Ripple boekt belangrijke winst in rechtszaak tegen SEC

Eind 2020 werd Ripple door de SEC voor de rechter gesleept. Nu, tweeënhalf jaar later, is de eerste uitspraak gedaan. Wie er met de winst vandoor ging? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Hoe dit zit, en meer, lees je in deze Weekly!

Eind 2020 werd Ripple door de SEC voor de rechter gesleept. Nu, tweeënhalf jaar later, is de eerste uitspraak gedaan. Wie er met de winst vandoor ging? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Hoe dit zit, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De koers van bitcoin is stabiel rond de 30.000 dollar. Een aantal altcoins, met ripple voorop, trok deze week de aandacht met grote stijgingen. Ze maken echter vooral een deel van de eerdere verliezen goed.

Nieuws: De rechter is het met Ripple eens dat het token XRP niet a priori een security is. Diverse exchanges reageerden op het nieuws door het token opnieuw te noteren.

Achter de schermen: De afgelopen maanden hebben we ons zakelijke dienstenpakket uitgebreid. Vandaag lichten we graag onze NFT-oplossing voor bedrijven toe.

Cryptomarkt

De markt stond afgelopen week volledig in het teken van de zaak tussen Ripple en toezichthouder SEC. Over de uitslag ervan schrijven we meer in het nieuwsoverzicht. Dat de markt die vooralsnog als gunstig voor Ripple interpreteert, kan je zien aan de koers van ripple.

Om dat te laten zien, pakken we de grafiek er nog eens bij die we eerder gebruikten om de verschillen te tonen tussen bitcoin, ether en de grote altcoins die genoemd werden in de rechtszaken tegen Coinbase en Binance. Aan deze selectie hebben we ripple toegevoegd.

De grafiek laat mooi zien hoe de BlackRock ETF-aanvraag vooral bitcoin wind in de rug gaf, en hoe de uitspraak in de Ripple-zaak vooral altcoins een boost gaf. Ripple maakt de grootste sprong, polygon en cardano zitten ertussenin en binance coin profiteert nauwelijks.

De euforie rond Ripple werpt de vraag op of een nieuw alt season is aangebroken. Dat is niet waarschijnlijk. In deze fase van de marktcyclus domineren doorgaans de grote, vertrouwde technologieën met een eigen netwerkeffect en een bewezen bestaansrecht. De meeste analisten plaatsen alleen bitcoin en ether in die categorie.

In de grafiek hieronder hebben we bovenin de bitcoinkoers getekend, en onderin de altcoin dominance. Dat is het deel dat alle altcoins samen innemen van de totale marktwaarde van alle cryptoactiva bij elkaar. Als die (snel) stijgt, dan doen altcoins het (veel) beter dan bitcoin en ether: alt season!

Rechts hebben we de periode waarin de Ripple-uitspraak bekend werd gemarkeerd met ‘XRP’, het symbool van de Ripple-munt. Je ziet, het is slechts een kleine opleving.

Sommige altcoins laten wat kracht zien ten opzichte van bitcoin, maar we willen daar twee kanttekeningen bij maken.

Ten eerste moeten we nog maar zien of die stijging doorzet. Bij deze fase in de marktcyclus hoort in beginsel zwakte van altcoins ten opzichte van bitcoin. Individuele activa kunnen best outperformen, maar een alt season is niet waarschijnlijk.

Ten tweede is ‘het goed doen ten opzichte van bitcoin’ eigenlijk meer ‘iets goedmaken van grote verliezen ten opzichte van bitcoin’. Zo valt solana op met bijna een verdubbeling in waarde ten opzichte van bitcoin in een maand tijd. Maar zelfs na die verdubbeling staat de solana/bitcoin koers nog 80% lager dan in de bullmarkt.

Als deze marktcyclus lijkt op de vorige drie, dan duurt het nog zeker een jaar voordat kapitaal in de cryptomarkt verschuift naar steeds risicovollere activa. Dat gebeurt pas nadat bitcoin een nieuwe all-time high heeft neergezet. Anders gezegd, nieuwe recordkoersen bij bitcoin vormen een signaal dat er mogelijk een nieuw alt season op handen is!

Nieuwsoverzicht

De rechtszaak die de SEC aanspande tegen Ripple begon op 22 december 2020. Het verwijt? Het bedrijf zou ruim 1,3 miljard dollar hebben opgehaald met de illegale verkoop van effecten.

De verkoop van XRP-tokens verliep via verschillende routes. Een deel werd verkocht aan institutionele beleggers, een deel werd aangeboden via exchanges, en weer een deel werd verspreid onder medewerkers en projectpartners. Het was aan de rechter om een oordeel te vellen over deze drie distributiemethoden. Waren die legaal?

Nee, zegt de rechter over de verkoop aan institutionele beleggers. Telkens was daarbij duidelijk dat de koper een winstverwachting had en dat Ripple daarvoor betaald werd. Voor het aanbieden van dergelijke investment contracts is groen licht nodig van de SEC en dus was er sprake van illegale unregistered securities offerings. Winst voor de toezichthouder.

Is het logische gevolg dan dat de SEC op alle fronten zegeviert? Dat niet. Dat heeft te maken met wat de rechter zegt over het karakter van XRP, misschien wel het belangrijkste deel van de uitspraak:

XRP, as a digital token, is not in and of itself a "contract, transaction[.] or scheme" that embodies the Howey requirements of an investment contract.

Met andere woorden, het token is niet per definitie een security. Zijn classificatie hangt helemaal af van de omstandigheden, zoals wat het token vertegenwoordigt en hoe het token wordt aangeboden. Bij de verkoop ervan aan institutionele beleggers was niet het token het probleem, maar de verpakking waarin het werd aangeboden.

