Globale Zuiden kartrekker qua crypto-adoptie

Recent vroeg blockchainanalysebedrijf Chainalysis aan mensen wereldwijd hoe ze over Web3 denken. Kennen ze de term? Hebben ze er behoefte aan? Zijn er regionale verschillen? De antwoorden, en meer, lees je in deze Weekly!

Recent vroeg blockchainbedrijf Consensys aan mensen wereldwijd hoe ze over Web3 denken. Kennen ze de term? Hebben ze er behoefte aan? Zijn er regionale verschillen? De antwoorden, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De stijging van vorige week dinsdag naar 28.000 dollar bleek van korte duur. De koers daalde donderdag naar een laagste punt van 25.300 dollar en zweeft sindsdien rond de 25.700 dollar.

Nieuws: Consensys legt met marktonderzoek bloot dat mensen wereldwijd nog worstelen met de term Web3, ondanks dat ze de achterliggende concepten als privacy, identiteit en digitaal bezit zeer belangrijk vinden.

Achter de schermen: Bij Amdax ligt je vermogen veilig. Als custodian zien we het als onze opdracht om de risico’s voor onze klanten te minimaliseren. Dat doen we met de hoogste beveiligingsstandaarden en persoonlijke begeleiding van onze klanten.

Cryptomarkt

Vorige week dinsdag steeg de bitcoinkoers in korte tijd met 2000 dollar naar 28.000 dollar nadat de rechter een voor Grayscale gunstige uitspraak deed in de zaak tegen de SEC. De toezichthouder had het verzoek om het bitcoinfonds van Grayscale om te zetten in een ETF niet met de gebruikte argumenten mogen afwijzen.

Deze uitspraak zou ook de kansrijkheid van de ETF-aanvraag van BlackRock kunnen vergroten. De ETF-watchers van Bloomberg zagen tot vorige week woensdag een kans van 65 procent dat de SEC in 2023 een spot-ETF goedkeurt. Daarbij hadden ze al rekening gehouden met een vermoedelijke winst van Grayscale.

Op woensdag verhoogden ze de kans naar 75 procent voor de goedkeuring van spot-ETF’s dit jaar en 95 procent voor goedkeuring in 2024. De reden voor deze stap was de unanimiteit van de drie rechters en de scherpte van de bewoording.

Toch bleek de koersstijging van dinsdag geen lang leven beschoren. De koers begon woensdagmiddag alweer te dalen. Eerst langzaam en donderdagmiddag steeds sneller tot uiteindelijk een laagste punt van 25.300 dollar werd bereikt. De hele stijging van dinsdag was twee dagen later weer ongedaan gemaakt.

De bitcoinkoers in de afgelopen 10 dagen

Dat is slecht nieuws voor de bulls. Zij hadden voor hervatting van de stijgende trend graag een maandslot boven de 27.500 dollar gezien, een prijsniveau waar enkele belangrijke voortschrijdende gemiddelden samenkomen. Daarna zou een terugkeer naar 29.000 dollar kunnen volgen, de koers die we een groot deel van de zomer zagen. En uiteindelijk zou een koers boven de 32.500 dollar ons boven het prijsbereik van de afgelopen vijf maanden brengen.

Dat scenario lijkt nu ver weg. De maand augustus sloot met een verlies van 11 procent op 25.900 dollar. Een laatste houvast is het horizontale niveau rond de 25.000 dollar dat al zo vaak in de afgelopen anderhalf jaar een draaipunt was. Op 15 juni kwamen we er kort onder, met een bodem van 24.800 dollar vlak voor de ETF-aanvraag van BlackRock.

Als je alleen kijkt naar technische indicatoren dan is het risico toegenomen dat we een zwakke herfst tegemoet gaan. Maar een enkele gebeurtenis kan het tij snel keren. En dan denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de goedkeuring van een spot-ETF in de VS. De volgende halte is vermoedelijk half oktober. Uiterlijk dan horen we meer van de SEC!

