Groen licht voor Europese cryptowet
Terwijl Amerikaanse politici en toezichthouders met elkaar bekvechten over het lot van de lokale cryptosector heeft het Europese Parlement een “grensverleggende” cryptowet aangenomen. Het aftellen naar MiCA is begonnen. Wat dat betekent? Je leest het in deze Weekly!
Terwijl Amerikaanse politici en toezichthouders met elkaar bekvechten over het lot van de lokale cryptosector heeft het Europese Parlement een “grensverleggende” cryptowet aangenomen. Het aftellen naar MiCA is begonnen. Wat dat betekent? Je leest het in deze Weekly!
Markt: Na vijf weken van stevige stijging bereikte bitcoin vorige week de voorlopige top van 31.000 dollar. Nu zien we een kleine correctie in onzekere macro-economische omstandigheden.
Nieuws: MiCA, kort voor Markets in Crypto-Assets, is door het Europees Parlement aangenomen. De Europese markt maakt hiermee op verschillende fronten een grote sprong vooruit. Het duurt nog minimaal anderhalf jaar voordat de eerste licenties worden verstrekt.
Achter de schermen: We hebben een mooie mijlpaal bereikt. Namens onze klanten staken we sinds vorige week meer dan 400 miljoen Concordium-tokens. Meer dan 160 miljoen CCD-tokens zijn door externen bij ons aan het werk gezet via onze Delegated Stake-dienst.
Cryptomarkt
Op 9 en 10 maart zorgde de ondergang van Silvergate Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank voor onrust op de financiële markten. Beleggers vluchtten naar veilige activa. De koersen van aandelen daalden, terwijl die van goud en staatsobligaties stegen. Ook de koers van bitcoin daalde, naar 19.500 dollar op vrijdag 10 maart.
In de loop van het daaropvolgende weekend werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid de rekeninghouders van de getroffen banken zou redden. Voor bitcoin was dat het startschot van een indrukwekkende stijging. De koers steeg in vijf weken naar 31.000 dollar op 14 april.
In elke stijgende trend zie je zo nu en dan een pauze waarin de koers een deel van de winst inlevert. Daar zitten we nu. De koers is de afgelopen tien dagen gedaald van 30.500 dollar naar 27.500 dollar.
Dat is met zo’n 10 procent een betrekkelijk kleine correctie. Het zou niet gek zijn als deze correctie nog wat langer duurt en nog wat dieper wordt, bijvoorbeeld tot aan 25.300 dollar. Zelfs dan staan we nog een dikke 50 procent in de plus ten opzichte van de koers in november en december.
Op lange termijn is de koers van bitcoin verbonden met de adoptie van bitcoin. Hoe meer mensen bitcoin gebruiken, en hoe intensiever ze het gebruiken, des te hoger de koers. Dat is voor velen de reden om voor de lange termijn te investeren.
Op kortere termijn slingert de koers onstuimig om de adoptiecurve heen. De marktcyclus van hype in de bullmarkt en onverschilligheid in de bearmarkt speelt een rol, maar zeker ook de macro-economische omstandigheden.
Voor centrale banken en overheden is het belangrijkste probleem nog steeds de inflatie. Men is bang dat hoge inflatie verankerd raakt in het economisch denken van huishoudens en bedrijven.
Dat betekent dat huishoudens en bedrijven rekening gaan houden met voortdurende prijsstijgingen in hun planning en beslissingen. Dan kan een zelfversterkend effect ontstaan waardoor de inflatie nóg lastiger omlaag te krijgen is.
En dus is bijna alles geoorloofd om de inflatie te bestrijden. Beurskoersen, huizenprijzen, winstcijfers en economische groei mogen door het putje. Het zijn niet alleen acceptabele bijwerkingen, ze helpen bij het omlaag brengen van de inflatie. De gedachte is dat mensen die zich armer voelen minder besteden.
Inmiddels is de Amerikaanse beleidsrente in 9 stappen verhoogd van 0,25 procent naar 5,0 procent. De rem is nu wel diep genoeg ingetrapt en moet lange tijd ingetrapt blijven om de snelheid uit de economie te halen, zodat uiteindelijk de inflatie daalt naar de doelstelling van 2 procent.
In de grafiek hieronder hebben we de Amerikaanse CPI-inflatie en de beleidsrente getekend. Die staan nu beide grofweg rond de 5 procent.
Op 3 mei maakt de Fed bekend of de rente nog verder stijgt, of dat ze vindt dat we de economie inmiddels genoeg afremmen. Op 10 mei worden de nieuwe inflatiecijfers gepubliceerd.
Er zijn maar een paar dingen die centrale bankiers zo belangrijk vinden dat ze daarvoor de rem los willen laten. Een acute crisis in het banksysteem of in de obligatiemarkt. Of een diepe recessie met sterk oplopende werkloosheid. Zolang we die nog niet zien, blijft de rente hoog.
Kortom, de reeks renteverhogingen loopt op z’n eind. De inflatie is nog een flink stuk boven de doelstelling. De meeste economische gegevens zijn conform verwachting. Er zijn momenteel geen acute crisissen. En ook een recessie is nog niet zichtbaar.
Voor financiële markten levert dat een soort stilte voor de storm op. Nu is alles rustig, maar dat kan zomaar veranderen. Dat de rente ooit een keer weer zal dalen is zeker, maar wanneer en om welke reden weet niemand. Bij afwezigheid van acute problemen kan het zo maar maanden duren voor een zijwaarts bewegende markt weer richting krijgt.
