Amerika’s campagne tegen crypto krijgt een gezicht

De koers van ether stijgt boven de $1900 en doorbreekt twee belangrijke weerstanden. Maar de grootste horde moet, net als voor bitcoin geldt, nog komen. Hoe dat zit? Dit, en meer, lees je in deze Weekly!

De koers van ether stijgt boven de $1900 en doorbreekt twee belangrijke weerstanden. Maar de grootste horde moet, net als voor bitcoin geldt, nog komen. Hoe dat zit? Dit, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Tijdens de bankencrisis in de VS steeg de bitcoinkoers in twee weken bijna 50 procent. Ether bleef achter, maar maakt nu een inhaalslag. Daarmee komen de twee grootste munten bij een belangrijke mijlpaal.

Nieuws: De Verenigde Staten verliest door eigen toedoen gestaag haar koppositie in het cryptodomein. Azië en Europa nemen die functie over. Institutionele partijen blijven de markt betreden, ondanks de tegenwind.

Achter de schermen: Deze week lanceren we een nieuwe investeringsmogelijkheid (private sale Veax), een nieuw product (private custody), én openen we de inschrijving voor een evenement voor familiekantoren.

Cryptomarkt

De afgelopen dagen trok de koers van ether de aandacht. Die steeg tot boven de 1900 dollar en rekende daarmee af met twee belangrijke weerstanden.

De munt van het ethereumnetwerk bleef al een paar weken achter bij bitcoin. Het digitale goud zag een spectaculaire stijging na het begin van de Amerikaanse bankencrisis. Tussen 12 en 20 maart verloor ether zo’n 15 procent ten opzichte van bitcoin.

Waar bitcoin met vlag en wimpel door het belangrijke koersniveau op 25.300 dollar brak, bleef ether haken op de koers rond 1850 dollar. Daar kwam gisteren een einde aan.

De etherkoers in de afgelopen 30 dagen

Wat je hierboven ziet is een betrekkelijk klein patroon. De grafiek beslaat een maand. Laten we eens uitzoomen.

De grafiek hieronder toont de afgelopen twaalf maanden, en bevat het grootste gedeelte van de bearmarkt. Helemaal rechts hebben we het koersniveau van 1850 met (A) gemarkeerd. De lange groene lijn op de grafiek hierboven wordt een klein streepje op deze grotere grafiek.

Vlak boven de 1850 dollar lag een trendlijn die de stijging sinds begin januari begrensde, aangegeven met (B). Ook die is doorbroken. Dit is door het langere tijdsbereik al een sterker signaal.

Maar net als bij bitcoin ligt de belangrijkste mijlpaal nog voor ons. Voor bitcoin ligt die rond de 28.800 dollar, we hebben het daar vaker over gehad, en voor ether rond de 2000 dollar, aangegeven met (C).

De etherkoers in de afgelopen 12 maanden

De timing is opmerkelijk. Volgende week woensdag, 12 april, staat de Shanghai-upgrade van ethereum gepland. Daarmee wordt het voor ether-stakers mogelijk om hun vastgezette bezit weer op te nemen naar een eigen wallet. Sommigen verwachten dat een geslaagde upgrade voor meer vraag naar ether zal zorgen, omdat het een onzekerheid wegneemt.

Zal ether de 2000 dollar weten te slechten? Daarboven kan de koers snel op zoek gaan naar de 3600 dollar die in april vorig jaar het begin van de bearmarkt inluidde.

Waar ether de 2000 dollar nog moet bereiken, hikt bitcoin al drie weken tegen de 28.800 dollar aan. Vorige week lieten we zien dat aanklachten tegen Binance en Coinbase nauwelijks effect hebben. Zelfs het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank zorgt voor weinig afleiding. Het gevecht gaat om die 28.800 dollar.

Dat is de openingskoers van 2021 en was steun in januari en juni 2021 en ook in mei en juni van 2022. Deze koers vormt de scheidslijn tussen de bullmarkt van 2020-2021 en de bearmarkt van 2022-2023.

Het zou ons niet verbazen als we meer geduld moeten hebben. Dat we eerst een correctie krijgen naar lagere koersen voor we de bearmarktkoersen achter ons laten. Voor bitcoin ligt 25.300 dollar voor de hand, maar eigenlijk past alles boven de 21.500 dollar nog in dit plaatje.

