In de ban van het Amerikaanse schuldenplafond

Net als vorige week zien we een bedaarde cryptomarkt. Daarmee onderscheidt de cryptomarkt zich van de techmarkt, waarin opgetogenheid heerst door de opkomst van AI. Maar ook boven dat enthousiasme hangt twijfel door een terugkerend Amerikaanse fenomeen: het imminente botsing met het schuldenplafond.

Net als vorige week zien we een bedaarde cryptomarkt. Daarmee onderscheidt de cryptomarkt zich van de techmarkt, waarin opgetogenheid heerst door de opkomst van AI. Maar ook boven dat enthousiasme hangt twijfel door een terugkerend Amerikaanse fenomeen: een imminente botsing met het schuldenplafond. Hoe zit dit?

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De correctie van de cryptomarkt na de top van 31.000 dollar op 14 april duurt voort. Daarmee blijft crypto achter op de tech-index Nasdaq-100 die door enthousiasme over AI de hoogste koers in een jaar neerzette.

Nieuws: Het Amerikaanse schuldenplafond houdt de gemoederen bezig. Zondag werd een voorlopig politiek akkoord bereikt om het limiet te verhogen. Financiële markten reageerden opgelucht.

Achter de schermen: Word jij blij van het bouwen van mooie en vernieuwende software? We zoeken een .NET Developer die aan de slag wil in de voorhoede van technologische innovatie. Hier kan je solliciteren.

Cryptomarkt

De kalmte op de cryptomarkt duurt voort. Ook deze week gingen de koersen min of meer zijwaarts. Met bitcoin op 28.000 dollar en ether op 1900 dollar blijven de twee grootste munten midden in het prijsbereik van de afgelopen drie maanden.

Sinds half maart zit de koers van bitcoin tussen de 25.300 en de 31.000 dollar. Dat is het grote lichte vierkant in de grafiek hieronder. Het zwaartepunt ligt op 28.000 dollar, dat is de koers waarop het meest verhandeld is. Het histogram aan de rechterkant laat dat zien.

De afgelopen zes weken zitten we in een milde correctie. We zien een reeks van telkens iets lagere toppen. Van 31.000 dollar op 14 april naar 28.400 dollar begin deze week.

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

Als we iets uitzoomen, dan zie je waarom we 25.300 dollar als ondergrens hebben genomen. Deze koers speelde een belangrijke rol in de vorming van de bodem van de bearmarkt van 2022.

De uitbraak daarboven heeft betekenis, zeker als die door de markt getest wordt als steun. Dat hebben we ongeveer gedaan bij de twee groene pijlen aan de rechterkant. Het zou kunnen dat de markt een nog sterkere reactie wil zien bij koersen die echt tot (onder) de 25.300 dollar komen.

In dat gebied zitten ook andere belangrijke koersniveaus, zoals het 20-weeks gemiddelde op 25.500 dollar, de adjusted realized price op 25.200 dollar en de realized price van de short term holders op 25.900 dollar.

De bitcoinkoers in het afgelopen jaar

Bitcoin en ether zitten in een milde correctie. Dat geldt bepaald niet voor tech-aandelen. Voortgestuwd door groot enthousiasme over artificial intelligence zette tech-index Nasdaq-100 de hoogste koers in ruim een jaar op de borden.

Vorige week stal Nvidia de show met een enorme koerswinst. Nvidia ontwerpt chips die gebruikt worden voor het trainen van de modellen die gebruikt worden in AI-diensten. Zowel de grote modellen van OpenAI, Google, Meta en Apple als de kleinere modellen die een specifiekere taak krijgen.

Het aandeel beleefde na 2021 net als bitcoin een stevige bearmarkt en verloor bijna 70 procent aan beurswaarde. Inmiddels staat het ruim boven de vorige all-time high. Maar niet alleen Nvidia doet het goed. Ook Meta, Apple, Microsoft en Amazon noteerden vorige week de hoogste koers van 2023.

De afgelopen jaren zagen we regelmatig een opvallende gelijkenis tussen de koersen van tech-aandelen en de bitcoinkoers. Hieronder hebben we de Nasdaq-100 en bitcoin bij elkaar gezet. Zou bitcoin zich opnieuw bij de Nasdaq-100 voegen, dan betekent dat een koers van zo’n 45.000 dollar.