De bitcoinkoers in de afgelopen 16 maanden

Nieuwsoverzicht

In april stuurde Consensys onderzoekers van YouGov op pad met 32 vragen over Web3. In een periode van twee maanden tijd vonden zij meer dan 15.000 mensen bereid om die te beantwoorden. De respondenten komen uit 15 landen, verspreid over alle continenten, en dusdanig geselecteerd dat ze representatief zijn voor de gehele bevolking. De uitkomsten? Die zijn deze week gepubliceerd.

Voordat we daar induiken, eerst wat over Web3. Deze term staat voor een nieuwe iteratie van het internet, waarin concepten als decentralisatie, blockchaintechnologie en op tokens gebaseerde economieën een hoofdrol spelen. De eerste die de term gebruikte is ethereum-oprichter Gavin Wood. Jaren later groeide de interesse erin, onder meer door de invloed van grote techbedrijven en durfkapitalisten.

We geven deze uitleg niet zomaar. Uit het onderzoek van Consensys blijkt dat mensen wereldwijd zich bewust zijn van het bestaan van cryptoactiva (92 procent), maar dat maar weinigen heel vertrouwd zijn met de term web3 (8 procent). Dat betekent ook dat de meeste mensen onbekend zijn met de potentie ervan op het gebied van privacy, identiteit en digitale bezittingen.

Eenmaal bekend met de term web3, valt op dat veel mensen er waarde aan hechten. De helft van de ondervraagden gelooft dat het staat voor een beter internet en tweederde vindt dat zij de eigenaar zouden moeten zijn van wat ze op het internet produceren. Meer dan 80 procent van de respondenten heeft zorgen rond dataprivacy, 70 procent vindt dat ze recht hebben op een deel van de winst die bedrijven met hun data maken, en bijna 80 procent wil meer controle hebben over hun online identiteit.

De resultaten bevestigen ook een veelgenoemd onderscheid tussen het Westen en het Globale Zuiden. Europeanen vertonen een grotere mate van scepsis ten opzichte van crypto. Zij associeren het vaker met negatieve concepten als oplichting, witwassen of speculatie. Mensen uit landen in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika, Midden-Oosten en Afrika hebben over het algemeen een enthousiastere houding. Zij associeren het met de toekomst van geld, digitaal eigendom of alternatieven voor het traditionele financiële systeem. In Argentinië en Nigeria valt op dat mensen crypto zien als toegang tot mondiaal kapitaal en inflatiebescherming.

Bron: State of Web 3 Perceptoin-rapport

Dit onderstreept nogmaals dat er in Nederland en Europa werk te verzetten is om tot een paradigmaverschuiving te komen. Consensys ziet web3 als onmisbaar onderdeel van de oplossing voor een aantal belangrijke en hardnekkige problemen. Internetgebruikers kunnen die zelf benutten, maar dat vereist wel dat ze met een andere bril naar crypto gaan kijken.

💡
Vergroot je bitcoinvermogen
Bitcoin Algo is een zogeheten algoritmische strategie die door de econometristen van Amdax is ontwikkeld om je bitcoinvermogen te laten groeien. Dat doet deze strategie door op de juiste momenten bitcoin aan te kopen, en verliezen te beperken door op de juiste momenten te verkopen.

Amdax brengt enkel kosten in rekening als het aantal bitcoin dat je bezit is gegroeid.

Wil je Bitcoin Algo ook voor jou aan het werk zetten? Hier lees je er meer over. Starten kan al vanaf een inleg van 25.000 euro.

