Hoopgevende signalen in de bitcoinmarkt

Als je naar de bitcoinkoers kijkt, lijkt het net alsof er sinds vorige week weinig veranderd is. Maar zowel vanuit het perspectief van de economie als de actualiteiten zijn er belangrijke dingen gebeurt. In deze Weekly praten we je daarover bij!

Als je naar de bitcoinkoers kijkt, lijkt het net alsof er sinds vorige week weinig veranderd is. Maar zowel vanuit het perspectief van de economie als de actualiteiten zijn er belangrijke dingen gebeurt. In deze Weekly praten we je daarover bij!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De koers van bitcoin staat net als vorige week op 23.000 dollar. Toch is er veel gebeurd op de financiële markten. Eerste indruk is dat dit netto positief is voor crypto!

Nieuws: Het touwtrekken tussen Genesis en Gemini lijkt tot een einde te komen. De belangrijkste betrokkenen hebben een principeakkoord bereikt over de terugbetaling van ingebrachte tegoeden.

Achter de schermen: Welke kansen zich voordoen in economisch onzekere tijden? Daarover spraken Lucas Wensing (Amdax) en Koen Ferket (Investormatch) gisteren in een webinar. Terugkijken kan hier.

Cryptomarkt

We beginnen deze Weekly met dezelfde bitcoingrafiek als vorige week. We hebben hem bijgewerkt tot en met vandaag en de afgelopen week gemarkeerd. De koers bleef keurig in het prijsbereik van de afgelopen weken, tussen de 22.700 en 24.200 dollar. En we zijn nu weer terug op 23.200 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden

Dat geldt niet voor obligaties, valuta en edelmetalen. Die hebben een woelige week achter de rug, gedreven door twee macro-economische gebeurtenissen.

Het begon vorige week woensdagavond met de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank. De beleidsrente steeg met 0,25 procentpunt naar 4,5 procent. Precies zoals iedereen verwachtte.

De toespraak van voorzitter Jerome Powell was opmerkelijk. We hadden ons schrap gezet voor een donderpreek over te vroeg optimisme onder beleggers. Maar in plaats daarvan kregen we een opgewekt gesprek over de inflatie die al zo lekker omlaag komt en de kracht van de Amerikaanse economie.

En die optimistische markten? Ach, dat moeten beleggers zelf weten. Ons werk is het herstellen van prijsstabiliteit, zei Powell, en marktparticipanten hebben hun eigen werk. “It’s a fine job, it’s a great job, I did that job for years”, voegde hij er grappend aan toe.

De markten reageerden opgetogen. De Amerikaanse techindex NASDAQ steeg donderdag naar het hoogste punt sinds augustus 2022. De rente daalde wat en goud steeg naar het hoogste punt sinds april 2022. Bitcoin ging van 23.000 dollar naar boven de 24.000 dollar.

Het was feest donderdag en vrijdag, tot vrijdagmiddag de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers gepubliceerd werden. Die waren onverwacht goed. In januari 2023 zijn er 517.000 banen bijgekomen, veel meer dan verwacht, en de werkloosheid daalde naar 3,4 procent.

In de grafiek hieronder hebben we een aantal activa op een rijtje gezet. We hebben de speech van Powell woensdagavond geel gemarkeerd, en het banenrapport op vrijdagmiddag blauw. Je kunt zo mooi de reacties vergelijken.

Door de sterke arbeidsmarkt verwachten beleggers dat de Fed de rente verder moet verhogen dan eerst gedacht, en langer hoog moet houden. Daardoor stijgt de rente op obligaties wat en wordt de dollar iets sterker.

Dat lijkt op het eerste gezicht slecht nieuws. Een sterker wordende dollar is immers tegenwind voor crypto. Daar tegenover staat het nieuws dat het goed gaat met de economie. En Powell die groen licht gaf voor optimisme op de beurzen.

De reacties van verschillende activa op Powell en banenrapport

Na de sterke stijging van de bitcoinkoers in januari staan handelaars die recent instapten op winst. We zien dat een deel van hen hier winst neemt. Toch blijft de prijs stevig rond de 23.000 dollar. Dat is een teken van kracht. Blijkbaar zijn er voldoende kopers die op deze koers willen kopen.

Hieronder zie je een grafiek van analysebedrijf Glassnode. Die laat zien dat hoe de gerealiseerde verliezen steeds dieper rood werden naarmate de bearmarkt vorderde. En dat beleggers nu weer meer winst dan verlies realiseren. Het is nog te vroeg om er grote conclusies aan te verbinden, maar het is een hoopgevend signaal!

Bron: Glassnode

Nieuwsoverzicht

Witte rook! De Digital Currency Group (DCG) en haar dochter Genesis hebben een principeakkoord bereikt met de belangrijkste groep schuldeisers. Samen zijn zij goed voor een claim van meer dan 2 miljard dollar op de groep, waar Gemini en Bitvavo onderdeel van zijn. Voor de markt vervalt daarmee een dreiging en voor de schuldeisers ligt terugbetaling concreet in het verschiet.

