Sam Bankman-Fried zit achter slot en grendel

Maandagnacht verscheen vanuit de Bahama’s het bericht dat Sam Bankman-Fried, de oud-ceo van FTX, is opgepakt. In deze Weekly lees je wat daarachter schuil gaat. We kijken ook vooruit op de komende renteverhoging, en blikken terug op een leuke MASTERS EXPO!

Maandagnacht verscheen vanuit de Bahama’s het bericht dat Sam Bankman-Fried, de oud-ceo van FTX, is opgepakt. In deze Weekly lees je wat daarachter schuil gaat. We kijken ook vooruit op de komende renteverhoging, en blikken terug op een leuke MASTERS EXPO!

💡
Deze Weekly in het kort
Woensdagavond maakt de Federal Reserve haar komende rentebesluit bekend. We verwachten dat de markt gevoelig zal zijn voor de woordkeuze van Jerome Powell. Eerder reageerde bitcoin positief op meevallende inflatiecijfers.

In het nieuws greep Sam Bankman-Fried vrijwel alle aandacht. Dat bereikte maandagnacht een hoogtepunt, toen Bahamese autoriteiten bekendmaakten dat hij achter slot en grendel is gezet. Drie Amerikaanse overheidsagentschappen hebben hem aangeklaagd.

Afgelopen weekend stonden was Amdax aanwezig op de MASTERS EXPO. Leuk om een aantal van jullie daar te ontmoeten! Een korte aftermovie vind je hier.

Cryptomarkt

Het Amerikaanse inflatiecijfer van november was lager dan verwacht. De CPI daalde van 7,7 procent in oktober naar 7,1 procent, terwijl analisten een daling naar 7,3 procent verwachtten.

De snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank begint haar vruchten af te werpen. De economie vertraagt en prijzen dalen. Daarbij kijkt men niet alleen naar het inflatiecijfer zelf, maar ook naar hoe deze is opgebouwd. En ook daar goed nieuws: de kerninflatie stijgt niet meer en de daling van prijzen zien we over de hele linie.

De inflatie in de VS sinds 2013

Het bestrijden van de inflatie is de heilige missie van de Federal Reserve. Alles moet daarvoor wijken. De huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de financiële markten mogen allemaal een klap krijgen. Als de prijsstabiliteit maar hersteld wordt.

Nu de inflatie echt daalt, komt de Fed in een lastige positie. De rente nog verder verhogen en dan lang hoog houden vergroot het risico op een diepe en pijnlijke recessie. Maar te snel verruimen kan de inflatie weer aanwakkeren nog voor die terug is op een acceptabel niveau.

Vanavond om 20.00 uur maakt de Fed de nieuwe rente bekend, en om 20.30 uur geeft voorzitter Jerome Powell een toelichting. De verwachting is dat de rente met 50 bps stijgt naar een bandbreedte tussen 4,25 en 4,5 procent.

De beleidsrente in de VS sinds 1991

De markt zal gevoelig zijn voor de woordkeuze van Powell. Het maakt namelijk nogal uit hoe hoog de prijs is die de economie betaalt voor het omlaag brengen van de inflatie. En daarmee het in stand houden van de geloofwaardigheid van de centrale bank.

Vooruitkijkende indicatoren wijzen op een mogelijke recessie rond het tweede kwartaal van 2023. Een diepe recessie is nog niet ingeprijsd. De obligatiemarkt verwacht niet de snelle verlaging van de rente die hoort bij een diepe recessie. En de aandelenmarkt verwacht niet de veel lagere winstcijfers die daarbij passen.

Wij volgen dit op de voet, omdat de cryptomarkt niet meer op zichzelf staat. Er doen beleggers en handelaars mee die gevoelig zijn voor de macro-economische omstandigheden. Daardoor heeft monetair beleid ook invloed op de cryptomarkt.

Bitcoin reageerde gisteren optimistisch op de lager dan verwachte inflatie. Op zichzelf is dat geen verrassing. Maar het betekent ook dat de aandacht van de markt verschoven is van de angst en onzekerheid binnen de cryptowereld naar de gebeurtenissen erbuiten. Het FTX-drama zal in de rechtszaal nog lang voortslepen, maar heeft steeds minder effect op de markt.

