Plotselinge koersdaling brengt ontspanning in bitcoinmarkt?

In de eerste week van december maakte de bitcoinprijs een reuzensprong omhoog. Een deel van die koerswinst werd in de nacht van zondag op maandag plotseling weer ingeleverd. Wat is er aan de hand? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

In de eerste week van december maakte de bitcoinprijs een reuzensprong omhoog. Een deel van die koerswinst werd in de nacht van zondag op maandag plotseling weer ingeleverd. Wat is er aan de hand? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Deze week maakte de cryptomarkt en korte maar felle correctie door. Het optimisme in de markt is nog niet verdwenen. Is dit het begin van een langere correctie, of hervatten we spoedig de stijging?

Nieuws: Eén van de actuele verhalen rond de ingebruikname van cryptoactiva betreft de grote vermogensoverdracht tussen oude en jonge generaties. Galaxy schat in dat dit de komende 20 jaar zorgt voor een dagelijkse vraagtoename ter waarde van 20 tot 28 miljoen dollar.

Achter de schermen: Het cryptofonds Bull Run V maakt sindskort gebruik van de professionele infrastructuur van Amdax. Meer weten? Lees hier meer over onze institutionele oplossingen voor de cryptomarkt.

Cryptomarkt

In de nacht van zondag op maandag werd de rust ruw verstoord door een plotselinge koersdaling. In tien minuten tijd daalde de koers met meer dan $2000 en tikte kortstondig de $40.000 aan. Een dikke 10% lager dan het hoogste punt dit jaar op $45.000.

De felheid van deze koersbeweging werd veroorzaakt door een overvloed aan hefboomhandelaars die gedwongen hun posities moesten sluiten. Het brengt de markt op een kruispunt. Is dit het begin van een langere en diepere correctie? Of was dit alles, en vervolgen we spoedig de stijgende trend?

Voor beide is wat te zeggen. De stemming was de afgelopen maanden behoorlijk optimistisch. In twee maanden steeg de koers van bitcoin van $26.000 naar $45.000, een stijging van 70%. Vooral het laatste stuk ging snel. De koers was ver boven het 200-daagse gemiddelde uitgestegen. Bitcoin voelde wat duur aan.

De markt verwacht dat de SEC begin januari de bitcoin-ETF’s van onder andere BlackRock en Fidelity goedkeurt. Dat vooruitzicht kan de komende dagen voor snel herstel zorgen. Maar zelfs een bruisende bull run gaat niet in één rechte streep omhoog.

In een stijgende trend ontstaat bij beleggers het idee dat het niet slim is om je belegging (nu al) te verkopen. Morgen kan de koers immers nog hoger zijn dan vandaag. Er bouwt zich een reservoir van ongerealiseerde winst op. Tot op het punt dat het tij keert, en alsnog een deel van die winst genomen wordt.

Zo’n correctie, want dat is waar we het over hebben, kan op twee manieren plaatsvinden. Het bekendst is dat de prijs in korte tijd flink daalt, terug naar het gemiddelde. Een alternatief is dat de prijs langere tijd ongeveer gelijk blijft, zodat het gemiddelde naar de prijs toe stijgt.

Beide soorten hebben we in eerdere bullmarkten gezien. Felle correcties waarbij de koers 30% daalde, maar ook snel weer herstelde. En kleinere correcties van zo’n 10% waarna de koers nog een tijdje zijwaarts bewoog.

In de grafiek hieronder hebben we die twee scenario’s schematisch getekend. Een correctie door prijs (1) en een correctie door tijd (2), gevolgd door goedkeuring van de ETF’s begin januari. Het moge duidelijk zijn dat het scenario van hernieuwd enthousiasme en het scenario van uitstel of afkeuring van de ETF’s er anders uitzien.

Opvallend aan de stijging van de afgelopen twee maanden is dat niet alleen bitcoin het goed deed. Bitcoin nam wel de leiding, en maakte telkens als eerste een sprong omhoog, maar de rest van de markt volgende dan een paar dagen later.

