Vormt bitcoin een voorzichtige bodem?
Je kijkt naar de eerste editie van de Amdax Weekly. In vogelvlucht nemen wij je mee door de cryptomarkt, die de afgelopen weken opvallend stabiel was. We zetten de belangrijkste nieuwsberichten op een rij en delen drie podcasttips. Ook introduceren we ons nieuwste product: Amdax Ethereum staking.
Je kijkt naar de eerste editie van de Amdax Weekly. In vogelvlucht nemen wij je mee door de cryptomarkt, die de afgelopen weken opvallend stabiel was. We zetten de belangrijkste nieuwsberichten op een rij en delen drie podcasttips. Ook introduceren we ons nieuwste product: Amdax Ethereum staking.
De cryptomarkt
Al drie weken zit de bitcoinkoers tussen de 18.300 en 20.300 dollar, een opvallend smal prijsbereik gezien de turbulentie op de financiële markten. De relatieve stabiliteit viel ook New York Times op: ‘Currencies around the world are tumbling. Except Bitcoin’.
Bovenstaande grafiek laat zien dat de koers beheerst zijwaarts gaat. Eigenlijk al sinds de Celsius-crash begin juni, met een prijsbereik tussen 17.500 en 25.000 dollar. De relatieve rust wordt zichtbaar als we bitcoin naast de grote Amerikaanse aandelenindexen zetten.
De bearmarktrally (A) van aandelen ging aan bitcoin voorbij en ook bij de daaropvolgende daling bleef bitcoin stabiel. Aandelen noteerden vorige week een duidelijk lagere bodem dan in juni (B).
Bij ether, de munt van ethereum, zien we een soortgelijk verloop als bij bitcoin. De grote crashes in mei en juni zijn bij ether nog wat groter dan bij bitcoin, maar na de bodem is ether ook wat verder teruggeveerd.
In bovenstaande grafiek is the merge gemarkeerd op 15 september. Naar deze overgang van proof-of-work naar proof-of-stake werd al lang uitgekeken, en over het verloop ervan stevig gespeculeerd. Zowel met woorden op Twitter en in podcasts als met geld op de cryptomarkt.
Technisch gezien is the merge probleemloos verlopen, zelfs beter dan verwacht door velen in de ethereum-community. Maar met 16 procent daling ten opzichte van bitcoin lijkt het een voorbeeld van ‘buy the rumor, sell the news’.
Dat is wat ons betreft overigens geen aanwijzing voor een slechte prestatie op lange termijn. Het is goed denkbaar dat professionele investeerders de komende maanden instappen, nu het risico van problemen tijdens de merge en het energievraagstuk van tafel zijn.
De afgelopen 9 maanden waren de macro-economische omstandigheden verre van ideaal voor crypto-assets. Vertragende groei en steeds krapper wordende financial conditions zorgen voor stevige tegenwind.
Er zijn inmiddels allerlei aanwijzingen dat bitcoin in het huidige prijsbereik de bodem van deze bearmarkt vormt. On-chain analisten spraken deze week veel over de kruising tussen de realized price van short term holders (STH) en long term holders (LTH).
De realized price is de gemiddelde aankoopprijs van alle on-chain bitcoins van een bepaalde groep. Ten opzichte van de koers zegt het iets over de mate waarin die groep op winst of verlies staat.
Het startschot kwam twee weken geleden van analist Willy Woo. In een tweet stelt hij dat in het verleden de bodem altijd viel in de periode waarin de gemiddelde aankoopprijs van de STH lager lag dan die van de LTH. Een periode die overigens best maanden kan duren.
Deze week was het zover: de STH-aankoopprijs kruiste onder die van de LTH. Analist Yassine Elmandjra van ARK Invest wijdde het eerste bericht van een twitterdraadje over het maandrapport eraan: ‘This cross historically marks a cyclical bottom’.
De ogen zijn gericht op het moment dat de STH-kostenbasis weer boven de LTH-kostenbasis stijgt, over enige weken of maanden. Dat zou een vroege bevestiging van het achter ons laten van de bodem zijn.
Daar zijn we nog niet, en het is daarom nog veel te vroeg om de vlag uit te hangen. Zie het als de eerste groene sprietjes die in de winter bovenkomen. Ze vertellen het verhaal van een komende lente, maar er kan gerust ook nog een sneeuwstorm of elfstedentocht tussenzitten.
Van binnenuit de cryptowereld is er wellicht niet veel aanleiding meer om stormachtig weer te verwachten. Verliezen zijn genomen en overenthousiaste hefboomposities zijn weggewassen. ‘De toeristen zijn weg’, schreef een analist pas.