David Puell, analist bij ARK Invest, merkte op dat de hoeveelheid bitcoin die minstens een jaar lang vastgehouden is op het hoogste punt ooit staat. Deze investeerders hebben hun bitcoin aangekocht voordat de bearmarkt begon, en door alle tumult heen bewaard.

Dit mechanisme zagen we bij eerdere bearmarkten van bitcoin ook. Op een gegeven moment is de groep beleggers die gevoelig is voor slecht nieuws gewoon op. De overgebleven groep is pas bereid te verkopen als de koers (flink) boven de vorige all-time high komt. Die ligt nu op 69.000 dollar.

Bron: @dpuellARK

Nieuwsoverzicht

De afgelopen maanden werd een verschuiving in de cryptowereld zichtbaar die al langer aan de gang is. De Verenigde Staten wordt voor cryptobedrijven minder aantrekkelijk en duwt de bedrijvigheid actief weg. Daar tegenover staan Azië en het Midden-Oosten, die juist ontvankelijker worden voor de sector. En in Europa ontstaat langzaam maar zeker een constructieve sfeer.

De anti-cryptocampagne van de VS kreeg deze week letterlijk een gezicht. Democraat Elizabeth Warren werpt zich op als opponent en probeert met statements tegen crypto stemmen te winnen.

In de VS loopt de wetgevende macht (politiek) al jaren achter de feiten aan. Daardoor geeft de uitvoerende macht (toezicht) met harde maatregelen eigen invulling aan wat wel en niet mag. De sector is nu overgeleverd aan de rechterlijke macht om de genomen maatregelen te toetsen. Een chaotisch en ingrijpend proces.

Denker Nassim Taleb introduceerde in zijn boek Antifragile de term naive interventionism. Hij doelt daarmee op ingrijpen omdat ‘iets doen beter is dan niets doen’. Maar regelmatig blijkt het middel erger dan de kwaal.

Na de val van FTX heerst het gevoel dat er iets moet gebeuren om crypto in het gareel te krijgen. Blijft het stil vanuit politiek en toezicht? Dan worden ze op het gebrek aan actie afgerekend. Het resultaat is een serie argeloze en soms populistische maatregelen met grote en onbekende bijwerkingen. De naïeve interventies waar Taleb over spreekt.

Het gevolg is dat cryptobedrijven hun heil elders zoeken. Zo maakte de exchange Bittrex bekend de VS te verlaten. Oprichter Richie Lai noemt daarbij expliciet de “aanhoudende onzekerheid over regelgeving” en “een gebrek aan interesse van Amerikaanse regelgevers”. Bittrex is zeker niet de enige die deze conclusie trekt.

Dat deze trend al langer speelt, zien we terug in de beslissingen van techneuten die aan crypto bouwen. Sinds 2017 verliest de VS zo’n 2 procent van de activiteit aan andere regio’s. Een deel daarvan komt terecht in de opkomende economieën van India, Afrika, en Latijns-Amerika.

In Azië en het Midden-Oosten worden uit de VS vertrekkende bedrijven met open armen ontvangen. Intussen zoeken zelfs Chinese banken, waaronder de Bank of China, proactief contact met cryptobedrijven om ze als klant te winnen.

Opvallend is dat de sfeer in Europa ook omslaat. Volgens Patrick Hansen, beleidsdirecteur bij Circle, “is de Europese industrie niet onder de indruk van de bearmarkt”. “De volwassenheid van projecten is ongeëvenaard, vooral in de institutionele hoek.”

Met de komst van MiCA zet Europa een grote stap vooruit. Duidelijkheid is waar cryptobedrijven naar zoeken en wat consumenten nodig hebben. Welwillende Amerikaanse politici kijken daarom met enige jaloezie naar het Europese regelkader; zij merken op dat de VS zichzelf een paar jaar terug in de tijd heeft geworpen.