De koerswinsten voor altcoins zijn echter niet gelijkmatig verdeeld. Sommige alts deden het geweldig, terwijl andere nauwelijks van hun plaats kwamen. Over de afgelopen twee maanden hebben solana en avalanche het bijvoorbeeld aanmerkelijk beter gedaan dan bitcoin, terwijl binance coin, tron en ripple flink moesten inleveren.

Het is nu overduidelijk nog geen alt season, waarbij praktisch elke altcoin het beter doet dan bitcoin. Dergelijke periodes zagen we in het verleden vaak aan het eind van de bullmarkt. Wil je in deze tijd succesvol in altcoins beleggen? Dan zul je zorgvuldig moeten kiezen.

De koersveranderingen van altcoins t.o.v. bitcoin in de afgelopen twee maanden

Nieuwsoverzicht

We gaan weer richting het einde van het jaar. Traditioneel is dat een moment waarop men terugblikt en vooruitkijkt. Even komt de aandacht te liggen op wat achter ons ligt, maar ook op de trends waarvan gedacht wordt dat ze invloed hebben op het cryptojaar dat voor ons ligt.

Eén van die trends is de overdracht van vermogen van oude generaties naar nieuwe, de Great Wealth Transfer. In de Verenigde Staten beslaan de baby boomers en oudere generaties eenderde van de populatie, maar zijn ze goed voor tweederde van het vermogen van huishoudens ($96 biljoen). Onderzoeksbureau Cerulli Associates schat in dat $84,4 biljoen binnenkort naar jongere generaties vloeit, met de millennials als voornaamste groep. Coldwell Banker schat in dat millennials over zes jaar vijf keer meer vermogen hebben dan nu het geval is.

Bron: The Great Wealth Transfer & its Impact on Crypto

Voor cryptobedrijven is dat goed nieuws, want van de jongere generaties is bekend dat ze ontvankelijker zijn voor investeringen in bitcoin en andere cryptoactiva. Zij zijn als digital natives opgegroeid en gewend om digitale bezittingen te hebben. Onderzoekers van het bedrijf Galaxy schatten in dat deze vermogensovergang de komende 20 jaar voor een dagelijkse vraagtoename zorgt ter waarde van 20 tot 28 miljoen dollar. “Diverse onderzoeken tonen aan dat de acceptatie van crypto onder jongere generaties minimaal 3 keer hoger ligt in vergelijking met de baby boomers.”

Voor Nederland en Europa zijn minder goede schattingen bekend van de ‘Grote Vermogensoverdracht’, maar het mechanisme zal weinig verschillen van dat in de Verenigde Staten. Wel verwacht men dat millennials de rijkste generatie ooit zullen vormen. Dat komt omdat de omvang van deze generatie kleiner is dan de generatie waarvan zij het vermogen ontvangt.

“Deze overdracht vertegenwoordigt een substantiële demografische verschuiving die kinderen van het digitale tijdperk in hun kracht zet”, schrijft Galaxy. “Naarmate de tijd verstrijkt, zal crypto een grotere instroom zien en de adoptie ervan versneld toenemen.”

Het overige nieuws:

  • LINE NEXT haalt $140 miljoen op voor investeringen in het Web3-ecosysteem. De Web3-tak van de Japanse socialemediagigant wil het opgehaalde geld onder meer in de uitbouw van het eigen NFT-platform steken. Begin januari moet de eerste versie daarvan al lanceren. Maandelijks versturen zo’n 180 miljoen gebruikers berichten via LINE’s WhatsApp-achtige app. De Web3-toepassingen die ontwikkeld worden, moeten via deze app te gebruiken zijn.
  • Saudi Aramco en SBI willen samen in digitale activa investeren. De Japanse investeringsbank maakte de plannen vorige week bekend. Eerder onthulde SBI een fonds van $100 miljoen dat het samen met Standard Chartered oprichtte in Dubai. De samenwerking met Aramco is gericht op co-investeringen in digitale activa. Het is nog de vraag of cryptoactiva daar ook onder vallen, of dat de focus ligt op het digitaliseren van bestaande financiële producten. Tot dusver staat het Saoedi-Arabische regime niet bekend als cryptovriendelijk.
  • Volgens VanEck bereikt de bitcoinprijs in 2024 een nieuw hoogtepunt. Met 15 voorspellingen kijkt de vermogensbeheerder naar het nieuwe cryptojaar. Over de prijs van bitcoin is VanEck opvallend precies: op 9 november breekt die met het vorige record. VanEck plaatst de stijging van de bitcoinprijs in de context van een politieke draai naar rechts. “Door de winst van Donald Trump ontstaat optimisme over de ontmanteling van de vijandige aanpak van de [toezichthouder] SEC.”