Maar buiten de cryptomarkt zijn nog zat buitengewone ontwikkelingen denkbaar die als een schok door alle financiële markten kunnen trekken. Gesaboteerde pijpleidingen, annexaties, onverantwoorde steunprogramma’s, politieke onrust, winstwaarschuwingen, onbetaalbare herfinancieringen.
We blijven daarom conservatief en voorzichtig. In een tijd als deze is er niet één dominant scenario dat met afstand de grootste waarschijnlijkheid heeft. Er zijn meerdere plausibele scenario’s die je allemaal kunt onderbouwen met data en argumenten.
In die onzekerheid zullen wij de markt en de ontwikkelingen eromheen nauwlettend volgen en jullie wekelijks bijpraten!
Nieuwsoverzicht
Hoewel de financiële markten veel aandacht opeisen, blijft de stroom van gebeurtenissen in het cryptodomein groot. Dit is wat je daarvan weten moet:
- Toezichthouder CFTC legt bommetje onder de DAO. De decentrale autonome organisatie wordt vaak gebruikt voor het bestuur van decentrale producten en diensten. Lang werd deze organisatievorm als ongrijpbaar beschouwd. Dat verandert nu de toezichthouder betrokken deelnemers van een specifieke DAO aansprakelijk stelt voor het handelen van het geheel. Experimenteer je met DAO’s? Of ben je er serieus bij betrokken? Houd er dan rekening mee dat het ontbreken van jurisprudentie of specifieke wettelijke kaders niet betekent dat je ontslagen bent van verantwoordelijkheden.
- Bitcoin’s lightningnetwerk blijft sterk groeien. Het lightningnetwerk is een snelle betaallaag bovenop bitcoin. De capaciteit ervan ligt volgens onderzoeksbureau Arcane nu boven de 5000 BTC. Lightningbedrijf Voltage verbindt de groei aan (grote) exchanges die lightning zijn gaan ondersteunen. Betaaldienstverlener Strike heeft onlangs 80 miljoen dollar opgehaald voor de doorontwikkeling van haar op lightning gebaseerde producten.
- De beurs FTX koopt bezittingen van failliete cryptobedrijven op. Het bedrijf won onderhandelingen over de aankoop van de assets van de failliete broker Voyager. Het kost FTX 1,4 miljard dollar. Binance en Wave Financial waren ook in de race. FTX kijkt nu naar de assets van het bankroete Celsius, volgens “een individu die nauw betrokken is bij de totstandkoming van de deals”. De CEO van FTX zegt dat er nog meer dan een miljard dollar op de plank ligt om aan acquisities te besteden.
- De beurs Crypto.com ontvangt registratie in Frankrijk. Ze volgt daarmee de voetsporen van Binance. Naar verluidt zijn beide bedrijven ook bezig met hun registratie in Nederland. Met nieuwe wet- en regelgeving aan de horizon is het duidelijk dat de Europese markt professionaliseert en de gevestigde orde zich daarop voorbereidt. Voor Amdax is dit sinds de oprichting een belangrijk thema.
- Adoptie in Brazilië en Australië flink in de lift. Het Braziliaanse Nubank zegt nu meer dan 1,8 miljoen cryptogebruikers te hebben. Ze telt iedere klant die tenminste één keer crypto heeft gekocht daarin mee. In totaal heeft het bedrijf 70 miljoen klanten, en groeide het cryptopubliek in een jaar met 80 procent. Cryptobeurs Swyftx meldt dat er 1 miljoen Australiërs klaar staan om de markt te betreden. Uit haar eigen marktonderzoek: “Cryptobezit onder Australiërs is met 4 procent gestegen [jaar op jaar], tot 21 procent in 2022”.
- Cardano ziet instroom nieuwe projecten na succesvolle upgrade. In 2021 kreeg Cardano de mogelijkheid om smart contracts uit te voeren. Voor brede adoptie daarvan is echter verdere aanpassing nodig. Daarom is het Cardano-netwerk onlangs opnieuw bijgewerkt. Cardano belooft nu een betere programmeer-ervaring en voor gebruikers lagere transactiekosten. Cardano-oprichter Charles Hoskinson stelt dat de upgrade heeft geleid tot honderden nieuwe projecten die Cardano gebruiken. Amdax heeft de upgrade uiteraard ook doorgevoerd. Klanten die ADA bezitten, hebben daar niets van gemerkt.
