Miners gaan een zware tijd tegemoet
In deze Weekly kijken we door de bril van de bitcoinminer naar de cryptomarkt. Zij gaan om drie redenen een moeilijke periode in. Verder staat het belangrijkste nieuws op een rij, en hopen we je deze week op Bitcoin Amsterdam te zien.
In deze Weekly kijken we door de bril van de bitcoinminer naar de cryptomarkt. Zij gaan om drie redenen een moeilijke periode in. Verder staat het belangrijkste nieuws op een rij, en hopen we je deze week op Bitcoin Amsterdam te zien.
De cryptomarkt
De rekenkracht van het bitcoinnetwerk stijgt snel. Dat komt omdat miningbedrijven in hoog tempo nieuwe apparatuur inschakelen. Een miner met meer rekenkracht krijgt een groter deel van de dagelijkse beloning van 900 bitcoin.
Om te voorkomen dat door de extra rekenkracht steeds sneller blocks worden gemaakt, past het netwerk elke twee weken de moeilijkheidsgraad aan. Daarmee blijft de tijd tussen twee blocks gemiddeld tien minuten.
Gisteren werd de moeilijkheidsgraad van het rekenwerk van miners met 13,5 procent naar boven bijgesteld. De grootste aanpassing in meer dan een jaar.
Voor het bitcoinnetwerk is dit positief. Een hogere rekenkracht biedt betere bescherming tegen aanvallers. Maar miners gaan een zware tijd tegemoet, om drie redenen.
Allereerst krijgen miners voor een bepaald stuk rekenkracht een lagere beloning, omdat ze het met meer anderen moeten delen. Daarnaast is de waarde van de beloning de afgelopen maanden sterk gedaald. De beloning wordt uitgekeerd in bitcoins, en de koers daarvan is nu zo’n 70 procent lager dan een jaar geleden. Ten slotte is de prijs van stroom op veel plekken in de wereld gestegen. Kortom, meer kosten en minder opbrengsten.
De kostprijs van een bitcoin is volgens berekeningen van Glassnode gemiddeld 19.300 dollar, ongeveer de koers van vandaag. Maar er is grote spreiding. De efficiëntste miners maken nog steeds veel winst. Ze hebben goedkope stroom of verkopen hun warmte. De minst efficiënte miners staan onder grote druk om hun operatie te stoppen.
Voor de individuele miner die moet stoppen is dat onplezierig. Maar het collectief blijft daardoor gezond.
De koers van bitcoin is voor de vierde week op rij erg rustig. Hij slingert grofweg rond de 20.000 dollar.
Dat is opvallend omdat het in andere financiële markten flink stormt. De Britse centrale bank moest opnieuw ingrijpen omdat de obligatiemarkt in de problemen kwam. En de Amerikaanse tech-index NASDAQ zag deze week de laagste koers sinds juli 2020.
Een periode van lage volatiliteit (beweeglijkheid) is soms een voorbode van een grote beweging. Handelaars die hefboomposities innemen met een stoploss rondom het steeds smallere prijsbereik dragen daaraan bij. Het droge hout ligt klaar, er is alleen nog een vonkje nodig.
Dat kan van alles zijn. Zo publiceert de Amerikaanse centrale bank deze week de notulen van de vorige rentebeslissing. De inhoud daarvan kan markten in beweging brengen.
Dat geldt ook voor de CPI-inflatiecijfers die donderdag bekend gemaakt worden. Blijkt die hoger te liggen dan verwacht? Dan verwachten beleggers dat de Fed de rente sneller zal verhogen en langer hoog zal houden. Dat is slecht voor aandelen en cryptovaluta.
Niet alleen beleggers maken zich zorgen over de agressieve aanpak van de Fed. De VN-organisatie die de belangen van opkomende economieën in de wereldhandel behartigt roept op tot voorzichtigheid: “Doorgaan met snelle renteverhogingen brengt grote schade toe aan ontwikkelingslanden”.
