Opmerkelijk herstel van bitcoin
De huidige koers van bitcoin ligt alweer 50 procent hoger dan de bodem. Sommigen zien daarin een tijdelijke opleving en weer anderen wijten die scepsis aan een marktbrede vorm van ongeloof. In welk kamp zit jij?
De huidige koers van bitcoin ligt alweer 50 procent hoger dan de bodem. Sommigen zien daarin een tijdelijke opleving en weer anderen wijten die scepsis aan een marktbrede vorm van ongeloof. In welk kamp zit jij?
Markt: Het herstel dat bitcoin de afgelopen weken getoond heeft is opmerkelijk. Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of het dieptepunt van de bearmarkt definitief achter ons ligt. Wel zien we dat die aan kracht verliest.
Nieuws: Genesis heeft een Chapter 11-procedure aangevraagd terwijl de onderhandelingen nog lopen. Het is onduidelijk of de betrokken partijen vroeg in het proces tot een overeenkomst komen.
Verdieping: Deze week duikt Amdax in de wereld van Ethereum. In 2022 werd de Merge succesvol uitgevoerd. Wat staat daarna eigenlijk op de agenda?
Achter de schermen: We nodigen je graag nogmaals uit om op 7 februari onze webinar bij te wonen die we samen met Investormatch organiseren. Het thema: beleggen in onzekere tijden.
Cryptomarkt
De bitcoinkoers is de afgelopen week opnieuw een stukje gestegen, van 21.000 dollar vorige week woensdag naar rond de 23.000 dollar vandaag.
Het laagste punt tot nu toe in deze bearmarkt zagen we in de weken na de FTX-crash. Op 21 november 2022 tikten we de 15.500 dollar aan. Dat betekent dat de huidige koers alweer 50 procent hoger ligt dan de bodem.
Is deze stevige stijging een zogeheten bull trap of bevinden we ons massaal in een staat van disbelief?
Bij een bull trap denken de bulls dat een nieuwe bullmarkt is aangebroken, maar blijken ze in de val te zijn gelokt. De koersstijging blijkt een tijdelijke opleving, en de neergaande trend zet zich voort.
Disbelief staat voor de fase van een bearmarkt waarin een groot deel van de markt er niet gerust op dat de stijging blijvend is. Ze vertrouwen het niet. Ze wachten aan de zijlijn tot de koers weer daalt, maar dat moment komt niet.
Welke van die twee zien we hier?
Voor beide scenario’s zijn argumenten te vinden. De offensieve belegger koopt nu en accepteert dat de koers misschien nog lager gaat. De defensieve belegger wacht af tot er meer bevestiging is van de omkering van de trend.
In elk geval is het nog te vroeg om de bodem in november uit te roepen tot het uiteindelijke dieptepunt van de hele bearmarkt. Maar het herstel is opmerkelijk.
Vorige week vertelden we al dat de koers nu boven het 200-daags gemiddelde zit. Dat is een vroege aanwijzing dat we mogelijk zijn overgestapt van een dalende naar een stijgende trend.
Omdat deze indicator soms een onterecht signaal geeft, willen we bevestiging van langer lopende gemiddelden, zoals het 200-weekse gemiddelde. Die ligt nu op 25.000 dollar.
We kijken ook naar de realized price. Die wordt soms ook wel de investor cost basis genoemd, omdat dit de gemiddelde aankoopprijs is van alle bitcoin die in omloop zijn. Is de koers boven deze kostenbasis, dan staat de markt gemiddeld genomen op winst.
Analysebedrijf Glassnode deelt alle entiteiten in de blockchain-data op in korte- en langetermijnbeleggers. Voor die twee groepen berekenen ze ook nog een eigen realized price. Sinds deze week ligt de koers boven alle varianten daarvan.
Onderstaande grafiek komt uit een tweet van Glassnode. Ze lichten toe dat dit de eerste keer is sinds de bearmarkt van 2018/2019 en de corona-crash dat de koers weer boven de drie realized prices stijgt.