Dit onderscheid werd onderstreept bij de beoordeling van de tweede en derde distributiemethode. Die viel uit in het voordeel van Ripple.

Voor Ripple is dat een belangrijke overwinning. Het bedrijf weet nu dat het token XRP geen effect is. Dat is dus anders dan bij een aandeel Apple, dat in zichzelf een security is, onafhankelijk van hoe het aangeboden of verhandeld wordt. Dit geeft exchanges het vertrouwen dat ze XRP mogen aanbieden; vijf van ’s werelds grootste exchanges zeiden donderdag en vrijdag dat (weer) te gaan doen.

Toch geeft de uitspraak minder duidelijkheid dan werd gehoopt. Het feit dat iedere situatie en ieder token weer afzonderlijk beoordeeld moet worden, blijft boven de markt hangen. Deze veelzijdigheid zorgt er ook voor dat iedereen deze uitspraak kan uitleggen als overwinning; zowel Ripple als de SEC zien zichzelf als kampioen. Het risico voor handelaars in altcoins is dat de overwinningsvreugde voorbarig en overdreven is.

Als deze zaak íets duidelijk maakt, is dat de bal bij de wetgever ligt. Die moet op papier zetten hoe ‘de markt’ moet omgaan met de classificatie, uitgifte en handel van cryptoactiva. Dat gaat een heleboel rechtszaken schelen!

Wil je meer lezen over de Ripple-zaak en de gevolgen ervan voor andere projecten en lopende rechtszaken? Deze editie van Bitcoin Alpha gaat er dieper op in. Een abonnement op Bitcoin Alpha kost de eerste maand slechts 1 euro!

Is de winst van Ripple goed nieuws voor de cryptowereld?
De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak tussen de SEC en Ripple. De gedaagde staat met 2-1 voor. Wat betekent dat voor het token XRP? Is dit goed nieuws voor andere tokens? En voor andere rechtszaken, bijvoorbeeld die tussen de SEC en Coinbase?

Het overige nieuws:

  • ‘Cryptobank’ Celsius aangeklaagd, ex-ceo Mashinsky opgepakt. De Amerikaanse markttoezichthouder FTC heeft het in 2022 failliet verklaarde bedrijf donderdag beboet voor omgerekend 4,2 miljard euro. Het kreeg de boete vanwege “het bedriegen van consumenten”. Ook is ex-topman Alex Mashinsky gearresteerd en heeft de Amerikaanse beursautoriteit SEC een rechtszaak tegen hem aangespannen. Als Mashinsky veroordeeld wordt, kan hij rekenen op een jarenlange gevangenisstraf.
  • Europa krijgt binnenkort zijn eerste bitcoin ETF. Jacobi Asset Management kondigde oorspronkelijk aan dat zijn bitcoin ETF in juli 2022 op Euronext Amsterdam zou worden genoteerd. Het zegt nu dat het fonds “op schema” ligt om deze maand te lanceren. Vorig jaar stelde het de introductie uit, omdat “de tijd niet rijp was” vanwege de crash van Terra en de val van FTX. Het product lijkt qua eigenschappen op de bitcoin ETN’s die al verhandeld worden op Europese beurzen.
  • Amerikaanse presidentskandidaat wil op bitcoin gebaseerde staatsobligaties uitgeven. Robert F. Kennedy Jr. wil dat de VS langzaam maar zeker terug beweegt naar een valutasysteem gebaseerd op waardevast onderpand, zoals goud, zilver, platinum en bitcoin. Zijn plan is om met een allocatie van 1 procent te starten en dat langzaam uit te bouwen. Onderdeel van het plan is om de huidige vermogensbelasting op bitcoin te schrappen.
💡
Overstappen van Binance naar Amdax
Sinds afgelopen maandag kan je niet meer handelen op Binance. Gelukkig kan je nog wel je tegoeden opnemen. Neem je beleggen serieus? Wij ook, dus je bent bij ons aan het goede adres.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!

Verdieping

Amdax is als sponsor betrokken bij het nieuwe seizoen van Satoshi Radio. Deze Nederlandstalige podcast is al jaren een belangrijke bron van informatie voor de serieuze cryptobelegger. In de laatste aflevering staat de marktcyclus van bitcoin centraal. Wat dat is, hoe je die herkent, waar we ons nu bevinden, en wat de volgende fase is? Je hoort het op YouTube of in een podcastspeler naar keuze!

Achter de schermen

De afgelopen maanden hebben we ons zakelijke dienstenpakket uitgebreid. Vandaag lichten we graag onze NFT-oplossing voor bedrijven toe.

Non Fungible Tokens (NFT’s) zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke niche binnen de wereld van digital assets. Organisaties, merken, kunstenaars en artiesten gebruiken NFT’s als innovatieve manier om in contact te komen met klanten en fans. Amdax faciliteert de uitgifte, opslag en compliance van het uitgeven van NFT's voor organisaties.

Werk je bij een bedrijf of ken je iemand waarvoor dit mogelijk interessant is? Neem dan contact op via accountteam@amdax.com of +31-88-26329-00.

Meer informatie over onze NFT-oplossing vind je op onze website.

NFT-oplossingen voor bedrijven & merken | Amdax Zakelijk
Amdax faciliteert de uitgifte, opslag en compliance van het uitgeven van NFT’s voor organisaties. Organisaties en merken gebruiken NFT’s als innovatieve manier om in contact te komen met klanten en fans.