- Ripple boekt procedurele overwinning in gevecht met de Amerikaanse SEC. Ripple, het bedrijf achter de gelijknamige munt (XRP), werd aangeklaagd voor de illegale uitgifte van een effect. Dat is een type financieel product dat onder het toezicht van de SEC valt. Kern van de verdediging van Ripple is dat de munt, net als ether en bitcoin, voldoende gedecentraliseerd is om niet als effect te worden gezien. De rechter heeft de SEC de opdracht gegeven om correspondentie van voormalig SEC-commissaris William Hinman vrij te geven. Daarin stelt hij onder meer dat ether geen effect is “omdat het voldoende decentraal is”. Ripple ziet daarin een belangrijke onderbouwing. Of het standpunt van één commissaris dat gewicht heeft, is nog afwachten. Wordt vervolgd.
- Celsius-bestuurders treden terug. Je weet vast dat leenbedrijf Celsius failliet is gegaan. Vorige week verliet oprichter Alex Mashinsky het bedrijf en deze week volgde medeoprichter Daniel Leon. Hij “maakt niet langer deel uit van de organisatie”, volgens Celsius. Men ziet het vertrek van de oprichters niet als negatief. Het past volgens analisten bij de faillissementsprocedure waar Celsius op dit moment middenin zit. Het doel daarvan is een herstructurering en uiteindelijk ook een herstart van de activiteiten.
Verdieping
Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over het cryptodomein? Deze week noemen we drie op bitcoin gerichte podcastafleveringen die het luisteren waard zijn. Lees mee.
Podcast: Bitcoin als onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem
Het energieverbruik van bitcoin is al jaren dé stok om de grootste cryptomunt mee te slaan. Daarbij gaat vaak de nuance verloren.
Het minen van bitcoin brengt unieke eigenschappen met zich mee die niet in andere industrieën voorkomen. Een miner is daarom een unieke stroomgebruiker, die kan bijdragen aan de energietransitie die voor ons ligt.
Hoe? Dat legt Danny Oosterveer uit in gesprek met Bert Slagter en Krijn Soeteman. Mocht je nog meer willen horen over dit onderwerp, luister dan naar de meest recente aflevering van de Engelstalige podcast What Bitcoin Did. Daarin praat Peter McCormack met Harald Rauter, die uitlegt welke rol bitcoin in de modellen van het klimaatinstituut IPCC kan spelen.
Podcast: Het nieuwe geld
We leven in een wereld met veel financiële en monetaire onzekerheden. Hoge inflatie en het overheidsbeleid liggen ten grondslag aan de zoektocht naar alternatieven om vermogen op te bouwen. Wij geloven dat we met bitcoin en andere digital assets een nieuwe, betere weg inslaan.
Podcastmaker Reinjan Prakke legt een zoektocht af naar diezelfde overtuiging. In Het nieuwe geld stelt hij een breed scala vragen aan deskundigen over het traditionele geldstelsel. Is het toekomstbestendig? En wat is de rol van cryptovaluta in de toekomst?
De eerste aflevering vind je hier:
Podcast: Scheiding van geld en staat
In een nieuwe serie van de podcast Holland Gold gaat Paul Buitink in gesprek met experts over ons geldsysteem, monetair beleid en de toekomst van het geld. In de meest recente aflevering is Lex Hoogduin te gast, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen en voormalig directeur bij De Nederlandsche Bank. Ze bespreken de macht en het beleid van centrale banken, en beantwoorden de vraag of centrale banken achter de markt aanlopen of juist andersom. Vind je onderwerpen als hard geld, prijsstabiliteit, inflatie, en geopolitiek interessant? Dan is deze aflevering het luisteren waard:
Achter de schermen
Vernieuwd merk
Het mag inmiddels duidelijk zijn: Amdax draagt een nieuwe jas. De nieuwe stijl sluit beter aan op onze rol als betrouwbare gids in het domein van digital assets. De eerste concrete uiting daarvan is te zien als vernieuwde website; klik er gerust eens rond. Heb je feedback op wat je ziet? We horen graag van je!
Nieuw product: Ethereum staking
Met staking ontvang je passief inkomen in de vorm van rente door je cryptovaluta aan het werk te zetten. Voor velen is het te moeilijk om daar aan deel te nemen, omdat er veel technische drempels in de weg liggen. Dat hebben we voor Amdax-klanten opgelost. Klanten die bij ons staken, ontvangen een vast rentepercentage dat periodiek wordt vastgesteld.
Nieuw bij Amdax is de mogelijkheid om ether (ETH) te staken. Dat kan al vanaf 0,1 ETH en levert op dit moment een vergoeding van tussen de 3 en 7 procent op jaarbasis op.
Het animo voor ether staking is groot. Meer over staking lees je op onze website, en direct een aanvraag doen om ether staking te activeren doe je via dit formulier.
Tot volgende week!
Amdax