Instroom kapitaal op hoogste punt sinds zomer vorig jaar

De stemming in de markt is sinds de aankondiging van BlackRock 180 graden gedraaid. Dat gekeerde sentiment zorgde afgelopen week voor verhoogde vraag naar aan crypto gerelateerde financiële producten die op traditionele beurzen verkrijgbaar zijn. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

De stemming in de markt is sinds de aankondiging van BlackRock 180 graden gedraaid. Dat gekeerde sentiment zorgde afgelopen week voor verhoogde vraag naar aan crypto gerelateerde financiële producten die op traditionele beurzen verkrijgbaar zijn. Hoe dat zit? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers stond deze week op 31.400 dollar, het hoogste punt dit jaar. De entree van BlackRock bracht vertrouwen: cryptofondsen rapporteren hoge instroom van nieuw kapitaal.

Nieuws: Binance blijft voor hete vuren staan in Europa. Na het aangekondigde vertrek uit Nederland, blijkt de Belgische toezichthouder hetzelfde te eisen. Ook in Oostenrijk stopte de beurs. Hier lees je hoe wij je helpen bij de overstap van Binance naar Amdax.

Achter de schermen: Het genereren van rendement op ether via staking blijft populair. Bijna 17 procent van alle ether in omloop is op die manier aan het werk gezet. Meer over staking bij Amdax lees je hier.

Cryptomarkt

Vorige week vertelden we dat de bitcoinkoers een snelle stijging had gemaakt van 24.800 dollar naar 29.000 dollar. De opmars begon vrij snel nadat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, een aanvraag indiende om een bitcoin-ETF te mogen lanceren.

Het lijkt wel alsof BlackRock de deur heeft opengezet voor grote institutionele partijen om hun intrede tot de cryptomarkt bekend te maken. Zo volgde afgelopen week CACEIS Bank, de asset servicing tak van Crédit Agricole en Santander, met het bericht dat ze een vergunning hebben voor het bewaren van cryptoactiva.

Ook de koers steeg na vorige week woensdag flink verder. Vrijdag stond er 31.400 dollar op de borden, de hoogste koers dit jaar en 27 procent hoger dan acht dagen eerder.

De bitcoinkoers in de afgelopen maand

De ETF-aanvraag van BlackRock lijkt ook een keerpunt te zijn in het sentiment door de opkomst van een nieuw narratief, een nieuw gezichtspunt van waaruit men naar de markt kijkt, een nieuw kader waarin men gebeurtenissen plaatst.

  • Het oude narratief is dat de Amerikaanse overheid alles wat met crypto te maken heeft het land uit wil werken. Denk aan de anti crypto army van Elizabeth Warren en operation choke point 2.0.
  • Het nieuwe narratief is dat nu eindelijk de onbetrouwbare, frauderende cowboys worden vervangen door solide, reputabele instellingen. Dat is een hoognodige zuivering en een belangrijke stap voorwaarts.

Met zo’n nieuwe bril kun je naar dezelfde gebeurtenissen kijken en er toch een ander gevoel aan overhouden.

Daarbij hoort ook een verschuiving in hoe men naar cryptoactiva kijkt. Eerst lag de nadruk op het deel van de tienduizend crypto’s waar de mislukte projecten, fraudeurs en unregistered securities zitten. Nu kijkt men allereerst naar de activa waar men een groot vertrouwen in heeft, zoals bitcoin en ether.

Het glas is ineens niet meer half leeg maar half vol.

Een aardige bevestiging van aangewakkerd enthousiasme is de hoge instroom bij cryptofondsen. CoinShares rapporteerde de grootse wekelijkste instroom van kapitaal naar ETF’s sinds juli 2022.

Hieronder staat een grafiek met de data van Bytetree, waar men de in- en uitstroom van 22 exchange traded products in de gaten houdt. De instroom in de afgelopen 7 dagen wordt alleen overtroffen door begin januari, toen bitcoin in korte tijd 50 procent steeg.

Nieuwsoverzicht

Het blijft onrustig rond Binance. De beurs lijkt wereldwijd onder vuur te liggen. De aangespannen rechtszaken in de Verenigde Staten werken daarbij als katalysator. Dit is een overzicht van wat ’s werelds grootste beurs recent voor de kiezen kreeg:

  • 27 maart: Toezichthouder CFTC start rechtszaak.
  • 12 mei: Binance vertrekt uit Canada.
  • 5 juni: Toezichthouder SEC start rechtszaak.
  • 14 juni: Binance vertrekt uit Cyprus.
  • 16 juni: Binance vertrekt uit Nederland.
  • 16 juni: Franse justitie start witwasonderzoek.
  • 19 juni: Binance vertrekt uit het VK.
  • 23 juni: Binance moet uit België vertrekken.
  • 26 juni: Binance vertrekt uit Oostenrijk.

