Grote financiële instellingen betreden de markt?

Afgelopen week veranderde het marktsentiment abrupt en resoluut. Dat ’s werelds grootste vermogensbeheerder een aanvraag indiende voor een spot bitcoin ETF maakt veel los. En als kers op de taart volgden andere grote namen dat voorbeeld. Hierover meer in deze Weekly!

Afgelopen week veranderde het marktsentiment abrupt en resoluut. Dat ’s werelds grootste vermogensbeheerder een aanvraag indiende voor een spot bitcoin ETF maakt veel los. En als kers op de taart volgden andere grote namen dat voorbeeld. Hierover meer in deze Weekly!

💡
Stap nú over van Binance naar Amdax
Eerst even dit. Afgelopen vrijdag maakte Binance bekend te stoppen in Nederland. Vanaf 17 juli kan je daar enkel nog tegoeden opnemen. Maak je gebruik van Binance? Zorg dan dat je vóór 12 juli je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!
💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers steeg in de afgelopen dagen bijna 17% naar 29.000 dollar. Deze stijging volgde op het nieuws dat BlackRock een bitcoin ETF wil aanbieden. Het merendeel van de altcoins doen niet mee met de stijging.

Nieuws: Er ontstond veel tumult door de ETF-aankondiging van BlackRock. Daarna viel op dat andere financiële instellingen het voorbeeld volgden met eigen aankondigingen, waaronder Deutsche Bank en Invesco.

Cryptomarkt

Sinds 1 juni lag de bitcoinkoers grotendeels tussen 25.300 en 27.300 dollar. De aanklachten tegen Binance en Coinbase zorgden voor wat schommelingen, en na de strenge toespraak van de Amerikaanse centrale bank daalde bitcoin net als goud en zilver een stukje.

Het laagste punt lag op 24.800 dollar en zagen we op donderdag 15 juni. Op die dag gebeurde er nog iets. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, diende een aanvraag in bij de SEC om een bitcoin ETF te mogen lanceren. Dit markeerde het begin van een snelle stijging van 16 procent naar 29.000 dollar vanmorgen vroeg.

De bitcoinkoers sinds 1 juni

Het is nog wat vroeg om het einde af te kondigen van de correctie die op 14 april begon. Daarvoor willen eerst een duidelijke acceptatie zien van koersen boven de 29.000 dollar. Maar dat we nu al boven de 28.500 dollar zitten, het laatste topje op 29 mei, is hoopgevend.

Als het hierbij blijft dan is deze correctie van 21 procent vergelijkbaar met die in maart, toen de koers 23 procent daalde. Dat is mild in vergelijking met de bullmarkt van 2016 en 2017 toen we zeven correcties van meer dan 30 procent zagen.

In de grafiek hieronder kun je zien dat de koers van 25.300 dollar de afgelopen weken opnieuw een rol speelde. Eerst een aantal keer als steun, daarna een korte uitbraak eronder die duidelijk niet geaccepteerd werd door de markt.

De bitcoinkoers in het afgelopen jaar

Met de stijging van de afgelopen vijf dagen onderscheidt bitcoin zich van de meeste andere cryptoactiva. Dat komt door twee krachten.

Ten eerste een kracht die de koersen van de meeste altcoins omlaag trekt, maar bitcoin niet raakt. In de aanklachten tegen Binance en Coinbase neemt de SEC het standpunt in dat het merendeel van de altcoins een security is. De handel erin zou daardoor in de Verenigde Staten illegaal zijn op platforms die hier geen vergunning voor hebben.

Ten tweede een kracht die de koers van bitcoin omhoog trekt, waar altcoins niet van profiteren. De grote financiële instellingen die de afgelopen week bekend maakten dat ze de cryptomarkt betreden, richten zich uitsluitend of hoofdzakelijk op bitcoin.

Dat betekent niet dat altcoins ten dode opgeschreven zijn. Binnen en buiten de VS zal er ongetwijfeld een manier worden gevonden om ook andere munten dan bitcoin en ether een plek te geven. Maar welke munten, en onder welke condities, dat moeten we afwachten. En die onzekerheid zou de komende maanden wat extra tegenwind kunnen betekenen voor altcoins.

Bitcoin, ether en drie altcoins sinds 1 juni

Nieuwsoverzicht

Afgelopen donderdag werd bekend dat vermogensreus BlackRock een spot bitcoin ETF heeft aangevraagd bij de SEC. De geruchten die daar een dag eerder over circuleerden werden concreet gemaakt.

ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Het doel van een ETF is het volgen van de koers van een of meer ander verhandelbare assets op de beurs. Met een bitcoin ETF kan je jezelf dus via een traditionele broker blootstellen aan het koersverloop van bitcoin.

