Financiële markten staan op een kruispunt
De bitcoinprijs beweegt al anderhalve maand in een smal prijsbereik. Sommige handelaars zien dat als zorgwekkend, onder andere ingegeven door penibele financiële en economische omstandigheden. Hoe wij daar naar kijken? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.
De bitcoinprijs beweegt al anderhalve maand in een smal prijsbereik. Sommige handelaars zien dat als zorgwekkend, onder andere ingegeven door penibele financiële en economische omstandigheden. Hoe wij daar naar kijken? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.
Markt: De koers van bitcoin lag afgelopen week tussen 27.500 en 30.000 dollar, de zesde week op dit niveau. Ether houdt dat opmerkelijk goed bij. Komende weken mogelijk wat meer volatiliteit.
Nieuws: Afgelopen zaterdag bereikte bitcoin block 787.500, niet ver van de volgende halving op block 840.000. Over ongeveer 12 maanden is die een feit. De afgelopen jaren nam de omvang van bitcoin op diverse fronten flink toe.
Achter de schermen: We brengen graag onze crypto kinderrekening onder de aandacht. Daarmee kan je sparen in bitcoin of andere cryptoactiva op naam van je kind. Slim!
Cryptomarkt
De bitcoinkoers lag de afgelopen week tussen 27.500 en 30.000 dollar. Dergelijke koersen zien we sinds half maart, inmiddels ruim zes weken. Dit is zo’n 80 procent hoger dan de 16.500 dollar die je gemiddeld in de periode van november tot december voor een bitcoin betaalde. Een opmerkelijk goed resultaat tot nu toe in 2023.
Toch zorgt de zijwaarts bewegende koers voor twijfel en zorg bij sommige analisten en handelaars. Was dit een tijdelijke opleving en gaan we straks opnieuw naar koersen onder de 20.000 dollar? Wat als de bankencrisis zich verder uitbreidt? Wat als we in een diepe recessie terechtkomen?
We willen hier op drie manieren naar kijken.
Ten eerste is het prijsbereik tussen 28.800 en 32.500 dollar een logisch punt voor een gevecht tussen bulls en bears. Hierboven komen we terug bij de koersen van voor de Luna-crash die de acute fase van de bearmarkt inluidde.
Ten tweede staan veel meer financiële markten op een kruispunt. Goud staat vlak onder z’n all-time high. De dollar zweeft boven een belangrijke steunlijn. Aandelen zitten op de grens tussen voortzetten van de bearmarkt en een nieuwe stijgende trend.
Ten derde kijken we naar de structuur van de markt. Die ziet er ondanks de stagnerende opmars prima uit. Een correctie naar 25.000 dollar zou geen enkel probleem zijn. Alles boven de 20.000 dollar levert een duidelijk hogere bodem op, een higher low (HL). Een opeenvolging van hogere toppen en hogere bodems is een belangrijk kenmerk van een stijgende trend.
Kijken we naar de koers van ether dan krijgen we een vergelijkbaar beeld. Na de Shapella-upgrade schoot de koers naar boven de 2030 dollar, maar zit daar nu weer onder. Vergelijkbaar met het gevecht rond de 30.000 dollar van bitcoin.
Op 28.500 dollar zit bitcoin nu zo’n 58 procent onder de all-time high van 69.000 dollar. Daar zit ether niet ver vanaf. Op 1850 dollar staat deze munt 61 procent lager dan de 4800 dollar op de top.
Anders dan in de vorige marktcyclus lijken bitcoin en ether samen op te trekken in de herstelfase na de bodem van de bearmarkt. De rest van de altcoins doet het wel duidelijk slechter dan de nummers een en twee.
Bitcoin lijkt te profiteren van de onzekerheid in het bankensysteem. Afgelopen weekend viel opnieuw een grote Amerikaanse bank. Bij elkaar heeft de FDIC dit jaar al meer moeten redden dan in rampjaar 2008. Nieuws over problemen bij banken zorgt telkens voor een opleving in de koers van goud en bitcoin.
Ether doet daar niet direct aan mee en lijkt een andere drijvende kracht te hebben. Vermoedelijk de vele duizenden web3-bedrijven die wereldwijd - en met name buiten de VS - aan nieuwe toepassingen werken. Dat technische upgrades dan ook nog elke keer succesvol verlopen is daarbij wind in de rug.
De komende weken zullen vermoedelijk nog wat turbulent zijn voor de financiële markten. Vanavond geeft de Amerikaanse centrale bank een update over het monetaire beleid met waarschijnlijk opnieuw een hogere rente. Volgende week volgen inflatiecijfers. We houden jullie op de hoogte!