Het overige nieuws:

  • Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verdedigt belang van Proof of Work. Met een zogeheten resolutie beschrijft het Huis dat dit miningprotocol essentieel is voor het behoud van betrouwbare, open en gedecentraliseerde blockchainnetwerken. Een resolutie weerspiegelt het collectieve sentiment van het Huis ten aanzien van een specifiek thema.
  • Tether verwacht eerste kwartaal te sluiten met 700 miljoen dollar winst. Volgens CNBC stijgt de inhoud van de oorlogskas daarmee tot boven het miljard. Het totale aantal USDT in omloop is de afgelopen weken flink gestegen, van 70 miljard op 1 maart, tot bijna 80 miljard op donderdag. Tether profiteert van onrust rond concurrenten BUSD en USDC. Omdat ze buiten Europa en de VS gevestigd is, heeft ze ook minder last van de bankcrisis.
  • Nasdaq betreedt tegen het einde van het tweede kwartaal de cryptomarkt. Dat meldt Bloomberg over het bedrijf dat achter de gelijknamige aandelenbeurs zit. Ze gaat starten met het in bewaring nemen van cryptoactiva. Daarbij beperkt ze zich in eerste instantie tot bitcoin en ether. Voor Nasdaq is dit een eerste stap in de richting van een breder productaanbod.
  • Aandelenbeurs Stuttgart krijgt toestemming voor het bewaren van cryptoactiva. CoinDesk meldt dat Boerse Stuttgart-dochter Blocknox een licentie heeft gekregen van toezichthouder BaFin. De beurs richt zich primair op financiële instellingen, zoals banken, brokers, vermogensbeheerders, en familiekantoren. Boerse Stuttgart-ceo Matthias Voelkel zegt dat de beurs een one-stop shop moet worden voor diensten rond digitale valuta.

Verdieping

Recent was Tom Emmer te gast bij Bankless. Emmer is een van de hoogst gepositioneerde leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en hekelt de manier waarop de VS zich is gaan verhouden tot het cryptodomein. Wil je meer weten over wat er op de achtergrond plaatsvindt? En waar Emmer op aanstuurt? Dan is deze Bankless-aflevering de moeite waard!

Congressman Tom Emmer Tackles the War on Crypto on Bankless
Representative Tom Emmer is a U.S. Representative for Minnesota, and is the serving House Majority Whip as of this year, making him one of the highest-ranking members of the U.S. House of Representatives.

Achter de schermen

Private sale: Veax

Op zeer korte termijn biedt Amdax klanten de gelegenheid om te investeren in Veax, een decentrale exchange (DEX) die wordt uitgebracht op NEAR Protocol. Het betreft een zogeheten private sale, een vroege mogelijkheid om te investeren in een project in ruil voor tokens. Deze investeringsmogelijkheid is exclusief voor Amdax-klanten en gaat alleen door bij voldoende interesse.

Meer weten? Je leest het op deze pagina:

Investeringsmogelijkheid private sale Veax
Exclusief voor klanten vindt vanuit Amdax een investeringsmogelijkheid plaats voor het private sale traject van Veax.

Nieuw: Private Custody

Bij groot vermogen hoort bijpassende veiligheid. Exclusief voor vermogende klanten bieden we private custody aan. Je cryptovermogen wordt dan veilig bewaard in een persoonlijke kluis. De inrichting en veiligheidsprocedures stemmen we volledig af op jouw wensen en behoeften.

Meer weten? Maak een afspraak of lees deze pagina:

Veilige crypto opslag op maat voor vermogende klanten
Bij groot vermogen hoort bijpassende veiligheid. Met het private custody profiteer je van maximale veiligheid afgestemd op jouw voorkeuren.

Event: Crypto voor family offices

Op 19 april organiseren we samen met beleggingsspecialist Jeroen Blokland een event voor family offices bij ons op kantoor. Wat is precies de innovatie achter bitcoin en andere cryptoactiva? Welke toepassingen worden ermee ontwricht? Hoe komt de digitale wereld eruit te zien, en welke rol spelen cryptoactiva daarin? En op welke manier kan je het best blootstelling aan cryptoactiva in een beleggingsportefeuille opbouwen?

Ben je werkzaam bij een familiekantoor of heb je relaties in dat vakgebied? Je bent van harte uitgenodigd. Je kunt je aanmelden via je account manager. Heb je die nog niet? Bel of mail ons dan gerust!