Verdieping

Marktupdate | Een Nieuwe Koers
In de marktupdate van deze week bespreken Tim en Ies de prijscorrectie op de cryptomarkt. Nadat de bitcoinprijs vorige week een nieuwe jaarrecord neerzette, zakte hij aan het begin van deze week terug. Waar komt deze correctie vandaan?

Ook bespreken we de prijsstijgingen van Layer 1's zoals Solana en Avalanche en of er ‘nieuw geld’ de cryptomarkt instroomt. We eindigen de aflevering met een vraag van een luisteraar: zitten we nu in een bullmarkt?

Marktupdate | Zitten we al in een bullmarkt?
Listen to this episode from Een Nieuwe Koers on Spotify. 🧭 Een Nieuwe Koers: het kompas voor de serieuze cryptobelegger In de marktupdate van deze week bespreken Tim en Ies de prijscorrectie op de cryptomarkt. Na een nieuwe jaarlijkse all-time-high vorige week zakte de bitcoinprijs aan het begin van deze week terug. Waar komt deze correctie vandaan? Ook bespreken we de prijsstijgingen van Layer 1’s zoals Solana en Avalanche en of er ‘nieuw geld’ de cryptomarkt instroomt. We eindigen de aflevering met een vraag van een luisteraar: zitten we in een bullmarkt?🔐 Een Nieuwe Koers is een productie van Amdax, dé crypto vermogensbeheerder en vertrouwde bewaarpartij van Nederland. Ga voor meer informatie naar amdax.com. Timestamps: 00:00 Intro 00:42 Prijscorrectie bitcoin04:50 Hype rondom Layer 1’s06:45 Nieuwe instroom beleggers?10:32 Zitten we in een bullmarkt?Volg Amdax https://www.linkedin.com/company/amdaxgroup https://twitter.com/AmdaxNL
💡
Een Nieuwe Koers is een podcastproductie van Amdax. De podcast bestaat uit drie rubrieken. We houden je wekelijks op de hoogte van het laatste cryptonieuws in de Marktupdate. In de Deepdive gaat ons vermogensbeheerteam tweewekelijks in op specifieke thema’s binnen het cryptodomein. In Pioniers gaat Danny Oosterveer maandelijks in gesprek met voorlopers en experts uit de industrie en verkennen we waar de wereld van crypto en digital assets heen gaat.

Beluister de podcast via jouw favoriete podcast app of via YouTube. Vergeet gelijk niet te abonneren om altijd op de hoogte te blijven. Vind je de podcast leuk? Steun ons met een like!

Achter de schermen

Met trots delen we dat cryptofonds Bull Run V, een Nederlands closed-end fonds, vanaf heden gebruik maakt van de infrastructuur van Amdax.

Bij Amdax willen we investeren in crypto en digital assets toegankelijk maken voor iedereen, ook voor professionele partijen. We zijn ervan overtuigd dat dit begint met een veilige, betrouwbare en gereguleerde basis. Onze infrastructuur voldoet aan de hoogste institutionele normen en biedt:

  • Topklasse beveiliging: Robuuste bescherming voor digital assets.
  • Diepe liquiditeit: Efficiënte handel met grote liquiditeitsverschaffers.
  • Strikte regelgeving: Volledige naleving van de DNB en AFM-richtlijnen.

Ontdek de voordelen van onze geavanceerde infrastructuur voor cryptofondsen en professionals op onze website:

Institutionele oplossingen voor de cryptomarkt | Amdax Institutionele…
Amdax slaat een brug tussen de traditionele institutionele wereld en de mogelijkheden van het dynamische landschap van crypto en digital assets.