Gaat Sam Bankman-Fried voor 110 jaar de gevangenis in?

Dinsdag is het strafproces tegen de gevallen cryptokoning gestart. De 31-jarige Sam Bankman-Fried wordt verdacht van megafraude. De rechtszaak belooft een groot mediacircus te worden. Meer hierover lees je in deze Weekly!

Gaat Sam Bankman-Fried voor 110 jaar de gevangenis in?
Photo by Sebastian Pichler / Unsplash

Dinsdag is het strafproces tegen de gevallen cryptokoning gestart. De 31-jarige Sam Bankman-Fried wordt verdacht van megafraude. De rechtszaak belooft een groot mediacircus te worden. Meer hierover lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De rente op langlopende staatsobligies is de afgelopen weken snel gestegen. Dat zorgt voor wat onrust op financiële markten. Bitcoin blijft in dat alles opvallend stabiel rond 27.000 dollar.

Nieuws: De rechtszaak tegen voormalig FTX-topman Sam Bankman-Fried is begonnen. De verwachting is dat die zes tot acht weken duurt, en veel details gaat opleveren over de bedrijfsvoering binnen FTX.

Achter de schermen: We zijn op zoek naar een legal counsel! Lijkt het jou of iemand binnen jouw netwerk leuk om bij een innovatieve crypto-fintech aan de slag te gaan? Bekijk dan hier onze vacature!

Cryptomarkt

De rente op Amerikaanse en Europese staatsobligaties is de afgelopen weken snel gestegen. En dan in het bijzonder de rente op obligaties met langere looptijden. In twee weken tijd steeg de tienjaarsrente in de VS van 4,2% naar 4,8% en in Duitsland van 2,6% naar 3,0%. In Duitsland het hoogste punt sinds 2011 en in de VS zelfs sinds 2007.

Hieronder zie je de grafiek van de Amerikaanse tienjaarsrente. Die is op indrukwekkende wijze uitgebroken uit een trend van bijna veertig jaar van telkens lagere toppen en lagere bodems.

Door die seculair dalende rente was er geen voelbaar gevolg van de tegelijk oplopende staatsschuld. In de onderste helft van de grafiek staat de schuld van de Amerikaanse overheid als deel van de omvang van de economie, de debt-to-GDP ratio.

De vorige keer dat de tienjaarsrente rente op 4,8% stond, was de staatsschuld de helft van wat hij nu is. Hij groeide van 30% in 1980 naar 60% in 2000 naar 120% in 2020. Tel je er alle private schulden bij op dan kom je zelfs boven de 300% van de economie.

De rentelasten van 4,8% rente bij een staatsschuld van 120% van de economie zijn even hoog als de rentelasten van 19,2% rente bij een staatsschuld van 30% van de economie. De realiteit van staatsschuld en rente daarop is natuurlijk veel complexer dan dit, maar het geeft wel een aardig beeld van het vraagstuk.

Deze oplopende rente zorgt voor wat onrust op de financiële markten. Wat doet dit met de rentelasten voor overheid, bedrijven en huishoudens? Wat is het gevolg ervan voor de valutamarkt? Welke effecten heeft het op economische groei en inflatie?

De hogere rente zorgt automatisch voor een lagere waarde van de obligaties. Maar ook aandelen en goud verloren flink. In die context is het opmerkelijk hoe sterk bitcoin, ether en de meeste andere digitale valuta de afgelopen weken bleven.

We zijn het laatste kwartaal van 2023 begonnen in het midden van het prijsbereik van 25.000 dollar tot 32.000 dollar. In de grafiek hieronder kunnen we zien dat we daar inmiddels meer dan zes maanden inzitten.

Het vierde kwartaal is historisch voor bitcoin vaak belangrijk geweest. De toppen van 2017 en 2021 vielen erin, net als de bodems van 2018 en 2022. We zijn benieuwd hoe het dit jaar uitpakt!

De bitcoinkoers in de afgelopen 18 maanden

Nieuwsoverzicht

“Niet eerder in mijn carrière heb ik zo'n compleet falende bedrijfscontrole gezien”, zei John Ray. De professionele puinruimer werd bij FTX aangesteld kort na de aanvraag van uitstel van betaling.

Voor veel mensen kwam de tenondergang van de beurs als een verrassing. Tot de zomer van 2022 gold het bedrijf als een van de grootste succesverhalen van de industrie. Het ethisch verantwoorde imago van het bedrijf zorgde voor openlijk enthousiasme bij vooraanstaande sporters, artiesten en politici. Ook BlackRock, de grootste investeringsmaatschappij ter wereld, toonde interesse. Begin 2022 was het bedrijf al 31 miljard euro waard.

Maar alles veranderde in november 2022.

Destijds stortte FTX snel ineen nadat bekend werd dat het bedrijf een gat in zijn balans had ter grootte van 8 miljard dollar. Het geld dat klanten bij FTX stalden werd op de achtergrond gebruikt door zusterbedrijf Alameda, het hedgefonds van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (SBF).

