Is de bodem bereikt?
De rust op de cryptomarkt lijkt terug. Nu dient de vraag zich aan of rond de huidige koers de bodem van deze bearmarkt ligt. In deze Weekly verkennen we het antwoord, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en ben je van harte uitgenodigd om bij ons langs te komen op de MASTERS EXPO.
De rust op de cryptomarkt lijkt terug. Nu dient de vraag zich aan of rond de huidige koers de bodem van deze bearmarkt ligt. In deze Weekly verkennen we het antwoord, staat het belangrijkste nieuws op een rij, en ben je van harte uitgenodigd om bij ons langs te komen op de MASTERS EXPO.
De terugkeer van de rust op de markt werd geholpen door relatief gunstige macro-economische omstandigheden. Komende lente wordt die rust vermoedelijk weer op de proef gesteld als de Amerikaanse economie in een recessie belandt.
Het nieuws rond FTX verschuift meer en meer naar de achtergrond. Telegram maakte bekend te werken aan decentrale applicaties, Brazilië legaliseert cryptobetalingen, en de Europese Centrale Bank schreef een erg eenzijdig opiniestuk over bitcoin.
Na de laatste update van de Amdax-app kunnen gebruikers staking in- en uitschakelen direct vanuit de app. Komende dagen is Amdax aanwezig op de MASTERS EXPO. Kom je langs voor een drankje? We zijn te vinden in hal 10, bij stand 1240.
Cryptomarkt
De bitcoinkoers ligt nu een week rond de 17.000 dollar, zo’n 11 procent lager dan het grootste deel van september en oktober. Toen lag het zwaartepunt op 19.000 dollar.
Met de opschudding die Sam Bankman-Fried heeft veroorzaakt in het achterhoofd is dat verschil opvallend klein. De val van FTX haalde de voorpagina’s van kranten en zelfs het journaal. Beleggers zijn voor miljarden het schip in gegaan. De voorpagina van The Economist toonde een neerstortende, brandende komeet en droeg als titel Crypto’s Downfall.
Het artikel was genuanceerder dan de cover. Dat we temidden van de brokstukken niet moeten vergeten wat het potentieel van de technologie is. En dat achter de schermen hard gebouwd wordt aan de volgende generatie van decentrale technologie.
En dat lijkt na een aantal weken de afdronk te zijn: zelfs na de spectaculaire implosie van FTX is het grootste deel van de technologie, de beleggers en de bedrijven ongeschonden. Zonder centrale autoriteit die ingrijpt om te redden, steunen en stutten.
Die implosie speelde zich af in de periode van 11 tot 18 november. Beleggers waren in paniek en verkochten voor miljarden tegen verlies. Intussen is de rust op de cryptomarkt teruggekeerd. Dat proces lijkt wat geholpen te zijn door relatief gunstige macro-economische omstandigheden. De markt rekende op een steeds minder agressief beleid van de Amerikaanse centrale bank. De dollar werd goedkoper en aandelen stegen in waarde. Dat gaf de cryptomarkt wat extra ruimte om bij te komen.
De vraag dient zich aan of we rond de huidige koers de bodem van deze bearmarkt vormen.
Als je aanneemt dat er geen nieuwe grote ongelukken plaatsvinden zoals Luna, Celsius en FTX, en je kijkt alleen naar indicatoren binnen de bitcoinwereld, dan zijn daar best aanwijzingen voor. On-chain indicatoren, de timing van de cyclus, technische indicatoren en zelfs het sentiment.
Maar we hebben de afgelopen jaren gezien dat de cryptomarkt niet meer op zichzelf staat. Velen wezen op de sterke correlatie tussen bitcoin en (tech)aandelen.
Aandelen en bitcoin zijn beide risicobeleggingen en profiteren van ruime financieringscondities en economische groei. De rente is dan laag, er is geld in overvloed en beleggers gaan op zoek naar rendement. Dit verklaart de stijging van 2019 tot 2021.
Het tegenovergestelde is ook waar. In een krapper regime van hogere rentes en een afnemende geldhoeveelheid hebben beide het zwaar. Dat zien we in 2022.
Als in Amerika deze lente een recessie zichtbaar wordt, zal dat voor aandelen vermoedelijk een verdere daling betekenen. De daling tot nu toe kwam vooral door de hogere rente, de daling volgend jaar komt dan door lagere winsten. Beide verlagen ze de waardering van bedrijven.
In dit scenario is het de vraag of bitcoin met de aandelenmarkten mee daalt. In dat geval hebben we de bodem nog niet gezien.
De groene lijn in onderstaande grafiek is het 20-weekse gemiddelde. Die geeft een aanwijzing over de heersende kracht in de markt. Een koers boven de lijn wordt als bullish gezien, en eronder als bearish. Voor de duidelijkheid: we zitten er nu nog onder, een van de aanwijzingen dat we in een bearmarkt zitten.
Wacht je met instappen tot de trend duidelijk gekeerd is, en we weer hogere bodems en hogere toppen zien? Koop je elke maand aan, ongeacht de koers? Of geef je deze beslissingen liever uit handen aan een professionele vermogensbeheerder? In alle gevallen ben je bij Amdax aan het juiste adres.
