Hangt er een FTX-sell off boven de markt?
Recent vroeg blockchainanalysebedrijf Chainalysis aan mensen wereldwijd hoe ze over Web3 denken. Kennen ze de term? Hebben ze er behoefte aan? Zijn er regionale verschillen? De antwoorden, en meer, lees je in deze Weekly!
De huidige bestuursvoorzitter van FTX wil de cryptoportefeuille van de beurs verkopen. Dat zorgt her en der voor onrust, omdat de failliete exchange nog voor 3,4 miljard dollar aan munten en tokens in kas heeft. Of een grote verkoopgolf binnenkort de kust bereikt? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.
Markt: De markt blijft zijwaarts bewegen met bitcoin op 26.000 dollar en ether op 1600 dollar. De verwachting over spot ETFâs is optimistischer geworden, maar dat zien we nog niet terug in de koers van bitcoin.
Nieuws: Deze week beslist de faillissementsrechter of FTX zijn cryptoportefeuille mag liquideren. Bij de onrust die daarover is ontstaan, plaatsen we drie belangrijke kanttekeningen.
Achter de schermen: We vestigen graag nog eens de aandacht op onze spaarplannen. Daarmee investeer je op terugkerende basis een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de prijs of ontwikkelingen op de markt. Ideaal, zeker in de context van een onrustige markt.
Cryptomarkt
âAll in all, it can be argued that extreme apathy and boredom best describe the prevailing sentiment.â â deze woorden komen uit de opening van de laatste Glassnode Insights. De schrijvers verwijzen daarbij naar het lage handelsvolume, de lage volatiliteit en het opmerkelijk smalle prijsbereik waarin de koers zich bevindt.
Al bijna zes maanden zien we koersen tussen grofweg 25.000 en 31.000 dollar op de borden. We kwamen in dit prijsbereik terecht met de snelle stijging na de problemen bij Silicon Valley Bank in maart. Dat is een lange tijd voor zoân smal prijsbereik. Aan welke kant zouden we deze zone het eerst verlaten, de onder- of de bovenkant?
Na de ETF-aanvraag van BlackRock zaten we bijna vier weken bovenin. De stemming was optimistisch: âhet komt allemaal goedâ. Inmiddels zitten we alweer drie weken onderin, en ook de stemming is omgedraaid van hoop naar vrees.
Dat is niet geheel onterecht. Hoewel we nog steeds in hetzelfde prijsbereik zitten, en de kans op goedkeuring van de BlackRock-ETF alleen maar is toegenomen, zien we wel wat âtechnische schadeâ.
De sterke stijgende trend sinds het begin van dit jaar is aanmerkelijk zwakker. We zitten onder een aantal belangrijke voortschrijdende gemiddelden, zoals het 200-daagse en 200-weekse. Ook wijzen momentum-indicatoren op verdere zwakte.
Maar zoals duwen tegen de bovenkant van het prijsbereik niet automatisch betekent dat we naar boven uitbreken, zijn ook de koersen rond de 25.000 dollar geen garantie op een uitbraak naar beneden.
Daar kunnen de bulls zich nog aan vasthouden. En wellicht dat we nog boven het 50-weekse gemiddelde staan. Sommigen zien dat als het dominante gemiddelde om langdurig stijgende en dalende trends van elkaar te scheiden.
De kans dat de SEC in 2023 de bitcoin-ETF van BlackRock goedkeurt is nu 75%, volgens de ETF-watchers van Bloomberg. En als het dit jaar niet meer lukt, dan toch zeker in 2024, waarvan ze de kans op 95% stellen. Ook voormalig SEC-voorzitter Jay Clayton is optimistisch: âIk denk dat goedkeuring onvermijdelijk isâ.
Dit optimisme zien we nog niet terug in de koers van bitcoin en ether, de twee digitale valuta waarvoor nu ETF-aanvragen lopen. Voor beide geldt dat de koers ongeveer op het niveau van vorige week ligt met bitcoin op 26.000 dollar en ether op 1600 dollar.
Toch stroomt er wel kapitaal de cryptomarkt in. Het 15 miljard euro grote bitcoinfonds van Grayscale zag de afgelopen weken de interesse van beleggers toenemen. Sinds 22 augustus steeg de koers van GBTC met 14%, terwijl de koers van bitcoin in dezelfde periode daalde.
Grayscale kampt al twee jaar met stevige onderwaardering van het aandeel ten opzichte van de bitcoins waar het aandeel recht op geeft. In december was dat bijna 50%, inmiddels nog 18%. Het teruglopen van deze onderwaardering is een signaal dat beleggers verwachten dat Grayscale zijn fonds mag omzetten in een ETF. En indirect dus ook optimisme over de komst van andere ETFâs. Want als Grayscale het mag, dan mag BlackRock het zeker ook.
Nieuwsoverzicht
Op 11 november 2022 vroeg het FTX-conglomeraat faillissement aan bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. Sindsdien werken honderden consultants, advocaten en bestuurders aan het maximaliseren van de opbrengst voor de crediteuren. Onderdeel daarvan is het liquideren van de cryptobezittingen van het bedrijf. Uit recent ingediende stukken waardeert FTX die bezittingen nu  op 3,4 miljard dollar.
