Praat Jerome Powell de koers naar boven of naar beneden?

Nooit eerder was er zoveel aandacht voor een centrale bankier. De ogen van de financiële markten zijn op Fed-baas Jerome Powell gericht. Vanavond spreekt hij de wereld opnieuw toe. De markt heeft daar een verwachting bij, maar of ze gelijk krijgt? Dat, en meer, in deze Weekly.

Nooit eerder was er zoveel aandacht voor een centrale bankier. De ogen van de financiële markten zijn op Fed-baas Jerome Powell gericht. Vanavond spreekt hij de wereld opnieuw toe. De markt heeft daar een verwachting bij, maar of ze gelijk krijgt? Dat, en meer, in deze Weekly.

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Bitcoin staat op 23.000 dollar, 40 procent hoger dan het zwaartepunt van november en december op 16.500 dollar. Vanavond spreekt Amerikaanse centrale bankier Jerome Powell over de nieuwe beleidsrente. Een belangrijk moment!

Nieuws: In Nigeria stijgt de prijs van bitcoin ogenschijnlijk naar ruim boven de 40.000 dollar. Komt dat door toegenomen vraag of ligt dat anders?

Achter de schermen: We kijken terug op een geslaagde nieuwjaarsborrel, nodigen je uit voor een event die we samen met Willem Middelkoop organiseren, en noemen de vernieuwingen die in de laatste app-update verwerkt zijn.

Cryptomarkt

De koers van bitcoin is met 23.000 dollar gelijk aan vorige week. Op een korte uitschieter naar boven na zit de koers nu tien dagen tussen 22.500 en 23.500 dollar.

Die 23.000 dollar is 40 procent hoger dan de 16.500 dollar die we in november en december het meest zagen. In die twee maanden is een flinke groep ontstaan die nu al op een flinke winst staat. Er wordt nu in on-chain transacties voor het eerst sinds voorjaar 2022 weer meer winst dan verlies gerealiseerd.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden

Met de koers groeide ook het optimisme. Voorzichtig stromen er weer beleggers de cryptomarkt op. Vorige week zagen we met 117 miljoen dollar de grootste instroom in cryptofondsen sinds juli 2022. Dat bleek uit cijfers van CoinShares die zelf ook een aantal grote crypto-ETF’s beheert.

Opmerkelijk is dat het overgrote deel daarvan naar bitcoin gaat. Dat suggereert een nog voorzichtige houding. Onderstaande grafiek komt uit dit artikel van Reuters hierover.

Deze week is rustig begonnen. Financiële markten houden hun adem in voor de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank. Vanavond om acht uur Nederlandse tijd wordt de nieuwe rente bekend gemaakt en om half negen volgt de toelichting door voorzitter Jerome Powell.

Een hogere rente betekent dat het duurder is voor huishoudens en bedrijven om te lenen. Dit werkt als een rem op de economische activiteit en uiteindelijk ook op de inflatie. Ook zijn risicovolle beleggingen minder aantrekkelijk, zoals (tech)aandelen en cryptoactiva.

Maar financiële markten kijken vooruit. Ze verwachten al een tijdje dat het eind van de reeks renteverhogingen in zicht is. Al sinds midden oktober worden de omstandigheden voor risicovolle beleggingen beter. Dat is wind in de rug geweest voor aandelen- en cryptomarkten.

Hieronder staat een grafiek van de National Financial Conditions Index van de Federal Reserve in Chicago waar je dit goed terugziet.

Blijven de omstandigheden voor cryptovaluta de komende maanden gunstig, of steekt Jerome Powell daar een stokje voor?

Powells missie is duidelijk: de inflatie moet terug naar de doelstelling van 2 procent. En al te veel positiviteit op financiële markten helpt daar niet bij. Hij waarschuwde eerder al dat als de markt te optimistisch is de rente juist verder omhoog moet en langer hoog moet blijven.

De markt verwacht vanavond een renteverhoging van 25 bps die de bovengrens van de beleidsrente optilt van 4,5 procent naar 4,75 procent. Gevolgd door nog een of twee van deze kleinere rentestappen. En dan eind van het jaar alweer de eerste rentedalingen. Maar krijgt de markt gelijk?