Bitcoin (wit) en Nasdaq-100 (blauw) sinds 2017

Nieuwsoverzicht

In het nieuws binnen de financiële wereld is Amerika’s schuldenplafond op dit moment een belangrijk thema. Dat plafond fungeert als een soort controlemechanisme, die voorkomt dat de regering onbeperkt en naar eigen inzicht geld kan uitgeven. Steeds als het plafond in zicht komt, moet het Congres een verhoging goedkeuren. Gebeurt dat niet? Dan bereikt Amerika vroeg of laat het punt dat het land niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

De media zitten hier bovenop, omdat die situatie in potentie ernstige gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse economie en de wereldwijde financiële markten. Dat komt omdat de schuld van de Amerikaanse overheid wordt gezien als een van de veiligste beleggingen ter wereld. Als de overheid niet in staat zou zijn om haar schulden terug te betalen, zou dit het vertrouwen van beleggers kunnen schaden en tot grote onrust op de financiële markten kunnen leiden.

Zondag kwam er in deze context goed nieuws naar buiten. President Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten een voorlopig akkoord over het verhogen van het limiet. In het akkoord is de vingerafdruk van de Republikeinen zichtbaar, die bezuinigingen en rechtser beleid hebben afgedwongen.

De afgelopen dagen hebben de leden van het Huis van Afgevaardigden de precieze afspraken bestudeerd. Vandaag wordt erover gestemd, tenzij zogeheten ‘hardline’ Republikeinen en Democraten daar nog een stokje voor weten te steken. In beide gevallen kan de markt hierop reageren.

En bitcoin en crypto dan? Die kwamen eind mei in deze context ter sprake toen Biden na afloop van een G7-overleg een persconferentie hield. “Ik ga niet akkoord met een deal die rijke belastingontduikers en cryptohandelaren beschermt en tegelijkertijd voedselhulp in gevaar brengt”, zei hij toen. Dat hij deze termen überhaupt noemt, suggereert dat ze achter de schermen onderdeel waren van het gesprek. Helemaal duidelijk is dat niet, maar we weten intussen wel dat een voorgenomen belasting op bitcoinmining van tafel is.

Het overige nieuws:

  • Hongkongs cryptonieuws bereikt Chinese staatstelevisie. In het item op CCTV wordt uitgelegd dat Hongkongse bedrijven hun deuren voor consumenten mogen openen. Volgens Binance-ceo Changpeng Zhao is dit een veelzeggende gebeurtenis. “Chineestalige communities zijn enthousiast”, zegt CZ. “In het verleden leidde dit soort aandacht tot bullruns.” Deze week lanceerde ook een door de Chinese overheid gesteund metaverseplatform.
  • Cybersecurity-bedrijf onttrekt private key van Trezors model T. Unciphered laat met een YouTube-video zien hoe het proces eruit ziet, onder meer om een beeld te geven bij het gemak waarmee de hack uit te voeren is. Trezor stelt dat het een bekende kwetsbaarheid is en stelt vraagtekens bij de uitvoerbaarheid. De hardwarewallet moet fysiek in het bezit zijn van de aanvaller en een sterk wachtwoord (passphrase) beschermt tegen deze aanval.
  • Presidentskandidaat Ron DeSantis werpt zich op als beschermer van bitcoin. Dat zei de Republikein tijdens de opening van zijn campagne. “Ik denk dat mensen bitcoin moeten kunnen gebruiken”, zei De Santis. “Als president zal ik die bevoegdheid beschermen.” Het heeft er steeds meer schijn van dat bitcoin en cryptoactiva een belangrijke rol gaan spelen in de komende presidentsverkiezingen.

Verdieping

Fred Thiel was te onlangs gast bij The Bitcoin Layer. Thiel is de ceo van de beursgenoteerde bitcoinminer Marathon Digital Holdings. Als luisteraar krijg je een interessant inkijkje in de business en achterliggende strategie van een grote bitcoinminer. Hoe ga je om met de halving-cyclus? Waar in de wereld bouw je nieuwe operaties? En hoe haal je de beste hash/energie-verhouding uit je apparatuur?

The Future of Bitcoin Mining with Fred Thiel
Welcome to The Bitcoin Layer, where we bring you research, analysis, and education for all things bitcoin and macro. In this episode, Fred Thiel joins the sh…

Achter de schermen

Ons geavanceerde cryptoplatform wordt 24/7 gebruikt voor trading, staking en nog veel meer. Lijkt het je leuk om daaraan mee te bouwen? Dan zoeken we jou!

Als .NET Developer bij Amdax ben je verantwoordelijk voor ontwikkeling, optimalisatie en doorontwikkeling van ons platform. Je komt te werken in een zeer vakkundig team met veel ruimte voor eigen inbreng. Daardoor zie je de resultaten van jouw inspanningen terug in het succes van ons bedrijf.

We werken met de nieuwste technologieën om hoogwaardige software te leveren die past bij de dynamische wereld van cryptoactiva. Prestatie en schaalbaarheid staan bij ons centraal in de ontwikkelingen.

Past deze omschrijving bij je? Soliciteer dan direct via onze website.