Het IMF deelt die oproep. De kosten van fout beleid van centrale banken zijn gigantisch. Te weinig ingrijpen en de inflatie raakt verankerd. Te veel ingrijpen en de economie raakt onnodig diep in recessie.
IMF-directeur Georgieva wees ook op een verstandige samenwerking tussen centrale banken en politiek. Overheden moeten alleen steun geven aan de mensen die het écht nodig hebben, “with a laser-sharp focus”. Als monetair beleid op de rem drukt en overheden geven gas “dan wordt het een ruw en gevaarlijk ritje”.
De timing van haar speech is opmerkelijk. Het ene na het andere Europese land presenteert enorme steunpakketten. Vol op het gaspedaal, in de metafoor van Georgieva.
Terug naar bitcoin. De grafiek hieronder laat bovenin de Bollinger Bands zien, een visualisatie van de volatiliteit. Onderin staat de breedte van de Bands. Hoger is beweeglijker. Gaan we binnenkort weer een hoge piek zien? En is dat naar boven of beneden?
Voor alle scenario’s zijn aanwijzingen. Nog een tijdje rust, een opluchtingsrally en een volgende stap lager. Een onzekere tijd dus. Tenzij je voor de lange termijn in cryptovaluta investeert. Dan kijk je minder naar de koers, en meer naar de mate waarin je assets veilig bewaard worden. Zoals hodlers zeggen: 1 bitcoin = 1 bitcoin!
Nieuwsoverzicht
Een bearmarkt heeft twee gezichten. Het doet pijn, maar het biedt ook ruimte om te bouwen. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan het lightningnetwerk. Deze betaallaag bovenop bitcoin groeit gestaag; afgelopen week voor het eerst naar een capaciteit van boven de 5000 BTC. Dat ligt onder meer aan grote bedrijven die op het netwerk aansluiten. Bear markets are for building!
Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen week:
- Hackers stelen $100 miljoen aan cryptovaluta bij Binance. BNB Chain, in 2017 gelanceerd door Binance, was het doelwit. Er zat een bug in de BSC Token Hub, die de blockchain koppelt aan andere netwerken. Dergelijke knooppunten blijken kwetsbaar; ze zijn dit jaar al diverse keren gehackt, met honderden miljoenen aan totale schade.
- Gegevens van duizenden Celsius-klanten op straat. Vrijdag verscheen een 14.000 pagina’s tellend document online met daarin persoonlijke en financiële gegevens. Het document is onderdeel van de lopende faillissementsprocedure. Op CelsiusNetworth controleer je of je eigen gegevens er tussen staan.
- Definitieve versie MiCA naar Europees Parlement. Van deze omvangrijke nieuwe wet zijn drie versies samengevoegd tot één. Mondeling was daar al akkoord over, maar de uitkomsten stonden nog niet op papier. Dat is nu definitief. Nu volgen juridische controles op de wettekst en een aantal stemrondes. De eerste daarvan is gisteren gehouden. Het ECON-comité stemde met grote meerderheid voor. Het duurt naar verwachting nog maanden voordat de wet gepubliceerd wordt.
- NYDIG haalt 720 miljoen dollar op voor nieuw bitcoinfonds. In totaal deden 59 investeerders geld in de pot. Het is onbekend hoe en wanneer dat vermogen aan het werk gezet gaat worden. Voor Tejas Shah, sinds vorige week maandag de CEO van het bedrijf, is het een belangrijke eerste prestatie.
- ’s Werelds grootste bewaarbank start met cryptovaluta. Volgens de Wall Street Journal kunnen klanten van BNY Mellon vanaf deze week bij de bank terecht. Analisten zien hierin een belangrijke gebeurtenis. Veel traditionele financiële instellingen gebruiken BNY Mellon voor de opslag van financiële producten. Zij kunnen nu ook met cryptovaluta aan de slag.