Daar zijn zeker aanwijzingen voor. De Amerikaanse inflatie daalt stevig, en vooruitkijkende indicatoren voorspellen verdere daling. Dat zou de Fed voldoende comfort kunnen geven om te stoppen met verhogen en eerst te kijken wat de vertraagde uitwerking is op de economie en uiteindelijk ook de rente.

En aan de horizon gloort een recessie. Vooruitkijkende indicatoren wijzen op flinke daling van de groei van de Amerikaanse economie in het derde en vierde kwartaal. Dat zou een reden kunnen zijn om de rente weer wat te verlagen.

In het ideale scenario zou er de komende maanden ruimte zijn voor verder optimisme bij aandelen en cryptoactiva. Maar er zijn allerlei manieren waarop dit anders kan uitpakken.

Het handelen van de Fed is daarin belangrijk. Zijn ze niet streng genoeg dan krijgen ze de inflatie wellicht niet onder controle. Zijn ze te streng dan veroorzaken ze een onnodig diepe recessie. Een balanceer-act dus.

Zonder grote schokken is ons basisscenario dat de dalende trend van 2022 doorbroken is, en we aan het begin staan van een periode van herstel die uiteindelijk uitmondt in een nieuwe bullmarkt.

Vorige week stuurden we de eerste video-update naar onze klanten. Daarin praten analisten uit het vermogensbeheer-team je bij over de markt. Quantitative portfolio manager Tim Stolte besprak onderstaande grafiek. Daarin zien we de STH-MVRV, een indicator die vertelt in welke mate recent ingestapte beleggers op winst of verlies staan.

Een waarde structureel onder de 1 is karakteristiek voor bearmarkten. De afgelopen weken steeg deze indicator voor het eerst sinds eind 2021 naar flink boven de 1. Als de macro-economische omstandigheden gunstig blijven, ligt een voortzetting van de bearmarkt niet voor de hand!

Nieuwsoverzicht

Door toegenomen vraag ligt de prijs van bitcoin in Nigeria 60 procent hoger!

Als je de cryptowereld volgt, ben je deze tekst deze week ongetwijfeld tegengekomen. Vrijwel alle media rapporteren erover en op Twitter is het een veel geziene like-verzamelaar:

Als reden noemt men dat de centrale bank beperkingen heeft opgelegd aan de bevolking rond de opname van cashgeld. Nigerianen mogen nog maar 20.000 naira per dag opnemen, zo’n 44 dollar. De poging van de overheid om zo het gebruik van digitaal geld te forceren, zou als bijwerking hebben dat Nigerianen massaal naar bitcoin overstappen.

Dat ligt anders. De Nigeriaanse centrale bank hanteert een eigen wisselkoers rond de 450 naira per dollar. Deze ‘officiële’ koers kan alleen gebruikt worden voor specifieke doeleinden, zoals de betaling van een studie in het buitenland. Voor alle andere dollarbehoeften moet de Nigeriaan de zwarte markt op. Die is levendig, want de dollar beschermt de bezitter tegen de waardedaling van de lokale munt. De wisselkoers op deze open markt ligt rond de 740 naira per dollar.

Op de Nigeriaanse bitcoinbeurzen is een bitcoin nu zo’n 1,7 miljoen naira waard. Volgens de officiële wisselkoers levert je dat zo’n 38.000 dollar op. Een meerprijs van 60%! Maar hanteer je de werkelijke koers, kom je uit op... 23.000 dollar, de prijs die elders ook betaald wordt.

Zo wordt duidelijk dat de Nigeriaanse bitcoinprijs vooral de centrale bank ontmaskert. Die houdt een fictieve wisselkoers in stand voor doeleinden die voor de meeste alledaagse bestedingen irrelevant zijn.

Blijft natuurlijk staan dat het recente gedrag van de centrale bank wél de interesse in bitcoin aanwakkert. Die interesse lag in Nigeria overigens al bovengemiddeld hoog; dat het bestaan van een neutraal geldsysteem waardevol is, hoef je daar niet meer uit te leggen.