De markt is daarom wat schrikkerig en op z’n hoede. Hoe zit het met de winstcijfers van bedrijven? Zijn de problemen bij First Republic Bank geïsoleerd of een voorbode van meer complicaties?
Voor bitcoin, en in het kielzog de hele cryptomarkt, geldt dat we in principe het prille en grillige begin van een nieuwe periode van groei zien. Het komende jaar kan ons verrassen aan de onderkant en aan de bovenkant. Maar op lange termijn is de trend onveranderd: de adoptie gaat door!
Nieuwsoverzicht
Afgelopen donderdag kreeg MiCA, kort voor Markets in Crypto-Assets, definitief groen licht van het Europees Parlement. Met MiCA dicht de EU hiaten in wetgeving rond cryptoactiva. Zo voorziet ze in rechtszekerheid, ondersteuning van innovatie, eerlijke concurrentie en betere consumentenbescherming.
MiCA maakt korte metten met het wilde westen-karakter dat de cryptomarkt nog overhad. De wet bevat legio regels om fraude te bestrijden en eerlijke handelspraktijken te waarborgen. Zo moeten (f)influencers hun posities bekendmaken bij het promoten van cryptoactiva. Wordt het voor offshore-bedrijven moeilijker (zo niet onmogelijk) om hun diensten in de EU aan te bieden. En moet de uitgever van een token een whitepaper publiceren die vergelijkbaar is met de prospectus van een aandeel.
Met andere woorden, wat er nu aankomt zijn regels voor cryptoactiva die vergelijkbaar zijn met wat al geldt voor de traditionele financiële sector. Denk aan de prospectusregelgeving die van toepassing is op een aandelenemissie. Regels die van toepassing zijn op advisering, maar ook om manipulatie en handel met voorkennis te voorkomen.
De nieuwe regels beantwoorden nog niet alle vragen rond cryptoactiva. Zo vallen DeFi, NFT’s, P2P-transacties en DAO’s expliciet buiten de huidige scope ervan. Ook producten als staking en (uit)lenen zijn er nog niet in opgenomen. We verwachten dat MiCA de komende jaren uitgebreid wordt om die gaten te vullen.
MiCA is niet direct van kracht. Na publicatie van de wet in het Publicatieblad van de Europese Unie volgt een periode van 18 maanden waarin de markt tijd krijgt om de licentieprocedure op orde te krijgen. Daarna krijgen bedrijven met een nationale registratie 18 maanden de tijd om hun licentie te behalen.
Het overige nieuws:
- Standard Chartered zegt dat de ‘cryptowinter’ voorbij is. De bankengroep vermoedt dat bitcoin eind 2024 de prijsgrens van 100.000 dollar voorbijschiet. “Bitcoin kan profiteren van tumult rond de Amerikaanse bankensector, een omslag in het beleid van de Federal Reserve en verbeterde winstgevendheid van mining”, zegt Geoff Kendrick. “Hoewel er nog bronnen van onzekerheid zijn, denken we dat de weg naar $100.000 steeds duidelijker wordt.”
- Coinbase wil via de rechter gedragsverbetering van de SEC forceren. In 2022 heeft Coinbase aan de SEC gevraagd om richtlijnen te geven voor de cryptosector. De SEC is bij wet verplicht om “op redelijke termijn” gehoor te geven aan zo’n verzoek. Volgens Coinbase is die termijn voorbij. Sommige analisten hopen dat hiermee een einde komt aan de gesloten en agressieve opstelling van de toezichthouder.
- Daling aantal actieve ontwikkelaars binnen crypto stagneert. Dat blijkt uit het laatste Developer Report van Electric Capital. Het totale aantal actieve ontwikkelaars is sinds 2022 met 17 procent gedaald. Het grootste deel daarvan betreft parttimers en ontwikkelaars die sporadisch aan een project bijdragen. De bouw aan cryptoactiva en -infrastructuur kent een sterke seizoenswerking. Bijna de helft van alle ontwikkelaars die in het eerste kwartaal van dit jaar stopten, werd actief tijdens de bullmarkt van 2021-2022.
- Société Générale lanceert EURCV, een stablecoin op ethereum. De beoogde gebruikers ervan zijn institutionele klanten. De bank claimt de eerste te zijn, maar National Australia Bank wijst erop dat ze begin maart een Australische dollar op ethereum uitbracht. Het gebruik van EURCV is voorbehouden aan specifieke gebruikers die op een whitelist staan.
Verdieping
Zoals we hierboven al schreven: met het passeren van MiCA is een grote kogel door de kerk. Tegelijkertijd is ook de Transfer of Funds Regulation (TFR) aangenomen. Dat is allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. Wat er allemaal gaat veranderen voor Europese klanten en bedrijven? Je hoort het van Willem-Jan Smits, advocaat bij Watsonlaw. Hij was dinsdag te gast bij de Cryptocast voor een diepgaande uitleg.
Achter de schermen
Afgelopen week bereikten we een mooie mijlpaal. Namens onze klanten staken we nu meer dan 400 miljoen Concordium-tokens (CCD). Amdax draagt bij aan het Concordium-netwerk met op dit moment de grootste zogeheten Baker Pool.
Ben je CCD-bezitter, maar (nog) geen klant bij Amdax? Ook jij kunt je tokens bij ons staken via onze CCD Delegated Staking-dienst. We nemen dan, net als voor onze klanten, het technische werk uit handen. Op deze manier zijn meer dan 160 miljoen CCD-tokens bij ons aan het werk gezet.
Ben je wel klant bij Amdax en heb je CCD-tokens die nog niet renderen? Je kunt ermee starten via onze app of de webomgeving.
Tot volgende week!
Amdax