karakter verandert op basis van de beslissingen en activiteiten van de eigenaar. NFT-bezitters krijgen onder meer een belang in het ALTS-ecosysteem, een deel van de intellectuele eigendomsrechten op hun karakter, en toegang tot evenementen.

Mooie voorbeelden van ontwikkelingen rond cryptoactiva die, na een periode van hype, zich vertalen naar concrete toepassingen.

Het overige nieuws:

  • FTX vindt 7,3 miljard dollar aan klanttegoeden terug. Dat zeiden bij het faillissement betrokken advocaten recent in de rechtszaal. Het gaat onder meer om 2 miljard aan cash, 4,3 miljard aan cryptoactiva, 300 miljoen aan effecten, en 600 miljoen aan toekomstige inkomsten uit investeringen.
  • SEC klaagt Bittrex aan voor het exploiteren van een ongeregistreerde effectenbeurs. Dat maakte de Amerikaanse toezichthouder maandag bekend. Ze stelt dat de beurs regels en supervisie jarenlang bewust ontliep. “Bittrex koos herhaaldelijk voor winsten in plaats van consumentenbescherming”, aldus divisiedirecteur Gurbir S. Grewal. SEC-voorzitter Gary Gensler geeft de aanklacht een politieke tint. “Dit maakt opnieuw duidelijk dat cryptomarkten niet lijden aan een gebrek aan duidelijkheid over regelgeving, maar aan een gebrek aan naleving.”
  • Bhutans vermogensfonds stak miljoenen in cryptoactiva. Volgens Forbes blijkt dat uit processtukken die horen bij de afwikkeling van de faillissementen van Celsius en BlockFi. “Als dit inderdaad een staatsfonds is, lijkt het de eerste te zijn die rechtstreeks crypto bezit”, schrijven de journalisten. Druk Holding & Investments zou bijna 18 miljoen dollar hebben gestort en meer dan 65 miljoen dollar hebben opgenomen.

Verdieping

Stel dat je een aanzienlijk bedrag beschikbaar hebt om te investeren in bitcoin. Is het dan een goede keuze om het gehele bedrag in één keer te investeren, hopend op het beste? Of doe je er beter aan dit te verspreiden over een langere periode, en zo je portfolio geleidelijk op te bouwen? De verschillende beleggingsstrategieën hebben hun eigen voor- en nadelen, en de keuze van je strategie kan grote gevolgen hebben voor je portfolio.

Wat het beste werkt? Onze portfoliomanager Tim Stolte zocht het voor je uit!

Investeren in bitcoin: welke strategie werkt het beste?
Stel dat je een groot bedrag beschikbaar hebt om te investeren in bitcoin, welke beleggingsstrategie werkt dan het beste? We zochten het voor je uit.

Achter de schermen

Veel van onze klanten tonen interesse in onze diensten rond Ethereum-staking. Bewaar jij ether bij ons, en wil je daar rendement mee genereren? Lees dan verder.

We bieden twee diensten aan, Native Staking en Liquid Staking.

Native Staking is voor wie zijn eigen ethereum validator wil draaien, maar daar niet de technische knowhow voor heeft. Laat ons het beheer ervan uit handen nemen. We zorgen ervoor dat je node 24/7 in de gaten wordt gehouden en dat je verzekerd bent tegen slashing.

Liquid Staking is voor wie wel wil staken, maar niet in het bezit is van 32 ETH. Dat is het bedrag dat vereist is voor het starten van een nieuwe validator. Je ether wordt dan, samen met deposito’s van andere beleggers, in zogenoemde stakingpools aan het werk gezet.

Wil je hiermee aan de slag? Je kunt het zelf regelen via de My Amdax-webomgeving of contact opnemen met je relatiemanager.

Ethereum staking en Ethereum Liquid staking
Met Ethereum staking genereer je een rendement tot wel 7% per jaar met je ETH tokens. Bij Amdax kan je Ethereum staken op twee manieren en vanaf 0.1 ETH