De focus verschuift daardoor heel voorzichtig van verliezen nemen naar winst pakken. Voor het eerst sinds april 2022 realiseerden beleggers in de afgelopen 7 dagen meer winst dan verlies.
De grafiek hieronder toont de koers in het zwart en het gerealiseerde resultaat in groen en rood. Een rood staafje betekent dat er meer verliezen genomen werden dan winsten gepakt. Het eerste groene plukje wordt rechts zichtbaar.
Wij zien dit als eerste tekenen dat de bearmarkt aan kracht verliest. Of dat bestendig is, hangt af van twee omgevingsfactoren.
Ten eerste de afwikkeling van de problemen bij cryptodienstverleners zoals Genesis, DCG en Grayscale. Komt er nog meer ellende boven? Dan is dat tegenwind. Lost men de problemen sneller dan verwacht op? Wind in de rug.
Ten tweede de macro-economische context. Komt er een recessie in de VS en andere grote economieën, of krabbelen die juist verder op? Komt de Amerikaanse inflatie snel verder naar beneden, of moet de centrale bank strenger ingrijpen?
Voorlopig ziet het er gematigd positief uit. Volgende week volgt een nieuw rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk dat dat meer inzicht kan geven in de verwachting voor de komende maanden!
Nieuwsoverzicht
Vorige week vrijdag vroeg Genesis haar Chapter 11-faillissement aan. Voor de trouwe Weekly-lezer is dat geen verrassing. De afgelopen maanden zijn er meermaals signalen naar buiten gekomen van problemen bij het leenbedrijf en diens moeder, de Digital Currency Group (DCG).
De afgelopen weken ontwikkelde dat zich tot een niet te negeren ruis. Barry Silbert (DCG/Genesis) en Cameron Winklevoss (Gemini) vochten een deel van de onderhandelingen op Twitter uit. Alle vuile was werd buiten opgehangen, met de hele wereld als publiek. Nadat Cameron de tegenpartij uitmaakte voor fraudeur, oplichter, en leugenaar, leek een faillissement onvermijdelijk.
En zo geschiedde. Vorige week vrijdag werd het faillissement van Genesis officieel aangekondigd. Net als in eerdere gevallen betreft het een zogeheten Chapter 11-procedure. Dat lijkt op het Nederlandse uitstel van betaling; het bedrijf krijgt tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Een herstructurering met als doel om de activiteiten daarna weer op te starten.
De hamvraag is nu in hoeverre de herstructurering al is voorbereid. Soms is die vooraf al volledig uitonderhandeld. In plaats van maanden of jaren neemt zo’n proces dan slechts een dag of 60 in beslag. In Nederland kennen we dat ook wel als flitsfaillissement. Dat zou ook betekenen dat de impact ervan op de markt beperkt is. Omdat alle puzzelstukken al gelegd zijn, kunnen er geen nare verrassingen meer uit de hoge hoed getoverd worden.
Vanaf de zijlijn lijkt het erop dat de onderhandelingen nog in volle gang zijn. Gemini dreigt met aanvullende rechtszaken en de Nederlandse beurs Bitvavo bevestigt onze aanname in haar laatste update: “Afgelopen nacht [donderdagnacht] zijn er verdere gesprekken geweest. Die hebben helaas niet geleid tot een algehele overeenstemming die voor alle betrokkenen werkt. In de aankomende periode blijven we in gesprek en in onderhandeling. Een overeenkomst kan ook tijdens een Chapter 11-procedure gesloten worden.”
Onderhandelaars voor Genesis stellen optimistisch te zijn. Ze denken dat ze het dispuut met de crediteuren deze week kunnen oplossen. In de loop van mei moet de Chapter 11-procedure zijn voltooid.