Nieuwsoverzicht
Vorige week meldden we dat de storm rond FTX wat is gaan liggen. Die trend zette afgelopen week door. Komt FTX nu in het nieuws? Dikke kans dat ex-ceo Sam Bankman-Fried ergens te horen is geweest.
Hij zorgt er met een aanhoudende stroom interviews voor dat zijn zelfgemaakte puinhoop niet helemaal naar de achtergrond verschuift. Nieuwe feiten leveren die gesprekken overigens zelden op. Bankman-Fried lijkt een poging te doen te bewijzen dat hij naĂŻef is. Dat FTX viel vanwege incompetentie lijkt dan aannemelijk te zijn, en dat is voor hem een stuk interessanter dan het alternatief: het idee dat hij bewust iedereen om de tuin leidde.
Wat FTX betreft maken we even pas op de plaats. Over nieuwe en significante ontwikkelingen lees je uiteraard in een toekomstige Weekly. Gaan we nu verder met het overige nieuws:
- ECB verklaart bitcoin dood. De centrale bank vond het opportuun om in een opiniestuk bitcoin op het hakblok te leggen. Daarbij halen de auteurs alle bekende stokpaardjes van stal, ook al zijn die de afgelopen jaren veelvuldig weerlegd. Het schetst daarom een beeld van een centrale bank die achter de feiten aanloopt. Een ongenuanceerd Twitter-draadje hierover lees je hier.
- Europees Parlement schrikt van ineenstorting FTX. Dat blijkt uit een hoorzitting over het debacle. De bezorgdheid leidt overigens niet tot paniek. MiCA-rapporteur Stefan Berger: “Dit was niet het falen van de cryptogemeenschap of de blockchain. Het was een individu dat door niemand werd gecontroleerd en met klanttegoeden zijn vrienden fêteerde. Er moet snel toezicht komen.”
- Telegram bouwt aan decentrale exchange. Oprichter Pavel Durov vertelt in zijn eigen Telegram-kanaal over zijn drijfveren. “Op blockchain gebaseerde projecten moeten terug naar waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn: decentralisatie”, aldus Durov. Telegram gaat daarom werken aan “decentrale tools”, zoals “non-custodial wallets en decentrale exchanges voor miljoenen mensen”.
- Brazilië legaliseert cryptobetalingen. Enkel de handtekening van de president ontbreekt nog onder het wetsvoorstel. Dat beschrijft dat cryptovaluta gebruikt mogen worden in betalingsverkeer. Concreet geeft dat banken groen licht om ze te integreren in hun betaaldiensten. Een verschil met El Salvador is dat cryptovaluta niet als wettig betaalmiddel worden gezien. Belasting betalen moet daarom nog gewoon in de Braziliaanse real.
- Cryptobedrijven zoeken nieuwe manieren om solvabiliteit te bewijzen. De eerste stap behelst een poging inzage te geven in wat ze aan klanttegoeden in kas hebben. Binance introduceerde daarom een zogeheten Proof of Reserves-systeem, en een klein aantal andere exchanges volgden dat voorbeeld. Analysebedrijf Glassnode verzamelt alle gegevens hierover op een nieuw dashboard. De bruikbaarheid van dit systeem is nog onduidelijk, omdat het een onvolledig beeld geeft van de financiële gezondheid van een bedrijf. Daarvoor is een accountantscontrole nog het beste instrument.
Verdieping
Longread: 3 manieren om je cryptovermogen te bewaren
De val van FTX heeft veel losgemaakt. Cryptobezitters wereldwijd beseffen nu dat cryptovaluta bewaren op een handelsplatform niet zonder risico is. Dat werpt de vraag op hoe ze hun vermogen wél veilig kunnen stallen. Er zijn grofweg drie manieren om dat te doen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hoe dat precies zit, hebben we hier op een rij gezet:
Longread: de beloften van het ethereum-ecosysteem
December is voor velen een periode van reflectie. Ethereum-voorman Vitalik Buterin grijpt het moment aan om stil te staan bij de ontwikkelingen die hem hoopvol stemmen. In zijn eigen woorden: “Mijn enthousiasme over ethereum is niet langer gebaseerd op potentiële toepassingen, maar eerder op een paar specifieke categorieën die zichzelf al bewijzen en alleen maar sterker worden”. Vitalik’s hele terug- en vooruitblik lees je hier:
Achter de schermen
Staking mogelijk in de app
De Amdax-app staat alweer een maand in de Appstores en wordt goed gebruikt. Na de laatste update kan je vanuit de app staking in- en uitschakelen voor cryptovaluta die Amdax voor je bewaart. Dat is mogelijk voor Cardano, Polkadot, Solana, Concordium, Kusama, Tezos, NEAR Protocol en Cosmos. De twee laatstgenoemde cryptovaluta zijn sinds deze week verkrijgbaar.
Amdax aanwezig op MASTERS EXPO
Hoewel we dol zijn op de digitale wereld van cryptovaluta, houden we het contact met jou graag persoonlijk. Kom gezellig langs op onze stand; we drinken daar graag een glaasje met je. Dan praten we je bij over de laatste ontwikkelingen op de cryptomarkt, terwijl we kijken naar een kunstwerk dat live gecreëerd wordt in onze stand. We zijn van aanstaande donderdag tot en met maandag te vinden in hal 10, bij stand 1240.
Tot volgende week!
Amdax