Nieuwsoverzicht
Deze week kwamen we een sprekende headline uit 1953 tegen:
Zeventig jaar geleden hadden we nog geen smartphone met GPS, 5G, camera’s, gyroscoop, versnellingsmeter, en tientallen andere sensoren. Je had destijds enorme verbeeldingskracht nodig om je een wereld voor te stellen waarin mensen een kleine, krachtige computer in hun broekzak hebben die toegang geeft tot vrijwel hun gehele digitale leven.
Voordat alle toepassingen van een nieuwe technologie duidelijk zijn, gaat zij door een cyclus van bouwen, testen en ontdekken. Het is decennialang het terrein van onderzoekers en pioniers, die langzaam maar zeker de essentie blootleggen.
Bitcoin bestaat pas 14 jaar. De cryptoactiva en -protocollen die erna kwamen zijn nóg jonger. Om je voor te stellen op welke manieren deze technologie bestaande systemen ontwricht, heb je de verbeeldingskracht van Sullivan nodig. Je kunt je dan een toekomst voorstellen waarin het door de mobiele telefoon grootgemaakte digitale leven een stuk veiliger en inclusiever is geworden dankzij de blockchain- en cryptotechnologie die nu in de kinderschoenen staat. Bij Amdax sorteren we daarop voor.
De weg naar die toekomst gaat gepaard met pieken en dalen waarin de adoptie ervan toeneemt, de groei afvlakt, wacht op de volgende impuls, en weer verder opklimt.
Bij bitcoin lijkt de vierjaarlijkse halving daarin een rol te spelen. Misschien niet (meer) in economische zin, maar dan zeker toch in de cultuur en de community. Afgelopen zaterdag zijn we bij block 787.500 aangekomen, niet ver van de volgende halving op block 840.000. Over ongeveer 12 maanden is die een feit.
De afgelopen drie jaar nam de omvang van bitcoin weer flink toe. De totale marktwaarde, het aantal bitcoinadressen met een saldo boven de nul, de totale waarde die ermee verrekend werd, en het werk dat miners verzetten. En maandag werd een nieuw record neergezet voor het aantal transacties dat in 30 dagen afgehandeld werd.
Tot dusver liggen de pieken en bodems van iedere cyclus hoger dan ervoor. Steeds meer mensen nemen om verschillende redenen de technologie in gebruik. Net zolang totdat het gebruik ervan net zo vanzelfsprekend is als de mobiele telefoon in je broekzak.
Het nieuws van deze week:
- WEF maakt onbedoeld (?) reclame voor bitcoinmining. In een recent gepubliceerde video vertelt het Forum over een innovatieve startup die ‘datacentra’ draait op methaan. Door het broeikasgas als energiebron te gebruiken in plaats van het af te fakkelen, draagt het bedrijf bij aan de broodnodige klimaattransitie. Hoewel op beelden van de datacentra rijen aan bitcoinminers te zien zijn, wordt het ‘b-woord’ niet genoemd.
- Binance zet streep door Voyager-overname. Op 19 april gaf de Amerikaanse overheid groen licht voor de koop. Een week later liep het toch nog uit op teleurstelling. Binance.US liet weten de deal te laten passeren vanwege “juridische onzekerheden”. Crediteuren van Voyager noemen de beslissing teleurstellend.
- Hongkongse centrale bank spoort banken aan diensten te verlenen aan cryptobedrijven. Ze geeft daarbij de opdracht om risicogebaseerd te werk te gaan en geen one size fits all-aanpak te hanteren. “We gaan ervan uit dat gereguleerde dienstverleners via een bescheiden proces met succes een bankrekening kunnen openen”, aldus de HKMA.
- Oostenrijkse Raiffeisenlandesbank gaat cryptoactiva aanbieden. Onder water maakt ze daarvoor gebruik van de diensten van Bitpanda. De nieuwe propositie van de bank beslaat het volledige aanbod van Bitpanda, dat bestaat uit meer dan 2500 cryptoactiva. Klanten kunnen zo in cryptoactiva investeren vanaf 1 euro.
Verdieping
Het is je vast niet ontgaan dat afgelopen weekend weer een Amerikaanse bank het loodje heeft gelegd. De val van First Republic Bank gaat de boeken in als het op één na grootste bankfaillissement ooit. In de podcast Forward Guidance praten twee bankiers over de oorzaken en hoe de toekomst van de Amerikaanse banksector eruit ziet.
Achter de schermen
Bij Amdax begrijpen we dat je niet alleen voor jezelf maar ook voor de toekomst van je kind wil zorgen. Recent spraken we over de manieren waarop je dat kunt doen met Jeroen Ruijg van HVK Stevens. Hoe groter het bedrag, hoe meer belasting je afstaat tijdens de overdracht. Daarom openen veel ouders een aparte kinderrekening, zodat kinderen op eigen naam vermogen kunnen opbouwen.
Wil je sparen in bitcoin, ether of andere cryptoactiva voor je kind? Dat kan met onze kinderrekening. Kijk hier voor meer informatie.