- EU verbiedt cryptobetalingen van en naar Rusland. Dat is onderdeel van het achtste Europese sanctiepakket tegen Rusland. Er gold al een verbod voor transacties met een waarde boven de 10.000 euro. Dat plafond is opgeheven.
- Celsius-bestuurders namen miljoenen op vlak voor faillissement. Ex-CEO Alex Mashinky en ex-CSO Daniel Leon haalden in mei bitcoin, ether, USDC, en CEL uit de kluis van Celsius. Zo stelden ze hun tegoeden veilig van de teloorgang van het bedrijf. Per persoon ging het om 17 miljoen dollar.
- Blootstelling banken aan cryptovaluta zeer beperkt. De BIS spreekt over een totale blootstelling van 9,4 miljard euro, slechts 0,14% van het totaal. Men verwacht dat adoptie onder deze groep bedrijven pas toeneemt wanneer cryptovaluta de massa bereiken. Uit het rapport blijkt dat de posities voornamelijk bestaan uit bitcoin (31%), ether (22%) en producten met bitcoin en ether als onderliggende cryptovaluta (35%).
- Opvallend veel Braziliaanse bedrijven bezitten cryptovaluta. Dat blijkt uit een recent rapport van de belastingdienst in Brazilië. Enkel in augustus hebben 12.053 bedrijven aangifte gedaan van een crypto-aankoop.
- 36% korting op bitcoin bij Grayscale. Een buitenkans? Dat niet. Het gaat om bitcoins die vastzitten in het Grayscale Investment's Bitcoin Trust (GBTC). De aandelen in dat fonds worden al maanden met hoge korting verhandeld. Dat komt onder meer omdat er nu betere en goedkopere alternatieven bestaan.
Verdieping
Podcast: Steengoed gesprek over Proof-of-Work
Deze podcasttip is voor degene die het leuk vindt om diep een onderwerp in te duiken. Preston Pysh praat met beveiligingsonderzoeker Jason Lowery over de manier waarop bitcoin consensus bereikt: Proof-of-Work. Wil je weten hoe het werkt, wat het verschil is met Proof-of-Stake, en waarom het op dit moment superieur is? Luisteren!
Podcast: Europa in crisis
“De huidige periode lijkt sterk op die in 1940, waarin we een combinatie van hoge schuld en hoge inflatie zagen”, vertelt Lyn Alden in gesprek met Peter McCormack. In deze aflevering van What Bitcoin Did legt Lyn uit waarom de Europese centrale bank schaakmat staat. Je hoort over de onderliggende problemen, en waar we volgens Lyn naartoe gaan.
Longread: Censuur op ethereum
Voor iedere serieuze decentrale technologie geldt dat censuur een doodsteek is. Dat 33% van het ethereumnetwerk zich aan de OFAC-sancties houdt, is daarom reden tot zorg. Journalist Jon Charbonneau doet een gooi naar een oplossing voor dit probleem. Zijn stuk is met recht een longread; afhankelijk van je voorkennis kan je hier een aantal vrije avonden mee vullen!
Achter de schermen
Deze week staan we met een groot team op Bitcoin Amsterdam. Duizenden mensen komen bij elkaar op het Westergasterrein om te praten over manieren waarop bitcoin het financiële systeem verbetert. Aan dat gesprek nemen we graag deel.
Twee keer staat een medewerker van Amdax op het podium. Marcel Burger (CIO) legt uit hoe Amdax beleggers laat profiteren van de beweeglijkheid van cryptovaluta. Lucas Wensing (CEO) vertelt over de positieve effecten op medewerkers die een deel van hun salaris en pensioen in bitcoin ontvangen. Marcel en Lucas zijn te zien op het podium dat alleen toegankelijk is voor bezitters van een Whale Pass.
Ben je ook op de conferentie? Amdax is te vinden in de Expo-ruimte (E). We spreken je daar graag!
Tot volgende week!
Amdax