Hoe diep is deze bearmarkt?
Allereerst: gelukkig nieuwjaar! Voor je ligt de eerste Weekly van 2023. Een mooi moment om uit te zoomen en het afgelopen en huidige jaar onder de loep te leggen. Waar staan we in de cyclus van bull- en bearmarkten?
Allereerst: gelukkig nieuwjaar! Voor je ligt de eerste Weekly van 2023. Een mooi moment om uit te zoomen en het afgelopen en huidige jaar onder de loep te leggen. Waar staan we in de cyclus van bull- en bearmarkten?
Cryptomarkt: In 2022 daalde de bitcoinkoers 64 procent. Een flinke daling, maar geen dieptepunt. Die discutabele eer gaat met 73 procent naar 2018.
Nieuws: Op 3 januari vierde bitcoin zijn verjaardag. Precies veertien jaar geleden publiceerde Satoshi Nakamoto het eerste bitcoinblock. Toevallig, of niet, stond Sam Bankman-Fried op dezelfde dag voor de rechter.
Achter de schermen: We nodigen je graag uit voor onze nieuwjaarsborrel. Vind je het leuk om samen met Lucas Wensing en Bert Slagter terug en vooruit te blikken? Aanmelden doe je hier!
Cryptomarkt
De koers van bitcoin zat de afgelopen week tussen de 16.300 en 16.900 dollar. Voor het grootste deel van de cryptomarkt is deze kerstvakantie een rustige tijd. Een mooi moment om uit te zoomen en naar het afgelopen jaar te kijken.
In de Amdax Weekly gebruiken we vaak lijngrafieken omdat veel mensen daar vertrouwd mee zijn. In de beleggingswereld zie je veel candlestick charts. Daarin worden geen punten met elkaar verbonden, maar is elk punt een uniek figuurtje. Daarin kun je vier koersen aflezen: opening, slot, hoogste en laagste.
Hieronder staat een grafiek met de 14 candles van 2010 tot en met 2023. Voor wie er niet vertrouwd mee is, hebben we rechtsonder een schematische uitleg toegevoegd. Zoān candle omvat een bepaalde periode, in dit geval een jaar. Maar het kan ook best een maand, week, dag, uur of minuut zijn. Welke je kiest hangt af van de termijn waarin je interesse hebt. Wie wil weten hoe een financieel product zich op korte termijn gedraagt kiest voor een korte periode, en andersom.
De stijging of daling in zoān periode meten we van de openingskoers tot de slotkoers. Dat is inderdaad wat willekeurig, zeker bij een markt die 365 dagen per jaar 24 uur per dag open is, zoals de cryptomarkt. Toch is het nuttig omdat je er een flink deel van de ruis mee wegfiltert, en zo voorkomt dat je overhaaste beslissingen neemt.
Op de grafiek hieronder zien we dat 2022 het op een na slechtste jaar ooit was voor bitcoin. Alleen 2018 was met een daling van 73 procent slechter dan de 64 procent van vorig jaar.
Waar zou 2023 uitkomen? Op dit moment is het een flinterdun groen lijntje. Historisch gezien is het uiterst onwaarschijnlijk dat dit zo blijft. We gaan nog flinke bewegingen zien. Maar hoe laag en hoe hoog de koers komt? We zijn benieuwd!
Om de diepte van de bearmarkt zichtbaar te maken, kan je ook kijken naar de daling ten opzichte van de all-time high op dat moment.
In december 2017 lag de top van de bullmarkt op 20.000 dollar. Een jaar later was de koers gedaald tot 3150 dollar. Dat is 84 procent lager.
In november 2021 lag de top van de bullmarkt op 69.000 dollar. Tot nu toe is de laagste koers 15.500 dollar. Dat is 77 procent lager.
Met analyse breng je allerlei patronen in kaart die uiteindelijk gebaseerd zijn op de emoties, verwachtingen en wensen van de mensen die handelen op die markt. Angst en hebzucht. Hype en desillusie. Overschotten en tekorten.
