Stilstand is vooruitgang

Als je naar de bitcoinkoers kijkt, dan zou je kunnen denken dat we in februari weinig zijn opgeschoten. Dat wordt anders als je crypto vergelijkt met obligaties, aandelen of goud.

Als je naar de bitcoinkoers kijkt, zou je kunnen denken dat we in februari weinig zijn opgeschoten. Dat wordt anders als je crypto vergelijkt met obligaties, aandelen of goud. In deze Weekly duiken we daar dieper in. Verder kijken we naar Coinbase die zich als centraal handelsplatform in de decentrale wereld begeeft en een eigen blockchainplatform opzet, geïntegreerd in Ethereum.

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De maand februari begon en eindigde met dezelfde koers: 23.100 dollar. Toch is dat beslist geen stilstand in een maand waarin andere markten het zwaar hadden!

Nieuws: Deze week speelden Coinbase en Binance zichzelf in de kijker. Coinbase lanceerde een eigen blockchainplatform en rond Binance ontstond ophef over potentieel misbruik van klanttegoeden.

Achter de schermen: Graag nodigen we je uit om op 15 maart een webinar bij te wonen die we samen met HVK Stevens organiseren. We gaan het onder meer hebben over de overdracht van je cryptovermogen naar de generaties na jou.

Cryptomarkt

Zou de Amerikaanse centrale bank in staat zijn om de inflatie omlaag te brengen zonder de economie in een recessie te storten?

Eind vorig jaar groeide het geloof in dit sprookjesachtige scenario van een soft landing. De cijfers ondersteunden het vertrouwen: de economie bleef sterk terwijl de inflatie snel daalde.

Dat levert gunstige omstandigheden op voor financiële markten. Het jaar begon voorspoedig. De rente daalde en de dollar werd zwakker. Aandelen, edelmetalen en cryptoactiva deden het uitstekend. De NASDAQ steeg in januari 20 procent en bitcoin zelfs 50 procent.

In februari draaide de wind. Een reeks macro-economische cijfers wees erop dat de economie nog sterker is dan verwacht. De arbeidsmarkt blijft krap en consumenten blijven besteden. Het geloof in de soft landing begon te wankelen.

Niet zoals eerder in 2022 door angst voor een hard landing waarbij de economie op weg is naar een stevige recessie. Maar door de angst dat de economie zo sterk is dat de inflatie niet voldoende omlaag komt.

In de grafiek hieronder staan drie maten voor inflatie.

  • In het wit de CPI-inflatie. Dat is het inflatiecijfer dat in de krantenkoppen tegenkomt.
  • In het groen de CPI-kerninflatie. Dat is de CPI-inflatie zonder de categorieën voedsel en energie, omdat de prijzen daarvan snel schommelen.
  • In het blauw de PCE-kerninflatie. Een cijfer van een ander instituut, met andere formules en andere bronnen. Dit is het favoriete cijfer van de Federal Reserve.

Je ziet dat het laatste meetmoment, de inflatie van januari, afwijkt van de trend ervoor. De CPI-cijfers dalen een stuk minder snel dan ervoor en de PCE stijgt zelfs.

Dit kan ruis zijn, een toevallige beweging in een grotere dalende trend. Maar het kan ook een vroege aanwijzing zijn voor het niet goed omlaag komen van de inflatie.

De inflatie in de VS in de afgelopen 8 jaar

De markt rekent er hierdoor op dat de Fed de rente verder zal verhogen en langer hoog zal houden dan eerder verwacht. In januari verwachtte de futuresmarkt nog dat de beleidsrente dit voorjaar het hoogste punt zou bereiken op een bovengrens van 5,0 procent. Inmiddels is dat gestegen naar 5,5 procent.

De markt bewoog in omgekeerde richting van januari. De rente werd hoger en de dollar sterker. Goud en aandelen daalden.

Bitcoin bleef opmerkelijk sterk. In de grafiek hieronder hebben we de maand februari gemarkeerd. Op Coinbase lag het slot van de maand met 23.145 dollar op vrijwel hetzelfde niveau als de opening op 23.127 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen 9 maanden

Dat bracht de (20- of 30-daagse) correlatie met techaandelen en goud op het laagste punt sinds de periode na de FTX-crash. Toen omdat bitcoin daalde terwijl de rest steeg, nu was het andersom.

Blijft dat zo? Stel dat obligaties, aandelen en goud in maart nog meer tegenwind ondervinden van hogere rente en een sterkere dollar, kan bitcoin dan overeind blijven?

Dat zou groot optimisme specifiek voor de cryptowereld vereisen. In de VS kun je denken aan een gunstige uitkomst van de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC voor het omvormen van het Grayscale-fonds naar een ETF. Of stevige groei in Azië en het Midden-Oosten, we schreven daar vorige week al iets over.

Het belooft hoe dan ook een boeiende maand te worden. Zien we een nieuwe aanval op de 25.000 dollar, de scheidslijn tussen bear- en bullmarkt? Of als we eerst omlaag gaan, hoe ver dan?

Wij zullen het nauw in de gaten houden, en jullie elke woensdag bijpraten!

Nieuwsoverzicht

Deze week kwamen twee grote cryptohandelshuizen in het nieuws.