In ander nieuws:

  • Twitter bereidt zich voor op de verwerking van betalingen. Het bedrijf van Elon Musk heeft daarvoor in diverse landen licenties aangevraagd. Musk heeft eerder verteld dat hij van Twitter graag een ‘everything app’ maakt. Wat hem betreft horen peer-to-peertransacties daarbij en ziet hij een rol weggelegd voor cryptoactiva. Twitter experimenteerde eerder al met bitcoinbetalingen via het lightningnetwerk.
  • Amerikaanse centrale bank geen fan van stablecoins. En al helemaal niet als die worden uitgegeven op een publieke blockchain, zoals Circle en Tether doen. Deze houding kan overigens snel veranderen. Bijvoorbeeld als de Amerikaanse regering besluit dat stablecoins omarmen slimmer is dan een eigen digitale dollar lanceren.
  • Celsius heeft klanttegoeden jarenlang misbruikt. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat hoort bij de afwikkeling van het faillissement van het bedrijf. Een medewerker van Celsius beschrijft het bedrijfsmodel als “erg Ponzi-achtig”. “We hebben al onze cash uitgegeven aan bestuurders en het opkrikken van Alex Mashinsky’s vermogen.”
  • DekaBank bereidt zich voor op aanbod cryptodiensten. De 105 jaar oude Duitse bank richt zich daarbij op haar institutionele klanten. DekaBank heeft meer dan 360 miljard euro onder beheer. Haar voornemen wordt door analisten gezien als bevestiging dat, ondanks de gebeurtenissen in 2022, grote spelers interesse houden in de cryptomarkt.

Verdieping

Deze week wordt er binnen de bitcoingemeenschap veel gesproken over NFT’s. Een nieuw protocol maakt de uitgifte van deze digitale bezittingen op het bitcoinnetwerk mogelijk. Daarin staan ordinals en inscriptions centraal. Onderstaand stuk legt uit wat die termen betekenen en plaatst ze in de context van een langere geschiedenis waarin bitcoin worstelt met NFT’s.

Illegitimate bitcoin transactions
The longstanding compromise on transaction sizes, how Taproot and SegWit inadvertantly blew it up, and the nascent NFT protocol emerging in its wake

Achter de schermen

We kijken terug op een geslaagde nieuwjaarsborrel. Met meer dan 100 aanwezigen blikten we terug én vooruit, en hebben we onder het genot van een hapje en een drankje uitgebreid nagepraat.

Lucas Wensing reflecteert op 2022

Op vrijdag 17 februari organiseert Amdax in samenwerking met Willem Middelkoop (oprichter Commodity Discovery Fund) een event met ‘alternatieve beleggingen’ als thema. In een tijd van geldontwaarding is het als belegger belangrijk om te kijken naar alternatieven om vermogen op te bouwen. Wil je erbij zijn? Neem dan contact op met je relatiemanager.

Commodity Discovery Fund x Amdax: Alternatieve beleggingen
Op 27 september organiseert de Crypto Golf Tour & Community de derde editie van de Crypto Golf Tourdag.

Tot slot melden we graag dat de Amdax app (Android, iOS, en web) recent is bijgewerkt. Op de achtergrond werken we daar hard aan. Het aantal nieuwe gebruikers blijft toenemen, net als de mogelijkheden die de app biedt.

In de webomgeving kun je vanaf nu geavanceerd handelen. We hebben limietorders geïntroduceerd voor de aan- en verkoop van cryptoactiva. Ook kun je aangekochte assets direct na het aankopen in staking zetten. Zo start je makkelijk en snel met het genereren van extra rendement.

Limietorders zijn vanaf nu beschikbaar

Daarnaast heb je vanaf nu ook inzicht in jouw documenten vanuit de mobiele apps. Voor deze update was dit alleen mogelijk in de webomgeving. Voor klanten met een balans op 1 januari 2023 00.00 uur is hier sinds vorige week het positieoverzicht voor De Belastingdienst te vinden.

Voor de serieuze cryptobelegger - Over Amdax
Bij Amdax investeer je in de toekomst, in een extreem veilige omgeving en vergaande aandacht voor jouw vermogen.

Tot volgende week!
Amdax