Bitcoin voor het eerst in anderhalf jaar op 45.000 dollar

Het bruist in de cryptowereld. Niet omdat er op nieuwsgebied veel gebeurt, maar omdat de bitcoinprijs grote sprongen maakt. De komst van de eerste spot bitcoin ETF in de Verenigde Staten lijkt er opnieuw een drijvende kracht van de zijn. Daarover meer in deze Weekly!

Het bruist in de cryptowereld. Niet omdat er op nieuwsgebied veel gebeurt, maar omdat de bitcoinprijs grote sprongen maakt. De komst van de eerste spot bitcoin ETF in de Verenigde Staten lijkt er opnieuw een drijvende kracht van de zijn. Daarover meer in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers steeg de afgelopen week 20% naar 45.000 dollar. Toen de koers in 2021 voor het eerst op dit niveau stond, zagen we hype, euforie en oververhitting. Daar is nu nog geen sprake van.

Nieuws: Toezichthouder SEC heeft met een aantal beslissingen alle lopende aanvragen opgelijnd voor een gelijktijdig oordeel. Zo ontstaat een korte periode waarin de beslissing vallen moet: tussen 5 en 10 januari 2024.

Achter de schermen: Deze week was Amdax-cio te gast bij de Cryptocast van BNR. Hij bespreekt daar de verhaallijnen van de komende bullmarkt en geeft toelichting op de vermogensbeheerstrategieën van Amdax.

Cryptomarkt

De koers van bitcoin heeft een uitstekende week achter de rug met een stijging van 20% naar ruim boven de 44.000 dollar. Op Coinbase tikte hij zelfs heel kort de 45.000 dollar aan. Dat is het hoogste punt sinds begin april 2022, nog ruim voor het turbulente gedeelte van de bearmarkt, dat begon met de instorting van Luna en TerraUSD in mei 2022.

De opmars begon op vrijdag 1 december in de vroege ochtend, vlak na het maandslot van november. De mooie afsluiting van november leek precies het zetje te zijn dat de markt nodig had. In vijf dagen steeg de koers met 7000 dollar en staat nu 160% hoger dan aan het begin van dit jaar.

De bitcoinkoers in de afgelopen anderhalf jaar

Het passeren van de magische grens van 40.000 roept herinneringen op aan januari 2021, toen de koers in een maand tijd meer dan verdubbelde van 18.000 dollar naar boven de 40.000 dollar. Dat was de eerste keer ooit dat de koers boven de 40.000 dollar kwam. De verschillen tussen toen en nu zijn echter reusachtig.

Destijds zaten we midden in het enerverende gedeelte van de bullmarkt. Het sentiment laat zich goed beschrijven met woorden als sensatie, opwinding en zelfs al de eerste tekenen van euforie. On-chain indicatoren stonden al in de zone van oververhitting. Grote hoeveelheden nieuwe particuliere beleggers overspoelden de markt.

Nu niets van dat alles. De particuliere belegger is nog grotendeels afwezig. De kopers op de markt zijn bestaande cryptobeleggers die hun positie uitbreiden en nieuwe professionele beleggers. Van hype is nog geen sprake, of hooguit binnen een kleine groep van actieve handelaars die hun favoriete altcoins weer tot leven zien komen.

De mate waarin lang bewaarde bitcoin wordt verkocht, een maat voor oververhitting.

Je zou vandaag beter kunnen vergelijken met de periode 2019-2020. Toen lag de koers zo rond de 10.000 dollar, net als nu grofweg 3 keer zo hoog als op de bodem. De stemming was verre van euforisch en buiten de cryptowereld was nog niemand ermee bezig.

Die vergelijking helpt ons om een beeld te krijgen van wat er voor ons ligt. Zou de huidige marktcyclus erg op de vorige lijken, dan is dit nog lang niet het moment om winst te nemen of uit te stappen. Dan zouden we in de komende 1 tot 2 jaar nog een koersstijging van 1000% - een factor 10 - voor de boeg hebben.

Maar als je die vergelijking serieus neemt, moet je er ook rekening mee houden dat het nog 6 tot 12 maanden kan duren voor we bestendig boven de 50.000 dollar komen, en een nieuwe all-time high neerzetten.