Coinbase onthulde Base, een blockchainplatform voor de bouw en publicatie van dApps. De term dApps staat voor decentrale applicaties en die moeten op termijn het huidige productaanbod vervangen. Deze stap is onderdeel van de Coinbase-missie om tot een “on-chain internet” te komen, waarbij gebruikers naadloos en moeiteloos van het ene naar het andere financiële product kunnen overschakelen. Coinbase-ceo Brian Armstrong spreekt hier al over sinds 2016.

Het is belangrijk om te weten dat de onthulling van Base niet gepaard gaat met de lancering van een nieuw token. Er waren al cryptoactiva met deze naam en er zijn ook nieuwe gelanceerd die doen alsof ze gelieerd zijn aan dit Coinbase-project. Ver van wegblijven!

💡
Meer over Base in Bitcoin Alpha
Base is een platform dat als twee laag bovenop ethereum draait. Het is een zogeheten rollup. Wil je weten hoe dat precies werkt en hoe Coinbase hier garen bij spint? Lees dan dit verdiepende artikel. Je kunt een Bitcoin Alpha-abonnement 14 dagen gratis uitproberen.

Binance is de tweede exchange die in de schijnwerpers werd gezet. Volgens Forbes heeft Binance klanttegoeden gebruikt voor eigen doeleinden. In totaal zou er 1,8 miljard dollar naar hedgefondsen zijn overmaakt. Er zouden daardoor gaten in de boeken van Binance zijn ontstaan. Een gevoelige snaar, met het FTX-debacle nog vers in het geheugen. Volgens Binance-ceo CZ is er niets van waar en begrijpt Forbes de werking van een exchange niet: “Onze gebruikers kunnen hun activa op elk moment opnemen.”

Binance’s Asset Shuffling Eerily Similar To Maneuvers By FTX
When you’re the world’s largest crypto exchange in a largely unregulated market, it is easy to make up the rules as you go.
💡
Bij Amdax staan je cryptoactiva veilig
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.

Wil je graag de overstap maken naar onze omgeving? Dat is snel geregeld. Schroom niet om contact met ons op te nemen. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.

Ander nieuws:

  • Omzet uit cryptoscams in 2022 sterk gedaald. Dat blijkt uit het laatste rapport van blockchainanalysebedrijf Chainalysis. Ze maakt daarbij de kanttekening dat in 2022 de bearmarkt begon en dat zo’n periode de cijfers sterk kan kleuren. De waardering van gestolen activa daalde en de activiteit van gebruikers nam af.
  • Beleid rond cryptoactiva op de agenda van de G20. India, de gastheer van de meest recente bijeenkomst, riep op om samen te werken bij de totstandkoming van nieuwe wet- en regelgeving. Die oproep viel in goede aarde bij de Verenigde Staten. Ze hebben de FSB, de BIS, en het IMF gevraagd om hen van informatie te voorzien. Die stukken worden uiterlijk in september verwacht.
  • FDIC, Fed & OCC zeggen dat banken niet categorisch mogen uitsluiten. In een nieuw statement gaan de drie Amerikaanse banktoezichthouders in op de opschudding die is ontstaan door hun eigen optreden. “Het is banken niet verboden, noch ontmoedigd om bankdiensten te verlenen aan klanten van een bepaalde klasse of soort”, schrijft het toezichtstrio.
  • 136 door FDIC-verzekerde banken bezig met digital assets. De FDIC ziet in de VS toe op de beschikbaarheid van banktegoeden, vergelijkbaar met het Europese depositogarantiestelsel. Uit een recent jaaroverzicht blijkt dat 136 banken die onder FDIC-toezicht staan, bezig zijn met cryptoactiva of dat van plan zijn. Elf daarvan hadden banden met FTX en kunnen zo blootgesteld zijn aan de frauduleuze activiteiten van Sam Bankman-Fried.

Verdieping

Niall Ferguson is een Schots-Amerikaans historicus verbonden aan Harvard, Stanford, en Hoover. Als Ferguson ergens aanschuift, weet je vrij zeker dat je een mooi verhaal te horen krijgt. Recent was hij te gast bij The Bitcoin Standard Podcast om te praten over de geschiedenis van fiatgeld, de relatie ervan met oorlogen, hoe dit type geld de afgelopen eeuw evolueerde, en de vooruitzichten voor bitcoin. Interessant!

‎The Bitcoin Standard Podcast: 154. Fiat History with Niall Ferguson on Apple Podcasts
‎Show The Bitcoin Standard Podcast, Ep 154. Fiat History with Niall Ferguson - Feb 7, 2023

Achter de schermen

Webinar Amdax en HVK Stevens

Op 15 maart organiseren we samen met HVK Stevens een webinar met als thema: Beleggen in crypto, voor nu en de volgende generatie. Amdax-ceo Lucas Wensing en HVK-partner Jeroen Ruijg leggen uit hoe je op een veilige en professionele manier in cryptoactiva investeert. Daarnaast gaan we het hebben over een vaak vergeten onderwerp: de overdracht van je cryptovermogen naar de generaties na jou. Aanmelden doe je hier!

iDEAL beschikbaar in Amdax-app

Sinds deze week is het mogelijk om iDEAL te gebruiken in de Amdax-app. Dat geldt overigens enkel voor de iOS-versie van de app. Via iDEAL is het gestorte bedrag direct beschikbaar op je account en kan je sneller cryptoactiva aankopen!

Tot volgende week!
Amdax