Het overige nieuws:

  • Klanten van KEB Hana Bank kunnen er volgend jaar hun crypto stallen. De bank is één van de grootste financiële instellingen van Zuid-Korea. De nieuwe propositie is bekendgemaakt tijdens de Korea Blockchain Week in Seoel. In totaal beheert de bank bijna 450 miljard dollar aan vermogen. Voor het bewaren van cryptoactiva gaat de bank samenwerken met BitGo.
  • Australisch hart- en vaatinstituut verruilt cloudopslag voor Filecoin. Aan het Victor Chang Cardiac Research Institute (VCCRI) zijn meer dan 230 onderzoekers en 23 laboratoria verbonden. Voor de opslag van alle data die zij genereren, maakte de instelling gebruik van clouddiensten. Die zijn nu vervangen door Filecoin, een decentraal netwerk voor de opslag van grote hoeveelheden data. In het geval van VCCRI gaat het om 137 terabyte aan onderzoeksdata. In totaal staat er nu 1,7 miljoen terabyte aan data op Filecoin.
  • Voormalig SEC-voorzitter noemt komst spot bitcoin ETF onvermijdelijk. Jay Clayton gaf op televisie commentaar op de uitkomst van de rechtszaak tussen Grayscale en de SEC. Daarin leed de toezichthouder een veelzeggende nederlaag. Clayton: “Het is duidelijk dat bitcoin geen security (effect) is. Het is ook duidelijk dat particuliere beleggers er toegang toe willen hebben. Dat institutionele beleggers toegang willen hebben. En, belangrijker nog, een aantal van onze meest vertrouwde vermogensbeheerders willen dit product aan het grote publiek aanbieden. Ik denk dat [...] goedkeuring onvermijdelijk is.”

Verdieping

De in de bitcoinwereld bekende analist Lyn Alden heeft een boek geschreven: Broken Money. Daarin schrijft ze over de opkomst van geld, de verschillende manieren waarop geld stuk kan gaan, en hoe bitcoin verschilt van de geldsystemen die we tot dusver gehad hebben. In de podcast What Bitcoin Did licht ze deze verhaallijn in drie delen van een uur toe. Luisterenswaardig!

Part 1: The Emergence of Money with Lyn Alden — What Bitcoin Did
Lyn Alden is a macroeconomist and investment strategist. In this interview, we discuss Lyn’s amazing new book: Broken Money. This show, the first in a series of three shows, delves into the history of money: the concept of money as a ledger, its different forms throughout history, as well as the pro
Part 2: How Money Broke with Lyn Alden — What Bitcoin Did
Lyn Alden is a macroeconomist and investment strategist. This interview is the second of three shows where we discuss Lyn’s amazing new book: Broken Money. In this show, we explore the concept of hard money, the ascendancy of paper money and the transition from gold-backed currency to fiat currency.
Part 3: How Bitcoin Fixes Money with Lyn Alden — What Bitcoin Did
Lyn Alden is a macroeconomist and investment strategist. This interview is the final of three shows where we discuss Lyn’s amazing new book: Broken Money. In this show, we recap the flaws in the modern financial system, and then we discuss the potential of Bitcoin as a decentralized solution with it

Achter de schermen

Iedereen die het zelf weleens geprobeerd heeft, weet dat zelf je bitcoin en andere cryptoactiva bewaren zo eenvoudig nog niet is. Daarom heeft Amdax dit tot kunst verheven. We hanteren strenge procedures en gebruiken geavanceerde technieken om jouw vermogen veilig op te slaan. Uitstaande tegoeden zijn bij ons altijd gedekt door reserves in de kluis en jouw cryptoactiva worden nooit uitgeleend.

We zien het als onze opdracht om de risico’s voor onze klanten te minimaliseren. Dat doen we met de hoogste beveiligingsstandaarden en persoonlijke begeleiding van onze klanten. Met jouw cryptoactiva in beheer van Amdax is je vermogen veilig en hoef je je geen zorgen meer te maken over diefstal, verlies en je nalatenschap.

Wil jij ook je vermogen in veilige handen leggen? Neem dan contact met ons op via deze pagina:

Crypto veilig bewaren | Professionele bewaarpartij | Amdax
Jouw crypto veilig bewaren in onze digitale kluis. We beschermen jouw cryptovermogen tegen het verlies van private keys, hackers, en lenen het niet uit.