History never repeats, but it often rhymes. Het zal deze keer ongetwijfeld op z’n eigen unieke manier anders gaan. Veel eerder, sneller en hoger, bijvoorbeeld door een combinatie van spot-ETF’s, renteverlagingen, de halving en de presidentsverkiezingen.

Of het valt juist ernstig tegen, alles duurt langer en de koerswinsten blijven lager dan vorige keren. Een afwijzing van de ETF’s, grootschalige anti-crypto acties in de wereldwijde politiek en diepe recessies zouden dat kunnen veroorzaken.

Kortom, de toekomst is fundamenteel onzeker en we hebben geen glazen bol. Maar als de huidige marktcyclus lijkt op de drie voorgaande, dan zitten we nu aan het eerste vroege begin van de bullmarkt, en ligt er in de komende twee jaar nog veel moois voor ons.

Nieuwsoverzicht

EĂ©n van de drijvende krachten achter de stijgende bitcoinprijs is de vermeende komst van een spot bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Deze week stegen de verwachtingen daarover naar een nieuw hoogtepunt.

Toezichthouder SEC heeft met een aantal beslissingen alle lopende aanvragen opgelijnd voor een gelijktijdig oordeel. Zo ontstaat een korte periode waarin de beslissing vallen moet: tussen 5 en 10 januari 2024. “Dit betekent concreet dat eventuele goedkeuring op maandag 8 januari, dinsdag 9 januari of woensdag 10 januari zal plaatsvinden”, schrijft Bloomberg-analist James Seyffart. “Zet het in uw agenda, mensen!”

Seyffart acht de kans klein dat we in deze periode geen goedkeuring krijgen. “Dan zijn [SEC-voorzitter] Gensler en de SEC op oorlogspad gegaan. Of ze hebben ARK Invest op de Ă©Ă©n of andere manier overtuigd om hun aanvraag in te trekken.”

Uit het informele circuit komen nog steeds veel berichten naar buiten over vergaderingen tussen de toezichthouder en de aanvragers. Vooral BlackRock en Grayscale komen frequent langs. Bij BlackRock betreft het de manier waarop het fonds aan de achterkant werkt, en bij Grayscale gaat het om de conversie van het bestaande fonds naar een ETF. Het bedrijf wil graag bij de eerste groep goedkeuringen horen en kan daarvoor een eerdere uitspraak van de rechter als drukmiddel toepassen.

Het geruchtencircuit is stellig over de uitkomst. Een SEC-bron zou hebben gezegd dat de kans op goedkeuring 99% is, en dat alle aanvragen in Ă©Ă©n keer behandeld worden. Alle punten staan op de i en alle strepen door de t.

De eventuele goedkeuring staat niet alleen voor nieuwe liquiditeit, maar geeft ook legitimiteit aan bitcoin en cryptoactiva als beleggingscategorie. Zo noemde de CEO van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, de geldstroom naar bitcoin een “vlucht naar kwaliteit”. Toch blijft speculatie over toekomstige koersen de meeste aandacht trekken: “Een spot bitcoin ETF is de grootste pijp dit ooit gebouwd is tussen traditionele financiĂ«le markten en crypto.”

Hoe dan ook, wij hebben de datums genoteerd!

Verdieping

Een Nieuwe Koers - Deepdive | Zijn ordinals positief voor Bitcoin?

In deze aflevering van Deepdive praat het vermogensbeheerteam van Amdax over Bitcoin Ordinals. Het volume van de zogenoemde bitcoin NFT’s ligt opvallend hoog. Binnen de bitcoin-community zijn de meningen over het nut van NFT’s op bitcoin verdeeld. We bespreken de verschillende standpunten.

Daarna gaan we dieper in op Layer 2’s. Wat is het verschil tussen een Optimistic Layer 2 en een Zero Knowledge Layer 2? Welke ontwikkelingen zien we daar? En valt er in deze context veel geld te verdienen met token airdrops?

