File van transacties maakt gebruik bitcoin duur?

Deze week ontstond commotie rond het gebruik van bitcoin. De kosten voor het uitvoeren van een transactie schoten omhoog. Is dat het gevolg van een nieuwe bullmarkt? Of is er wat anders aan de hand? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Deze week ontstond commotie rond het gebruik van bitcoin. De kosten voor het uitvoeren van een transactie schoten omhoog. Is dat het gevolg van een nieuwe bullmarkt? Of is er wat anders aan de hand? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

đź’ˇ
Deze Weekly in het kort
Markt: De transactiekosten van het bitcoinnetwerk zijn hoog, vergelijkbaar met de laatste fase van een bullmarkt. Toch is de oorzaak nu niet een grote instroom van nieuwe gebruikers, maar een experiment.

Nieuws: Het aantal ether dat is vastgezet voor staking heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat bevestigt een aanname van de optimisten; dat validators nu kunnen worden opgeheven, leidt niet tot een aanhoudende verkoopgolf. Integendeel.

Achter de schermen: We hebben twee activa toegevoegd aan ons aanbod, Dogecoin (DOGE) en Aave (AAVE). Beide zijn ook automatisch en periodiek aan te kopen met ons crypto spaarplan.

Cryptomarkt

Met de koers van de meeste cryptoactiva is de afgelopen week niet zoveel gebeurd. Bitcoin staat nog steeds rond de 28.000 dollar en ether rond de 1850 dollar.

Mogelijk komt daar vanavond of later deze week verandering in door de Amerikaanse inflatiecijfers die vandaag uitkomen. Veel financiële markten zitten tussen hoop en vrees.

Hoop op het sprookjesscenario van een soft landing, waarbij de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2 procent zonder dat de economie in een recessie belandt.

Vrees dat de snelle renteverhogingen leiden tot een hard landing, waarbij de economie in een diepe recessie terechtkomt. Of dat er grote problemen op de obligatiemarkt of in het banksysteem ontstaan.

Economische cijfers die hier iets over zeggen kunnen de markt in beweging brengen. Vaak maar voor eventjes. Een afwachtende, zijwaartse markt. Tot de uitkomst zichtbaar wordt, misschien pas over een paar kwartalen.

Voor de cryptomarkt is de macro-economische context maar een van de krachten op de koers. Ook technologische doorbraken, geopolitieke ontwikkelingen en veranderingen van regelgeving en infrastructuur hebben invloed op vraag en aanbod.

Dat mondt eens in de paar jaar uit in een bullmarkt waarin grote groepen nieuwe gebruikers binnenstromen. Vanuit alle hoeken van de wereld en allemaal om hun eigen individuele redenen.

Dat zien we in de blockchain-data als een toename van het aantal actieve adressen, nieuwe entiteiten en transacties. De transactiekosten lopen op en er ontstaan wachtrijen. Deze dynamiek wordt vaak geassocieerd met bullmarkten.

Nu zien we dit ook. Hieronder zie je de grafiek van de transactiekosten die betaald worden voor bitcointransacties. De blauwe lijn representeert het aantal nieuwe bitcoins dat de miners in omloop brengen, nu 900 bitcoin per dag. Voor de halving in mei 2020 was dat het dubbele, zo’n 1800 bitcoin per dag.

De oranje lijn onderin toont het totaal aan transactiekosten dat gebruikers betalen om in het block te worden opgenomen. Door hogere transactiekosten te bieden, verhogen gebruikers de kans dat hun transactie snel wordt vastgelegd.

De grafiek toont de periode van 2015 t/m 2023 zodat je kunt zien dat de transactiekosten inderdaad duidelijk verhoogd zijn in de bullmarkt van 2017 en de bullmarkt van 2021.

De block reward (blauw) en de transactiekosten (oranje) in bitcoin per dag

De afgelopen week explodeerden de transactiekosten ook, zie het rode pijltje rechts onderin. Het is in bitcoins uitgedrukt het hoogste bedrag sinds begin 2018. Zitten we dan nu in een bullmarkt?

Dat is niet het geval. Het grote aantal transacties, de lange wachtrij en de hoge transactiekosten komen in dit geval niet van de grote instroom van nieuwe bitcoiners, maar van een uit de hand gelopen experiment waar bestaande gebruikers aan deelnemen.