De komst van een ETF wordt als bullish bestempeld, omdat daarmee het investeren in bitcoin toegankelijker wordt. Ineens kunnen traditionele brokers directe blootstelling verschaffen aan bitcoin. Financieel adviseurs, in de VS veel betrokken bij beleggingsbeslissingen, gebruiken uitsluitend dergelijke platforms. De ETF zelf kan ook weer onderdeel worden van andere fondsen. En er zijn beleggers die wachten op het moment dat een financieel product beschikbaar komt in de vorm van een ETF, als ware het een stempel van goedkeuring en volwassenwording.

Eerdere pogingen om zo’n ETF te registreren zijn telkens door de SEC naar de prullenbak verwezen. Dat BlackRock nu de aanvrager is, wakkert nieuwe hoop op goedkeuring aan. De tentakels van ’s werelds grootste vermogensbeheerder reiken tot diep in de Amerikaanse politiek en agentschappen. Van de 576 ETF’s die BlackRock heeft aangevraagd, is er slechts één afgewezen. Een veelzeggende staat van dienst.

Het lijkt erop dat andere financiële instellingen het door BlackRock ($10 biljoen onder beheer) veroorzaakte positieve sentiment hebben aangegrepen om hun cryptoambities te delen met de buitenwereld. Dit gebeurde in een paar dagen tijd:

  • Invesco ($1,5 biljoen onder beheer) heractiveerde zijn eigen ETF-aanvraag.
  • WisdomTree ($87 miljard onder beheer) diende een ETF-aanvraag in.
  • Bitwise ($1 miljard onder beheer) diende een ETF-aanvraag in.
  • Citadel, Fidelity en Charles Schwab lanceerden een nieuwe crypto exchange.
  • Deutsche Bank registreerde zich als cryptodienstverlener.
  • Banco Santander startte een educatief programma rond bitcoin en crypto.

Je begrijpt: de stemming is gedraaid en de recente stijging van de bitcoinprijs behoeft voor veel mensen geen uitleg. De race om de eerste bitcoin ETF is weer begonnen. Is dit keer succes gegarandeerd? Dat niet. Het is de vraag of de argumenten waarmee de SEC vorige pogingen afwees voldoende aangekaart zijn. De komende maanden horen we daar meer over.

Het overige nieuws:

  • Toezichthouder Hongkong zet banken onder druk om cryptoklanten aan te nemen. Dat schrijven de Financial Times en Bloomberg. De toezichthouder houdt maandag een tweede vergadering om banken en cryptobedrijven nader tot elkaar te brengen. Voormalig BitMEX-ceo Arthur Hayes denkt dat Chinees geld via Hongkong op de markt gaat komen.
  • Overheid Indonesië geeft groen licht voor de handel in 501 cryptoactiva. De lijst bevat grote cryptoactiva als bitcoin en ether, maar ook meer obscure en onbekende tokens. Het is onbekend hoe de lijst precies tot stand gekomen is. Opvallend is dat alle activa in de lijst geclassificeerd zijn als grondstof.
  • Accenture investeert in Braziliaans web 3-bedrijf Parfin. “Web 3, nieuwe vormen van digitale identiteit en platforms voor digitale activa zoals die van Parfin dagen wereldwijd financiële dienstverleners uit om hun strategieën te heroverwegen”, zegt Mauricio Barbosa. Volgens Barbosa, hoofd financiële diensten bij Accenture, wil het bedrijf de technologie van Parfin gaan gebruiken voor zijn eigen klanten.

Verdieping

Het sentiment rond bitcoinmining was jarenlang negatief. Het ging dan vaak over energieslurpende fabriekshallen vol loeiende machines. Maar dat beeld is aan het veranderen. Danny Oosterveer, bij Amdax actief als data-analist, was dinsdag te gast bij de Cryptocast om hierover te praten. Hoe duurzaam is bitcoinmining inmiddels? En hoe ziet de toekomst eruit? Kan de industrie CO2-negatief worden?

277 B: Bitcoinmining onderweg naar CO2-negatief, zeggen deze cijfers
Het narratief rond bitcoinmining was jarenlang negatief. Vaak (terecht) ging het over energieslurpende fabriekshallen vol loeiende machines. Dat beeld is aan het veranderen. Dat begon met bitcoinfans die de theoretische mogelijkheden van duurzaam bitcoin minen propageerde, maar inmiddels is dat verh…

Achter de schermen

Wil jij jouw Binance-tegoeden versturen naar Amdax? Dit kan snel en eenvoudig via onze My Amdax-omgeving. Heb je weinig ervaring met het versturen van cryptoactiva? Volg dan de stappen op onze instructiepagina of plan kosteloos een afspraak in met een van onze experts.

Heb je relaties die door het vertrek van Binance op zoek zijn naar een nieuwe cryptodienstverlener om hun tegoeden bij onder te brengen? Een account openen kan vanaf 2.500 EUR via de Amdax-app of onze webomgeving. Ook hier helpen we kosteloos met het overzetten van de tegoeden.