āHistory doesnāt repeat itself, but it often rhymesā, schijnt de Amerikaanse schrijver Mark Twain gezegd te hebben. In markten een goede vuistregel. Het gaat nooit precies zoals het eerder ging, maar we zien vaak dezelfde patronen terugkomen.
Zou deze bearmarkt net zo diep worden als in 2017, dan zou de bodem rond de 11.000 dollar liggen. En er zijn best wat aanwijzingen dat we de komende maanden in de periode en in het prijsbereik zitten waarin de bodem van deze bearmarkt valt.
We zouden bear- en bullmarkten kunnen zien als de winter en de zomer die elkaar afwisselen. Uit elke bullmarkt wordt een bearmarkt geboren, en andersom. Daaronder ligt een seculaire trend, een grotere beweging van vele jaren of zelfs decennia. De opkomst en ondergang van landen, sectoren en technologieƫn.
Is dat een stijgende trend, dan zal door de cyclus van bull- en bearmarkten heen een opgaande lijn zichtbaar zijn. Denk aan steeds hogere toppen en steeds hogere bodems.
In het geval van bitcoin is de koers verbonden met de adoptie. Hoe meer mensen bitcoin in gebruik nemen, hoe hoger de koers. De vraag stijgt dan, terwijl het aanbod beperkt is tot maximaal 21 miljoen.
We kunnen de adoptie van bitcoin niet rechtstreeks meten. We hebben wel een heel arsenaal aan indirecte data. Zoals het aantal niet-lege bitcoinadressen, transactievolume, gebruikers op handelsplatforms en podcastdownloads. Maar ook de honderden peilingen die wereldwijd gedaan worden onder de bevolking.
Het dagelijkse gebruik ligt nu iets lager dan op de top van de hype in 2021, maar volgt nog steeds de stijgende langetermijntrend. Als dat zo blijft, dan is een logische consequentie dat we ergens in de komende jaren opnieuw een bullmarkt beleven zoals in 2016-2017 en 2020-2021.
En dit jaar dan? De komende maanden en weken? Tsja, hoe korter je de termijn maakt, hoe groter de invloed van toeval en ruis is. Geen voorspellingen van ons dus, maar wel elke week een Amdax Weekly om jullie bij te praten!
Nieuwsoverzicht
Op 23 december stond Sam Bankman-Fried (SBF) voor het eerst voor de rechter in New York. Hij kreeg te horen dat hij verdachte is in een fraudezaak en kreeg de mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen. Die greep hij met beide handen aan.
Gisteren stond een tweede korte zitting op de agenda. SBF kreeg daarin te horen welke concrete aanklachten tegen hem zijn ingediend en moest zich daarna uitspreken over wat hem ten laste is gelegd: schuldig of onschuldig. Nadat hij zich onschuldig verklaarde, volgde een korte planningssessie voor het vervolg van het proces.
De uitkomst van deze zitting is voor niemand verrassend. Vrijwel alle aangeklaagden pleiten onschuld op dit punt in het proces. Het is het startschot van wat in het Amerikaanse rechtssysteem bekendstaat als discovery; een periode waarin beide kampen aan hun zaak kunnen werken en toegang hebben tot het bewijs dat tegen hen verzameld is. Dat geeft de advocaten van SBF de gelegenheid om te onderzoeken of ze het op een akkoordje kunnen gooien met de rechter, voordat de zaak voor een jury belandt. Zoān plea bargain is overigens de regel, niet de uitzondering. Slechts 2 procent van de strafzaken komt voor een jury terecht.
Het is onduidelijk wanneer de volgende zitting precies plaatsvindt. Vooralsnog staat de eerste inhoudelijke behandeling begin oktober ingepland, en lijkt het erop dat we begin april voor het eerst wat horen over SBFās verdediging. Een spannende soap, maar wel een die zich in slowmotion voltrekt.