De beurs spreekt zelf over proactief genomen beslissingen. Het bedrijf “moet zich kunnen focussen op het behalen van zijn MiCA-licentie”, is het idee. Een ander scenario is dat Europese toezichthouders Binance de gelegenheid hebben gegeven om de eer aan zichzelf te houden.

Het vertrek van Binance uit België is nog niet zeker. De oproep van de toezichthouder is weliswaar duidelijk, maar Binance zegt nog te onderzoeken of vertrek daadwerkelijk gerechtvaardigd is.

Een belangrijke vraag is nu hoe de relatie tussen de Franse autoriteiten en Binance zich ontwikkelt. Het afgelopen heeft Binance daar een serieus charmeoffensief opgezet met grote investeringen en de organisatie van congressen. Als de beurs daar over 18 maanden eenvoudig zijn MiCA-licentie behaalt, kunnen de Europese problemen weer van tafel zijn.

Voorlopig ligt het voor de hand dat Binance zich gaat richten op klanten in het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Amerika, en delen van Azië. Deze markten zijn in absolute aantallen gebruikers een stuk groter dan die van Europa en de Verenigde Staten. De beurs lijkt Dubai daarbij op het oog te hebben als belangrijkste standplaats.

Waar je naartoe moet in Europa? Ons antwoord ligt voor de hand! 👇

💡
Stap nú over van Binance naar Amdax
Vanaf 17 juli kan je daar enkel nog tegoeden opnemen. Maak je gebruik van Binance? Zorg dan dat je vóór 12 juli je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!

Het overige nieuws:

  • Miljoenengat in de boeken van cryptobewaarder Prime Trust. De toezichthouder van de Amerikaanse staat Nevada wil het bedrijf onder curatele stellen. Prime Trust zou klanten 155 miljoen dollar schuldig zijn, maar slechts 71 miljoen dollar in kas hebben. Het bedrijf zou in 2021 de toegang tot een aantal crypto wallets verloren hebben. Daarna probeerde het bedrijf het ontstane gat te dichten door met tegoeden van klanten te handelen.
  • SAP test het gebruik van USDC en EURC voor grensoverschrijdende betalingen. De ERP-bouwer is het grootste niet-Amerikaanse softwarebedrijf ter wereld. In een blogpost beschrijft het bedrijf de nadelen van traditioneel betalingsverkeer; “het is traag, duur en obscuur”. Het gebruik van stablecoins ziet het bedrijf als oplossing voor gebruikers van zijn software.
  • Meer dan de helft van Fortune 100-bedrijven startten crypto-, blockchain- of web 3-initiatieven. Dat staat in het driemaandelijkse rapport van The Block en Coinbase over de zakelijke adoptie van decentrale technologieën. Zestig procent van de initiatieven wordt bijna gelanceerd of is al geïntroduceerd. Sinds 2017 deden de bedrijven samen 109 investeringen in 80 verschillende startups. Het gemiddelde budget voor cryptoprojecten van Fortune 500-bedrijven is 5,8 miljoen dollar. Het merendeel daarvan denkt dat dit budget de komende jaren groeit.

Verdieping

Ook deze week ging het gesprek over de ETF-aanvraag van BlackRock door. In deze aflevering van Bankless vertelt Austin Campbell over zijn interpretatie van de aanvraag, de timing ervan, en over het signaal van ’s werelds grootste vermogensbeheerder aan de Amerikaanse politiek.

Bankless: $30k BTC & Beyond? BlackRock Bitcoin ETF with Austin Campbell
Austin Campbell is the managing partner of Zero Knowledge Consulting, an adjunct professor at Columbia Business School, and used to work at Paxos in both Portfolio Management and Chief Risk Officer. He also was Co-Head of Digital Assets in Global Rates at CitiBank at JP Morgan for a decade.  Au…

Achter de schermen

De interesse in ethereum-staking blijft hoog. Bijna 17 procent van alle ether in omloop is vastgezet om rendement te genereren. Veel van onze klanten hebben dezelfde keuze gemaakt. Bezit je ether? En wil je daar passief rendement mee genereren?

We bieden twee diensten aan, Native Staking en Liquid Staking.

Native Staking is voor wie zijn eigen ethereum validator wil draaien, maar daar niet de technische knowhow voor heeft. Laat ons het beheer ervan uit handen nemen. We zorgen ervoor dat je node 24/7 in de gaten wordt gehouden en dat je verzekerd bent tegen slashing.

Liquid Staking is voor wie wel wil staken, maar niet in het bezit is van 32 ETH. Dat is het bedrag dat vereist is voor het starten van een nieuwe validator. Je ether wordt dan, samen met deposito’s van andere beleggers, in zogenoemde stakingpools aan het werk gezet.

Wil je hiermee aan de slag? Je kunt het zelf regelen via de My Amdax-webomgeving of contact opnemen met je relatiemanager.

Ethereum staking en Ethereum Liquid staking
Met Ethereum staking genereer je een rendement tot wel 7% per jaar met je ETH tokens. Bij Amdax kan je Ethereum staken op twee manieren en vanaf 0.1 ETH