In de eerste maanden van het jaar ontstond een nieuwe standaard voor het vastleggen van data in de bitcoin-blockchain. De eerste toepassing was een soort NFT’s op bitcoin, we schreven daar in maart deze longread over.

Nu is een andere toepassing bedacht: het uitgeven van tokens. Met een knipoog naar de ERC-20 standaard op ethereum is dit experiment BRC-20 gedoopt. En zoals vaker in crypto begint het met meme coins waarop gelijk driftig gespeculeerd wordt.

Het gevolg? Een file van transacties.

Dit maakt allerlei emoties Ă©n constructieve discussies los. Hoort dit wel in een bitcoinblock? Is dit een aanval op bitcoin? Is de BRC-20 standaard wel een goed idee? Wat betekent dit voor het lightningnetwerk? Wat betekent dit voor het verdienmodel en het functioneren van cryptobedrijven?

Wat dat betreft is dit uiterst nuttig. Het maakt vraagstukken rondom schaalbaarheid urgent. Wat velen als een hypothetisch en toekomstig probleem zagen, moet nu worden opgelost.

Bij ethereum zijn ze wat dit betreft al een paar stappen verder. Daar hebben hypes vaker voor pijnlijk dure verstoppingen gezorgd. Daarom wordt al langer gewerkt aan de verbetering van schaalbaarheid en betaalbaarheid. Voor beide ecosystemen geldt dat we best nog wel een paar jaar hebben, maar dat het voor massa-adoptie wel opgelost moet zijn.

We sluiten af met de grafiek van het aantal inscriptions en de kosten die daarvoor betaald worden. Een hype kan snel overwaaien, maar deze grafiek suggereert dat de situatie misschien nog wel even blijft zoals die is!

Bron: Dune

Nieuwsoverzicht

Op woensdag 12 april stond de Shanghai-upgrade van ethereum op de planning. Daarmee werd het voor ether-stakers mogelijk om hun vastgezette bezit weer op te nemen naar een eigen wallet. Sommige analisten verwachtten dat een geslaagde upgrade voor meer vraag naar ether zal zorgen, omdat het een onzekerheid wegneemt. Anderen verwachtten juist een aanhoudende verkoopgolf van vrijgekomen ether.

Wie hebben gelijk, de bulls of de bears? Blockchainanalysebedrijf Nansen dook deze week de data in om tot het antwoord te komen.

De eerste observatie is dat het grootste deel van de losgemaakte ether te herleiden is naar (klanten van) grote exchanges, zoals Kraken, Coinbase en Binance. Hebben de bears dus gelijk en worden deze tegoeden direct verkocht?

Niet per se. Kraken kreeg bijvoorbeeld begin februari van de SEC de opdracht om hun staking-diensten te stoppen. Niet vreemd dus dat deze beurs de lijst aanvoert met 35,9 procent van alle van validators opgenomen ether. Dit zijn ethers die elders weer aan het werk gezet (kunnen) worden. Daarnaast stelt Nansen dat exchanges regelmatig validators opheffen (en weer oprichten) als onderdeel van “interne operaties”.

De tweede observatie is dat het grootste deel van de stakers hun validators en opgebouwde tegoeden onberoerd laten. Dat leidt ertoe dat het aantal ether dat voor staking is vastgezet sinds de Shanghai-update gestaag groeide en nieuwe recordhoogtes bereikte. “The bulls win again”, aldus de analisten. “Het vertrouwen in ethereum is blijven groeien.”

Veel van onze klanten tonen interesse in onze diensten rond ethereum-staking. Bezit je ether? En wil je daar passief rendement mee genereren?

We bieden twee diensten aan, Native Staking en Liquid Staking.

Native Staking is voor wie zijn eigen ethereum validator wil draaien, maar daar niet de technische knowhow voor heeft. Laat ons het beheer ervan uit handen nemen. We zorgen ervoor dat je node 24/7 in de gaten wordt gehouden en dat je verzekerd bent tegen slashing.

Liquid Staking is voor wie wel wil staken, maar niet in het bezit is van 32 ETH. Dat is het bedrag dat vereist is voor het starten van een nieuwe validator. Je ether wordt dan, samen met deposito’s van andere beleggers, in zogenoemde stakingpools aan het werk gezet.

Wil je hiermee aan de slag? Je kunt het zelf regelen via de My Amdax-webomgeving of contact opnemen met je relatiemanager.