In ander nieuws:
- Duitse neobank N26 start cryptohandel in vijf nieuwe landen. Het gaat om Duitsland, Zwitserland, België, Portugal en Ierland. Op het handelsplatform van N26 zijn inmiddels bijna 200 cryptoactiva beschikbaar. N26-ceo Valentin Stalf: “Cryptoactiva blijven in trek voor investeerders en zijn een groeiend onderdeel van het financiële systeem.”
- SEC onderzoekt zorgvuldigheid van investeerders in FTX. De toezichthouder wil weten hoe durfkapitalisten tot hun beslissing gekomen zijn om er geld in te steken. Die komen daarmee in een lastige situatie terecht. Als ze zeggen zorgvuldig te hebben gehandeld, lijkt hun zogeheten due diligence-proces inadequaat. Maar als ze zeggen dat ze geen of half onderzoek deden, kan hen nalatigheid verweten worden.
- Tweederde cryptobezitters heeft geen backup. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope, die jaarlijks de stand van zaken in de cryptomarkt peilt. Ook blijkt dat slechts 44 procent van de cryptobezitters iets geregeld heeft in het geval hen iets overkomt. Bij Amdax hoef je je daar geen zorgen om te maken. We hebben we de expertise in huis om actief mee te werken aan de afwikkeling van het bij Amdax aangehouden deel van de nalatenschap.
- Bestuursvoorzitter FTX overweegt herstart van de beurs. De nieuwe ceo, John J. Ray III, zei dat in een interview met de Wall Street Journal. “Alle opties liggen op tafel”, zegt Ray. “Als er een weg vooruit is, overwegen we die niet alleen, dan nemen we hem.” Ray onderzoekt of de beurs nieuw leven inblazen meer waarde voor klanten oplevert dan de verkoop van het platform opbrengt.
- Amerikaanse justitie grijpt in bij beurs Bitzlato. Afgelopen woensdag werd met veel bombarie een international cryptocurrency enforcement action aangekondigd. Het bleek om een actie tegen het handelsplatform Bitzlato te gaan. Deze voor velen onbekende beurs blijkt een spil te zijn in de verwerking van aan het darkweb gerelateerde geldstromen. In totaal zou er meer dan 700 miljoen dollar verduisterd zijn. De oprichter van Bitzlato is opgepakt.
Wist je dat je bij Amdax ook een kinderrekening kunt openen? Zo kun je niet alleen voor jezelf maar ook voor de toekomst van je kinderen sparen. In bitcoin, ether of andere crypto-assets. Meer weten? Kijk op deze pagina over de Amdax Kinderrekening.
Verdieping
Longread: Ethereum na de Merge
Het vorige cryptojaar bestond niet enkel uit misère. Zo verliep de Merge, een grote technische upgrade aan ethereum, zonder problemen. Wat hield die upgrade eigenlijk in? En wat staat er daarna voor ethereum op de agenda? Onze cryptospecialist Remo heeft alles voor je op een rij gezet:
Longread: Bitcoinminers in de schulden
De afgelopen maanden kwamen meerdere bitcoinminers in de problemem. Zelfs ’s werelds grootsten ontkwamen er niet aan. Een rode draad daarin is dat hun schuldenlast te zwaar werd om te kunnen dragen. Helemaal vanzelfsprekend is dat niet, want schuld gedreven groei onder miners is pas iets van de laatste jaren. Hoe die debt market is ontstaan, lees je in deel 1 van een tweeluik over de huidige en toekomstige rol van schulden in de mining-industrie:
Achter de schermen
Graag nodigen we je nogmaals uit voor de webinar die Amdax organiseert met Investormatch. Op 7 februari (van 16:00u tot 17:00u) praten Lucas Wensing en Koen Ferket over beleggen onder lastige financiële condities. Hoe is het gedrag van investeerders veranderd? Welke gebeurtenissen liggen daaraan ten grondslag? En welke kansen liggen er?
Inschrijven doe je hier:
Tot volgende week!
Amdax