Deepdive | Zijn Ordinals positief voor Bitcoin? | Airdrops van €100.000?!
Listen to this episode from Een Nieuwe Koers on Spotify. 🧭 Een Nieuwe Koers: het kompas voor de serieuze cryptobelegger In deze aflevering van Deepdive bespreken Marcel, Tim, Serge en Ries Bitcoin Ordinals. Het volume van de zogenoemde Bitcoin NFT’s ligt opvallend hoger dan op hĂ©t NFT-platform Ethereum. Binnen de Bitcoin-community zijn de meningen over het nut van NFT’s op Bitcoin verdeeld. We bespreken de verschillende standpunten en Tim deelt zijn ervaring met het maken van zijn eigen Bitcoin Ordinal. Daarna gaan we dieper in op Layer 2’s. Wat is het verschil tussen een Optimistic Layer 2 en Zero Knowledge Layer 2? Welke ontwikkelingen zien we daar? En valt er veel geld te verdienen met token airdrops? 🔐 Een Nieuwe Koers is een productie van Amdax, dĂ© crypto vermogensbeheerder en vertrouwde bewaarpartij van Nederland. Ga voor meer informatie naar amdax.com.Timestamps: 00:00 Intro00:50 Bitcoin Ordinals: positief of niet?12:00 Ontwikkelingen Layer 2’s 19:02 Token airdrops 27:00 Outro Volg Amdax https://www.linkedin.com/company/amdaxgroup https://twitter.com/AmdaxNL

Web3 Pioniers - Mining helpt bij de energietransitie
Er word wel eens gezegd dat bitcoin-mining de oceanen kookt, maar is dat wel zo? In deze aflevering van Web3 Pioniers schuift marketingspecialist bij Amdax & duurzaamheidsexpert Danny Oosterveer aan om dat standpunt aan de tand te voelen.

95. MINING helpt bij de ENERGIE TRANSITIE | Danny Oosterveer
Listen to this episode from Web3 Pioniers on Spotify. Er word wel eens gezegd dat Bitcoin mining de oceanen kookt maar is dat wel zo? In deze aflevering gaan wij in gesprek met Danny Oosterveer om dat standpunt eens aan de tand te voelen. Volg ons op: https://twitter.com/web3pioniers https://www.instagram.com/web3pioniers/ Meer informatie over Web3 Pioniers kan je vinden op onze website: https://web3pioniers.nl/ Bedankt aan onze sponsor Highfive, a web3 agency! https://wearehighfive.xyz/ Supported by BCNL Foundation, het grootste web3 ecosysteem van Nederland! https://bcnl.foundation/ De S9 Heater: https://miningwholesale.eu/product/antminer-s9-space-heater-xl/ Meer informatie over minen op basis van dynamische energieprijzen: https://doe-duurzaam.nl/artikel/artikel/winstgevend-minen-met-dynamische-energieprijzen-en-home-assistant/ De Groene Nerds podcast: https://doe-duurzaam.nl/de-groene-nerds-podcast/ Een Nieuwe Koers podcast van Amdax: https://open.spotify.com/show/72HyoPXOTKkpXJVQOWqegA?si=89aac1c3e0a94e0f

Achter de schermen

Dinsdag was Amdax-cio Marcel Burger te gast bij de Cryptocast van BNR. Het onderwerp dat centraal stond: Crypto wordt steeds meer mainstream.

Met de mogelijke goedkeuring van de Amerikaanse bitcoin spot ETF betreedt crypto steeds meer het domein van de mainstream-belegger. Dat gaat een serieus narratief worden voor de toekomst, voorspelt Marcel. Ook bespreekt Marcel de ontwikkelingen binnen de vermogensbeheerdienstverlening van Amdax.

Crypto steeds meer mainstream en dat is goed nieuws | 301 B
Listen to this episode from Cryptocast | BNR on Spotify. Met de mogelijke goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin spot ETF komt crypto steeds meer in het domein van de mainstream-belegger. Dat gaat een serieus narratief worden voor de toekomst, voorspelt onze gast is Marcel Burger. Marcel is Chief Investment Officer bij Amdax en volgt de cryptomarkt op de voet. Gasten Marcel Burger Daniël Mol Links Host Herbert Blankesteijn Redactie Daniël MolSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Meer weten over crypto vermogensbeheer? Kijk dan op:

Crypto vermogensbeheer | Veilig en vertrouwd beheerd beleggen
Met de crypto vermogensbeheer dienst beleggen we namens jou en beheren we jouw bitcoin en crypto portefeuille. Altijd veilig en vertrouwd.