Ethereum staking en Ethereum Liquid staking
Met Ethereum staking genereer je een rendement tot wel 7% per jaar met je ETH tokens. Bij Amdax kan je Ethereum staken op twee manieren en vanaf 0.1 ETH

Het overige nieuws:

  • Liechtenstein staat open voor crypto-investeringen van de staat. Dat zegt minister-president Daniel Risch in gesprek met de Duitstalige zakenkrant Handelsblatt. Het kleine Vorstendom wil ook de mogelijkheid aanbieden om voor staatsdiensten te betalen met bitcoin. Ingestuurde sats worden wel direct omgezet naar de Zwitserse frank, de nationale munteenheid. Deze aanpak is vergelijkbaar met die van Zwitserse gemeenten zoals Zug of Lugano.
  • 26 procent van family offices heeft blootstelling aan cryptoactiva. Dat blijkt uit onderzoek van Goldman Sachs onder familiekantoren wereldwijd. Het FTX-debacle laat echter een flinke blauwe plek achter. Het aantal respondenten dat "potentieel geĂŻnteresseerd" is in de activaklasse daalde van 45 naar 12 procent. In AziĂ« is de interesse het hoogst, Europese family offices zijn hekkensluiter. Opvallend is dat partijen met blootstelling van plan zijn om die blootstelling dit jaar te vergroten.
  • PayPal bewaart bijna 1 miljard dollar aan cryptoactiva voor klanten. Dat is bijna 56 procent meer dan wat het bedrijf vorig kwartaal rapporteerde. Het grootste deel van wat in de kluis ligt betreft bitcoin ($499 miljoen) en ether ($362 miljoen). Vorig jaar juli maakte PayPal het mogelijk om bewaarde tegoeden te versturen naar een eigen wallet of een derde partij.
  • Bitcoinminer Marathon slaat handen ineen met staatsbedrijf Abu Dhabi. Het bedrijf heeft met Zero Two een gezamenlijke onderneming opgericht. Samen gaan ze twee grote mining-faciliteiten ontwikkelen met een capaciteit van 250 megawatt. Volgens de bedrijven wordt overtollige energie op deze manier benut en kan het stroomnet verder verduurzaamd worden.

Verdieping

We vestigen graag nog eens de aandacht op ons crypto spaarplan.

Veel mensen vragen zich af hoe je het best kunt investeren in cryptoactiva. Moet je het gehele bedrag in één keer inleggen? Of doe je er beter aan dit te verspreiden over een langere periode, en zo je portfolio geleidelijk op te bouwen? Beide strategieën hebben hun eigen voor- en nadelen. Onze portfoliomanager Tim Stolte legt daar in dit artikel alles over uit.

Het is nu mogelijk om in de My Amdax webomgeving periodiek en automatisch cryptoactiva te kopen. Zo investeer je op terugkerende basis een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de prijs of ontwikkelingen op de markt. Deze koopstrategie staat bekend als Dollar Cost Averaging (DCA).

Het voordeel hiervan is dat je de kans verkleint impulsieve beslissingen te nemen. Maar je laat ook de stress van het timen van de markt achter je.

Wil je direct een spaarplan aanmaken? Via deze link kan je aan de slag! Wil je eerst meer lezen over de voordelen van periodieke aankopen van crypto? Bekijk dan onderstaande pagina:

Crypto spaarplan | Periodiek crypto aankopen met DCA
Dollar Cost Averaging (DCA) crypto kopen met het crypto spaarplan. Investeer periodiek een gelijke hoeveelheid geld tegen een gemiddelde aankoopprijs.

Achter de schermen

Aave en Dogecoin

Sinds vorige week is het mogelijk om Aave (AAVE) en Dogecoin (DOGE) te verhandelen via Amdax. Beide cryptoactiva kunnen aangekocht en verhandeld worden tegen EUR, BTC, USDC en USDT. Ook is het mogelijk ze periodiek aan te kopen via het crypto spaarplan.

KILN

De veiligheid van jouw tegoeden staat bij ons voorop. Daarom werken we alleen samen met de beste partijen uit de industrie. Onze partner KILN voldoet sinds deze week als eerste stakingprovider wereldwijd aan SOC 2 type II, een auditstandaard ontwikkeld om onder andere veiligheid en vertrouwelijkheid te beoordelen. De audit toont de toewijding aan veiligheid en positie van KILN als betrouwbare staking aanbieder aan.