In ander nieuws:
- Bitcoin viert veertiende verjaardag. Op 3 januari 2009 zette Satoshi Nakamoto de motor aan met de publicatie van het Genesis Block. Dat eerste block verwijst naar de voorpagina van het Britse dagblad The Times met deze tekst: āChancellor on brink of second bailout for banksā. Zo bewees Satoshi de datum waarop hij het eerste block vormde en verwijst hij naar het bestaansrecht van bitcoin: alternatief geld, los van het fragiele financiĆ«le systeem waarin banken een hoofdrol spelen.
- Klanten van FTX Japan krijgen hun cryptovaluta terug. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Vanaf half februari kunnen klanten hun tegoeden opnemen via zusterbedrijf Liquid Japan. Begin dit jaar werd Liquid door FTX gekocht om hun Japanse marktaandeel te vergroten.
- Eilandengroep Fiji krijgt bitcoinpremier. Sinds 24 december bekleedt Sitiveni Rabuka er de hoogste politieke functie. Vanuit buurland Tonga wordt direct de verbinding gezocht. Daar loopt al langer een procedure om bitcoin als wettig betaalmiddel te classificeren.
- Amerikaanse banktoezichthouders publiceren strenge mededeling. Daarmee reageren ze samen op de door FTX ontstane situatie. Het drietal maakt zich zorgen over een breed scala aan risicoās en attendeert banken erop voorzichtig te zijn met het aanbieden van diensten rond cryptoactiva.
- Relatie tussen DCG en Gemini staat op gespannen voet. DCG ontfermt zich over de honderden miljoenen die dochterbedrijf Genesis Trading schuldig is aan de Amerikaanse beurs Gemini en andere crediteuren. Ze proberen dat achter de schermen netjes op te lossen, maar dat gaat Gemini niet vlot genoeg. Gemini probeert DCG-ceo Barry Silbert met een open brief in beweging te krijgen; āvoor 8 januari moet alles geregeld zijnā.
Verdieping
Longread: Update maakt bitcoin veiliger en sneller
Innovatie is een proces van aanpassen en verbeteren. Dit geldt ook voor bitcoin als technologie. Recent voerden bitcoinontwikkelaars een wijziging door met de naam Erlay. Hiermee is de manier waarop computers transacties aan elkaar doorgeven verbeterd. Het resultaat? 40 procent minder dataverkeer, een beter verbonden netwerk en toegenomen veiligheid.
Longread: Belasting betalen over je cryptobezittingen
Wie cryptovaluta bezit, moet op 1 januari even opletten. Dat is de peildatum waarop je vaststelt wat de waarde is van je bezittingen. Die waarde heb je later nodig voor het doen van je belastingaangifte. Hoe dat precies werkt? Dat lees je in onderstaand artikel. Bij twijfel: schakel een belastingadviseur in!
Achter de schermen
Uitnodiging: Nieuwjaarsborrel bij Amdax op kantoor
We vieren graag het nieuwe jaar samen met jou tijdens de Amdax nieuwjaarsborrel. Een mooie gelegenheid om terug te blikken, vooruit te kijken en elkaar te ontmoeten. Dit doen we onder andere met Bert Slagter en Lucas Wensing. Je bent van harte welkom bij ons op kantoor in Amsterdam op 25 januari vanaf 18:30 uur. We sluiten de avond af met een borrel, en natuurlijk champagne.
Heb jij mensen in je netwerk die het ook interessant vinden om met ons vooruit te kijken naar de cryptomarkt in 2023? Zij zijn van harte welkom! Meld jezelf (en je gasten) even aan via het formulier op deze pagina.
Schroom dan niet om contact op te nemen met Ć©Ć©n van onze relatiemanagers. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.
Toename interesse in Amdax Trend
Amdax Trend is een beleggingsstrategie die we ontwikkeld hebben om de effecten van volatiliteit in de markt te dempen en te profiteren van de langetermijngroei van cryptoactiva. Dat financiƫle markten een tumultueuze tijd achter de rug hebben, zien we terug in de toegenomen interesse in Trend. Meer weten? Maak een afspraak met ƩƩn van onze relatiemanagers:
Tot volgende week!
Amdax