Volgens diverse influencers en nieuwswebsites hangt hierdoor een grote verkoopgolf boven de markt. Met name over de prijs van Solana worden zorgen geuit. Dat komt omdat de Solana-positie van FTX gewaardeerd wordt op maar liefst 1,162 miljard dollar. Wordt de markt daar binnenkort mee overspoeld? De recente prijsdaling van de munt wordt in elk geval aan deze ongerustheid verbonden.
We plaatsen graag wat kanttekeningen bij de bezorgdheid.
Ten eerste is het nog niet zeker of de cryptobezittingen van FTX ĂŒberhaupt verkocht gaan worden. Eind augustus is daarvoor een plan ingediend en vandaag, op woensdag 13 september, velt de faillissementsrechter daarover zijn oordeel.
Ten tweede bestaat het Solana-bezit van FTX voor het grootste deel uit illiquide munten. Zogeheten vesting-contracten ontgrendelen de aangekochte tegoeden over een periode van zeven jaar. Pas in 2027 verloopt die termijn. De waarde van het liquide deel wordt nu ingeschat op 128 miljoen dollar. FTX kan ervoor kiezen om de vesting-contracten als onderdeel van het verkoopplan van de hand te doen, maar dat heeft logischerwijs geen directe gevolgen voor de koers van de munt.
Ten derde is het zeer onwaarschijnlijk dat de munten die FTX bezit in Ă©Ă©n keer op de open markt verkocht worden. De impact daarvan kan immers nadelig zijn voor de crediteuren, die zoveel als mogelijk willen terugzien van hun vordering. Daarom bevat het verkoopplan basale regels om de impact op de markt te minimaliseren. Daarnaast is Galaxy Digital gevraagd om het proces te begeleiden. Het inschakelen van een specialist in zogeheten over-the-counter handel suggereert dat FTX zoekt naar deals die buiten de traditionele beurzen worden gesloten.
In FUD â fear, uncertainty and doubt â zit meestal een kern van waarheid. Het is goed mogelijk dat de prestaties van sommige munten tijdelijk beĂŻnvloed worden. Toch is vaak het gevolg van de FUD zelf groter dan de impact van de gebeurtenis waarop die gestoeld is. Dat lijkt ook nu het geval te zijn!
Bitcoin Algo is een zogeheten algoritmische strategie die door de econometristen van Amdax is ontwikkeld om je bitcoinvermogen te laten groeien. Dat doet deze strategie door op de juiste momenten bitcoin aan te kopen, en verliezen te beperken door op de juiste momenten te verkopen.
Amdax brengt enkel kosten in rekening als het aantal bitcoin dat je bezit is gegroeid.
Wil je Bitcoin Algo ook voor jou aan het werk zetten? Hier lees je er meer over. Starten kan al vanaf een inleg van 25.000 euro.
Het overige nieuws:
- Ook vermogensbeheerder Franklin Templeton wil een spot bitcoin ETF. Franklin Templeton Investments beheert meer dan $1,5 biljoen voor zijn klanten. In totaal zijn er nu 10 grote financiële instellingen in de running voor een ETF. Samen hebben zij meer dan 17,5 biljoen dollar in beheer. Of en wanneer er goedkeuring komt is nog onbekend. Tijdens een recente hoorzitting van het Amerikaanse Congres liet SEC-voorzitter Gary Gensler er weinig over los.
- IMF en FSB waarschuwen G20: Cryptoverbod werkt niet. Het recent gepubliceerde adviesrapport van de toezichthouders is primair gericht op macro-economische en financiĂ«le stabiliteit. Ze zeggen daarin weliswaar dat de opkomst van cryptoactiva verregaande implicaties kan hebben, maar tekenen daarbij aan dat een verbod een slecht idee is. Zoân maatregel is duur, technisch ingewikkeld en vanwege het grenzeloze karakter van cryptoactiva moeilijk af te dwingen.
- Bedrijven staan in de rij om de Taiwanese cryptomarkt te betreden. Volgens de toezichthouder hebben 52 bedrijven zich gemeld. Van de 52 bedrijven hebben er 25 de anti-witwasprocedure doorlopen. Binance is daar Ă©Ă©n van. Naar schatting zijn een half miljoen Taiwanezen actief op de cryptomarkt.
Verdieping
Bitcoin Amsterdam, de grootste bitcoinbeurs van Europa, keert volgende maand terug op het Westergas-terrein. Organisator Sebastiaan van Erne was deze week te gast bij BNRâs Cryptocast. Hij vertelt over de grootste verschillen ten opzichte van vorig jaar, blikt terug op de editie van 2022 en licht toe wie dit jaar de interessantste (en meest controversiĂ«le) gasten zijn.
Achter de schermen
We vestigen graag nog eens de aandacht op onze spaarplannen. Daarmee investeer je op terugkerende basis een gelijke hoeveelheid geld, ongeacht de prijs of ontwikkelingen op de markt. Het voordeel hiervan is dat je de kans verkleint impulsieve beslissingen te nemen. Maar je laat ook de stress van het timen van de markt achter je. Ideaal, zeker in de context van een onrustige markt.
Bij het aanmaken van een spaarplan kies je het aan te kopen asset, de frequentie (wekelijks, tweewekelijks, of maandelijks), en het bedrag. Je kunt meerdere spaarplannen aanmaken, elk met een eigen configuratie.
Wil je direct een spaarplan aanmaken? Via deze link kan je aan de slag! Wil je eerst meer lezen over de voordelen van periodieke aankopen van crypto? Bekijk dan onderstaande pagina: