Bitcoin voor het eerst sinds juni 2022 boven de 30.000 dollar

De afgelopen dagen stonden er bitcoinkoersen boven de 30.000 dollar op de teller. Welke conclusies kunnen we daaraan verbinden? Het antwoord op deze vraag, en meer, lees je in deze Weekly!

De afgelopen dagen stonden er bitcoinkoersen boven de 30.000 dollar op de teller. Welke conclusies kunnen we daaraan verbinden? Het antwoord op deze vraag, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers is gestegen tot boven de 30.000 dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van de bodem in november. In potentie een belangrijke doorbraak, maar ga niet over een nacht ijs!

Nieuws: De campagnes van Amerikaanse presidentskandidaten zijn gestart, en crypto is daarin een thema. Robert F. Kennedy noemt bitcoin een vluchthaven en veroordeelt het vijandige gedrag van zijn mededemocraten.

Achter de schermen: Vandaag vindt ethereums Shapella-upgrade plaats. Daarna kunnen voor staking vastgezette ethers, en de opgebouwde beloningen, worden opgenomen. Wil je jouw ether aan het werk zetten? Laat het beheer van je node aan ons over!

Cryptomarkt

De koers van bitcoin stond deze week voor het eerst sinds juni 2022 boven de 30.000 dollar. Het hoogste punt was 30.500 dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van de bodem op 21 november.

De afgelopen tijd hebben we vaak het prijsniveau van om en nabij de 28.800 dollar genoemd als belangrijke scheidslijn tussen de bullmarkt van 2021 en de bearmarkt van 2022. Het is de openingskoers van 2021 en diende op cruciale momenten als steun. In de grafiek hieronder aangegeven met oranje kruisjes.

De bitcoinkoers in de afgelopen 2,5 jaar

In deze editie van Bitcoin Alpha vergelijken we de scheidslijn op 28.800 dollar met een zelfde soort grens tussen de bullmarkt in 2017 en de bearmarkt in 2018. Er zijn opvallend veel overeenkomsten.

De grens die nu op 28.800 dollar ligt, lag destijds op 5800 dolar. De stijging hierboven in april 2019 markeerde het begin van een nieuwe fase in de marktcyclus.

Er volgde een periode van een dik jaar waarin de markt herstelde van de bearmarkt en zich opmaakte voor de volgende bullmarkt. De koers is niet meer onder de 5800 dollar gekomen, op een kort uitstapje tijdens de coronacrisis na. Zal de geschiedenis zich herhalen?

De grafiek hieronder toont de bitcoinkoers in de afgelopen twee maanden. In de afgelopen drie weken zagen we op vijf dagen een poging om door de 28.800 dolar heen te breken. Telkens werd de koers snel teruggeduwd. Tot op maandag 10 april.

De bitcoinkoers in de afgelopen twee maanden

Er zijn twee redenen waarom we nog geen sterke conclusies verbinden aan de stijging boven de 30.000 dollar.

Ten eerste gaat het hier om een prijsniveau dat betekenis heeft op de tijdsschaal van jaren. Dan gaan we niet over een nacht ijs. We willen dan graag zien dat op zondagnacht de week boven het prijsniveau sluit. Het liefst gevolgd door een test van het prijsniveau als steun.

Het komt in allerlei financiĂ«le markten regelmatig voor dat rond dit soort belangrijke niveau’s schijnbewegingen te zien zijn. Daar willen we ons niet door laten foppen.

Ten tweede verwachten we de komende dagen nog wat turbulentie. Vanmiddag worden de Amerikaanse inflatiecijfers bekend gemaakt. En vannacht vindt de upgrade aan het Ethereum-netwerk plaats waar we vorige week over schreven.

Veel financiĂ«le markten staan op een kruispunt. Goud vlak onder z’n all-time high. Amerikaanse aandelen vlak onder uitbraak uit de bearmarkt. En bitcoin rond de grens van 28.800 dollar. We zijn benieuwd of we volgende week meer kunnen vertellen over de richting!

Nieuwsoverzicht

Vorige week schreven we over de Amerikaanse campagne tegen crypto. Tegen die achtergrond vormt de ontvankelijkheid voor de sector in andere regio’s een sterk contrast.

Neem deze blogpost van de Hongkongse minister van FinanciĂ«n. Daarin blikt hij vooruit op een groot Web 3-congres dat deze week op de planning staat, de Digital Economy Summit. Hongkong noemt decentrale technologieĂ«n essentieel voor het oplossen van problemen in de reĂ«le economie rond transparantie, efficiĂ«ntie en inclusiviteit, veiligheid en centralisatie. “Digitale activa hebben een bewogen tijd achter de rug, maar we geloven dat nu het juiste moment is om Web 3 vooruit te helpen”, zegt de minister. Hij belooft daad bij woord te voegen in de vorm van bijpassende regels, adequaat toezicht, en investeringen in educatie, evenementen en start-ups.

Binnen de VS krijgt de groep zwartgalligen tegengas uit eigen gelederen. De democratische presidentskandidaat Robert F. Kennedy waarschuwt op Twitter voor het vijandige gedrag van het Witte Huis en een aantal van zijn partijgenoten.

Volgens ‘RFK’ komt er onherroepelijk een moment dat de dollarbubbel barst. “Bitcoin kan een vluchtroute zijn om de schade daarvan te beperken”, zegt Kennedy. “Het Witte Huis spant samen met bankiers om ons gevangen te houden in de bestaande bubbel van winstbejag en controle”. Voor de onderbouwing van deze uitspraak verwijst hij naar Operation Chokepoint 2.0, het speurwerk van Nic Carter.

Hoewel de Amerikaanse presidentsverkiezingen pas op 5 november 2024 op de planning staan, zijn de kandidaten duidelijk al begonnen met hun campagnes. Het is niet verrassend dat crypto daarin een prominente rol speelt. Bijna een kwart van alle Amerikanen bezit cryptoactiva, een groep die niet langer te negeren is.

Het overige nieuws:

  • Grote Zwitserse bank gaat cryptoactiva aanbieden aan haar klanten. “Digitale activa zijn een integraal onderdeel geworden van de financiĂ«le wereld”, zegt PostFinance-cio Philipp Merkt. “Onze klanten willen toegang tot deze markt via hun vertrouwde bank.” Bij PostFinance, de financiĂ«le dienstverlener van Swiss Post, bankieren meer dan 2,5 miljoen Zwitsers.
  • Luxemerken Bugatti en Asprey komen met bitcoin NFT’s. Volgens het persbericht gaat het om digital twins van de kunstwerken in Bugatti’s Egg-collectie. De bedrijven noemen de bitcoin NFT’s een “nieuwe vorm van expressie en kunst”. Door bitcoin te gebruiken voor de opslag “blijven de kunstwerken voor altijd bestaan”. De aanschaf van een Bugatti-ei kost tussen de 20.000 en 200.000 dollar.
  • Duitsland baant de weg voor cryptoaandelen. Dat zegt Patrick Hansen, beleidsdirecteur bij Circle. Een nieuwe wet moet volgens het Ministerie van FinanciĂ«n de kapitaalmarkt moderner en efficiĂ«nter maken. Onderdeel daarvan is de mogelijkheid om aandelen uit te geven als elektronische effecten. Een blockchain mag daarvoor gebruikt worden als register.
  • Staat Arkansas stelt bitcoinminers gelijk aan datacentra. De wet, die de bijnaam Right to Mine draagt, moet discriminatie van bitcoinminers voorkomen. “Mining biedt positieve economische waarde voor individuen en bedrijven in de Verenigde Staten”, stelt de wet. Zowel het Huis als de Senaat van Arkansas hebben het wetsvoorstel goedgekeurd. Het wachten is nu op de handtekening van gouverneur Sarah Huckabee Sanders.
💡
De toekomst van je kind
Bij Amdax begrijpen we dat je niet alleen voor jezelf maar ook voor de toekomst van je kind wil zorgen. Recent spraken we over de manieren waarop je dat kunt doen met Jeroen Ruijg van HVK Stevens. Hoe groter het bedrag, hoe meer belasting je afstaat tijdens de overdracht. Daarom openen veel ouders een aparte kinderrekening, zodat kinderen op eigen naam vermogen kunnen opbouwen.

Wil je sparen in bitcoin, ether of andere cryptoactiva voor je kind? Dat kan met onze kinderrekening. Kijk hier voor meer informatie.

Verdieping

De afgelopen maanden is regelmatig wat te horen over het lot van de dollar. Nu de Amerikaanse economie wat zwakte vertoont, gaan er (weer) stemmen op over de val ervan. Hoe serieus is de situatie? Staat er een andere munt klaar om de rol van de dollar over te nemen? Voor antwoorden op deze vragen, en meer, kan je luisteren naar Lyn Alden die recent te gast was bij Bankless.

‎Bankless: 165 - Death of the Dollar?! with Lyn Alden on Apple Podcasts
‎Show Bankless, Ep 165 - Death of the Dollar?! with Lyn Alden - Apr 3, 2023

Achter de schermen

Sinds de overstap van Ethereum op Proof of Stake kunnen Amdax-klanten hun ether bij ons aan het werk zetten. We bieden daarbij de mogelijkheid om een eigen staking node te draaien en het beheer ervan aan ons over te laten; Native Staking noemen we dat.

Door een beperking in het Ethereum-protocol konden noch de ether-beloningen, noch het voor staking vastgezette ether-bedrag opgenomen worden. Dat verandert vandaag. Na de Shapella-upgrade kunnen de beloningen verzilverd worden en kan, indien gewenst, de vastgezette ether weer verhandeld worden. Daarmee vervalt voor sommige ether-bezitters een bezwaar om hun ether aan het werk te zetten.

Met Native Staking nemen wij het beheer van een node voor jou uit handen. We werken daarvoor samen met Blockdaemon. Dankzij deze samenwerking kun je zelf vanaf 32 ETH staken op een eigen node, die 24/7 gemonitord wordt met een >99,99% uptime en een verzekering tegen slashing. Meer informatie over ETH-staking bij Amdax vind je hier.

Wil je starten met Ethereum Native Staking? Neem dan contact met ons op of begin direct via de My Amdax-webomgeving.

Wil je wel Ethereum staken, maar ben je niet in het bezit van 32 ETH? Dan bieden we Ethereum Liquid Staking aan.

Ethereum staking en Ethereum Liquid staking
Met Ethereum staking genereer je een rendement tot wel 7% per jaar met je ETH tokens. Bij Amdax kan je Ethereum staken op twee manieren en vanaf 0.1 ETH

We sluiten af met een klein nieuwtje voor Android-gebruikers. Ook zij kunnen sindskort gebruik maken van iDEAL in de Amdax-app. Daarmee is de integratie in alle omgevingen beschikbaar!