Kort daarna kondigde openbaar aanklager Damian Williams aan dat de VS een strafzaak start tegen SBF. Hij maakte acht aanklachten bekend en noemde de zaak “one of the biggest financial frauds in American history”. Pas tijdens de presentatie daarvan werd de grootte van het debacle zichtbaar. De belangrijkste rode draad daarin betrof het misbruik van klanttegoeden. Ook het zelfgemaakte FTT-token bleek een belangrijke pijler in het luchtkasteel dat SBF bouwde. Toen de koers daarvan instortte, bleek het imperium te zijn gebouwd op verraderlijk drijfzand.

Over de aanklachten gaat een twaalfkoppige jury zich buigen. De bezetting daarvan is dinsdag bepaald. Vandaag, op woensdag, begint de inhoudelijke behandeling. De verwachting is dat de strafzaak zes tot acht weken duurt, en veel details gaat opleveren over de bedrijfsvoering binnen FTX.

De planning van de zaak tegen SBF

Analisten voorspellen dat SBF’s advocaten hem zullen neerzetten als een slachtoffer van de situatie. Het verhaal daarachter is dat het succes van FTX hem boven het hoofd is gegroeid en een reeks van verkeerde beslissingen hem in het nauw heeft gedreven.

Tegenover de verdediging staat een aanklager met hoofdrolspelers als getuigen. Zo zal Caroline Ellison, ex-vriendin van SBF en voormalig ceo van Alameda, tegen SBF getuigen. Ook zal Gary Wang, mede-oprichter van FTX, voor de aanklager in de getuigenbank staan. Daarnaast wordt verwacht dat ook John Ray een duit in het zakje doet. Hij zal “de grootste puinhoop” die hij ooit aangetroffen heeft ongetwijfeld in geur en kleur beschrijven.

We gaan de zaak volgen!

💡
Kom naar Bitcoin Amsterdam 2023!
Op 12 en 13 oktober zijn wij aanwezig op Bitcoin Amsterdam, de grootste bitcoinconferentie van Europa! We verwelkomen je graag bij onze stand om de huidige staat van bitcoin en de nieuwste ontwikkelingen binnen Amdax te bespreken.

Heb je nog geen tickets? Als partner van Bitcoin Amsterdam mogen we 50 tickets met 50% korting aanbieden. Beschikbaar zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. We verwachten weer twee leerzame en gezellige dagen!

Het overige nieuws:

  • SEC gaat in gesprek met spot bitcoin ETF-aanvragers. Volgens ETF-watchers is dat tijdens de aanvraagprocedure nooit eerder gebeurd. Naar verluidt gaat het om basale infrastructurele vragen. Volgens de ETF-analisten is dat goed nieuws, want tot dusver zagen zij de toezichthouder enkel vertragen, zwijgen en afkeuren. De ontwikkelingen leiden tot toegenomen vertrouwen onder de aanvragers. Zo verwacht Bitwise-cio Matt Hougan dit jaar nog een goedgekeurde spot bitcoin ETF te zien. VanEck-ceo Jan van Eck zet zijn geld op het voorjaar van 2024.
  • Rechter zet streep door hoger beroep in de zaak van de SEC tegen Ripple. De toezichthouder wilde versneld in beroep tegen het oordeel dat het token XRP niet bij voorbaat als security geclassificeerd kan worden. Hoewel de rechter toestemming gaf om daarvoor een verzoek in te dienen, heeft die de aanvraag geweigerd. Ze noemt de aanvraag van de toezichthouder ‘betwistbaar’ en benadrukt dat het eerdere oordeel standhoudt.
  • SEC geeft versneld groen licht aan ether futures ETF’s. Maandag deden acht fondsen de deuren open voor investeerders. ETF-watchers noemen zowel het aantal nieuwe ETF’s als de snelheid waarmee de SEC heeft gehandeld ongehoord. De gehoopte grote instroom van kapitaal bleef uit. In totaal verzamelden de fondsen 2 miljoen dollar op de eerste dag. Dat is lager dan verwacht, maar “moet je als langetermijnbelegger niet dwarszitten”, zegt ETF-analist Eric Balchunas. “Deze ETF’s moet je zien als nieuwe bruggen naar het traditionele publiek.”

Verdieping

Langzaam maar zeker verschuift het imago van bitcoin als klimaatvervuiler naar dat van duurzaamheidsmogelijkmaker. Recent schreven adviesorganisatie KPMG en het Engelse Institute of Risk Management daarover een pleidooi. Ze refereren daarin onder meer aan het werk van Daniel Batten, die er zijn zinnen op gezet heeft om bitcoin carbon negative te maken. Wat dat behelst? Batten geeft antwoord op deze vraag in What Bitcoin Did, de podcast van Peter McCormack.

Making Bitcoin Carbon Negative with Daniel Batten — What Bitcoin Did
Daniel Batten is an author, analyst, environmental campaigner and investor in ClimateTech. In this interview, we discuss the challenges of convincing people about climate change, the importance of trust in government, and the potential positive impact of Bitcoin mining on the environment. We also ta

Achter de schermen

Wij zijn op zoek naar versterking!

Voor onze afdeling Legal zoeken we een legal counsel met kennis van of affiniteit met financieel recht. Lijkt het jou of iemand binnen jouw netwerk leuk om bij een innovatieve crypto-fintech aan de slag te gaan?

Bekijk dan hier onze vacature!