De zaak is nog niet definitief beklonken. De crediteuren krijgen nog de mogelijkheid om het akkoord tot achter de komma door te rekenen. Daarna wordt hij vertaald naar een concreet herstructureringsplan, waar de rechtbank vervolgens haar goedkeuring over moet uitspreken. Alle betrokkenen zeggen daarover optimistisch te zijn. De verwachting is dat in de loop van deze week meer informatie naar buiten komt over de terugbetaling en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.

Ander nieuws:

  • Celsius misbruikte klanttegoeden jarenlang. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in de context van de faillissementsprocedure waarin het bedrijf verwikkeld is. Het rapport schetst een beeld van een organisatie die sinds de oprichting klanten misleidde, tegen hun belangen in handelde, en de leiding verrijkte. Medewerkers noemen een deel van de bedrijfsactiviteiten “very ponzi like”.
  • Bitcoinminers kunnen van nut zijn bij voedselproductie. Recent maakte de Amerikaanse televisiezender CNN daarover een rapportage. Het item gaat over kwekerijen in Nederland en Zweden. De afgelopen weken is bitcoin vaker in het nieuws geweest als katalysator van nieuwe (en duurzame) business modellen.
  • FTX vraagt om terugbetaling van politieke donaties. Dat blijkt uit een persbericht dat zondag door het bedrijf online is gezet. FTX hint erop dat de rechter ingeschakeld wordt als ze niet vrijwillig terugbetaald worden. Voor politici is dit een gevoelig dossier, want er staan reputaties op het spel. Maar liefst 1 op de 3 leden van het Congres hebben geld van FTX ontvangen.
  • Wereldwijd werken politici en toezichthouders aan nieuwe cryptoregels. In AustraliĂ« maakte de regering een driestappenplan bekend, waar de invoering van een licentieregime onderdeel van is. India gaat inwoners straffen die via cryptovaluta hun belasting ontduiken. Het Verenigd Koninkrijk wil de banden tussen toezichthouder en cryptobedrijf verdiepen. En in Hongkong denken ze eraan om algoritmische stablecoins te verbieden.
  • ‘Bitcoin is de ultieme verzekering’. Dat zegt ARK-ceo Cathie Wood in gesprek met Yahoo Finance. “Op verschillende plekken in de wereld is er sprake van hyperinflatie”, aldus Wood. “Al die mensen moeten ergens op kunnen terugvallen, ze hebben een verzekeringspolis zoals bitcoin nodig. Het enige dat je nodig hebt om met je vermogen de grens over te gaan is een geheime sleutel.” Wood is in haar laatste Big Ideas-rapport bullish als vanouds, met prijsvoorspellingen tussen de 250.000 en 1,5 miljoen dollar in 2030.

Verdieping

De slimme crimineel heeft cash allang ingeruild voor bitcoin. Althans, dat moet de afdronk zijn voor de gemiddelde krantenlezer. De afgelopen jaren kreeg bitcoin daarin frequent de stempel louche. Tien jaar geleden was dit niet zo’n gekke gedachte. Ermee betalen op het dark web was de eerste serieuze toepassing. Die realiteit is inmiddels compleet veranderd.

Bevestiging daarvan komt onder meer van witwasbestrijders zelf. Luister bijvoorbeeld naar aflevering 25 van de AMLC-podcast. Daarin is Rolf van Wegberg te gast, assistent-professor aan de TU Delft, waar hij promoveerde op het thema digitale financiĂ«le criminaliteit. Hij leidde een recent onderzoek van het WODC, een kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Wat wij voor het WODC hebben onderzocht, is de mate waarin virtuele valuta een rol spelen in georganiseerde criminaliteit”, vertelt Van Wegberg.

De uitkomst laat zich raden, maar gaan we niet voor je verklappen:

‎AMLC podcast: 25. Crypto en opsporing - TU Delft - Rolf van Wegberg op Apple Podcasts
‎Programma AMLC podcast, Afl 25. Crypto en opsporing - TU Delft - Rolf van Wegberg - 9 dec. 2022

Het energieverbruik van bitcoin is ook zo’n onderwerp waar veel verschillende opvattingen over zijn. Sommigen beweren dat bitcoinmining slecht is voor het milieu, maar is dat anno 2023 nog wel terecht? Cryptospecialist Remo Zuiderwijk heeft deze week een aantal recente signalen op een rij gezet die op het tegendeel wijzen.

Bitcoin is slecht voor het milieu, of toch niet?
Is bitcoin slecht voor het milieu? Als betrouwbare stroomafnemer maken bitcoinminers duurzame bedrijfsmodellen mogelijk. Hoe zit dat?

Achter de schermen

Dinsdag hield Amdax samen met Investormatch een webinar over investeren in onzekere tijden. Onder leiding van Peter Slagter spraken Amdax-ceo Lucas Wensing en Investormatch-directeur Koen Ferket over het veranderde beleggersgedrag en de kansen die zich voordoen in economisch onzekere tijden. Je kunt de webinar hier terugkijken.

Ten slotte brengen we graag onze mobiele apps nog eens onder de aandacht. We zien dat het gebruik ervan toeneemt en ontvangen regelmatig positieve feedback over het gebruik ervan. Heb je Amdax nog niet in je broekzak? De installatie is eenvoudig, dus wacht er niet mee!

Download in de iOS App Store, of download op Google Play.

Tot volgende week!
Amdax