Dat verandert als er nieuwe (negatieve) verrassingen opduiken. De onzekerheid daarover maakt beleggers terughoudend. Naarmate de FTX-problemen verder in de achteruitkijkspiegel verdwijnen, keert vertrouwen terug. Dat kan maanden duren, een periode waarin de koers zijwaarts gaat en meedeint op de golven van de economie.

Een mooie periode om uit te rusten van een hectische periode van snelle stijging in 2021 en turbulente daling in 2022. Of om te leren, studeren en bouwen. Dat laatste is waar wij bij Amdax volop mee bezig zijn!

De bitcoinkoers in de afgelopen 7 maanden

Nieuwsoverzicht

Dinsdagmiddag om 4 uur Nederlandse tijd stond het eerste politieke verhoor over het FTX-debacle op de agenda. Op de sprekerslijst twee belangrijke namen: John Ray, de nieuwe bestuursvoorzitter van FTX, en Sam Bankman-Fried (SBF). Voor velen een belangrijk moment, omdat twee hoofdrolspelers voor het eerst onder ede te horen zouden zijn.

Hearings | U.S. House Committee on Financial Services

De manier waarop we dit inleiden verraadt al dat het anders liep. In de nacht van maandag op dinsdag maakte de procureur-generaal van de Bahama’s bekend dat SBF is opgepakt. Hij wordt vastgehouden en wacht op uitlevering aan de Verenigde Staten. De bekendmaking werd kort daarna door Amerikaanse collega’s bevestigd. Vroeg op dinsdagochtend lichtte Amdax-ceo Lucas Wensing de ontwikkelingen toe op BNR Nieuwsradio.

Later op dinsdag bleek dat SBF door drie overheidsinstanties is aangeklaagd. In totaal liggen er 12 strafbare verwijten in de categorieën fraude en bedrog. “We beschuldigen Sam Bankman-Fried ervan een kaartenhuis te hebben gebouwd dat werd gestut door bedrog, terwijl hij zijn investeerders voorspiegelde dat het een van de veiligste gebouwen van de cryptowereld was”, zei SEC-voorzitter Gary Gensler in een persbericht.

Al deze aanklachten kunnen pas in de rechtbank op de proef worden gesteld als SBF op Amerikaanse bodem is. Dat kan nog enkele weken duren, in afwachting van het uitleveringsverzoek dat de Amerikanen bij hun Bahamese collega‘s hebben ingediend. De uitkomst daarvan mag SBF niet in vrijheid afwachten. Dinsdagavond verliet hij de rechtbank daarom met handboeien om zijn pols.

De geplande politieke hoorzitting in de Verenigde Staten, die weinig nieuwe informatie opleverde, vond plaats zonder SBF. Toch kreeg hij nog een rol. Ter voorbereiding van de hoorzitting diende SBF een schriftelijke verklaring in bij de commissie. Die is via een omweg in handen gekomen van Forbes. De strekking ervan is dat SBF nog steeds overtuigd is dat anderen de implosie veroorzaakten en hem niets te verwijten valt. Of dat (waan)beeld in de rechtbank standhoudt? Kleine kans, maar het gaat nog maanden duren voordat we daar antwoord op krijgen. In de tussentijd hopen en verwachten we dat de storm rond FTX en SBF gaat liggen.

In ander nieuws:

  • Cryptowet van Elizabeth Warren krijgt gestalte. De senator is een vurig criticus op wat er in en rond de cryptosector gebeurt. Haar wetsvoorstel zou een breed scala aan onderwerpen beslaan, van belasting en nationale veiligheid tot aan klimaat en consumentenbescherming. Het was al bekend dat Warren aan nieuwe regels werkte, maar het momentum veroorzaakt door de val van FTX versnelt naar verluidt de totstandkoming ervan.
  • Binance publiceert ‘audit’ van in bewaring genomen klanttegoeden. De beurs volgt daarmee de eerder gepubliceerde Proof of Reserves op. Het reputabele kantoor Mazars bevestigt de daarin genoemde bedragen. Die erkenning moet overigens niet verward worden met een volledige audit, zoals gebruikelijk is bij het opmaken van jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven. Het is beter dan niets, maar het laat allerlei vragen onbeantwoord.
  • Binance onder vuur van Amerikaanse autoriteiten? Persbureau Reuters stelt dat jusitie in de VS strafrechtelijke aanklachten overweegt aan het adres van Binance en diens ceo, Changpeng “CZ” Zhao. Die aanklachten zouden betrekking hebben op een onderzoek dat dateert uit 2018. Daarin staat de naleving van antiwitwas- en sanctieregels centraal. Volgens Binance is de berichtgeving van Reuters onjuist. CZ zegt dat de twijfel en onzekerheid die hierdoor ontstond niet meer is dan een stresstest: “Wie die doorstaat, komt er geloofwaardiger uit.”
  • Sommige Celsius-klanten krijgen hun cryptovaluta terug. De rechter heeft de opdracht gegeven om tegoeden terug te geven waar nooit rente op uitgekeerd is. In totaal gaat het om 44 miljoen dollar aan klantgelden. “Ik wil vooruitgang zien in deze zaak”, zei de rechter tijdens de hoorzitting. “Ik wil dat schuldeisers zo snel mogelijk en zoveel mogelijk terugkrijgen.”
  • Opnemen gestakete ethers mogelijk vanaf maart 2023. Althans, dat is de huidige planning van ontwikkelaars die aan ethereum werken. In maart moet de zogeheten Shanghai-upgrade worden doorgevoerd. Centraal daarin staat uitbreiding van het staking-systeem waardoor vastgezette ethers weer opgenomen kunnen worden.
  • Bitcoin wordt onderdeel van de betaalinfrastructuur in Afrika. Met lightning-app Strike is het nu mogelijk om (al dan niet kleine) bedragen te versturen naar inwoners van diverse Afrikaanse landen. De euro’s of dollars die je opstuurt, komen seconden later aan in de lokale valuta. Onder de motorkap wordt het bitcoinnetwerk gebruikt voor het transport ervan.

Verdieping

Longread: Gebruik lightningnetwerk stijgt

Het betaalnetwerk voor snelle en goedkope bitcointransacties wordt steeds vaker ondersteund en gebruikt. Recent hebben grote exchanges zich ermee verbonden, waardoor de capaciteit van het betaalnetwerk steeg tot boven de 5000 BTC. Wat het lightningnetwerk is en hoe het werkt? Amdax-specialist Abe Dijkstra heeft de antwoorden opgeschreven:

Adoptie bitcoin lightningnetwerk neemt toe
De adoptie van het bitcoin lightningnetwerk neemt toe. Gaat het lightningnetwerk richting massale adoptie en wordt bitcoin een snel betaalsysteem?

Podcast: Een nieuw economisch tijdperk

In de podcast Ezra Klein Show was onlangs de econoom Mohamed A. El-Erian te gast. Hij ziet verschillende signalen die erop wijzen dat we een nieuw economisch tijdperk ingaan. Als voorbeelden noemt hij de structurele krimp van de beroepsbevolking, toeleveringsketens die veranderen, en verschoven geopolitieke verhoudingen. Meer over zijn toekomstvisie hoor je hier:

‎The Ezra Klein Show: Three Signals We’ve Entered a New Economic Era on Apple Podcasts
‎Show The Ezra Klein Show, Ep Three Signals We’ve Entered a New Economic Era - Dec 9, 2022

Achter de schermen

Afgelopen weekend stonden we op de MASTERS EXPO. Leuk om een aantal van jullie daar te ontmoeten! Naast dat we bezoekers lieten kennismaken met de wereld van digital assets, creëerden we een kunstwerk waarvan de opbrengst naar Stichting Quiet gaat. Een korte aftermovie van de MASTERS EXPO vind je hier. Tip: meebieden kan nog, scan de QR-code in de video.

Amdaxers in stijl aanwezig op MASTERS EXPO

Tot volgende week!
Amdax